Logo
 

Superbody 2018 Review

2018. 11. 19.
Újabb legendás pillanatokkal gazdagodott a Superbody történelme 2018-ban.

 

2018-ban az a példátlan helyzet állt elő, hogy volt alkalmam egy teljes Superbody-t végignézni. Éppen ezért végre egyszer pontosan tudom, amit a backstage-ből nem mindig láttam: hogy a nézőknek állat élményben volt része.

Idén új struktúrát kapott a komplett verseny lebonyolítása. Délelőtt mentek az utánpótlás testépítő kategóriák, ami így elsősorban a "szakmai" nézőknek szólt, hiszen testépítő versenyre három előtt csak családtagok mennek szurkolni. (Ez nyilván azért van főleg, a program egész napos, így nagyon hosszú.) Kár érte, mert a színvonal brutál volt, simán megérdemeltek volna néhány extra buzdítást. Fehér bölény effektus pedig Superbodyn már rég nincs - igaz eddig sem nagyon volt, de most már írmagja sincs.

Teenager

A Teenagerben csak két versenyző volt, de nagyon komoly felkészültséggel. Rakonczás Péter győzelme abszolút megérdemelt volt, de Mezei Roland is állat formát hozott. Openben is lett volna keresnivalójuk, bár idén tényleg jól jártak a korhatáros kategóriával, mert a nagyoknál pusztító volt a szint.

Újonc 1.

Az Újonc 1. és 2. kategóriákban is fel voltak készülve a srácok. Előbbit Boncz Tibor nyerte, utóbbit Szabó József. Szabó ráadásul nem is tervezett versenyzéssel, csak a Scitec Megateszten akarta kipróbálni magát, ahol rábeszélték az indulásra, így Superbody bajnokként távozott.

Volt a nap folyamán más is a színpadon, aki előbb tesztre ment, aztán Superbodyt nyert. Őt Tóth Daniként ismerjük, épp két profi verseny között van, és olyan elborult formával lépett színpadra, hogy a hátsó sorokban többen sokkot kaptak. Persze sztárvendégként: profi versenyzők nem indulhatnak a Superbody-n.

Újonc 2.

Az Athletic 1. és 2. az a kategória, ahol a súlykorlát komoly izomtömeget nem enged, bár ezt inkább fordítva kell megközelíteni, hiszen itt a cél az, hogy komoly izomtömeggel még nem rendelkező, de jó fizikumú versenyzők is indulhassanak.

Ennek ellenére brutál kondíciót és néha már ilyen súlynál is nagyon komplett fizikumokat látni a színpadon. Kalas Csaba INBA testépítő, az A1 bajnoka kinézetében és a minden mozdulatában vérprofi volt, még saját szurkolótábort is hozott.

Jövőre remélhetőleg fellép Openbe, mert az Athleticből a mostani szerepléssel mindent kihozott. Oláh József, az A2 bajnoka pedig alig egy hete tért haza Irakból, és miközben szolgálatot teljesített, képes volt olyan formát összehozni, amivel magabiztosan megnyerte a Superbody-t. Ez a nem semmi.

Athletic 1.

Az utánpótlás kategóriák után jött a kora délutáni program, amit szívesen felcserélnék, bár nyilván nem lehet. A Mens Physique az elméletem szerint kannibalizálja a Teenager és az Athletic kategóriát. Nagyon úgy néz ki, hogy a fiatalabb versenyzőjelöltek inkább elmennek Physique-be szárnypróbálgatásnak, mert a testépítő kategóriát még a korhatárral együtt is túlságosan ijesztőnek látják, meg persze ehhez kell egyfajta lelkiállapot is.

Athletic 2.

A Wellness még mindig nehezen találja a helyét. A bírók helyesen értékeltek, de a versenyzők még mindig nem nagyon tudják felmérni, hol van az a határ testzsírban, ami még nem túl sok. Védelmükre szóljon, hogy azért sem egyszerű egyszerű eltalálni, mert a kategóriának nincs nagy hagyománya, a színpad pedig kegyetlen.

Dr. Polgár Anita - Womens Physique

A Womens Physique IFBB profiban és a Superbody-n is átvette a női testépítés helyét, ez most a női kategóriákban a legmagasabb szint. Dr. Polgár Anita egyedüli indulóként lépett a színpadra, de abszolút megérdemelten. (A szervezők egyeztettek vele a nevezés beérkezésekor, hogy vállalja-e így a fellépést.) Nemzetközi szinten is kiemelkedő fizikumot hozott, és van okunk örülni, hogy most Magyarországon mutatta meg a nőies izomzat új dimenzióját.

Body Fitness

A Bikini Fitness kategóriák helyett a Body Fitness lett kiemelve a főműsorba, ami idén késő délután került sorra. Itt szükség van valódi izomtömegre, de az még nem mehet a nőiesség rovására. Opre Alida lett a bajnok egy nagyon komoly versenyben, amiben a bírók is egyértelművé tették, hogy az izmosság a prioritás.

Open

És az Open színpadra lépésekor bebizonyosodott, hogy bárki bármit mond, a közönség még mindig a testépítés miatt jár testépítő versenyre. Ekkorra már szépen megtelt a lelátó, de a hangulat csak a top fizikumokkal együtt érkezett meg. Kathi Béla elvette a mikrofont a vezető bírótól, és bejelentette, hogy sokkot kapott, Bohos Kornél pedig vörösödő fejjel üvöltötte, hogy "Nagyon durva az a segg, apám! Jeéézusisten!"

Mindezt részben a későbbi Open bajnok, Király László münzeri kondíciója és Tom Hardy hasonmássága váltotta ki, aki alig tudta végigcsinálni a versenyt, láthatóan rosszul lett a színpadon. (Rezgett is a léc, mert benne volt a pakliban, hogy a dehidráció miatt eetleg nem tud feljönni eredményhirdetésre, amivel bukta volna a versenyt.)  Viszont megcsinálta, de minden felkészültsége ellenére csak nagyon szoros csatában tudott Zoboki Tamás és Rigó Richárd előtt végezni, akik szintén kegyetlen formában léptek színpadra.

Ez egyébként Lacinak egy Superbody szobrot és 1.150.000 forint értékű díjat ért, ráadásul Bohos Kornél és a Cutler hálózat extra 200.000 forinttal jutalmazta a "Száraz, mint az ítélet!" különdíj keretében.

Grand Prix

A Grand Prix kategóriánál pedig ha lehet, még jobban elszabadultak az indulatok. Bereczki Krisztián már évek óta pályázik egy GP győzelemre, Szmereka László tavaly csak egy paraszthajszállal maradt le róla, Sántha Tamás és Dudás Ádám már korábbi GP bajnokok, és Szodoray Máté is játékban volt a legjobbak között. Ilyen sztárparádénál bármi megtörténhet, de azért végül nem bármi történt.

Dudás Ádám genetikáját és feltehetőleg a félrekajálási ösztönei felett aratott győzelmét kiaknázva másodszor is behúzta a Superbody legrangosabb kategóriájának a bajnoki címét. Így a romszáraz és minden izmában kerek Dudás majdnem másfélmillió forint értékű díjjal tért haza. Szmereka talán megfoghatta volna, ha még élesebb formával érkezik a versenyre, de magánéleti okok miatt az utolsó héten döntötte el, hogy mégis elindul, ehhez képest pedig szenzációs formát hozott. Amivel meg tudta előzni a hibátlanul időzítő Bereczkit és az exbajnok, szintán jó formában levő Sántha Tomit.

Mindez ráadásul délelőtt tíz és este hét között simán lement, még a kisebb csúszások ellenére sem tartott tovább a verseny a kitűzött keretnél. (A szervezők három blokkra tervezett esemény kezdőpontjai és a tervezett befejezés között csúsztatták ide-oda a menetrendet, pl egy szünet beiktatásával akkor, amikor  a bírók éppen éhenhalni készültek.) Ebben persze benne volt, hogy a híresen pontatlan Cedric McMillan vendégpózolását valószínűleg neki délelőttre mondta a szervezőgárda, így oda tudott érni estére, amikor a műsora kezdődött, sőt, még a zenéje is megérkezett.

Tóth Dani

Extra érdekesség, hogy idén a szabadpózok is szintet léptek, ami egyébként a pontozásban is megnyilvánult, nem nagyon rontották le a versenyzők a helyezésüket szabadpózzal. Persze nem lett hirtelen mindenkinek jó kűrje, de mintha minden évben kevesebb össznépi bénaság kerülne színpadra. Pózzenékben is nagy a fejlődés, például emberemlékezet óta először nem volt egy Fűrész sem. Helyette a Trónok harca és a Survivor - Burning Heart (Rocky 4) volt menő, de egyik sem jött vissza féltucatszor, ami komoly eredmény.

Cedric McMillan

Az idei Superbody világosan megmutatta, hogy a legenda folytatódik. Sőt, egyre legendásabb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Te is segíthetsz!
A Texasi Titán visszatérésről beszél?
Kezdődik az Arnold Classic 2019 néhány órán belül; aki teheti, kövesse velünk élőben a Scitec Goldban, mindenki másnak itt az online közvetítés.
Termékajánló
120 kap. 
 / 4.7
 
3 990 Ft
360 gr. 
 / 4.7
5%   5 790 Ft  
5 490 Ft
%
3 kg 
 / 4.5
20%   14 990 Ft  
11 990 Ft
%
510 gr. 
 / 4.4
20%   5 490 Ft  
4 390 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104334 fénykép található.
Dorian Yates
Dorian Yates
Strongman vs Bodybuilding Show 2007
Tóth Gábor
Strongman vs Bodybuilding Show 2007 Tóth Gábor
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Esti étkezés alternatívák
Esti étkezés alternatívák
Frank Zane
Frank Zane
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....