Logo
 

A világ legnagyobb karú emberének szomorú története

2019. 04. 08.
Nyilván a legnagyobb kar címet sokféle hülye adományozta magának, de akiről most szó van, egy valós top bodybuilder volt a legendás Golds Gymből.

 

 

 

 

Kezdjük talán a szorit a szebbik végénél: Bill Pettis pályafutása a testépítés aranykorában volt a csúcson és olyan emberekkel rivalizálhatott volna, mint mondjuk Arnold Schwarzenegger. Valamiért versenyzőként mégsem volt sikeres, mindössze pár versenyen indult és a legjobb helyezése is csak harmadik, igaz az a profi IFBB világbajnokságon, 1975-ben. 


Ennek oka legfőképp az volt, hogy a karjaira koncentrált. Állítólag hat órás karedzések tartott, és képes volt 180 kilóval szabályosan (?), 220 kilóval szabálytalanul bicepszezni, hat ismétléssel.


Ez azonban nem kisebbíti azt a tényt, hogy igazi óriás volt és neki volt a legnagyobb karja az összes szupersztár közül: 59 centis. Félreértés ne essék, ez 59 centi színizom, nem guiness-rekorder szintol vagy konyhásnéni-kar. Arnold Schwarzenegger utólag azt mondta, hogy ő volt az egyik kedvenc edzőpartnere és neki volt a legnagyobb karja. 


Pettis 1946-ban született Pennsylvania államban. Fiatalon kezdett el edzeni otthon, házilag készített betonkockákkal. Abszolúte sportember volt, aki gyorsan szerzett fizikai erejét baseballban és és fociban is kamatoztatta.


Bodybuilding karrierje jól indult, hamar hírnevet szerzett erejével és karméretével. Ő lett a poszterfiúja az 1984-es los angeles-i olympiának - nem a Mr. Olympiáról beszélünk, hanem egy sokkal jelentősebb dologról.


Nagyon népszerű volt sportolói körökben, de az idő elhaladt mellette, nem igazán tudta kihasználni a lehetőségeit. Ahogy egy barátja mondta: “az olimpiával és a karjával szerzett hírnévből élt, de nem igazán akart megdolgozni a sikerért.”


Így aztán a dolgok rosszabbra fordultak. Nagyon sokáig Joe Gold, a Golds Gym egykori tulajdonosa támogatta anyagilag, csakhogy Joe 2004-ben elhunyt. Így Bill hajléktalan lett, valamint ahogy ezzel jár, alkoholista.


Hogy mikor és pontosan miért kattant meg teljesen, azt nem tudjuk és nem is feltétlenül akarjuk tudni, de valószínűleg a sokéves alkoholizmus lehet az oka. Bill még mindig venice-ben lógott, gyakran látták a Muscle Beach környékén pózgatyában (!) lődörögni totál lepukkant öregember fizikummal, ahogy megpróbálta rávenni  a turistákat némi apróért egy-egy közös fotóra. Valamiért már nem fogta fel, hogy a fizikuma már a múlté, de annyira nem, hogy még egy versenyre is benevezett 60+-os kategóriában - ahol aztán nem engedték elindulni.

 

Ezt a képet vajon komolyan gondolták?

 

Ennek az embernek komoly segítség kellett volna, de vagy nem segítettek, vagy nem lehetett rajta segíteni. Élete utolsó időszakában szerepelt itt-ott, de inkább nevezném ezt freak-show-nak, mint őszinte, tiszteleten alapuló érdeklődésnek, magyarán bohócot csináltak belőle. Szánalmas, de nem őt minősíti. 


69 évesen hunyt el. Semmije nem volt, csak egy hátizsák, amiben régi fotókat tartott magáról és közös képeket Arnold Schwarzeneggerrel.


Hasonló sztori sajnos akad még a bodybuilding világában. A könnyen jött siker, az elismerés sokan számára érthetetlen módon nem jelenti azt, hogy az emberek csak azért pénzt fognak adni valakinek, mert izmos. Izmosságból önmagában nem lehet megélni.


Az, hogy valaki szeret edzeni, nem elég, ennél több munkát kell az életébe tennie, bármennyire is nehéz az edzés.

 


Bill Pettis ha nem is mutatott jó példát életével, talán mégis szívességet tett azzal, hogy megmutatta, az edzés csodálatos és fontos dolog, de nem szabad teljesen belehülyülni és az életünk építésével is foglalkozni kell.

 

 Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay a pletykák szerint régi-új edzőre váltott, hogy Jay Cutler ex-mentora vezesse győzelemre a következő években.
Shawn Rhoden a Mr. Olympián már tavaly legyőzte Phil Heath-et, most egy interjúban is megtette, és nem kellett több, mint némi kulturált viselkedés.
Mamdouh "Big Ramy" Elssbiay ugyan műtétre készül, de talán mégsem tette ki Neil Hill szűrét annyira, mint korábban pletykálták.
Termékajánló
120 kap. 
 / 4.7
 
3 990 Ft
30 pak. 
 / 4.6
18%   5 690 Ft  
4 690 Ft
50 gr. 
 / 4.3
5%   490 Ft  
465 Ft
100 tab. 
 / 4.8
 
2 365 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104351 fénykép található.
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Strongestman IIo.OB
Tatabánya 2005.4.9.
Szántó Attila
Strongestman IIo.OB Tatabánya 2005.4.9. Szántó Attila
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Red Rock Reality 37.
Red Rock Reality 37.
Túrótorta mikróban - Body.Builder Gasztro Rovat 41. rész
Túrótorta mikróban - Body.Builder Gasztro Rovat 41. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....