Logo
 

Edzésdinamika - hányféle edzéstempó létezik?

2019. 02. 19.
A bodybuilding edzésben a gyakorlatok végrehajtásának sebessége meghatározhatja az eredményt, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen módszerek léteznek.

 

Mielőtt a lényegre térünk, célszerű ismét megemlíteni azt, hogy a profi testépítők prezentációja nekünk - halandó sportolóknak - nem jelent semmit. Semmiképpen sem jó módszer egy edzővideót utánozni (különösen a mai youtube-elmebajt), mert abban vagy a látványra mennek (akár a bohóckodás szintig süllyedve), vagy a genetikájuk miatt a súlyrángatás is meghozza a kívánt eredményt. Még az is lehet, hogy a kémia miatt hozza meg az eredményt a súlyrángatás. Mindenesetre a legjobb, ha nem vesszük szakanyagnak az ilyesmit. 

Arról nem beszélve, hogy egy hétköznapi embernek valós fizikumot célszerű fejleszteni, nem pedig látvány-izmokat. Ez pedig azt jelenti, hogy az edzés során minél több munkát kell az izmokkal végeztetnünk.

Cedric McMiIlan moderált súlyokkal, folyamatos kontrollal edz és ez látszik is a fizikumán

 

A súly mozgatásának sebességét, dinamikáját tekintve három féle variációt különböztethetünk meg.


1. Dinamikus edzés

A dinamikusan végzett gyakorlatok általános a küzdősportosok vagy az állóképességi sportolók eszköztárába tartoznak, ahol a gyorsaság az elsődleges cél és csak a másodlagos az izomerő. Az erőt ezek a sportolók inkább technikai alapon hozzák létre, megfelelő mozdulatokkal, az izmok kombinációjával, nincs szükségük puszta izomerőre. Viszont mindennél fontosab e dinamizmus és a lazaség, ezek a sportolók nem engedhetik meg maguknak, hogy lemerevedjenek. 

Ez a módszer nem alkalmas önmagában izomtömeg növelésre és komoly erőnövelésre, mert túlságosan kihasználha az izmok-inak rugalmasságát és a súly lendületének mozgési energiáit, azaz az izommunka cseppet sem koncentrált, ellenben a kardiovaszkuláris munka jelentősebb lehet.

A rossz hír, hogy ide tartozik az egyszerű mezei rosszul végzett edzés is, amire milliószám látunk példát a teremben: az ész nélküli súlylengetés és súlyrángatás.


2. Lassú negatív - dinamikus pozitív módszer

Ez a normális, vagy klasszikus bodybuilding edzés. Az alapja az, hogy a negatív szakasz lassú, kontrollált végrehajtásával sokkal fokozottabb lesz az izommunka, az izom több munkát végez, az izmokon belüli fiziológiai folyamatok sokkal erősebbek lesznek, de legfőképpen kiküszöböljük a lendületet. A dinamikus pozitív szakasz pedig a gyors összehúzódású izomrostokat aktivizálja. 

 

3. Teljesen kontrollált edzés

A teljesen kontrollált edzés végig lassú mozgatást és végig feszített izmokat jelent. Az izmok mind pozitív, mind negatív szakaszban a lassú negatívhoz hasonlóan feszítve vannak, majd a csúcsösszehúzódásnál plusz ráfeszítést kapnak. Ez a módszer veszi igénybe legjobban az idegrendszert és teljesen kiküszöböli a lendületet és a csalást, azonban nyilvánvalóan kisebb súly használatát teszi lehetővé. Cserébe szinte teljesen kiküszöböli a sérülést, mer nem okoz ízületi és ínszalag terhelést. Ezenkívül rendkívüli módon építi az alaperőt, hiszen a mozdulat minden fázisát puszta erőből kell végrehajtani.

Ez az a módszer, amit mindenkinek alapként meg kellene tanulni és a későbbiekben innen haladni a lassú negatív - dinamikus pozitív módszerig.

Természetesen a fentiek nem tartalmazzák a különleges technikákat, mint a megállított ismétlések vagy a szuperlassú edzés, de ez a három alapvető edzéstípus létezik dinamika szempontjából.Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
500 gr. 
 / 4.4
 
5 490 Ft +1000 pont
30 pak. 
 / 4.8
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
100 tab. 
 / 4.7
 
3 315 Ft
90 g.k. 
 / 4.5
 
1 205 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104369 fénykép található.
Magyar Bajnokság 2004
Abszolút Bajnok Választás
Horváth, Szántó, Czár
Magyar Bajnokság 2004 Abszolút Bajnok Választás Horváth, Szántó, Czár
Tavasz Kupa 2006
Tavasz Kupa 2006
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Hónaljkutya Karessel
Hónaljkutya Karessel
Team Scitec 2012
Team Scitec 2012
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....