Logo
 

A naturálság határai - meddig vagy naturál?

2015. 10. 06.
Van, aki szerint a tápkieg már dopping. (Óó, ezek hülyék.) Van, aki szerint pedig a koxolás egészséges. (Ezek is hülyék.) Nem árt tisztázni a fogalmakat, és rámegyünk a vékony jégre, hogy megtudjuk, meddig merészkednek a táplálékkiegészítő-gyártók.

 

Amióta világ a világ, az ember igyekszik minél nagyobb sportteljesítményt nyújtani, és ehhez bizony igénybe vesz minden létező eszközt - valami hasonló közhelyes baromsággal illene kezdeni egy ilyen cikket. Bár tény, hogy a baromság ebben csak az, hogy minden ilyen cikk így kezdődik.

Az emberek egy csoportja viszont ösztönösen ódzkodik mindenféle számára “gyanús szertől”, és hajlamos átesni a ló túloldalára - ezek azok az alulműveltek, akik szerint a fehérjepor már doppingszer.

A doppingszerek és táplálékkiegészítők közötti különbséget nem hiszem, hogy még mindig tisztázni kellene. 

Aki annyira a totál teljes naturálságban hisz, hogy még a táplálékkiegészítőket is mellőzi, mondván hogy az “nem természetes”, az egyszerűen nem érti, hogy a táplálékkiegészítők gyakorlatilag csak élelmiszer-koncentrátumok.  A fehérjeporból bevitt fehérje ugyanúgy tápanyag, mint a csirkéből bevitt fehérje. (A fehérjeporok speciális alkalmazására most nem térnék ki.)

Egy táplálékkiegészítőből bevitt fehérje, szénhidrát vagy vitamin és ásványianyag nem lesz attól “nem naturál”, mert a termék műanyag dobozba van csomagolva. Nagyon fanatik “fehérjét sem” übernaturáloknak egyszerűbb lenne megmondani az igazat, hogy egyszerűen nincs, vagy sajnálják rá a pénzt.    

Érdekesebb a kérdés akkor, amikor a tesztoszteron/növekedési hormon fokozókról vagy bedurrantókról/edzésteljesítmény/mentális fókusz fokozókról van szó. 

Itt azt kell tudni, hogy a hormonszint-fokozók tulajdonképpen természetes úton, gyógynövény alapú hatóanyagokkal optimalizálnak. A hangsúly itt azon van, hogy egy akár hétköznapi táplálkozásban is megtalálható hatóanyag növényi kivonatával úgy tudjuk a hormonszintjeinket optimalizálni, hogy nem avatkozunk be a természetes biokémiai folyamatokba. 

Míg a doppingolás úgy néz ki, hogy egy adott hormont viszünk be kívülről a szervezetünkbe, addig a búszter tápkiegek a saját hormonműködésünket állítják be. Olyan hatóanyaggal, amit a természetes táplálkozás során is be tudnánk vinni, ha nagy szerencsénk lenne, mert lakóhelyünkön elérhető lenne mondjuk az a gyümölcs, amiből a gyárak a hatóanyagot készítik.

A fizikai vagy mentális teljesítményfokozók gyakran olyan egyszerű stimulánsokat is tartalmaznak, mint a koffein. A koffein élénkítő hatását mindenki ismeri, kérdés az, hogy minek minősítsük azt, hogy valaki ilyen készítményeket használ, azaz kvázi nem “magától”, hanem “segítséggel” edz.

Nyilvánvaló, hogy az edzés előtti készítmények legálisak, nem tartalmaznak doppinglistás hatóanyagot, ez a kérdés fel sem merülhet.

De ha morálisan nézzük, és elgondolkozunk, vajon az, hogy ha készítményeket kifejezetten a jobb edzésteljesítményért használunk, jó-e, vagy teljesen a saját akaratunkra, energiáinkra kellene ezt hagyni?
 

Le kell szögeznem, hogy alapjában véve nem támogatom túlzottan az edzés előtti cuccok használatát. Szerintem ezek jó dolgok, ha józanul használjuk - és onnantól rosszak, ha nem tudunk nélküle edzeni. A kiegészítő hierarchiában igencsak nincsenek elöl: számos sokkal hasznosabb dologra tudjuk költeni a pénzünket.

Arra azonban nagyon jók, hogy átlendítsenek holtpontokon. Jó akkor is, ha tudatosan arra használjuk, hogy segítségükkel optimálisabb legyen az edzés utáni regenerálódás.

De ha pszeudo-doppingnak (“ál-dopping”) használjuk, akkor nem jó ötlet. Rászokni az edzés előtt cuccokra nagyon nem jó ötlet. Meg kell tartanunk magunknak a priviliégiumot, hogy a saját akaraterőnk dolgozzon.
 
 
Mostanában kezd divatos lenni, hogy különböző nem doppinglistás készítményeket (amelyek NEM táplálékkiegészítők)  injekcióznak. Létezik olyan (orvosi) injekció, amelynek hatóanyaga kapható hagyományos tápkieg formában, de szoktak használni sima vitaminokat is. Amiről itt beszélünk, az injekciós készítmény, amit nem boltban lehet kapni, hanem illegálisan kerül a felhasználókhoz. Hangsúlyozom, NEM számít hivatalosan doppingnak (nem listás), azonban nem élelmiszeripari készítmény, és egyáltalán nem legális. 

Sokan teljesen rendben valónak tartják, én azonban azt gondolom, itt lépjük át a határt. (És nem a proteinnél.) 

Ha injekciózni kell, akkor nem vagy oké. Akkor sem, ha nem doppinglistás készítményt használsz, tehát papíron “naturál” vagy. 

1. Nincs ugyanis a természetes táplálkozás során olyan opció, hogy injekciózol. A természet nem úgy alakította ki az embert, hogy injekciózni kelljen a tápanyagot.

2. A naturálságba nálam az fér be, hogy élelmiszert és étrendkiegészítőt használunk. A gyógyszerészeti készítmény nem. (Különösen akkor nem, ha ugyan hogy MÉG nem doppinglistás, de lehet, hogy majd az lesz.)

3. A naturálságba nálam csak hivatalos, mindenki számára boltban kapható étrendkiegészítők használata fér bele. Az nem, hogy keressük a titkos szert, ami másnak nem elérhető.

A versenysport sajnos általában arról szól, hogy átmenjünk a teszten. Ez rossz esetben simán a dopping megfelelő időben való abbahagyása, jobb esetben nem doppinglistás, de illegális készítmények használata. 

Habár ez utóbbi legalább védhető álláspont egy élsportolónál, azért valljuk be, elég gáz. Ha csak a hivatalos doppinglista a választóvonal, akkor ennyiből simán használhat bárki valami dizájner doppingszert, ami nincs (még) a listán, mert nincs meg a doppingmentesség ELVÉNEK megértése.

Koxolni ugyanis nem azért nem koxolunk, mert megbukunk a teszten, se nem azért, mert félünk az egészségügyi problémáktól. Egyszerűen azért, mert nem valamiféle “szertől” akarunk elérni valamit, hanem megfelelő munkával, amibe beletartozik az edzés és a táplálkozás is.  
 
 
Kovács "Drugs Bunny" Zsolt főszerkesztő
 
 
 
MINDENT EGY HELYEN:
MARHA/CSIRKE/RIZS/ZAB/TOJÁSLÉ 
MÉG ÁRTALMATLAN KÓLA IS VAN!
FITT MARKET ÚJPEST
Bp. IV. Munkásotthon u. 10 (10.00-19.00, Újpest központnál)
 
 
 
 
 
 


Brandon Curry-t videózás közben akarták helyre rakni az edzőteremben. Ki a bunkó?
Természetesen nem arra mell gondolni, hogy Ronnie Coleman visszajön, hanem arra, hogy volt pár nagy név, aki mostanában kihagyott. Vannak azonban bombameglepetések is!
Mindenki ott lesz az Arnold Classic 2018-on, aki számít, a Mr. "O" folytatása márciusban várható.
Termékajánló
120 tab. 
 / 4.5
 
3 990 Ft
%
250 tab. 
 / 4.9
10%   4 990 Ft  
4 490 Ft
50 gr. 
 / 4.4
8%   465 Ft  
430 Ft
700 gr. 
 / 4.8
5%   8 990 Ft  
8 540 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
98184 fénykép található.
Superbody Tavasz Kupa 2007
Grand Prix
Bodó Imre
Superbody Tavasz Kupa 2007 Grand Prix Bodó Imre
Testépítő Magyar Bajnokság 1980
Testépítő Magyar Bajnokság 1980
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Bodypower 2013 Expo Toldi Zsuzsival
Bodypower 2013 Expo Toldi Zsuzsival
BB.Tv Episode #41.
BB.Tv Episode #41.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....