Logo
 

Hogyan válassz személyi edzőt?

2018. 03. 08.
Az edzés kérdése számos komoly kihívás elé állítja a kezdőket, de akár a rutinosabbakat is - olyan esetekben is, amire nem is gondolnánk. Például már edzőt találni sem könnyű - és nem azért, mert kevés van, hanem éppen ellenkezőleg.


Hogy az embernek személyi edzője legyen azzal korántsem a pénz a  legnagyobb gond. Bár látszólag drága "hobbi", egy jó személyi edző nemhogy megéri, hanem még enyhe, illetve pontatlan is ez a kifejezés.


A személyi edző ugyanis nem bébiszitter: nem csak az idejét “vesszük meg” és hogy vigyáz ránk a teremben, hanem a tudását és a tapasztalatát. (Valahol hasonlít ez arra, amikor azt hisszük,  mondjuk egy fotós munkájában a kattintgatást fizetjük, pedig nem: a másfél milliós gépének megtérülését is meg kell fizetnünk és azt, hogy nekünk nem kell másfél milliós gépet venni.)

 

A jó edző túl van azokon a hibákon, amit mi is elkövetnénk és iszonyatos elpocsékolt időt és energiát - ezzel rengeteg pénzt - spórol meg nekünk azzal, hogy nem enged tévutakon bolyongani. 


Gondoljunk bele, mennyibe kerül évekig szarul edzeni: költeni a pénzt terembérletre, rosszul kiválasztott kiegészítőkre és egyebekre anélkül, hogy bármi eredményt elérnénk.

 

Hiába olcsóbb egyedül edzeni, sokkal drágább lesz azzal, hogy nem érünk el eredményt - az elvesztegetett éveinket pedig nem kapjuk vissza!


Hasonlóképpen gondoljunk bele abba, mennyibe kerül megvenni az otthoni kondigépet (itt a komolyabbakról beszélek), ami aztán nagyon hamar ruhaszárító fogasként végzi.


Egy otthoni, teljesen haszontalan szett árából kijön egy év komoly munka egy edzővel, aminek értelme és eredménye is van, ráadásul esetleg megtanulunk annyit, hogy már önállóan is sikeresek legyünk - az olcsóbb otthoni gépek legalább szét is esnek ennyi idő alatt. 


A probléma azzal van, hogy ma már boldog-boldogtalan személyi edző akar lenni, vagy akár már az is - anélkül, hogy a sport iránt a legkisebb érdeklődése lenne és valamit értene hozzá. 


Tele van a padlás megélhetési személyi edzőkkel, akik azért választották ezt a szakmát, mert azt hiszik, itt könnyen lehet nagy pénzt keresni, a rendes meló meg büdös.

 

Ennél könnyebben szakmát szerezni, mint egy okj-s személyi edző tanfolyam, nem nagyon lehet, mondjuk egy esztergályos szakmunkásvizsgához több ész, tanulás és ügyesség kell.


Igen, sajnos ki lehet mondani: a személyi edzők nagy többsége gáz, így nagyon nehéz választani.

 

Szinte biztosan nem elég az, hogy bemegyünk az első közelben levő terembe és beiratkozunk valakihez, mert megfelelhet ugyan alibi edzéshez és beszélgetésekhez, de az eredményeket tekintve reménytelenség lesz a vége. (Ez persze nem jelenti azt sem, hogy egy jó edző csodát tesz úgy, hogy nekünk nem kell törődni semmivel.)


Ezért összeírtuk az alapvető ismérveket, amely alapján biztosak lehetünk benne, hogy jó edzőt választottunk.

 


- A legfontosabb: mindig legyen nála okostelefon, amelyen folyamatosan nyomonköveti a közösségi pöcegödör bugyraiban fortyogó rendkívül fontos információkat, mint a legújabb csücsörítős-pucsítós szelfiket. Ez már azért is fontos, mert így nem tudjuk elterelni a figyelmét az általunk végzett gyakorlatokkal. Ez nagymértékű bizalmi kapcsolatot épít közte és a kliense között, mert az ügyfél így biztos lehet benne, hogy jól hajtja végre a gyakorlatot (vagy nem, de akkor nem számít), illetve biztos lehet abban is, hogy bármilyen nehéz sorozatot végig tud csinálni, ha beledöglik is, mert ha nem, a súly rajta fog maradni.


- Lehetőleg ne legyen izmos. Semennyire sem. A jó edzők a spektrum két végén helyezkednek el: a férfi edző lehetőleg legyen etióp sáska kinézetű, a női pedig enyhén molett, konyhásnéni karú. Ezt a külsőt a jó edzők direkt fejlesztik, hogy ezzel is növeljék klienseik önbizalmát, hiszen rajtuk nem kell minimálisan se látszania semmiféle sportnak: a tudás nem a tapasztalatban, hanem az edzői papírban van.


- Másik opció: lehetőleg legyen versenyző és közösségi oldal sztár, mert nekünk rendkívül fontos, hogy egész nap szeresse magát. Nagyon jó, ha edzésünk közben is magát fényképezi, de az még jobb, ha kölcsön is kéreget pénzt a reménybeli sikerei érdekében.  


- A jó edző mindig cicanadrágban van. Főleg ha fiú.


- A jó edző kanapéról vezérli az edzésünket telefonsimogatás közben, szimultán, mint egy profi sakkjárékos. Ez azt jelenti, hogy a jó edző legalább hat embert edz egyszerre, akiknek minden gyakorlat után hozzá kell járulniuk újabb utasításért, hogy miből kelll csinálni 3x8-at. A jó edző zsenialitását jelzi, hogy még hat ember sem tudja elvonni a figyelmét a közösségi oldalakon burjánzó szakmai tudásáradattól, amellyel egész nap képzi magát.


- A jó edző mindig okosabb, mint az edzőterem és a gépek tervezői, ezért soha nem úgy használja a gépeket és az eszközöket, ahogy ezek a hülyék kitalálták. A gépekbe mindig fordítva, oldalt, fejenállva kell beülni, mert az úgy jobb. A legjobb, ha a gépeket teljesen másra használjuk: a húzódzkodás-segítő gépet lábbal tologatni lefele (guggolás vagy egyéb értelmes gyakorlat helyett) kötelező. 

 


- A jó edzőt nem kötik az anatómiai sajátosságok. Ő akkor is megcsináltatja görbe háttal a leglehetetlenebb gyakorlatot is, ha a többi hülye nem meri megcsinálni.


 

- A jó edző kreatív, az ambícióit nem köti meg egy 200 milliós géppark sem. Simán felakasztja a 6 milliós keresztcsigára a gumikötelet - mert az jobb - és nem baj, ha 23-féle lábgép van a teremben, ő akkor is padra lépegetést csináltat lehetőleg a fekvenyomó padon vagy olyan gépen, amit mások is éppen használnának.


- A jó edző mindenképpen átpakoltat mindent a terem másik végébe, ami mozdítható, mert csak a hülyék edzenek ott, ahova az ki van találva. Egykezes súlyzókkal például sosem az egykezes súlyzótartónál, hanem a terem másik végében, lehetőleg valami forgalmas gépnél, mondjuk a 8-12 állásos keresztcsiga alatt kell edzeni, mert ott áramlik a csí.


- A jó edző lelke már-már forradalmi szabadságvágytől van fűtve: őt nem kötik hülye szabályok, például hogy az eszközöket tegyük vissza a helyére. Ha látod, hogy szemrebbenés nélkül teszi rá a súlytartó legfelső rúdjára a huszast - az ötkilós tárcsákra - akkor tudhatod, hogy precíz, hozzáértő, de a sport iránt rendkívül alázatos személlyel állsz szemben.


- A jó edző teljesen innovatív, azaz nem érdekli a maradi, múlt századi konvenciók. Ha megkérdezed tőle, hogy ki nyerte a Mr. Olympiát vagy kicsoda Lee Haney és nem tudja, jó úton jársz, mert valószínű, hogy gondolkodását nem kötik azok a begyöpösödött baromságok, amit ez a sok őskövület edző terjeszt. Mint például hogy a zsírvesztéshez diétázni kell és hogy alapvető a vitaminok és ásványi anyagok használata. 

 


- A jó edző nem foglalkozik maradi edzéstechnikákkal és a legmodernebb, sőt legtrendibb eszközöket veszi igénybe: kettlebell, gumilabda, step-pad, trx. Ő nem hatódik meg egy szaros gépparktól, a súlyzóval meg óvatosan bánik, mert nehéz súlyt csak akkor használ, ha azzal gerincsérvet lehet csinálni.

 


- A jó edzőnél a gyakorlatokat úgy kell végezni, hogy lehetőleg instabil helyzetben állva a célizom egyetlen rostja se mozduljon meg.


- A jó edző olyan rendkívül fontos dinamikus gyakorlatokat csináltat, amivel maximalizálja az ízületek terhelését, lehetőleg oly módon - fellépegetés - hogy az ízületet konkrét ütés érje. 


- A jó edző ötvözi a súlyzós edzések izommunkán alapuló terhelését az aerob edzéssel, ezért lehetőleg súlyzóval kell mászkálnod  a futógépen, vagy esetleg pont ott kell kitörést csinálni, lehetőleg oldalazva, mert a térd azt szereti legjobban. 

 

- A jó edző ha véletlenül értelmes gyakorlatot csináltatna, akkor azt is Smith-gépen vagy más módon a lehető leghülyébb megoldással. Guggolás-kitörés csakis Smith-gépen, lábtolás szintén, a földön fekve, lábbal a rudat tologatva.


- A jó edző mindig videót készít rólad edzés közben a telefonjával, hogy kiváló szaktudását csillogtassa a közösségi pöcegödörben, miközben te éppen kitöröd a derekad a szakszerű végrehajtás miatt.


- A jó edző mindenképpen rábeszél az általa feketén, jutalékos rendszerben forgalmazott gagyi kiegészítőre, esetleg a tuti megbízható haverjától szerzett doppingszerre, “ugyanarra, amit a versenyzők is használnak.”


- A jó edző először tudományos alapokon állapotfelmérést végez grafikonnokkal és aplikációkkal, valamint BMI és egyéb varázsszavakra hivatkozva megállapítja, hogy először le kell fogynod főzelékkel. 


- A jó edző az első edzésen megmutatja, hogy ő milyen komolyan meg tud hajtani és igenis izomlázad lesz. Vagy ízületi fájdalmad.

 


- A jó edző mindig új gyakorlatokat alkalmaz, mert a hagyományos 100-féle gyakorlat - amit ezek a hülye világbajnokok csinálnak - nem kötik le a vendégeket annyira, hiába beszélgetünk velük gyakorlat végrehajtása közben.


- A jó edző a gyakorlatokat a youtube-ról nézi le, lehetőleg a női motivációs videókból és azt csináltatja férfiakkal is, különös tekintettel azokra a gyakorlatokra, amelyeket a motivációs videók szereplői sem csinálnak soha, csak éppen jól láthatóan a motivációs videó kedvéért bohóckodnak a kamerának.

 

 

Reméljük, hogy meghoztuk a kedvet a kiváló személyi edző szolgáltatások igénybevételéhez, de ha mindez nem elég, rendelkezésre áll a XXI. század csodája, az online személyi tréning!

 

Lehetőleg oly módon, hogy a kiváló és megbízható edző az életben egyszer meg ne nézze, hogy hogyan is edzel valójában és milyen állapotban vagy.

 

Ha sikerül megfelelően rápihenni erre a cikkre, talán írunk egy gúnyolódás mentes verziót arról, hogy milyen egy valóban jó személyi edző. Addig is érjük be azzal, hogy aki a fenti ismérveket felismeri, azonnal keressen másik edzőt.

 

 

FEHÉRJESZINTÉZIS!Mi ebben a meglepő? Nézd végig, megtudod!
Flex Lewis mégsem vonul vissza, helyette 2020-ban visszatér open testépítőként.
Roelly Winklaar a zsűrizés alatt eltörte a lábát, mégis simán nyerte a Prága Pro-t.
Termékajánló
%
85 gr. 
 / 4.7
8%   490 Ft  
450 Ft
%
108 kap. 
 / 4.8
14%   6 690 Ft  
5 725 Ft
0,5 kg 
 / 4.7
 
4 550 Ft
100 kap. 
 / 4.6
5%   3 990 Ft  
3 790 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104321 fénykép található.
Superbody 2012
Superbody 2012
IFBB Pro EB 2001 - Round 3
Claude Groulx
IFBB Pro EB 2001 - Round 3 Claude Groulx
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Év Testépítője Díj 2011
Év Testépítője Díj 2011
Bohos Kornél hobbija. Vagy sorsa?
Bohos Kornél hobbija. Vagy sorsa?
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....