Logo
 

Hogyan tudsz edzeni, ha fáradt vagy?

2019. 07. 12.
Van olyan, hogy az ember fáradt, meg olyan, hogy hullafáradt. Az előbbi még csak-csak kezelhető mentális fókusz fokozóval, a második eset azonban már kemény dió.
 
 
 
Kétféle ember van: az elfoglalt meg a kevésbé elfoglalt. Elfoglalt emberekkel előfordul, hogy sokat dolgoznak, esetleg fizikai munkát végeznek, de még az is, hogy keveset alszanak.
 
Ilyen esetekben az edzés szinte lehetetlennek tűnik: lemegyünk a terembe, gynegék vagyunk, magunkat alig bírjuk megmozdítani, nemhogy a súlyt és általában az embernek kedve sincs. 
 
De még ha van is, vagy nagyon nagy akaraterővel összeszedjük magunkat, sehogy nem akar menni, szinte lehetetlennek tűnik a nagy súlyok leküzdése.  (Van, hogy még a Superhero sem segít.) Vagy legalábbis le akar szakadni mindenünk, így veszélyesnek tűnik.
 
Igazunk van: az is.
 
Mindenki tudja, hogy megfelelő pihenésre és mentális állapotra van szükség. Ha ez nincs meg, nem csak fizikailag nem tudunk teljesíteni - azaz nem csak az izmaink fáradtak - hanem idegrendszerileg sem.
 
Nem jó a mozgáskoordinációnk, nem jó az agy-izom kapcsolat és minden a "vezérlőrendszerben" is azt hozza, hogy nem tudunk nagy súlyt biztonságosan kezelni.
 
De nem csak magával a nagy súly koordinálásával van a gond, hanem azzal, hogy fáradtan egyszerűen képtelenség "agyilag" odafigyelni.
 
Ezt pedig leánykori nevén abszolút sérülésveszélynek hívjuk.
 
Fáradtan nem szabad nekiállni egy nagysúlyos edzésnek. A krónikus fáradtságban szenvedőknek pedig abszolúte tilos.
 
De van megoldás, ami szerencsére nagyon egyszerű: végezzünk nagy súlyos helyett nagyon lassú, nagyon koncentrált edzést.
 
Vegyük vissza bátran a súlyokat minimálisra. Végezzünk minimum 10 ismétlést 3-5 másodperc negatív és pozitív szakasszal, végig keményen veszítve az izmot, a csúcsösszehúzódásnál plusz extra ráfeszítéssel.
 
Innentől teljesen mindegy, mennyire kicsi súlyt használunk, mindenképpen maximális izommunkát fogunk végezni. (Más kérdés, hogy eleve hasonló koncetrációval kellene edzeni.)
 
Pár sorozat után két dolog történhet: vagy magunkhoz térünk és rá tudunk menni nagyobb súlyra, vagy a hullafáradtságunk ellenére maximákisan intenzív edzés tudunk végezni kis súllyal. Aki nem edz koncentráltan, annak még külön hasznos is ez.
 
Ha hullafáradtan muszáj edzeni, akkor sincs veszve semmi: a lényeg, hogy ésszel csináljuk. A fenti módszerrel pedig nem csak hogy hatékonyan le tudunk edzeni, hanem a sérülést is garantáltan elkerüljük.


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
100 tab. 
 / 4.7
 
3 890 Ft
30 pak. 
 / 4.8
11%   6 190 Ft  
5 490 Ft
30 pak. 
 / 4.9
 
6 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104373 fénykép található.
Brutal Challenge Döntő 2012
Brutal Challenge Döntő 2012
Magyar Bajnokság 2005
Major Attila
Magyar Bajnokság 2005 Major Attila
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Rövid sztori Markus Rühl-lel
Rövid sztori Markus Rühl-lel
BB.Tv Episode #102
BB.Tv Episode #102
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....