Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
 

Edzésdinamika - hányféle edzéstempó létezik?

2019. 02. 19.
A bodybuilding edzésben a gyakorlatok végrehajtásának sebessége meghatározhatja az eredményt, ezért nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen módszerek léteznek.

 

Mielőtt a lényegre térünk, célszerű ismét megemlíteni azt, hogy a profi testépítők prezentációja nekünk - halandó sportolóknak - nem jelent semmit. Semmiképpen sem jó módszer egy edzővideót utánozni (különösen a mai youtube-elmebajt), mert abban vagy a látványra mennek (akár a bohóckodás szintig süllyedve), vagy a genetikájuk miatt a súlyrángatás is meghozza a kívánt eredményt. Még az is lehet, hogy a kémia miatt hozza meg az eredményt a súlyrángatás. Mindenesetre a legjobb, ha nem vesszük szakanyagnak az ilyesmit. 

Arról nem beszélve, hogy egy hétköznapi embernek valós fizikumot célszerű fejleszteni, nem pedig látvány-izmokat. Ez pedig azt jelenti, hogy az edzés során minél több munkát kell az izmokkal végeztetnünk.

Cedric McMiIlan moderált súlyokkal, folyamatos kontrollal edz és ez látszik is a fizikumán

 

A súly mozgatásának sebességét, dinamikáját tekintve három féle variációt különböztethetünk meg.


1. Dinamikus edzés

A dinamikusan végzett gyakorlatok általános a küzdősportosok vagy az állóképességi sportolók eszköztárába tartoznak, ahol a gyorsaság az elsődleges cél és csak a másodlagos az izomerő. Az erőt ezek a sportolók inkább technikai alapon hozzák létre, megfelelő mozdulatokkal, az izmok kombinációjával, nincs szükségük puszta izomerőre. Viszont mindennél fontosab e dinamizmus és a lazaség, ezek a sportolók nem engedhetik meg maguknak, hogy lemerevedjenek. 

Ez a módszer nem alkalmas önmagában izomtömeg növelésre és komoly erőnövelésre, mert túlságosan kihasználha az izmok-inak rugalmasságát és a súly lendületének mozgési energiáit, azaz az izommunka cseppet sem koncentrált, ellenben a kardiovaszkuláris munka jelentősebb lehet.

A rossz hír, hogy ide tartozik az egyszerű mezei rosszul végzett edzés is, amire milliószám látunk példát a teremben: az ész nélküli súlylengetés és súlyrángatás.


2. Lassú negatív - dinamikus pozitív módszer

Ez a normális, vagy klasszikus bodybuilding edzés. Az alapja az, hogy a negatív szakasz lassú, kontrollált végrehajtásával sokkal fokozottabb lesz az izommunka, az izom több munkát végez, az izmokon belüli fiziológiai folyamatok sokkal erősebbek lesznek, de legfőképpen kiküszöböljük a lendületet. A dinamikus pozitív szakasz pedig a gyors összehúzódású izomrostokat aktivizálja. 

 

3. Teljesen kontrollált edzés

A teljesen kontrollált edzés végig lassú mozgatást és végig feszített izmokat jelent. Az izmok mind pozitív, mind negatív szakaszban a lassú negatívhoz hasonlóan feszítve vannak, majd a csúcsösszehúzódásnál plusz ráfeszítést kapnak. Ez a módszer veszi igénybe legjobban az idegrendszert és teljesen kiküszöböli a lendületet és a csalást, azonban nyilvánvalóan kisebb súly használatát teszi lehetővé. Cserébe szinte teljesen kiküszöböli a sérülést, mer nem okoz ízületi és ínszalag terhelést. Ezenkívül rendkívüli módon építi az alaperőt, hiszen a mozdulat minden fázisát puszta erőből kell végrehajtani.

Ez az a módszer, amit mindenkinek alapként meg kellene tanulni és a későbbiekben innen haladni a lassú negatív - dinamikus pozitív módszerig.

Természetesen a fentiek nem tartalmazzák a különleges technikákat, mint a megállított ismétlések vagy a szuperlassú edzés, de ez a három alapvető edzéstípus létezik dinamika szempontjából.Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
%
50 gr. 
 / 4.3
20%   500 Ft  
400 Ft
330 gr. 
 / 4.7
 
4 590 Ft
%
0,908 kg 
 
20%   7 990 Ft  
6 390 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
WABBA World Championship 2009
Professional
Tóth Dániel
WABBA World Championship 2009 Professional Tóth Dániel
Bodysport Kupa 2010
Bodysport Kupa 2010
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Superbody 2006 - 4. rész
Superbody 2006 - 4. rész
Harcsafilé zellerpürével - Body.Builder Gasztro Rovat 50. rész
Harcsafilé zellerpürével - Body.Builder Gasztro Rovat 50. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....