Logo
 

Hogyan tudsz edzeni, ha fáradt vagy?

2019. 07. 12.
Van olyan, hogy az ember fáradt, meg olyan, hogy hullafáradt. Az előbbi még csak-csak kezelhető mentális fókusz fokozóval, a második eset azonban már kemény dió.
 
 
 
Kétféle ember van: az elfoglalt meg a kevésbé elfoglalt. Elfoglalt emberekkel előfordul, hogy sokat dolgoznak, esetleg fizikai munkát végeznek, de még az is, hogy keveset alszanak.
 
Ilyen esetekben az edzés szinte lehetetlennek tűnik: lemegyünk a terembe, gynegék vagyunk, magunkat alig bírjuk megmozdítani, nemhogy a súlyt és általában az embernek kedve sincs. 
 
De még ha van is, vagy nagyon nagy akaraterővel összeszedjük magunkat, sehogy nem akar menni, szinte lehetetlennek tűnik a nagy súlyok leküzdése.  (Van, hogy még a Superhero sem segít.) Vagy legalábbis le akar szakadni mindenünk, így veszélyesnek tűnik.
 
Igazunk van: az is.
 
Mindenki tudja, hogy megfelelő pihenésre és mentális állapotra van szükség. Ha ez nincs meg, nem csak fizikailag nem tudunk teljesíteni - azaz nem csak az izmaink fáradtak - hanem idegrendszerileg sem.
 
Nem jó a mozgáskoordinációnk, nem jó az agy-izom kapcsolat és minden a "vezérlőrendszerben" is azt hozza, hogy nem tudunk nagy súlyt biztonságosan kezelni.
 
De nem csak magával a nagy súly koordinálásával van a gond, hanem azzal, hogy fáradtan egyszerűen képtelenség "agyilag" odafigyelni.
 
Ezt pedig leánykori nevén abszolút sérülésveszélynek hívjuk.
 
Fáradtan nem szabad nekiállni egy nagysúlyos edzésnek. A krónikus fáradtságban szenvedőknek pedig abszolúte tilos.
 
De van megoldás, ami szerencsére nagyon egyszerű: végezzünk nagy súlyos helyett nagyon lassú, nagyon koncentrált edzést.
 
Vegyük vissza bátran a súlyokat minimálisra. Végezzünk minimum 10 ismétlést 3-5 másodperc negatív és pozitív szakasszal, végig keményen veszítve az izmot, a csúcsösszehúzódásnál plusz extra ráfeszítéssel.
 
Innentől teljesen mindegy, mennyire kicsi súlyt használunk, mindenképpen maximális izommunkát fogunk végezni. (Más kérdés, hogy eleve hasonló koncetrációval kellene edzeni.)
 
Pár sorozat után két dolog történhet: vagy magunkhoz térünk és rá tudunk menni nagyobb súlyra, vagy a hullafáradtságunk ellenére maximákisan intenzív edzés tudunk végezni kis súllyal. Aki nem edz koncentráltan, annak még külön hasznos is ez.
 
Ha hullafáradtan muszáj edzeni, akkor sincs veszve semmi: a lényeg, hogy ésszel csináljuk. A fenti módszerrel pedig nem csak hogy hatékonyan le tudunk edzeni, hanem a sérülést is garantáltan elkerüljük.


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
500 gr. 
 / 5.0
20%   3 990 Ft  
3 190 Ft
100 tab. 
 / 4.8
5%   2 490 Ft  
2 365 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
Gayle Moher
Arnold Classic 2001
Gayle Moher Arnold Classic 2001
Első Motivációs Testépítő Konferencia
Vörös Zoli
Első Motivációs Testépítő Konferencia Vörös Zoli
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Red Rock Reality 13.
Red Rock Reality 13.
Kathi Béla Erősember Kupa
Kathi Béla Erősember Kupa
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....