Logo
 

Nyaki porckorongsérv

2015. 01. 12.
A cím nem véletlen. Ez a cikk egy konkrét eset leírása, de sajnos nem egyedi példa a nagy magyar valóságban.

Egy, a 30-as évei elején járó kedves ismerősöm hívott fel néhány hete azzal, hogy egy ideje fáj a nyaka, és néhány napja az egyik karja elkezdett zsibbadni, ráadásul időnként el is erőtlenedik. Hamar fogadtam. Ennyi információ alapján még nem gyanakodtam semmire, kis szerencsével manuális terápiával is tudunk majd hatni a problémájára. Megvizsgálva a nyakát, találtam néhány csökkent mozgású csigolyát. Ennek is számos oka lehet.

Célzott fogásokkal visszaállítottuk a csigolyák harmonikusabb mozgásait. És itt jött a feketeleves.

A fej hátra hajtásán kívül az összes irányú mozgás komfortosabbá vált, de a hátra hajtás bizonyos pontján jelentkező áramütés-érzés és zsibbadás a karban, illetve az erő-érzet semmit nem változott. Ezekre a tünetekre keresve bárki valószínűsítheti a porckorongsérvet. Magam is biztosra vettem, hogy ez lesz a probléma. Ámde képalkotó vizsgálat nélkül ezt a diagnózist az orvos sem mondja ki. El is ment orvoshoz, ahová a háziorvosa beutalta. Panaszai elmondása után közölték vele, hogy nem szükséges MRI-t készíteni. Mivel edz, nyilván a trapézizom felső részében, mélyen van részleges szakadás, ez nem porckorongsérv. Más kérdés, hogy előre hajtott fejjel ugyanakkora súllyal végezte a vállvonogatást, mint korábban. Nem baj, ez szakadás. Pihentesse, kenegesse (bár mélyen van!) és majd jobb lesz. Végül a magánúton elkészíttetett MRI egyértelmű sérvet igazolt, a kar zsibbadásának megfelelő porckorongon. Gratulálunk az előző orvosnak!

Most következzenek a pozitívumok. Már jóval a sejtésünket alátámasztó MRI előtt elkezdtük a McKenzie tornát.

A porckorongsérvnek –súlyosságtól függően- kétfajta terápiája létezik. Nagyon súlyos esetben operáció és az azt követő rehabilitációs tornák szükségesek. Kevésbé súlyos esetekben pedig a porckorongsérv-specifikus, úgynevezett McKenzie-módszer alkalmazható. Ez egyénileg kialakított speciális tornagyakorlatok rendszeres végzését jelenti. A tornát a páciens megtanulja, és szükség szerint végzi. Néha előfordul, hogy az operációra javasolt páciensekkel is eredményesen végezhető a torna, ezért aki mozgásképes, még komoly fájdalmak esetén is konzultáljon McKenzie-terapeutával! Fogalmazzunk úgy, hogy ebből baja nem lesz, viszont kis szerencsével igen jól járhat.

Ahogy fent említettem, a tornát már az igazoló MRI előtt elkezdtük a tünetek alapján. Folyamatos javulást látunk, bár a napi 12-16 órányi ülőmunka és jelentős tartáshibája együtt elég erősen a terápia ellen dolgoznak, de már tudja, mit kell tennie, amikor panasz jelentkezik.

Update (néhány héttel később): Ma arról számolt be, hogy már lefekvéskor és napközben minden pozícióváltáskor (ülésből-fölállás, autóba beszállás) arra gondol, hogyan tudja terápiás helyzetben tartani a nyakát. Innen már csak egy lépcső vár rá, ezek a mozdulatok előbb-utóbb automatikussá válnak. Nem fog külön figyelmet fordítani ezekre, csak azt tudja, hogy jól érzi magát, panaszmentes.

Nagyon szívesen megkeresném a trapéz-szakadást kitaláló orvost az azóta elkészült MRI lelettel –amire neki kellett volna beutalnia- elbeszélgetni kicsit a szakmaiságról, de semmi értelme nem lenne. Ő nem válna ezáltal tájékozottabbá a foglalkozásában, de legalább megsértődne, és talán még erősebb ellenérzései lennének velünk szemben, akik járunk edzeni. A legfőbb probléma, hogy nem tartoznak felelősséggel senki felé, számonkérés híján szinte bármit megtehetnek.

Dani viszont javul, és ez a lényeg!

 

Váradi Károly (Kares)

gyógytornász, Mulligan manuál terapeuta

sport.manualterapia/kukac/gmail.com

 

 

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104356 fénykép található.
Savaria Kupa 2004
2. Katona Ervin
1. Mészáros Tibor
3. Darázs Ádám
Savaria Kupa 2004 2. Katona Ervin 1. Mészáros Tibor 3. Darázs Ádám
Miss Olympia 2004
Vilma Caez
Miss Olympia 2004 Vilma Caez
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Muscleworld 3 előzetes
Muscleworld 3 előzetes
Egy éves a Cutler Gold!
Egy éves a Cutler Gold!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....