Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ

szia! csak 1 pirmitiv kérdés: mi a külön | Drugs Bunny Edző Válaszol

 
   
 

szia! csak 1 pirmitiv kérdés: mi a külön
Kérdés
szia! csak 1 pirmitiv kérdés: mi a különbség az A meg a B minőségű rizs között?
anonymous
Válasz
Rizsoldal: Jó ha tudjuk, hogy azoknak a diétára szoruló betegeknek, akik lisztérzékenységben szenvednek, étrendjük még nyomokban sem tartalmazhat gliadint. Ezért ők az ételkészítésnél nem használhatnak gliadin tartalmú alapanyagokat, tehát tilalmi listán van pl. a búza, az árpa, vagy a rozs. Ezeket különösen rizzsel, kukoricával, vagy szójával, burgonyával, esetleg száraz hüvelyesekkel helyettesíthetik. Jó ha tudjuk, hogy ha diétánk célja energiaszegény táplálkozás az ideális testsúly elérése érdekében, étrendünket nem ajánlatos a szénhidrátban gazdag rizsköretekkel és rizzsel készült ételekkel gazdagítani. Jó ha tudjuk, hogy az anyagcsere egyensúlyunk fenntartásához naponta minimum 100 g szénhidrát bevitelére van szükség, ugyanakkor 100 g rizs 77,5 g szénhidrátot tartalmaz. A rizs Távol-Keleten, Kínában ősho-nos, ahol ma is alapvető élelmezési cikknek számít. Hazánkban régebben kizárólag importból származó rizst forgalmaztak, de a század elején a mezőgazdasági szakemberek Kelet-Magyarország déli részén hazai telepítéssel is próbálkoztak. Annak ellenére, hogy a rizs a Tiszántúl nagy kiterjedésű ártéri részein honossá vált, továbbra is jelentős mennyiségű im-port cikknek számít. A rizs az emberi szervezet számára fontos szénhidrát és keményítő forrást jelent. A számtalan elkészítési móddal étrendünk igen változatossá tehető. Fogyaszthatjuk főételként, köretként, desszertként; de remekül alkalmazható egyes diétákban, valamint egyaránt beépíthető a gyermekek és a felnőttek táplálkozási szokásaiba. A korszerűen és egészségesen táplálkozóknak különösen a hántolatlan (barna) rizs, illetve a vadrizs fogyasztását ajánljuk, mert értékes ásványi anyagait és vitaminjait az alacsonyabb feldolgozottságból adódóan megőrzik. Jó ha tudjuk, hogy a rizst a pelyvás maghéj eltávolítása és a barnás színű ezüsthártya lecsiszolása, szükség szerinti fényezése után osztályozzák, majd ennek megfelelően szortírozzák. Jó ha tudjuk, hogy a kereskedelemben "A" minőségű fényezett és fényezetlen, valamint "B" minőségű fényezetlen rizs kapható. Megjelenését tekintve lehet zacskós, jellemzően 1 kg-os, és dobozos, általában 250 g-os kiszerelésű. Jó ha tudjuk, hogy a barna rizs tulajdonképpen a héjas rizs. A maghéj értékes fehérjéket, nyomokban vasat, kálciumot és fontos B-vitaminokat tartalmaz. A hántolás eredményeként kapott fehér rizs ezeket a létfontosságú anyagokat már nem tartalmazza. Jó ha tudjuk, hogy a különböző fajtájú rizsek, rövid, közepes és hosszú szeműek másképp viselkednek a főzés során. A hosszú szeműek főzött állapotban nem tapadnak össze. Ez az úgynevezett pergő rizs kiválóan használható húsételek mellé köretként. A rövid és közepes szeműek könnyebben megpuhulnak, de könnyen össze is tapadnak, így inkább töltelékek, pl. töltött paprika, hurkafélék készítésére alkalmasak. Jó ha tudjuk, hogy a kínai ételek elterjedésével teret hódít magának a vadrizs is. A vadrizs hosszúszemű, sötétbarna, különleges aromájú termék, amelyet köretként, keverten a hosszúszemű fehér rizzsel együtt főzve kínálnak az ételekhez. A vadrizzsel kevert rizs főzési ideje hosszabb, mint az egyéb rizsfajtáké. Jó ha tudjuk, hogy a rizs ma már nem csak az édesipari, hanem a cukrászati termékek előállítása során is nélkülözhetetlen alapanyagnak számít. Ezért az édesiparban és szinte minden cukrászatban megtalálható. Ismeretesek a különböző puffasztott és ízesített rizsek, rizses csokoládék, rizsfelfújtak, tejberizs, rizsfagylalt, stb. Jó ha tudjuk, hogy a házi készítésű édességek és desszertek alapanyagaként célszerű a rövid és közepes szemű rizsfajtákat választani. Jó ha tudjuk, hogy a rohanó életünkhöz alkalmazkodva a gyártók megkönnyítik a háziasszonyok dolgát előgőzölt, előfőzött különböző fajtájú és minőségű rizsek forgalomba hozatalával. A főzhető tasakokba adagolt rizzsel nincs más dolgunk, mint egy fazék vízben a megadott ideig főzni, és a megterített asztalra tálalni.
2005-02-10 00:00:00
Sztereó
Builder.Hu | Edzés | Versenyek | Képek | Videók | Erősember | Étrend | Sztárok | Edzőtermek


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
17%   29 980 Ft  
24 990 Ft
60 kap. 
 / 4.9
 
3 490 Ft
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
100 kap. 
 / 4.7
 
3 550 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Wabba World Championship 2009
Wabba World Championship 2009
WABBA World Championship 2010
WABBA World Championship 2010
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Citromos fokhagymás csirke - Body.Builder Gasztro Rovat 18. rész
Citromos fokhagymás csirke - Body.Builder Gasztro Rovat 18. rész
HSMA Bothúzó OB 2017 Kiss Tibivel, aki a világ legjobb műsorvezetője
HSMA Bothúzó OB 2017 Kiss Tibivel, aki a világ legjobb műsorvezetője
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....