Logo
 

Guggolás vs lábtolás

2015. 12. 01.
Az egyik legnépszerűbb, komplett lábizom fejlesztő gyakorlat a lábtológépen végzett lábtolás. A kérdés az, hogy helyettesítheti-e a guggolást.

 


A két gyakorlat közötti alapvető anatómiai és mechanikai különbözőségbe most nem akarunk belemenni, főleg mert mindenkinek nyilvánvaló kell, hogy legyen.

Nézzünk inkább egy életszagú gyakorlati különbséget: guggolni kényelmetlen. Guggolni nehéz.

Ezen tudományos okból szeretik sokan a guggolást hanyagolni, és inkább lábtolót használni.
 

Guggolás erőkeretben Buffalo-rúddal

A lábtológépen végzett lábtolás kitűnő gyakorlat és nagyon hatékony. Elég jól meg tudja dolgoztatni a combhajlítót (ezt sokan nem fogják, de így van) és a combfeszítőt is, meg persze valamennyire a farizmot. Ezen felül biztonságosan végezhető, nem tudunk vele felborulni ugyanis, mint a guggoló rúddal. Ráadásul általában nagyobb súly tudunk használni, ami jót tesz az önbizalomnak - csak éppen nem tesz jót a reális edzésteljesítménynek. 

Az egóedzés nagyon fertőző még a kezdőknél is: mindenki azonnal a lehető legtöbb súlyt próbálja pakolni, és ha van két gyakorlat, azt fogja választani, amelyiket nagyobb súllyal tudja végezni.

Ezért lábtolózik mindenki, és ezért guggolnak olyan kevesen. Mert könnyen lehet dobálózni a “400 kilóval lábtolóztam" baromságokkal, a 60 kilós guggolás meg ciki. 

Az erősportolók régóta röhögnek a telepakolt lábtolóval menősködő jutub-janikon, akiket érdekes módon guggolni nem látunk. 

Ennek oka az, hogy a guggolás nagyságrendekkel nehezebb gyakorlat. 

Két dolgot kell itt tisztázni:

1. A súly irreleváns a lábtológépen. A lábtológép nem mérleg:  súly szempontjából nincs szabványosítva a lábtológép-gyártás, ezért egy adott típusú gépen x kiló már nehéz, egy másik típusú gépen ugyanaz könnyű. Eleve nem ugyanaz az összes gép dőlésszöge. Nyilván minél meredekebb, annál nehezebb. Ezért a felpakolt kilók száma teljesen lényegtelen, semmitmondó adat, miközben a 200 kilós guggolás akkor is 200 kiló, ha a Békéscsabán csinálod, és akkor is, ha New Yorkban. Csakhogy kétszáz kilóval az edzőterembe járók 1%-a sem tud guggolni, miközben lábtológép-hősökkel tele a padlás. 

2. A lábtológépet a többség egyszerűen rosszul használja, és kissé túlértékeli azt, hogy 10 centis hosszon lökdösi a telapakolt gépet. Meg kéne tán próbálni egy szabályos sorozatot tökig beengedett súllyal, majd ezután gondolkodni, hogy tényleg olyan erős-e az ember, hogy lábtolósztárnak érezze magát a lábtoló hall of fame-ben.


Lábtolás felső pozíció
 
A lábtológépen végzett szabályos edzés sokkal könnyebb, mint a szabályos guggolás, mert nem kell az egész testet tartani, stabilizálni, a mozgáspálya is vezetve van, plusz nem tudsz vele felborulni. (Mondjuk amennyi hülye van, ezen se lepődnénk meg.) Előnye is van persze, mert könnyebb és hatékonyabb izoláltan megcélozni a combfeszítőt anélkül, hogy hülyének néznének a teremben, mint mondjuk fél guggolásokat végezni. (Ez azt jelenti, hogy könnyebb kikapcsolni a farizmot és a combhajlítót - más kérdés, hogy miért tennéd?)
 

Népszerű gagyi lábtolás félig beengedve
 

Szabályos lábtolás alsó pozíció

Ennek megfelelően ha rangsorolni kell a két gyakolatot, a guggolás messze komolyabb dolog. Persze semmi baj, ha valaki nem guggol, mert mondjuk sérülés miatt nem tud, ezért csak lábtolózik. A lábtoló gyakorlat is tud kőkemény lenni. De lábtoló teljesítményre vergődni nemhogy felesleges, hanem egyenesen röhejes. 

Mondhatjuk azt is: a magukat sztároknak képzelő lábtolóhősöknek nem árt tudni, hogy a lábtolás a guggolás ratyi verziója. 
 
 
 A BODYBUILDER GYM DECEMBERBEN IS VÁR, SŐT:
DECEMBERBEN RÉGI ÉS ÚJ
TAGJAINKNAK MINDEN NAP INGYENES TANÁCSADÁS! 
Kijavítjuk minden hibádat, új dimenziót adunk az edzésednek!
Érdeklődj a recepción!
BodyBuilder Gym 1042 Bp. Árpád út 112 emelet középen
 


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
0,5 kg 
 / 4.7
20%   4 990 Ft  
3 990 Ft
100 tab. 
 / 4.8
 
2 990 Ft
1000 gr. 
 / 4.8
 
5 990 Ft
3,08 kg 
 / 4.9
5%   17 990 Ft  
17 090 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
Superbody Tavasz Kupa 2007
Abszolút T-U-O
Bodó Imre
Superbody Tavasz Kupa 2007 Abszolút T-U-O Bodó Imre
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Darált húsos marhapörkölt - Body.Builder Gasztro Rovat 14. rész
Darált húsos marhapörkölt - Body.Builder Gasztro Rovat 14. rész
Fehérjegolyó - Body.Builder Gasztro Rovat 10. rész
Fehérjegolyó - Body.Builder Gasztro Rovat 10. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....