Logo
 

A pihenőidő túlmisztifikálása

2017. 01. 13.
Elsőre úgy tűnik, hogy az edzésintezitás alapja a pörgős edzés, rövid pihenővel. Talán mindenki kipróbálja a stopperezést is. És ez bizony hatalmas tévedés tud lenni.

 

 

Nyilvánvaló, hogy pihenőidőre szükség van két sorozat között. A pihenésnek több célja is van, de ezek közül egyik sem kényelmi: egyáltalán nem azért kell pihenni, hogy neked jó legyen.


A pihenés célja egy edzés közbeni regenerálódás - hogy el tudd végezni a többi sorozatot. A sejten belüli energiafolyamatoknak, az idegrendszernek, a légzőrendszerednek és a keringési rendszernek is szüksége van némi időre, hogy megint nagy terhelés alá lehessen őket vonni.


A pihenőidő természetesen a legjobban  az edzés intenzitásától függ, ami nem egyenlő a használt súllyal. Lehet egyetlen ismétlés is roppant kimerítő, de ugyanúgy kimerítő 50 ismétlés is - akkor is, ha kicsi a súly. (Meg persze lehet mindent annyira szarul csinálni, hogy semennyire nem kimerítő a célizomnak.)


Mindez csak a koncentráció, a végrehajtás szabályossága és sebességének függvénye. 


Abszolúte téveszme, hogy az edzésnek totál szigorúnak kell lennie és nem szabad szólni sem a teremben senkihez. Lehet állat módon edzeni rövid pihenővel, hardkórban, csak ezt senki sem bírja hosszú távon. Próbálj meg barom módon edzeni 20 évig, főleg naturálban! Álomvilág. Külön cikk tárgya lehetne az, hogy hogyan tudod megoldani, hogy ne égj ki, ne und meg az edzést és hogyan szocializálódj úgy a teremben, hogy a többiekkel húzni tudjátok egymást. De nyugi, a bajnokok és lazán nyomják, röhögcsélve a haverokkal. 


Nyilván nem arról van szó, hogy oda sem figyelve végig kell pofázni az edzést (vagy a retkes okostelefont kell simogatni edzés közben), de el kell kapni a megfelelő arányokat és nem feltétlenül a pihenőidőt kell prioritásba helyezni. Egy bizonyos perióduson belül ugyanis tök mindegy, hogy mennyit pihensz, hacsak nem épp állóképességi edzést csinálsz. 

Nem az a feladatod, hogy pihenőidőket tarts be másodpercre, hanem az, hogy a sorozaton belül totálisan kicsináld az éppen edzett izmot.


Hiába tartasz fél perc pihenőket, ha a sorozatban csak rángatod a súlyzót. Inkább az kéne hogy legyen a cél, hogy hosszú pihenőidőre legyen szükséged.


Az edzésben nem a pihenésre kell koncentrálni, hanem arra, hogy az éppen végrehajtott gyakorlatban maximális munkát végezzen az izom.

Ehhez megfelelő koncentrációra, megfelelő sebességre és megfelelő technikára van szükség. 

Tanulj meg először rendesen, koncentráltan edzeni, a mozdulatban végig feszítve az izmot, majd a csúcson még jobban ráfeszítve, kihasználva a teljes mozgástartományt és természetesen kihasználva a negatív szakaszt.  


Majd ha eléggé fáj, esetleg a seggeden is levegőt kell venni, majd akkor kell azon gondolkodni, hogy létezik-e a fél perces pihenő nevű mítosz. 

 

 

 

 Ez nem akciófilm, nem vicc, nem túlzás: megtörtént!
Óriási kockázat, hogy nem jut be az Olympiára: Big Ramy 19-re húz lapot?
Mostanában megint felröppentek a pletykák Jay Cutler visszatérésének kapcsán, aminek az oka az, hogy állítólag nem csak jó formában is van, hanem egyre vastagabb.
Termékajánló
%
3 kg 
 / 4.5
20%   14 990 Ft  
11 990 Ft
50 gr. 
 / 4.3
5%   490 Ft  
465 Ft
300 gr. 
 / 4.3
 
4 075 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104349 fénykép található.
WABBA World Championship 2010
WABBA World Championship 2010
Superbody 2006
Kozaróczy Tibor
Superbody 2006 Kozaróczy Tibor
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
IBFF VB
IBFF VB
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... GP és abszolút kategóriák
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... GP és abszolút kategóriák
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....