Logo
 

Vasakarat 3.

2014. 07. 21.
Ez nem egy filmcím, hanem egy sportesemény neve, ami talán irányt mutat, hogy a jövőben hogyan kéne elképzelni a sportot.

Szőgyénen vagyunk, egy kis szlovákiai faluban.

Speciális erőemelő versenyt rendeznek (vagy legalábbis olyasmit), immáron harmadszor. A nevezők száma egyre több, már női kategóriát is indítottak a szervezők - pontosabban szervező, Csókás Erik. Az egész versenyt mondhatni őt találta ki, ő viszi a vállán, sportszeretetből.

Támogatókat egy ilyen kicsi településen rettentően nehéz találni, így a költségvetés minimális, de a hangulat annál jobb.

Igazi sportrendezvény érzetem volt a verseny közben, sokan nagyon odatették magukat, igazi teljesítményeket láthattunk.  Összesen négy kategória volt: 85kg alatt, 105kg alatt, 105kg felett és egy női.  Extra számként pedig egy külön érdekesség: a Rolling Thunder, amiről majd később.

Három év alatt sikerült összehozni, egy szlovák-magyar nemzetközi versenyt, ahová visszajárnak a versenyzők és nem utolsósorban tökéletes egy olyan versenyezni vágyó sportolónak, aki még fél rendes erőemelő versenyeken elindulni, ahol egyismétléses maximumok vannak, de ki szeretné próbálni magát. 

A verseny szabályai szerint öt ismétlést kell teljesíteniük az indulóknak számonként, négy versenyszámban: guggolás, vállból lökés, fekvenyomás, felhúzás. Tehát a versenyzőknek teljesíteniük kell mind a húsz ismétlés, ellenkező esetben összteljesítmény vesztésben részesülnek. Gyakran előfordul ezeken a versenyeken, hogy a versenyzők nincsenek tisztában a saját erőszintjükkel, így hajlamosak túl nagy súlyokat bekérni.

Többek között ezért sikerült sokaknak négy ismétlés produkálniuk az adott versenyszámban. Szerencséjükre, a szervezők gondoltak arra, hogy lesz majd egy javító kör, ahol tetszőlegesen választhatnak egy versenyszámot, amiben javítani szeretnének.  A szabályrendszer a Wilks-pontszám alapján működik, tehát a testsúly még kategóriánként is számít. Így volt például a női kategóriában két azonos összteljesítmény, de a könnyebb testsúlyú versenyző végzett előrébb. Emiatt mentek a taktikázások, de a legtöbb estben azt lehet mondani, hogy inkább eltaktikázás sikerült, kvázi aki nagyon számolgatott az pórul járt.

Ezért kell megértenie mindenkinek, hogy bármilyen sportágban elkezd versenyszerűen sportolni, elsősorban saját magát kell legyőznie, ahogy minden edzésen ezt teszi. Tehát magadból kell kihozd a maximumot -mások hajthatnak előre, de ez kell legyen az elsődleges  szempont. A versenyen nem számolgatni kell, hanem csúcsteljesítményt nyújtani.

Az versenyszámok után, "kisverseny" következett, a Rolling Thunder. Ez egy látszólag nagyon egyszerűen kinéző eszköz: egy fogantyú, amivel fel kell emelni a súlyt. Viszont nagyon idegesítő tud lenni 70 kg feletti húzásoknál. Egy lényeges szabály van: megfogod egy kézzel és felhúzod, amíg ki tudsz állni vele. (Hasonan, mint a sima felhúzás.) A forgó fogantyú átmérője 62 mm, de még így is volt, aki 90kg-ot húzott, persze pulykacomb alkarokkal. A világcsúcs 150,5 kg (!), amit Alexey Tyukalov tart. Elképesztő! Nem fognék vele kezet!
 
Ez a kép illusztráció!
 
Tavalyhoz képest az idei Vasakarat minden értelemben túlszárnyalta önmagát. Idén jobb helyszínt kapott, ahol igazi színpadon, igazi lelátóról lehetett nézni a 200 feletti guggolásokat és húzásokat.  Ha úgy érzed, hogy erről lekéstél, nem kell aggódni: a rendezők már készülnek a következő évre.
 
 
Taygetos.hu
fotó: Spalovsky Tamás


Túlnőhet a Mr. Olympián Dwayne Johnson új versenye jövőre - ezt még Arnold Schwarzeneggernek sem szabad.
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Ritka, hogy valaki 212-ből megfingatja az Open versenyzőket, de Hadi Chopan egyenesen élmezőny-esélyesnek néz ki.
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.9
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
250 kap. 
 / 4.9
 
2 590 Ft
30 pak. 
 / 4.9
 
6 990 Ft +300 pont
0,9 kg 
 / 4.7
 
6 690 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104357 fénykép található.
WABBA World Championship 2009
Masters
Sosa Homero
WABBA World Championship 2009 Masters Sosa Homero
Superbody 2012

Teenager Összetett

3. Kovács Attila, 1. Király László, 2. Nagy Dávid
Superbody 2012 Teenager Összetett 3. Kovács Attila, 1. Király László, 2. Nagy Dávid
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Magyar Bajnokság 2001 - Burzuk Krisztián
Magyar Bajnokság 2001 - Burzuk Krisztián
Magyar Bajnokság 2001 - Pengő Tamás
Magyar Bajnokság 2001 - Pengő Tamás
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....