Logo
 

Mit tegyél, ha büdös vagy?

2018. 04. 30.
Nagyon kellemetlen tud lenni és konfliktuskerülésből senki sem szól, ami pedig igen sok szenvedést jelent egy edzőterem közösségének - ez van, ha valakinek a normálisnál erősebb a testszaga. Márpedig minden teremben van ilyen. Íme a terápia!

 

 


Az emberek különböző furcsa tulajdonságokkal rendelkeznek, de meglepő módon a büdösség teljesen természetes.

 

Nem társadalmilag természetes - ilyen szempontból nem nagyon elfogadott - hanem egyszerűen arról van szó, hogy a természetben elég sok dolog büdös, például az állatok többsége. (Lásd. sertés.)


A büdösségtől a civilizáció nagyjából megszabadított minket azon oknál fogva, hogy a legtöbb embert irritálja, ha a másik ember büdös. Illetve pontosabban csak akkor, ha egy légtérben kell vele tartózkodni.


(Valószínűleg eme ösztönünk azért alakult ki, mert bizonyos szagok a nem egészséges-veszélyes-mérgező skálán helyezkednek el az alapvető, ösztönös érzékelésünkben. Szag alapján állípatjuk meg például, hogy egy étel romlott, de a szag azt is jelzi, ha egy illető éppen meg van halva egy ideje.)


Pedig elvileg sokkal hátrányosabb tulajdonság, ha az ember hülye, mintha büdös lenne.

 

Csakhogy a hülyének megfelelő szellemi színvonal nem látszik meg, amíg az ember meg nem szólal. A büdösséghez azonben a legcsekélyebb mértékben sem kell kommunikálni, feltéve ha magát a szagot nem tekintjük kommunikációs formának, hiszen az is hordoz egyfajta köztudomásra hozott információt a higiéniával kapcsolatban. 


Bár... való igaz, a természet nagy aljassága, hogy a szaglószervünk nem elég pontos ahhoz, hogy egy tömegben megállapítsuk, ki a sok ember közül a büdös, így a helyzet kissé alattomos, de előbb-utóbb minden kiderül.


A mi szempontunkból a budapesti buszjáratokon nyáron tapasztalható büdösség irreleváns, igen érdekes viszont az edzőtermek világa: minden teremben van legalább egy rendszeresen büdös ember.


Márpedig nem árt tenni annak érdekében, hogy ne mi legyünk azok, mert igen csak csorba eshet a népszerűségünkön  - még akkor is, ha nem vagyunk népszerűek.


Deklarálni kell, hogy valamennyi természetes testszag előfordul mindenkin. De ezen erősen túlmutatnak azok az emberek, akiket nagy ívben - fintorogva - kerülnek a többiek.

 


Van egy elmélet, hogy egyes embereknek erősebb a szaga. Tehát nem tehetnek róla, maguktól büdösek. Lehet ennek valami igazságtartalma (beteg embereknél például), de alapvetően nem hiszünk ebben. Inkább a higiéniában hiszünk és abban, hogy nem mindenki mélyedt el a tisztálkodás rejtelmeiben annyira: ezt a tételt könnyű bizonyítani, ha egy büdös embert rábírunk alaposabb higiéniára.  


Mit tehet az, aki sajnálatos módon a testszagával irritálja a többieket?


Először is, gondolkodjon el a tisztálkodási rutinján.

 

Vajon mindent megtesz, amit lehet, vagy Pató Pál úr módjára végzi a megfelelő - valóban roppant unalmas, de néha jóleső - műveleteket? 


Lehet biztosra is menni, amihez kissé hihetetlen módszert ajánlanék: edzés előtti zuhanyzás. Bizony ez sem ördögtől való.


Mi okozza a testszagot? Az izzadt területeken elszaporodó baktériumok. Különösen a problémás, nem szellőző, ámde meleg helyeken, mint a hónalj.

 

Ennek nagyon is kedves a hagyományos, de ma már nem divatos hónaljbozont - és bizony nem kell mindenben a hagyományokhoz ragaszkodni.


A második lépcső: szőrtelenítés. Nem kell teljesen csupasznak lenni, de a problémás helyeket (elsősorban hónalj) mindenképp érdemes rendszeresen leborotválni, sőt, akár a nemi szervek környékét is. (Beleértve az ún. segget.)


A harmadik lépcső a  dezodor  és egyebek lennének, de ebből elég nehéz természetes megoldást találni, a boltokban kapható dezodorok ugyanis olyan súlyos egészségkárosodást okozhatnak, hogy érdemesebb kerülni őket. Mossuk meg a problémás helyeket inkább többször, vagy ha nagy gáz van, zuhanyozzunk nyáron négyszer (!), reggel, edzés előtt-után és lefekvés előtti időpontokban, valamint érdemes néha hónaljfrissítést végezni. Akár szódabikarbónás vízzel ledörzsölni a felületet. (A lúgos szódabikarbóna kinyírja a baktériumokat.)


De kozmetikai kérdést tekintve pedig guglizzunk rá a vegyszermentes megoldásra (jé, mit találtam, kár hogy nem kapható!), ami lehet, hogy drágább lesz, mint a tévében reklámozott ipari szemét, de megéri. 

 

Negyedik lépcső: a ruházat cserélgetése. Egyszerűen vigyünk magunkkal több szett pólót (inget, akármit) és ha kell, zoknit is. A lábszag külön probléma lehet, ezen a cipő rendszeres kezelésével és a láb mosásával, esetleg szódabikarbónás lábáztatással/lábmosással segíthetünk és mindenképpen legyen külön cipőnk az izzadós tevékenységekhez, amit eselteg rendszeresen mosunk, esetleg kidobunk. Nyilván a napi többszöri zuhanyzás áldásos hatása ilyenkor is érezhető.

 

Honnan tudod meg, hogy büdös vagy?


(Már azon kívül, hogy látványosan kerülnek a teremben, esetleg lekonyadnak  a virágok, de ugye azok normális teremben nincsenek.) Sajnos általában sehonnan, mert a saját testszagot nem érezzük. Ha tudod magadról, hogy erősen izzadsz, egyszerűen kérdezz meg egy bizalmi embert, hogy erős-e a testszagod. Ma kemény vagy, akkor meg a legjobb csajt a teremben!


Az a helyzet, hogy a fentiek egyszerűen csodát tesznek. Ha felismerjük, hogy ilyen problémánk van, bátran alkalmazzuk, illetve ha nekünk nincs, de a teremben egy sporttársunk megidézi nekünk a fenti módon a kénköves poklot, udvariasan vezessük rá erre a megoldásra.

 

Vagy adjuk neki oda ezt a cikket. Meglehet társadalmunk jobbá tétele érdekében érdemes lenne kinyomtatva az edzőtermekben terjeszteni.

 

Epilógus:

 

mindenki, aki olvassa ezt a cikket, hirtelen azt hiszi, hogy ő is büdös. Nyugi, ez nem így van! Ha valaki elküldi neked ezt a cikket, az általában nem célzás akar lenni, hanem az illető csak meg akarja mutatni neked a szerző lenyűgöző humorát, ahogyan a témát tálalta.

 

 

 

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
Új!
300 gr. 
 / 4.5
16%   5 690 Ft  
4 790 Ft
60 tab. 
 / 5.0
25%   3 990 Ft  
2 990 Ft
500 gr. 
 / 4.4
 
5 490 Ft +1000 pont
4 kg 
 / 4.5
 
12 340 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104369 fénykép található.
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003
Németh István
Szabadonválasztott
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003 Németh István Szabadonválasztott
Superbody Kupa 2005
Kondor István
Superbody Kupa 2005 Kondor István
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Arnold Schwarzenegger, Mr. Olympia 1980, Pumping Iron
Arnold Schwarzenegger, Mr. Olympia 1980, Pumping Iron
Red Rock Reality 25.
Red Rock Reality 25.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....