Logo
 

Az edzésteljesítmény fokozása elektronikus módon

2018. 01. 24.
Ne örülj: nem szervomotorokról vagy exoszkeletonról lesz szó, sőt, sem a drónedzést, sem az elektoros izomstimulációt nem találtuk fel. (Ez utóbbit feltalálták mások, azóta is ezen röhögünk.) Hanem egy mindig is létező koncentrációfokozó eszközről.


Nem szívesen beszélek személyes kérdésekről, de néha érdekesek lehetnek a saját, elsőre alapvetőenk tűnő tapasztalataim is.

Edzőtárssal edzek ugyanis évek óta. Ez a helyzet azt eredményezi, hogy el kell viselni a a teremben hallható fos zenét, nincs mód ugyanis privát zenehallgatásra fejhallgatóval, hiszen akkor egymással nem tudunk kommunikálni. Kicsit bonyolult lenne egy olyan rendszert építeni, amivel mindketten zenét tudunk hallgatni és a fejhallgatón belül beszélni is tudunk egymássa. Bár megoldaná egy motoros sisakbeszélő rendszer, igaz hülyének néznének, hogy sisakban edzünk, bár ez engem különösebben nem zavarna: én is hülyének nézen az összes herevillantós-cicanadrágos ratyit, ez utóbbi mégis meglehetősen divatos. Csakhogy az edzésmunkánkat jelentősen akadályozni a bukósisak, felesleges is ezt és az előbbieket ragoznom.

Ma azonban elaludt az edzőtársam. Így kénytelen voltam egy programon kívüli edzést beiktatni egyedül - és zenét hallgattam közben. Valószínűleg röhögni fogsz, de mivel az idejét sem tudom, mikor edzettem mp3 lejátszóval utoljára - ha egyáltalán edzettem valaha így, nem emlékszem -  az élmény döbbenetes volt.

Fogalmazzunk úgy: a rendszeres Superhero használat ellenére is tízszerese volt a koncentrációm a szokásosnak. Nem, nem azért, mert ráhangolódtam a saját zenémre és az annyira motivált volna, hanem azért, mert nem hallottam a teremben terjengő akusztikai moslékot. 

Nem akarom itt a zeneipar mai helyzetét elemezni és arról papolni, hogy ma már visszasírjuk Rick Astley-t, mivel a dolog ennél kicsit bonyoltultabb.
 
Nem mindenkit zavar az edzőtermekben kötelező (zenei alapú) hangulat, de engem jelentősen befolyásolnak a zavaró tényezők.
 
Ennek valószínűleg az az oka, hogy alapvetően nem szeretek edzeni. Irigylem azokat, akik szeretnek edzeni, mert én minden percét utálom, csakhogy elfogadtam, hogy ezt a munkát el kell végeznem átlagban heti hatszor. (Ráadásul anélkül, hogy önimádó gyökér lennék, mert az egészségemért és az alap szükséges fizikumért csinálom.)
 
Vannak, akik nem értik az effajta zavaró körülmények miatti berzenkedésemet, mondván, ők ki tudnak kapcsolni, őket nem zavarja a zene. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ha valaki odaszarna melléjük egy jó izmos büdöset és az azt kiváltó undort kéne leküzdeni, az se zavarná őket? Vajon felfognák-e, mit érzek én a napi diszkóprogram-adagtól: a drogos tuc-tuctól a Rihanna nevű retekig? (A többit szerencsére kevésbé ismerem.) 
 
 
Aki hasonlóképpen van az átlagos edzőtermi akusztikai élménnyel, annak a következő apró technikai trükköket ajánlom.

1. Mp 3 lejátszó vagy okostelefon. Ez utóbbi sajnos szinte mindenkinek van, de legalább végre értelmes hasznát lehet venni a zenelejátszó funkció miatt.

2. Zárt rendszerű fejhallgató. A zárt rendszer lényege, hogy se kifelé, se befelé nem jön hang, általában ezek teljesen körülölelik a füledet. Kicsit úgy nézel ki tőle, mint Miki Egér, de azért ne keverjük ezt össze a fogyatékos bumszli divatfejhallgatókkal és korántsem tűnsz akkora idiótának.

A fejhallgatód nem kell, hogy nyolcvanezres hipermenő hülyegyerekfejhallgató legyen és felesleges a szokásos trendi márkákat választani, nem biztos, hogy ott van az okosság. Profi hangtechnikai és vagy hangszer boltban ugyanis töredékéért kapsz olyan fejhallgatót, ami tudja a célnak megfelelő hangminőséget, ellenben nem csicsás. Nem írom le, melyik hangcuccokkal és hangszerekkel foglalkozó webáruházban tudsz 3 ezer (!) forintos árszínten jó fejhallgatót rendelni a nem mainstream, hanem kifejezetten audiotechnikai márkákból.  (Superlux, Audio-Technica, stb.)

Ha van rá keret, jól jöhet az aktív zajszűrős fejhallgató is, de itt okosan kell guglizni, hogy emberi árban találj.  Hi-fi fejhallgatót keress, semmiképpen se vegyél idióta kifordítható DJ fejhallgatót, mert halálra fog idegesíteni edzés közben, hogy nem tudod normálisan a fejedre rakni.

3. Nem biztos, hogy kell, de ha van, jól jöhet: fejhallgató erősítö. Ezek USB-n tölhető kis eszközök, amelyek a telefom/MP3 kimenete és a fejhallgató közé kerülnek és megnyomják a hangerőt, így biztosítva, hogy ne szűrődjön be a toplistás homokos vernyogás.

Azt gondolná az ember, hogy ezek triviális dolgok, de nem.
 
Kétségtelen, hogy a koncentráció legjobb barátja a csend. De ha az egyszer valami rejtélyes törvényszerűség miatt annyira lehetséges a termekben, mint a világűrben zenét hallgatni (kivéve egy-két helyen, ahol a tagok zene nélkül is tudnak edzeni), akkor már legalább hallgass olyat, ami számodra kevésbé zavaró, inkább inspiráló.
 
Sőt, így legalább a beszélgetők picsogását is kiszűröd.
 


Mi ebben a meglepő? Nézd végig, megtudod!
Flex Lewis mégsem vonul vissza, helyette 2020-ban visszatér open testépítőként.
Roelly Winklaar a zsűrizés alatt eltörte a lábát, mégis simán nyerte a Prága Pro-t.
Termékajánló
2,35 kg 
 / 4.8
12%   14 790 Ft  
12 990 Ft
100 tab. 
 / 4.7
 
3 315 Ft
0,454 kg 
 / 4.2
5%   3 690 Ft  
3 505 Ft
21 pak. 
 / 4.2
 
13 290 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104321 fénykép található.
BSN Magyar Kupa 2007
Major Zsolt
BSN Magyar Kupa 2007 Major Zsolt
Superbody 2011Vass Vivien
Superbody 2011Vass Vivien
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.Tv 103
BB.Tv 103
Mellgép anomália
Mellgép anomália
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....