Logo
 

BB.Rádió: Öngyilkos anomália - Linkin Park nap

2017. 08. 03.
Olyasmi történt, ami után Bunny nem úszhatta meg a Linkin Park napot; Chester Bennington minden mennyiségben, némi Pókember és Bodó Imi visszatér a BB.Rádióba!

 

 

Töltsd le! / Hallgasd meg!

 

Elérhetőség:

bodybuilderradio kukac gmail dot com

 

Trekklista: (az előző adáshoz)

Michael Monroe - Dead, Jail or Rock n Roll
Dolák-Saly Róbert - King Kong
FarrCry - Walking the Dog
Survivor - Feels Like Love

 

Olvasói levél:

"Kb. egy éve írtam nektek levelet először, sajnos azóta egyszer sem sikerült, mert az elfoglaltságaim miatt mindig 1-2 adással lemaradva hallgattam a BB Rádiót, de mostanra sikerült behozni a lemaradásom és épp egy aktuális témához hozzá is tudok szólni.

A múltkori adásban Bunny említette az aknafedelek rossz elhelyezését az utakon, és kértétek, hogyha valaki jártas a témában, az írjon erről. Én közműtervezésre szakosodott mérnök vagyok, de szorosan összefügg a területem az útépítéssel is. Erről a témáról nagyon sokat lehetne beszélni meg írni, hogy mi miért van, de igyekszem rövidre fogni és csak a lényeget leírni.

A közműveket - főleg nagyobb településeken - az úttest alatt műszaki irányelvek és szabványok szerint kell elhelyezni. Járdák alatt többnyire az elektromos és kommunikációs vezetékek húzódnak akár mindkét oldalt, az úttest alatt pedig a gáz, távhő, ivóvíz, szennyvíz és csapadékvíz csatornák vannak. Mellékelek is nektek egy viszonylag rossz minőségű és régi, de áttekinthető ábrát a közművek földalatti elhelyezéséről.

A lényeg az, hogy vízszintes irányban a közművek építésénél az egyes vezetékek között bizonyos mértékű védőtávolságot kell biztosítani, hogy az esetleges csőtörések, vagy csak enyhe és nem észrevehető szivárgások ne tegyenek kárt a többi közműben és épületekben. Például ezért teszik az elektromos vezetékeket is a járda alá, hogy az út alatt húzódó vízvezeték, vagy szennyvízcsatorna törése során ne érje el a víz az elektromos vezetéket, még akkor is, ha ezek szigeteléssel vannak ellátva.

A másik dolog, hogy azért is az úttest alatt vannak elhelyezve a csatornák meg a vízvezeték, hogyha eldurrannak, vagy eltörnek, akkor ne az épületek alá folyjon a víz, vagy a pincefalakat, épületalapokat ne áztassa el.

Előírások szerint pedig általában 50 méterenként aknákat kell beépíteni a szennyvíz és csapadékvíz csatornákba, ez a távolság is több dologtól függ. Aztán nem csak a kötelező 50 méteres aknák vannak, hanem más közművek, villamospályák keresztezésnél, meg még számos olyan dolog van ami miatt muszáj aknákat beépíteni. A legtöbb esetben pedig a vezetékek közötti védőtávolság és a telekhatárok határozzák meg egy csatorna nyomvonalának, és ezáltal az aknák helyét is az út alatt.

Régen sok helyen egy csatornában került a szennyvíz és a csapadék. Ma már szinte csak elválasztott rendszert lehet létesíteni, azaz külön kell építeni csapadékvíz és szennyvíz csatornát. Ezért van az, hogy egyszer a bal oldalon van egy akna, egyszer pedig a jobb. oldalon. Budapestre is ez jellemző.

Sajnos hazánkban nem egyszerre épültek a közművek és az utak. Manapság is főleg az a probléma, hogy gyakran nincs összhangban a közmű- és az útfelújítás. Ennek ugye a közbeszerzések miatt politikai okai is vannak, de ebbe végképp nem mennék bele. A lényeg, hogy itt is mindent szeretnek kilopni.

Viszont az útépítés során meg lehetne oldani faszán, hogy az aknákat az úttal egy szintbe hozzák, de ez megint csak a gyakran szar kivitelezés problémája, amikor nem képesek az aknafedlapokat a lehető legkisebb szintkülönbséggel beépíteni, vagy azt a néhány centi vastag aszfaltréteget inkább kispórolják, hogy annál több pénzt lehessen majd zsebre tenni. Pedig ezek a tervezőasztalról úgy kerülnek ki, hogy azok egy szintben vannak az úttal, maximum néhány mm szintkülönbséggel.

A másik ok meg az lehet, hogy már nagyon leromlott az út állapota, mert régen volt felújítva. Ekkor megsüllyedhetnek már az aknák is a sokéves terhelés miatt, vagy csak egyszerűen kikopik körülötte az aszfalt. Az útpályák típusuktól függően 5-10 év élettartamúak. Elvileg ilyen időközönként cserélni kéne legalább a felső kopóréteget, viszont itthon ez sem igazán jellemző."2018.03.03. 18.00 Scitec Gold, Lurdy Ház
Shawn Rhoden súlyos állapotba került egy vírus miatt, a tavaszi szezonja talán még menthető.
Önmagában az, hogy Molnár Peti talált egy kkiskutyát, nem lenne érdekes, de az ezzel kapcsolatos gondolatai megfontolandók.
Termékajánló
2,35 kg 
 / 4.8
5%   14 690 Ft  
13 955 Ft
80 gr. 
 / 4.6
 
490 Ft
%
4 kg 
 / 4.1
18%   15 790 Ft  
12 990 Ft
55 gr. 
 / 4.3
5%   400 Ft  
380 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
98184 fénykép található.
IFBB Női OB 2001
Horváth, Lengyel, Balkó
IFBB Női OB 2001 Horváth, Lengyel, Balkó
NABBA 2005
Manuel Ogando, Andreas Klimek, Gaszt Ákos
NABBA 2005 Manuel Ogando, Andreas Klimek, Gaszt Ákos
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.Tv Episode #68.
BB.Tv Episode #68.
Professors Gym 2.
Professors Gym 2.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....