Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ

Helló! 16 éves vagyok nem rég kezdtem be... | Drugs Bunny Edző Válaszol

 
   
 

Helló! 16 éves vagyok nem rég kezdtem be...
Kérdés
Helló! 16 éves vagyok nem rég kezdtem bele a "gyúrásba". Elég sokat olvastam hozzá(Testépítés Bibliája+ Enciklopédiája), de nem értek vmit. Ha tömegnövelni akarok jó az ha egy nap edzés egy nap pihenő rendszerben dolgozom, és az edzések időtartama kb. 2 óra. (Arnold heti 3x edzette minden testrészét vki meg azt mondta hogy heti 1 is elég.) Előre is kösz!
Jj
Válasz
Azok a könyvek, amiket eddig olvastál elfelejtették azt közölni veled, hogy Arnold és a többiek, akikről a könyvekben szó van, az a pár genetikailag áldott egyén, akiknek fekszik ez a sport, és még ezek is hatalmas mennyiségű anabolikus szteroid használata mellett képesek csak het 3-nál többször, napi több mint 2x60percet edzeni!!!

Az átlagos genetikával megáldottak (vagy netalántán az átlagon alulival), az ún. hardgainerek - az emberek 80%-a ilyen - sajnos nem olyan szerencsések, mint Arnold, vagy a többi bajnok. Ha az edzésük nincs szteroidokkal "megtámogatva", hanem a ma tisztának mondott, természetes utat követik (Arnold fiatalkorában a szteroidhasználat majdnem olyan természetes volt, mint ma a kreatinhasználat, nagyon keveset tudtak még akkor a hosszútávú mellékhatásokról), akkor szinte az összes "bajnokokról" lemásolt ún. volumen edzésterv a fejlődés biztos csődje.

Az átlagos szervezet sokkal, sokkal, sokkal (és még annál is...) lassabban regenerálódik, mint az átlagon felüli genetikával megáldott és anabolikával megtámogatott. A legnagyobb hiba, amit a legtöbb kezdő túlbuzgóságában, és a valóban értékes irodalom hiányában elkövet, az a túledzés! A kérdésedre kicsit konkrétabban visszatérve, had mutassak rá a lényegre: bárki innen a távolból, ismeretlenül, mindössze annyi információból, hogy te 16 éves vagy, szerinted honnan tudná megmondani, hogy az egy nap edzés egy nap pihenő jó-e? Ha lenne ilyen univerzális képlet, akkor bárki követve az egy nap ez és x nap amaz utasítást megnőhetne. Neked kell figyelned magad: ha az egy nap edzés egy nap pihenéstől NEM fejlődsz 6 héten át sem erőben, sem méreteidben, akkor RITKÍTANOD és/vagy RÖVIDÍTENED kell az edzéseket, mindaddig, amíg a fejlődésed el nem indul, adott esetben heti vagy 8-10 naponta történő edzésre, és extrém esetben (ultrahardgainereknél - ha lehet ilyet mondani) egy-két nagy gyakorlatra összpontosítva, ahol az intenzív edzés mindössze 20-30 perc.

Had menjek bele egy picit, csak nagyon felületesen abba az elméleti kérdésbe, hogy: Miért nő meg az izom? Azért, mert a szervezetet valamilyen külső ingerrel, ismétlődő megterheléssel, erre kényszerítünk. Mennyire nő meg az izom? Csak annyira, amennyire a túlélésünkhöz feltétlenül szükséges, a szervezetünk nem fog csak úgy, passzióból hatalmas izmokat növelni. Azért növeli őket, mert (nagyon) képletesen úgy érzi, hogy a következő edzést csak akkor éljük túl, ha izmokat növel. Az izom növelése hatalmas anyagcsere áldozattal, és a szervezet részéről óriási energiabefektetéssel jár. Teljességgel egyéni, hogy egy-egy izomcsoportnak két edzés között mekkora időre van szüksége ahhoz, hogy egyrészt pótolja az intenzív edzés alatt elszenvedett veszteséget, másrészt, hogy túlkompenzálva azt, erősödjön és növekedjen. A pihenés mellett számtalan tényezőtől függ még a regenerálódás ideje, melyek közül a fontosabbak a táplálkozás, az alvás, a stressz kerülése. Sokan azt képzelik, hogy ha nem edzenek "elég rendszeresen", akkor az izom visszafejlődik (atrofálódik). Ez azért sem igaz, mert a kutatások szerint az izomatrófia csak jópár nap után indul be (20-30), és sokkal kevésbé az edzések között eltelt idő, mint inkább a táplálkozási mulasztások (rendszertelen fehérjebevitel) függvénye.
Had érzékeltessem ezt két ábrával. Az első azt az edzésferekvenciát mutatja, amivel nem marad elég idő a szuperkompenzációra, azaz gátolja a fejlődést:

A helyesen megválasztott edzésfrekvencia azt jelenti, hogy a szervezetnek a regenerálódáson túl marad ideje a szuperkompenzációra, azaz a nagyobb teljesítményre való felkészülésre:

Testépítésben az erőbeni (teljesítménybeni) szuperkompenzáció mintegy, "mellékhatása" az izomméret növekedése (izom mérete és ereje összefügg). Azonban az edzési és pihenési időn túl, az izomméretben is megnyilvánuló eredményre számos más tényező is kihat, mint pl. az étkezés, a pihenés, az alvás, az egyéb mozgások, stb.

Összefoglalva: magadnak kell kitapasztalnod azt, hogy mekkora az az idő, ami alatt a szervezeted eljut az ún. túlkompenzációba, azaz mi az a pihenőnapszám, amitől esélyed van a fejlődésre. Az tévhit, hogy ha szétosztod az edzést testrészekre, akkor minden testrészt csak heti egyszer edzve jó a heti háromszor két órás edzés. Az egyes gyakorlatokban nagy átfedés van az izomcsoportok között (pl. evezésnél nem csak a hát, hanem a bicepsz is dolgozik, stb.). Másrészt figyelmen kívül hagyod azt, hogy a két órás edzés mekkora terhelést jelent a szervezet anyagcsere-egészére. Ha az anyagcsere folyamatokat anabolikus szteroidokkal "támogatják" meg, akkor esetleg lehetséges, hogy képes a szervezet elviselni, adott körülmények között még túlkompenzálni is a heti háromszor két óra edzést. Még annyit had jegyezzek meg, hogy szinte kizárt dolognak tartom, hogy intenzíven végig bírjon valaki edzeni két órát. Azt tudom tanácsolni, hogy próbáld meg betartani a következő alapelveket:
  • az edzéseid legyenek intenzívek, ám soha nem, a gyakorlatok szabályos végrehajtásának rovására,
  • a súlyokat fokozatosan, kis lépésekben növeld,
  • az edzéstervedben összpontosíts a nagy, összetett ún. alapgyakorlatokra: guggolás, felhúzás, húzódzkodás, tolódzkodás, fekvenyomás, lábtolás,
  • ha elmarad a fejlődés, használj kevesebb, de összetettebb gyakorlatot, kevesebb, de intenzívebb sorozatot (rövidebb pihenővel) vagy ritkítsd az edzéseket
  • igyekezz az edzőtermen kívüli tényezőket: pihenés, táplálkozás, alvás és stressz kerülése - is ideálissá tenni.
2002-04-18 00:00:00
Robi
Builder.Hu | Edzés | Versenyek | Képek | Videók | Erősember | Étrend | Sztárok | Edzőtermek


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
0,5 kg 
 / 4.7
 
4 990 Ft
30 pak. 
 / 4.8
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
 
 / 4.0
 
1 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Flex Wheeler
Flex Wheeler
WABBA World Championship 2009
Ms.Fitness
Kavva Eleni
WABBA World Championship 2009 Ms.Fitness Kavva Eleni
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Túrótorta mikróban - Body.Builder Gasztro Rovat 41. rész
Túrótorta mikróban - Body.Builder Gasztro Rovat 41. rész
BB.Tv Episode #121
BB.Tv Episode #121
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....