Logo
 

Szteroid tanácsadás

2017. 12. 04.
Már másodszor újítjuk fel azt a cikket, amely először a "100 kérdés a szteroidokról" címmel jött ki. Ennek legfőbb oka, hogy a témára azóta is mérhetetlen igény van.

 

A Bodybuilder Webmagazinnak volt egy "szteroid rovata" amely már több mint tíz éve megszűnt. 

Naívan úgy gondoltuk ennek indulásakor, hogy a téma illegalitása ellenére inkább próbáljunk valami információt adni, minthogy mindenki a vakvilágba eszetlenül használjon mindent. Ezért került fel egy adatbázis leírásokkal és készült el a témában felmerülő kérdések megválaszolására egy rovat, egyfajta doppingolásra nem buzdító, de a felhasználók által felmerülő kérdésekre választ adó, egyfajta tanácsadó rovatként, komoly szintű sportolók segítésére.

A mai eszemmel csodálkozom, hogy ilyen hülye ötlet hogyan juthatott eszünkbe. 

Elég hamar felhasználási feltételeket, kvázi szigorításokat kellett bevezetni a kérdések színvonala miatt.

A kérdezők nemhogy nem voltak képesek az adatbázis cikkeiből felfogni az ott leírtakat, hanem olyan szintű hozzá nem értésről tettek bizonyságot - nem a doppingolás, hanem a sport alapvető ismereteinek területén - hogy a következő szabályrendszert vezettük be és helyeztünk el a kérdésmező felett közvetlenül:

1. A Bodybuilder Webmagazin nem ajánl senkinek sem tiltott készítményeket. Nem (él)sportolók, vagy kezdő- és hobby-sportolók számára az ezen rovatban szereplő semmilyen készítmény felhasználásban tanácsot NEM adunk. Az álláspontunk az: aki nincs magas fokon tisztában az edzés, táplálkozás és táplálék-kiegészítés kérdéseiben, ne is gondolkozzon szteroidok vagy egyéb teljesítényfokozók használatán, ilyen személyek kérdést ezzel kapcsolatban ne tegyenek fel, mert NEM VÁLASZOLUNK. 

2. A szteroid adatbázisban minden készítménynek megtalálható a leírása. A leírásokban szereplő adatok tartalmazzák az adagolás, kombinálhatóság és mellékhatások tudnivalóit. A leírásokban megtalálható információkat nem fogjuk újra leírni, ezért olyan kérdésre NEM VÁLASZOLUNK, amire a válasz a leírásokban megtalálható! Tessék ezeket elolvasni!

3. Az ezen rovatban szereplő készítmények, anabolikus szteroidok és egyebek, kereskedelme illegális. A Bodybuilder Webmagazin semmilyen formában nem támogatja a kereskedelem témakörét, sem árakkal, sem beszerezhetőséggel kapcsolatos információt NEM ADUNK! 

4. Kattints a GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK megtekintéséhez! Ezeket NE tedd fel újra, mert ezekre itt olvashatóak a válaszaink!

5. Kérdésedet csak a mellékelt kis kérdőív minden adatának kitöltése után regisztráljuk, a válaszokat csak a kérdést megválaszoló adminisztrátor/szakértő láthatja! A kérdőívet komolytalanul kitöltő kérdezők NEM kapnak választ a kérdéseikre!


Ezeket a szabályokat egy checkbox bejelölésével el kellett fogadni, szinte hülyebiztos módon.

Bevezettük azt is, hogy adatlapot kellett kitölteni a kérdezőnek. Amelyik kérdező nem, vagy hiányosan töltötte ki az adatlapot, automatikusan nem kapott választ. Az adatlap segített a kérdező sportbéli szintjének megítélésében. Bár tudtuk, hogy mindenkit tökéletesen meg lehet ítélni a kérdések alapján, de bíztunk benne hogy tévedünk. 

Nem elhanyagolható tény, hogy ezelőtt és ezután is simán testsúly és egyéb adatok megadása nélkül kértek tanácsot anabolikus szteroid kúrákkal kapcsolatban.  

Érted: azt se tudod, ki kérdez tőled. Azt se tudod hány éves, férfi vagy nő valójában, edz-e egyáltalán, milyen fizikai állapotban van. És úgy gondolja, ezen információk hiányában biztonságos, megbízható és használható választ kaphat potenciálisan veszélyes doppingszerekkel kapcsolatban. Mintha arról beszélgetnénk, melyik csokit ajánljuk, mert szerintünk melyik a finom.

A rovat működés során azt tapasztaltuk, hogy a "ha már lebeszélni nem lehet, ha már szedik, legalább szedjék szakszerűen” ideológia teljességgel megbukott.

Szinte önmagunknak hazudtunk ezzel.

A tapasztalatom az, hogy minden doppingszerrel kapcsolatos információ és felvilágosítás haszontalan és felesleges, semmilyen preventív hatása nincs, éppen ellenkezőleg. Inkább biztatásnak, rábeszélésnek minősül akkor is, ha ellenkező volt a szándék.  

Az olvasókban semmilyen kockázat mérlegelési készség, semmilyen realitás nincs. 

Mivel nem szándékoztunk olyan rovatot működtetni, amely doppingszer-reklámként hat és esetleg akaratunk és szándékaink ellenére magazinunk tisztességét is beárnyékolja, a rovatot megszüntettük.

A magazinunk főoldalán a link megszűnt, de a tárhelyen az adatbázis működött. Én nem tudom, hogy lehetett rátalálni. Talán a Google segítségével, vagy tárolták az url –t a kedvencek között, más elképzelésem nincs. 

A rovat megszűnése ellenére is érkeztek kérdések! Hangsúlyozom: a rovat megszűnése után egy évvel, amikor már, egyetlen árva válasz nem volt, még mindig kérdezték a baromságaikat!

Méghozzá nem akármiket tudtak kérdezni.

Amikor erre rádöbbentem, eszembe jutott, hogy ki kellene elemezni az utolsó száz kérdést értelmi színvonal szerint.

A kérdezők kérdéseinek színvonalát alapul véve speciális kategóriákat alakítottam ki.

Az összes kategória a 100 kérdéses mintavételt veszi alapul, azaz a kategóriák nem részhalmazt, hanem átfedésben levő halmazokat jelentenek. (Tehát van 60 kiló alatti és van 15 év alatti kérdező, aki mindkét kategóriában szereplő ugyanazon személy.)

 A számlálás manuális volt, ebből adódóan lehetnek hibák, de ezek az arányt nem befolyásolják. A valós helyzet a százalékos arányoknál biztosan rosszabb, mert egyes kérdéskörökben nem lehetet teljes bizonyossággal megállapítani a helyzetet, a kétséges esetek pedig nem kerültek beszámításra. Tehát pl. csak azoknál jelöltem meg a táplálkozási kérdés fogalmatlanságát biztosan, aki egyáltalán kitöltötte azt a részt. Aki nem, annál nem tudhatjuk, hogy tisztában van-e a fehérje és szénhidrát bevitelével. 

 

Eredmények

Totál fogalmatlan idióta: 77%

Ezek a kérdezők a szabályzat egyes és kettes pontjában foglaltaknak megfelelően nem rendelkeznek vagy az edzési és táplálkozási alapismeretekkel. Vagy a dopping kérdéskörben teljesen fogalmatlanok a leírások ellenére, amiket csak el kellett volna olvasni. Azaz azt se tudják, miről beszélnek! Nekik abszolúte gondolni se szabadna erre a témára. 

Edzési és táplálkozási alapismeretek hiánya: 51%

A kitöltött adatlapokból és/vagy a kérdésekből következtethetően ezeknek a válaszadóknak halvány fogalmuk sincs az edzési és/vagy táplálkozási ismeretekről és a szabályzat első pontja ellenére választ várnának. 

Leírást nem olvasta el, vagy nem fogta fel: 47%

A szabályzat második pontja ellenére vagy el sem olvasták a leírást az adott készítményekről, vagy nem értették meg, ami oda van írva. Nyilván mindkettő teljes alkalmatlanságot jelent bármilyen egyéb tényező ellenére. 

Speciális eset: nem tud értelmesen kérdezni se: 12% 

Az egyik legdurvább kategória. Az itt kérdezők még értelmes kérdést se tudtak feltenni, nem ismerik az írásjeleket, nem tudnak fogalmazni sem. Pl. a vicces „nincs kérdésem”-től az ajánlgatós barmokon át a „haltak már meg cuccolásban?” és a „Teltebb izmok?” –on keresztül a „milyen szert ajánlanátok amitől a kezem meg minden nem esne össze hanem még inkább növelni szeretném”-ig terjed a repertoár. Ezek valós szövegek, ezeket tényleg megkérdezték.

Venni akar: 3% 

A szabályzat hármas ponját nem sikerült befogadni agyilag a delikvenseknek. Akad köztük a mélcímét megadó, sőt telefonszámát közlő is. Az efedrin a sláger, amellyel egyúttal a kábítószerrel való visszaélés kategóriába ugrik az ügy! 

18-17 év közötti kérdező: 3% 

17-16 év alatti kérdező: 12% 

16 éves vagy az alatti kérdező: 9% 

18 év alatti kérdezők összesen: 24% - ebből két 15 éves és három 14 (!) éves is volt. 

Totális kezdő 1 év edzésmúlt alatt: 23%

Ez a kategória edzésmúlt és szint alapján sorolja be a kérdezőket. 23%-uk mind a használt súlyok, mind az edzésmúlt hiánya miatt totálisan kezdőnek számít. Nem kis részük fél éve, pár hónapja, de volt, aki két hete edzett! 

Totális kezdő 80 kiló alatti guggolás/fekvenyomás teljesítménnyel vagy időarányosan rossz teljesítménnyel pl. 10 év alatt 85 kg súly használata erőgyakorlatban: 42% 

Ide nem kerültek be az előző kategória „versenyzői”. Ebben a kategóriában a használt súlyt néztem az idő függvényében is. Tehát ha valaki alig 80 kiló feletti súlyokat használ, de már 10 éve edz, nyilván mindennek nevezhető, csak haladónak nem, de legfőképpen olyannak nem, akinek doppingolni kéne. Kikövetkeztethető az edzés és a táplálkozási ismeretek hiánya. 

Totális kezdő 60 kg alatti teljesítménnyel: 18% 

Ez szintén nincs az előző kategóriában. Itt is a használt súlyokat vizsgáltam, nem ritka a 30-40 kilós (!) fekvenyomás és guggolás – ezzel doppingolnának! 

Kezdőnek mondható: 60%

A két fenti csoport összege: használt súlyok fényében az edzésmúlttól függetlenül kezdőnek mondható a kérdezők 60%-a és a meghatározott súlyoknál mindössze 80 kilót vettem alapul, ami még elég messze van a haladótól.

75 kg alatti testsúly: 18% 

A kérdezők 18%-ának testsúlya 75 kiló alatti. Ez abszolúte kezdő szintet mutat, mert a magassági arányok normálisak. A túlsúlyos kérdezőket nem számoltam össze. 

65 kg körüli testsúly: 12%

Innen már elég vicc kategória, tekintve hogy nem felétlenül alacsony srácokról van szó! 12%-uk 65 kiló körüli testsúllyal már koxol vagy koxolna! 

55kg körüli testsúly: 3%

Brutál! 50 kilós emberek képesek cucchoz nyúlni! 

Nem tudja a fehérje és/vagy szénhidrát bevitelét: 44% 

A kérdezők 44% nem tudja a fehérje vagy szénhidrát bevitelét, vagyis nem tudja mit eszik és mennyit. Ez automatikusan jelenti azt hogy a táplálkozási ismeretei nincsenek meg és azt is hogy a szabályzat egyes pontját nem sikerült felfogni. Ez a 44% válaszolta azt a fehérje és szénhidrát bevitelt firtató kérdésre, hogy „nem tudom”, „sajnos nem tudom” de akadt több „fehérjebevitel: turmix” válasz is. Ezek az emberek ennyi ésszel és szaktudással nagyrészt doppingolnak, kisseb részük pedig szeretne. 

Az adatlapot se bírta kitölteni értelmesen :58% 

Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Szabályzat ötös pont. A kérdezők 58% vagy hiányos adatlapot, vagy totális hülyeséget adott be. Többen felsoroltak egy gyógyszertárat de azt ebbe nem számoltuk bele. 

Értékelhető kérdés :4% +2% 

A kérdések 4%-ra válaszoltam volna. Plusz 2% értelmes kérdés volt, de a válasz megtalálható volt a leirásokban. Jóindulattal ez 6% értelmes kérdést jelent. 

A szabályzatot nem fogta fel :73% 

No comment 

Extrém elmebeteg idióta: 24% 

A kérdezők 24% volt elképesztő szinten hülye és tett fel „miért nem hízok” jellegú kérdéseket, vagy akár olyat, ami egyáltalán nem a témába vág. Jellemzőek a „hogyan növelhetném a bicepszemet?” és „mit kellene szednem?”, „ ez jó e nekem” , „mennyi idő amíg 90kg leszek” , „adhatnátok tanácsot mit szedjek” (ez egy 16 évestől) jellegű kérdések. Összegző értékelés: 

- A kérdezők 73%-a nem fogta fel a szabályzatban leírtakat, ezért kérdésükre nem kapnának választ. 

- A kérdezők 4%-a tett fel értelmesnek mondható, minimális értelmi színvonalat megütő kérdést és kapott volna választ a szabályzatnak megfelelően. 

- Az adatlapot a kérdezők 58%-a hiányosan vagy hibásan töltötte ki. 

- A kérdezők 44%-a nem tudja, mennyi tápanyagot eszik, vagyis vagy hiányosak a táplálkozási ismeretei vagy nem hajlandó törődni a táplálkozásával – de doppingol.

- A kérdezők 60%-a edzésmúltja alapján teljes mértékben kezdőnek mondható, akiknek gondolni se szabadna dopping használatra.

- A kérdezők 23%-a még egy éve sem edz, de már doppingolna! Nem ritka köztük a pár hete vagy egy-két hónapja terembe járó sem.
 
- A kérdezők 24%.-a 18 év alatt van, vagy éppen betöltötte és nagy részük doppingol.
 
- A kérdezők 77%-a leírások és szabályzatban közöltek ellenére teljes mértékben fogalmatlan a témában.
 
- Az abszolút rekordunk az egy éve edző, 14 éves (!) 56 kg-os (!) idióta: „mitől lehet hízni?” kérdéssel, 40 kilós fekvenyomással. 

- A legidősebb 54 éves volt szó szerint ezzel a „kérdéssel”, ezzel a mondatszerkezettel:     „hogy eléglenne.15 naponta.100miligram.+”.  85 kilós fekvenyomással, 10 év edzésmúlttal és fogalmazás óráról való hiányzással.

- Nem ritka a 175 centi, kúra után 57kg (!), jelenlegi cél: 70kg nyárra (!) típusú 20 éves elmebeteg sem a naposimjával.
 
- A legdurvább hülyéknek a cukorbetegen, sőt epilepsziával koxolókat tartom. Nem vicc, volt rá példa.

Mindez azt jelenti, hogy a kérdezők 77-96% -a teljes mértékben alkalmatlan arra, hogy ezzel a témával foglalkozzon - az előzetesen meglévő „szakirodalom” ellenére!  Számukra minden nemű tájékoztatás felesleges és haszontalan! 

A 4% megválaszolható kérdés számomra egyértelmű jele annak, hogy az átlag téma iránt érdeklődő értelmi színvonala nem megfelelő ilyen ismeretek befogadására.

Teljes mértékben agyatlanul nyúlnának a munka elvégzése helyett mindenféle doppingszerhez. 

A leírásokat nem értik meg, a veszélyek, kockázatok mérlegelése nullával egyenlő, a figyelmeztetést semmibe veszik.

Semmiféle visszatartó hatást nem tudunk elérni, sőt ellenkezőleg: mindennemű ismeretterjesztéssel csak azt érjük el, hogy mind többen nyúlnak illegális szerekhez, különösen a fiatal korosztályban! 
 

Úgy gondolom, inkább semmiféle ismeretterjesztő tevékenység nem kívánatos ez ügyben. 

Bebizonyosodott, hogy azt az alaptézist nem képesek felfogni emberek, hogy az izom a bevitt tápanyagokból épül fel – nincs mit tenni, a többség nem dopping kérdésében, hanem akapvetően csak a sport szintjén már reménytelen. 

 Nem tudnak biciklizni, de el akarnak indulni a Moto GP-n.

A doppingszereket használó átlag motivációját kell megérteni: ők nem sportolók, nem akarnak sportolók lenni - csak jól akarnak kinézni! 

Strandra, csajoknak - gyorsan, olcsón, csak dolgozni ne kelljen érte.

A külsőről, a virításról, a pózőrségról szóló ambiciókba nem nagyon fér bele bármilyen tabletta beszedésén kívül más: nincs türelem, a munka pedig büdös. 

Nekik elég rossz hírem van: sajnos a valóságban a testépítés egy ún. sport, amely fegyelmet, kitartást és munkát kíván. Rengeteg munkát - éveket, sok lemondással, sok pénzzel, megfelelő táplálkozással. Erről szól, ez a szépsége, ezért csináljuk - erről szól a magazinunk is! 

Nem áll módunkban ezt nem sportnak tekintő, csak a hiúság érdekében az egészségét veszélyeztető személyekkel, agyatlan fiatalkorúakkal (!) foglalkozni és nem tudjuk – sőt nem is akarjuk - ennek felelősségét vállalni. Ha valaki eddig nem értette: ezért nincs többé "szteroid rovat". 

A fenti "felmérés" nem kíván százaléknyi pontosságot mutatni, csak az arányokat mutatja meg. Ha azonban az összes témakört együtt vizsgálnák, a kérdezőket egy kritériumrendszerben alkalmasság alapján minden szükséges információ rangsorolva, talán még 4%-os eredmény se jönne ki! 

Ezért marad és lesz is mindig az álláspontom: 

hobbisportolóknak a dopping értelmetlen és tilos! Aki doppingszerhez nyúl ezen a szinten, biztos lehet benne, hogy örökre elintézi a sorsát: soha nem fogja elérni azt a célt, amit kitűzött magának. 

Aki 100 kilót doppinggal akar kinyomni, soha, semmivel nem fog kinyomni 150 kilót.

Amíg az agyatlan felhasználó a doppingszerektől várja a csodát, fel sem fogja mit kellene tennie a siker érdekében - ez a dopping igazi veszélye!

A cikk a tíz évvel ezelőtti állapotokat tükrözi: a "szteroid rovat" 2006-ban szűnt meg.

A helyzet azóta nemhogy javult volna, hanem sokkal rosszabb lett. Ma már nyíltan megy a kereskedelem az edzőtermek öltözőiben. Fontos megjegyezni, hogy az edzőterem tulajdonosok tudta nélkül (nyilván nem fog egy sok milliós bizniszt ilyesmivel kockára tenni), de gyakran a vendégek orra előtt. Az edzőterem tulajdonosok/üzemeltetők lassan kénytelenek lesznek erőforrásokat szánni arra, hogy a saját vendégeik tevékenységét megfigyeljék, ha elejét akarják venni a rendőrségi akcióknak.

Idén már több edzőteremből kitiltottak problémás alakokat és kifejezetten jelzik a házirendben és egyéb felületeken, hogy az intézménybe tilos doppingszereket behozni.

A feketepiacot elárasztották az igazán röhejes hamisítványok, amelyekre döbbenetes módon van kereslet. "Gyógyszertári" vagy "eredeti" doppingszerek rég nem léteznek. 

Ma már megbízhatónak látszó kereskedőre sincs szükség: interneten lehet illegális készítményeket vásárolni azoknak a hülyéknek, akik ebben képesek megbízni. Sőt, vannak, akik dopping tanácsadást folytatnak interneten keresztül - a legnagyobb férgek privátban (e-mail, stb.), pénzért. Mindez sajnos nem minősül bűncselekménynek.

Ellenben 2013 július 1. óta doppingszerrel kereskedni, vagy akár ingyen átadni is bűncselekmény.

Mindezek ellenére a doppingolás soha nem látott népszerűségnek örvend, korántsem a versenyzők körében.

A 2016/2017-es évben kezdtek el ezügyben komolyabban vizsgálódni a hatóságok és a rendőri akciók vannak annyira súlyosak, hogy talán ez elmebeteg doppingfogyasztási trend meg fog szűnni és a téma visszakerül abba az underground közegbe, ahova való. 

 A fenti kép illusztráció: a tipikus anabolikus szteroid mellékhatást (pattanás/akné) mutatja. Nyilván alapból soha nem rakjuk be szelfiző idióták képeit.

Kovács "DrugsBunny" ZsoltMi ebben a meglepő? Nézd végig, megtudod!
Flex Lewis mégsem vonul vissza, helyette 2020-ban visszatér open testépítőként.
Roelly Winklaar a zsűrizés alatt eltörte a lábát, mégis simán nyerte a Prága Pro-t.
Termékajánló
300 kap. 
 / 5.0
11%   5 590 Ft  
4 990 Ft
90 kap. 
 / 4.6
5%   6 490 Ft  
6 170 Ft
120 tab. 
 / 4.7
5%   5 490 Ft  
5 215 Ft
90 kap. 
 / 4.8
 
1 815 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104321 fénykép található.
Superbody 2008Csatári Ervin
Superbody 2008Csatári Ervin
MESZ Páros OB 2005
Dávid János
MESZ Páros OB 2005 Dávid János
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Jimmys Gym szeminárium - 1.
Jimmys Gym szeminárium - 1.
Magyar Bajnokság 2001 - Csovics Levente 2.
Magyar Bajnokság 2001 - Csovics Levente 2.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....