Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
 

Hiperhajlítás - elnevezhetetlen gyakorlat

2016. 08. 25.
Hiperhajlítás, hipernyújtás, felhomorítás, felhajlás…egyik sem igazán megfelelő elnevezés, de legalább az első kettő még ellentétes is egymással. Teljesen mindegy hogy hívjuk, az izmainkat nem érdekli az elnevezés. Az viszont, hogy helyesen és eredményesen végezzük, annál inkább.

 

A praxisomban néha csak nézek nagyokat amikor bizonyos gyakorlatokról van szó. Még meglepőbb az ilyen szituáció, amikor végzett edzők ülnek velem szemben. Sajnos sok ilyen van, legyen ez derékszögben hajlított könyökkel való oldalemelés vagy állig húzás, mint kötelező gyakorlat.

A felhomorítás nevű mozgást is tévhitek övezik. Szándékosan nem gyakorlatot hanem mozgást írtam.

Mozgásirányban, mozgástartományban, ellenállás irányában érdemes gondolkodni, teljesen mindegy ki hogyan nevezi el az adott mozgást.

Egy mozgás lehet helyes vagy helytelen. Nincs más opció. Ez a válaszom a szokásos kérdésre, hogy káros-e a súlyzós edzés. A helyes mozgás a Jupiteren is helyes lenne, csak jóval nehezebb. A helytelen mozgás pedig a Holdon is káros attól függetlenül, hogy könnyebb mint a Földön. Óvatosan kísérletezve rá kell érezni, akkor nem lesz semmi gond az edzésből.

Találkoztam már a gyakorlat olyan leírásával is, ami félkövér betűkkel kiemelve hívja fel a figyelmet arra, hogy a törzs nem emelkedhet túl a lábak vonalán. Ez nagyjából az egyenes állás pozíciója. Még azt is megfogalmazták, hogy az elnevezés is hibás amikor a hyper szó szerepel benne, mert éppen az tilos amit ez sugall, vagyis a lábak vonalán túl hátrahajolás. Ilyenkor kezdi a gyógytornász bennem kockásra marni magát. Később persze ezt még lehet fokozni, de egyelőre ennyi is elég.

Ugyan mondja már meg valaki, hogy mióta nem számít normális mozgásnak a hátrahajolás?

Nem csak testnevelés órán, de például tizenévesek gyógytornájában is megjelenik hasonfekvésben törzsemelés lábak emelésével vagy anélkül, törzs mellé szorított vagy fül mellett nyújtott karokkal. Ezek mind könnyítő vagy nehezítő tényezők. Még fokozatai is vannak ennek a mozgásnak, belefér a gyógytornába. Ebből talán sejthető hogy maga a mozdulat nem lehet káros! Károsnak nevezni nagyjából az a szint, mint amikor kijelentik, hogy „a futás rossz az úszás meg jó”. Például a mellúszás, ami a gerincet tekintve szinte ugyanaz az mozdulat. Hogy is van ez?

Mindig azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy mozgásban és mozdulatokban kell gondolkodni nem pedig gyakorlatokban és sportokban. Ami pedig nem okoz panaszt, azt tessék nyugodtan gyakorolni!

A felhomorítás jól végezve a gravitáció ellenében kontrollált izomösszehúzódással létrehozott normális irányú elmozdulás a csigolyák között. Az ágyéki gerinc (alsó öt csigolya) normálisan előrefelé ívben görbül. Ebben a helyzetben való izommunkát gyakorolni nem káros, hanem célszerű. Természetesen ez a pozíció nem keverendő össze például azzal, amikor vállból nyomás vagy nyakból nyomás közben 60-80 kg vagy akár ettől is jóval több súly nyomja össze a gerincet.

Véleményem szerint a gyakorlathoz súlyt használni annak kell, aki testépítő versenyző és szüksége van a hát legalsó régiójában plusz izomtömegre. A többiek inkább arra törekedjenek, hogy hosszabb időn keresztül való folyamatos feszülésre neveljék ezeket az izmaikat, mert ülés közben is hosszú ideig kell tudniuk dolgozni. Ennek érdekében nagyon lassú kivitelezés a célravezető. Egy teljes ismétlés (alsó holtpontról indulástól az oda való visszaérkezésig) legyen 20-30 másodperc. (Kezdő hiperhajlító bajnokok kiegyezhetnek tízzel is -  a szerk.) Így nem sok ismétlés fog sikerülni, de ez egyáltalán nem baj, az izmok megfelelően dolgoznak, ez a lényeg.

Az emberek többsége ülőmunkát végez, ami jellemzően kiegyenesedő ágyéki gerincet okoz. Azt javaslom, hogy az alsó holtpont a láb-törzs 50 fokos szögállásánál legyen, a felső pedig a lehető legmagasabban ameddig csak sikerül fölemelkednünk. Így a feszülés folyamatos tud maradni.

Kétféle padot gyártanak ehhez a gyakorlathoz, vízszinteset és döntöttet. A döntött –általában 45 fokos- pad tulajdonképpen könnyítést jelent, ha ilyet használunk, akkor addig emelkedjünk föl, amíg még teljes a feszülés a deréktáji izmokban. Az alsó holtpont ebben az esetben is a fent említett pozíció, ami itt nagyjából vízszintes törzset jelent.

Mielőtt egy gyakorlatról kijelentjük, hogy jó vagy rossz először próbáljuk ki, illetve még ezt megelőzően használjuk a józan eszünket, és ha nem természetellenes a mozdulat akkor ne féljünk attól.

Helyesen kivitelezve gyakoroljuk bátran a hiperhajlítást, hipernyújtást, felhomorítást, vagy felhajlást, bárhogy is hívják ezt! (Én minden nap végzem - a szerk.)

Kares

gyogyfogas.hu

 

 

 

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
60 kap. 
 / 4.9
 
3 490 Ft
0,9 kg 
 / 4.9
5%   6 690 Ft  
6 355 Ft
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
120 tab. 
 / 4.7
 
5 790 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Mikael Gumse
Mikael Gumse
Sportolj Velünk 1971. máj.
Sportolj Velünk 1971. máj.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... 2. rész
Superbody 2012 - A legenda folytatódik ... 2. rész
Motiváció Sopronban!
Motiváció Sopronban!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....