Logo
 

Miért edzenek szarul a profik?

2017. 12. 05.
Szinte mindenki látott már motivációs vagy edzővideót, ahol akár a világ legjobb testépítői rángatóznak a súlyokkal, ellentmondásban mindazzal, amit a normálisabb edzők, vagy akár magazinunk is tanít. Hogyan lehetséges ez?


Hallottál a szabályos edzésről? Nyilván igen, hiszen az az első dolog, amit jobb helyeken tanítanak mindenkinek.

 

Szabályosan nem azért kell edzeni, mert mindenünk a bürökrácia, hanem mert a szabályos edzés tudja hatékonyan megdolgoztatni az izmokat és így lehet maximális stimulációt elérni az izom fejlődése érdekében.


A szabályos edzés ismérvei a megfelelő tempó (végrehajtási sebesség) és a megfelelő mozgástartomány.


Nem nagyon kell ragozni azt, hogy a látványos súlyrángatás nem szabályos. Mérpedig gyakran ezt látod  az edzővideókban, hogy lehetőleg hatalmas súlyokat rángatnak. Ha a szabálytalan edzés nem hatékony, miért edzenek így például a profik?


A kérdésre többféle válaszunk is van.


1. Azért, mert edzővideó


Az edzővideókban és egyéb szórakoztató jellegű médiatermékekben a látvány a legfontosab tényező, még azon az áron is, ha az értelmes mondanivaló (ha van egyáltalán) a levesbe megy emaitt.  Fel lehet fogni úgy is, hogy a pózőrködés és majomkodás fontosabb a hasznosságnál. (Egy motivációs videó egyértelműen a látványról nem tartalomról szól.) Az emberek azt hiszik, hogy attól, hogy valamit a tévében látnak, az valóság - és ez igaz a közösségi videópöcegödörre is.


Márpedig ez téves: a szép, lassú szabályos edzés moderált súllyal nem érdekli a jutub-csürhét és nem fényezi a szereplők egóját. Így olyan sportolók is hajlamosak szarul edzeni a videókban, akik amúgy szabályosan edzenek. (Tipikus példa: Kai Greene.)


De van másik, kevésbé gázos aspektus: nem vesszük figyelembe, vagy nem tudjuk, mennyi ismétlésnél jár a szereplő valójában.

 

És vannak bizony olyan magas - ötven vagy akár száz - ismétléses sorozatok, ahol már teljesen mindegy, milyen formában hajtják végre a gyakorlatot. A sérülésveszély ott nyilván nem olyan, mintha valaki hat ismétlést rángatna, az izom már igencsak be van melegedve és meglehet nem is képes teljes mozgástartományra, az idegrendszer pedig szintén totálisan ki van merülve.  Tehát vannak olyan szituációk, amikor a szabálytalan edzés már nem probléma, hanem intenzitásfokozó eszköz, a szabályos ismétlések által megdolgozott izmok teljesítőképességének kitolása.
2. Azért, mert genetika


A genetikára előszeretettel szokás hivatkozni aszerint, hogy neked azért nem sikerül, mert akinek sikerül, annak jó a genetikája. Ez persze nagyrészt önáltatás, de tény, hogy a genetikai adottságok rengeteg mindent befolyásolnak.


Bármilyen hihetetlen is, vannak emberek, akiknek könnyen nőnek az izmai. Amikor ismersz olyanokat, akiknek fogalmuk sincs a táplálkozásról és szarul edzenek, mégis izmosak, akkor nem azt a következtetést kell levonni, hogy te is szarj bele az egészbe, hanem tudomásul kell venni, hogy vannak ilyen emberek.


Mint ahogy vannak okos emberek is meg szépek is, meg olyanok is, akiknek szép a hangjuk ezért jól tudnak énekelni. 


Márpedig azok az emberek, akiknek könnyen fejlődnek az izmai, egyáltalán nem biztos, hogy tudnak jól edzeni.

 

Akinek a súlyrángatástól is megnőnek az izmai, annak eszébe sem jut, hogy másképp kéne csinálni. Miért akarna megtanulni bármilyen technikát, ha az, amit csinál, működik? Márpedig a súly nem koncentrált, lendületes, motorikus mozgatása a legkézenfekvőbb.


Viccesen hangzik, de a valóság az, hogy

 

a szabályos edzés az átlagembereknek szól, nem a csoda genetikájúaknak.

 

Más kérdés, hogyha ez utóbbiak tisztában lennének azzal, hogy mennyivel több munkát végez az izom egy kontrolláltan mozgatott súly esetében, mint a rángatózásnál, még jobb eredményeket érnének el.


Az edzővideókban látott profik általában olyan genetikával rendelkeznek, hogy nem kell szabályosan edzenük.

 

Lehet, hogy valaha szabályosan edzettek, de a mai tömegüknél ez szükségtelen, bőven megteszik az idióta rövid pumpáló és rángató mozdulatok. De itt szinte biztosan beleszól a következő pont is.

 


3. Azért mert kokszolnak


Az anabolikus szteroidokkal való edzés egészen más érzés, ezért vált ki az emberekben droghoz hasonló függőséget. A profi testépítők márpedig népiesen szólva tele vannak, mint a déli busz, így nagyon intenzív bedurranást tudnak elérni egészen buta, pumpáló és rángató mozdulatokkal is. 


Márpedig ha elérnik a nagyon intenzív bedurranást - és izomfájdalmat - szabálytalan mozdulatokkal, miért erőlködnének teljes mozgástartományú, lassú kivitelezéssel?

 

Add össze a már meglévő hatalmas tömeget a doppingszer hatásaival és láthatod, mennyire könnyű inkább egóedzésre hajtani. Ráadásul kardiovaszkulárisan és idegrendszerileg jóval könnyebb a súlyrángató edzés, a hatás viszont megvan így is.


(Nyilván ezzel nem akarunk doppingszerek hasznlatára biztatni: épp ellenkezőleg.)

 


A fenti, sokaknak talán hidegzuhany-szerű információk azt a célt szolgálják, hogy megértsük:


nem kell az edzővideókat, motivációs fost és egyebeket utánozni.

 

Sőt, egyáltalán nem kell utánozni a bajnokokat, hiszen a számunkra hatékony mozgásformák valószínűleg mások. Mint ahogy az elején említettük, nem azért beszélünk szabályos edzésről, mert szeretjük a szabályokat, hanem mert az átlagos vagy az alatti adottságok esetén ez a célravezető módszer.


A kifejezetten oktató anyagokon kívül mindent úgy kell kezelni, mintha játékfimet néznénk, tehát tekintsük fikciónak és szórakoztató elemnek: ezt a cél is szolgálják.

 

Persze nem minden edzővideó rossz, de ha rángatózásd látsz, tudnod kell hova tenni.

 

 Extrém: Ronnie Coleman a világ legjobbja volt, de az idióta módon végzett edzés kerekesszékbe juttatta. 

 

 

 Kathi Béla és a Cutler Gym hálózat ismét egyedülálló kezdeményezésben vesz részt!
Az év egyik legnagyobb rendezvény, az elmúlt pár évben kötelezővé vált Scitec Muscle Beach idén még jobb lesz!
Sergio Oliva okos stratégiával és egy régi motoros guruval igyekszik Phil Heath nyomába érni már a második évében.
Termékajánló
100 g.k. 
 / 4.9
5%   3 390 Ft  
3 220 Ft
%
2,273 kg 
 / 4.7
14%   20 890 Ft  
17 990 Ft
2,35 kg 
 / 4.8
5%   14 790 Ft  
14 050 Ft
90 kap. 
 / 4.0
5%   2 990 Ft  
2 840 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
99247 fénykép található.
Superbody 2013
Superbody 2013
Superbody 2003
T2 Eredményhirdetés
Superbody 2003 T2 Eredményhirdetés
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Pulykaszárny filé gombamártással - Body.Builder Gasztro Rovat 24. rész
Pulykaszárny filé gombamártással - Body.Builder Gasztro Rovat 24. rész
Bihać Open 2009 - 3. rész!
Bihać Open 2009 - 3. rész!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....