Logo
 

Edzésdinamika - hányféle edzéstempó létezik?

2019. 02. 19.
A bodybuilding edzésben a gyakorlatok végrehajtásának sebessége meghatározhatja az eredményt, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen módszerek léteznek.

 

Mielőtt a lényegre térünk, célszerű ismét megemlíteni azt, hogy a profi testépítők prezentációja nekünk - halandó sportolóknak - nem jelent semmit. Semmiképpen sem jó módszer egy edzővideót utánozni (különösen a mai youtube-elmebajt), mert abban vagy a látványra mennek (akár a bohóckodás szintig süllyedve), vagy a genetikájuk miatt a súlyrángatás is meghozza a kívánt eredményt. Még az is lehet, hogy a kémia miatt hozza meg az eredményt a súlyrángatás. Mindenesetre a legjobb, ha nem vesszük szakanyagnak az ilyesmit. 

Arról nem beszélve, hogy egy hétköznapi embernek valós fizikumot célszerű fejleszteni, nem pedig látvány-izmokat. Ez pedig azt jelenti, hogy az edzés során minél több munkát kell az izmokkal végeztetnünk.

Cedric McMiIlan moderált súlyokkal, folyamatos kontrollal edz és ez látszik is a fizikumán

 

A súly mozgatásának sebességét, dinamikáját tekintve három féle variációt különböztethetünk meg.


1. Dinamikus edzés

A dinamikusan végzett gyakorlatok általános a küzdősportosok vagy az állóképességi sportolók eszköztárába tartoznak, ahol a gyorsaság az elsődleges cél és csak a másodlagos az izomerő. Az erőt ezek a sportolók inkább technikai alapon hozzák létre, megfelelő mozdulatokkal, az izmok kombinációjával, nincs szükségük puszta izomerőre. Viszont mindennél fontosab e dinamizmus és a lazaség, ezek a sportolók nem engedhetik meg maguknak, hogy lemerevedjenek. 

Ez a módszer nem alkalmas önmagában izomtömeg növelésre és komoly erőnövelésre, mert túlságosan kihasználha az izmok-inak rugalmasságát és a súly lendületének mozgési energiáit, azaz az izommunka cseppet sem koncentrált, ellenben a kardiovaszkuláris munka jelentősebb lehet.

A rossz hír, hogy ide tartozik az egyszerű mezei rosszul végzett edzés is, amire milliószám látunk példát a teremben: az ész nélküli súlylengetés és súlyrángatás.


2. Lassú negatív - dinamikus pozitív módszer

Ez a normális, vagy klasszikus bodybuilding edzés. Az alapja az, hogy a negatív szakasz lassú, kontrollált végrehajtásával sokkal fokozottabb lesz az izommunka, az izom több munkát végez, az izmokon belüli fiziológiai folyamatok sokkal erősebbek lesznek, de legfőképpen kiküszöböljük a lendületet. A dinamikus pozitív szakasz pedig a gyors összehúzódású izomrostokat aktivizálja. 

 

3. Teljesen kontrollált edzés

A teljesen kontrollált edzés végig lassú mozgatást és végig feszített izmokat jelent. Az izmok mind pozitív, mind negatív szakaszban a lassú negatívhoz hasonlóan feszítve vannak, majd a csúcsösszehúzódásnál plusz ráfeszítést kapnak. Ez a módszer veszi igénybe legjobban az idegrendszert és teljesen kiküszöböli a lendületet és a csalást, azonban nyilvánvalóan kisebb súly használatát teszi lehetővé. Cserébe szinte teljesen kiküszöböli a sérülést, mer nem okoz ízületi és ínszalag terhelést. Ezenkívül rendkívüli módon építi az alaperőt, hiszen a mozdulat minden fázisát puszta erőből kell végrehajtani.

Ez az a módszer, amit mindenkinek alapként meg kellene tanulni és a későbbiekben innen haladni a lassú negatív - dinamikus pozitív módszerig.

Természetesen a fentiek nem tartalmazzák a különleges technikákat, mint a megállított ismétlések vagy a szuperlassú edzés, de ez a három alapvető edzéstípus létezik dinamika szempontjából.Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Ritka, hogy valaki 212-ből megfingatja az Open versenyzőket, de Hadi Chopan egyenesen élmezőny-esélyesnek néz ki.
Termékajánló
120 tab. 
 / 4.7
5%   5 490 Ft  
5 215 Ft
%
6 kg 
 / 4.8
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
50 gr. 
 / 4.3
5%   490 Ft  
465 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104351 fénykép található.
Mátra Kupa 2004
Fitness Forma +165cm
Bali Krisztina
Mátra Kupa 2004 Fitness Forma +165cm Bali Krisztina
MD Kupa 2007 Kistelek
Támadás - Dedikálás
Zoli & Reflecting Me
MD Kupa 2007 Kistelek Támadás - Dedikálás Zoli & Reflecting Me
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Erőskutya verseny
Erőskutya verseny
Gundel palacsinta
Gundel palacsinta
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....