Logo
 

Megállított fekvenyomás

2015. 09. 29.
Őrületes kedvencünk a fekvenyomás, amellyel gyakran kiváló, de legalább örökös vállfájdalmat építhetünk mellizom helyett. Vannak azonban technikák, amelyek segítenek, hogy a gyakorlat hatékonyabb legyen.

Ha a testépítésben lennének misztikus alakok, istenek meg ördögök, biztosan ők okoznák, hogy sokan szenvednek mellizom nemfejlődéstől, sőt, az erősödés kínzó hiányától.


Ez egyszerűen attól van, hogy a fekvenyomás bizonyos szempontból nem túl jó gyakorlat, amit aztán egészen nem jóvá tudunk tenni azzal, hogy nem is jól csináljuk. Legalábbis a legtöbben nem. Úgy 99%, komolyan. Ezért persze senki se dőljön a kardjába (ha van karjda), mert itt egyszerűen arról van szó, hogy senki sem tanítja meg az embert felvenyomni, és szinte mindehol csak rossz példákat lát. Legfőképp az egóedzés miatt - mindenki igyekszik minél nagyobb súllyal erőlködni, ami kőkeményen a technika rovására megy.

Alapvetően már elmagyaráztuk, hogyan kell fekvenyomni. Számtalan trükk van a mellizmot ért hatás fokozására a sebességgel és az ismétlésszámmal való játszadozáson kívül is. 

Az egyik ilyen, ha a mozdulatsor amúgy alapvető szakaszát, az alsót kihangsúlyozzuk.

A fekvenyomás során a rudat alul mindenképpen meg kell állítani. Ehhez azt is érteni kell, hogy nem fentről kezdődik az ismétlés, hanem lentről, tehát éppen ellenkezőleg, ahogy mindenki csinálja.
 

Vedd ki a súlyt, kontrolláltan engedd a mellkasodra, miközben beszívod a levegőt. A sorozat innen indul. Fújd a levegőt kifelé, közben nyomd ki, fent állítsd meg, majd lassan engedd vissza a mellkasodra, és lent állítsd meg. 

Az intenzitásfokozó technika nagyon egyszerű: itt, az alsó holtponton várj. Hagyd, hogy benyomja a melllkasodat a rúd, érezd, hogy nyúlik a mellizmod. Nyilván a rudat mellből tartod, nem a mellkasodon egyensúlyozod, a koncentráció maradjon meg. Várj legalább 3 másodpercig, de lehet több is. Innen nyomd ki a súlyt - azal már lehet játszani, hogy dinamikusan vagy lassan. Ez utóbbi nyilván nehezebb. 
 

Elképesztő nehézzé lehet tenni a gyakorlatot kis súllyal is ily módon. Nem kell ecsetelnem, hogy mennyivel odébb van ez a pattintástól és a népszerű LSETCS módszertől. (Le Se Engedem Csak TÍz Centit), ami mind arról szól, hogy nagy súly legyen a rúdon, mert mutatni kell a többieknek, hogy milyen sok súllyal nyomsz szarul.

Ha megtanulsz így nyomni - ami egyébként pontosan az a technika, amit fekvenyomó versenyen is elfogadnak - akkor végre komoly edzést végzel, és megszabadulsz az egóedzés kellemetlen pszichológiai terhétől, valamint fejlődni fogsz. Ha így tudsz nyomni nagy súllyal, akkor bizony tényleg erős vagy. De ha kicsivel, hidd el, az se pite. 

Jegyezd meg: a technika, azaz a szabályosság a fontos, nem a súly. Rángatózni mindig könnyebb. 
 


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
2,273 kg 
 / 4.7
10%   20 890 Ft  
18 890 Ft
1 kg 
 / 4.9
 
5 890 Ft
4,4 kg 
 / 4.5
5%   14 990 Ft  
14 240 Ft
%
510 gr. 
 / 4.4
20%   5 490 Ft  
4 390 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
WABBA World Championship 2009
Masters
Sosa Homero
WABBA World Championship 2009 Masters Sosa Homero
Superbody 2013
Superbody 2013
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Első Erőemelő Edzőtábor
Első Erőemelő Edzőtábor
FIBO 2. rész
FIBO 2. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....