Logo
 

Testépítő szövetségek

2017. 08. 17.
Egy laikusnak nehéz elmagyarázni, hogy többféle szövetség is van, miért van minden edzőtermeben egy világbajnok és bizony nem kell minden VB-t annyira komolyan venni. Segítünk!

 

A testépítő sport történelme során sokféle sportszervezet alakult ki a világban. Vannak régebbiek, nagy hagománnyal rendelkezők, vannak újabbak. Vannak a legkomolyabb, vannak komolyan vehetők és vannak olyanok is, amelyek leginkább csak nevetni érdemes. 

Érdemes azt is tudni, hogy a naturál testépítés teljesen más műfaj, így semmilyen szervezeti szinten nem kötődik egyik testépítő szövetséghez sem. A naturál testépítésnek megvannak a maguk, különálló szervezetei, de ezt leginkább úgy kell elképzelni minden szempontból, mintha egy másik sportág lenne.

 
Vannak természetesen olyan versenyek százszámra, amelyek szövetségen kívüliek, azaz nem egy szövetség szerevzésében jönnek létre, így függetlenek, de természetesen minden szövetség versenyzői felé nyitottak. Ezen a szinten azonban nincs VB. 

 
A testépítő szövetségek életében a leglényegesebb verseny a VB. Ezt követi fontossági sorrendben az EB, de lehetnek orzságok versenyek, reginális versenyek és egyéb kupa vagy Grand Prix versenyek is. Sőt, van olyan szövetség, amely több VB-t rendez egy évben és eléggé lehetlen követni  ezeknek a koncepcióját.

 

 

 

 

IFBB

 

A világ legjelentősebb testépítő szövetsége. 1946-ban alapíttották a kanadai Weider-testvérek. A testépítés mint sport előtte amerikában az AAU (Amateur Athletic Union) égisze alatt futott a súlyemelés mellékágaként. A montreali alapítású International Federation of Bodybuilding először két tagországgal indult: Kanada és az Egyesült Államok. 1949-ben rendeztek először versenyt. 1959-től rendezték meg a mai VB elődjét, a Mr. Universum néven futó tulajdonképpeni világbajnokságot, amelyet aztán 1978-ban átneveztek IFBB VB-nek. 1969-től létezett a Mr. Europe, a mai Európa-bajnokság elődje, amelyet szintén 1978-től hívnak EB-nek.

 A vezető szerepet az 1964-től rendezett Mr. Olympia versennyel szerezte meg. Ennek eredeti koncepciója Arnold Schwarzenegger “Utam a csúcsra” című könyve szerint az volt, hogy egy versenyen hozza össze a különböző szövetségek világbajnokait. 

 
Később, amikor már megfelelő számú versenyző volt ahhoz, hogy amatőr és profi divízióra választódjon szét a sport, a Mr. Olympia lett a profik csúcs versenye.  Ma ez a világ legjelentősebb testépítő versenyen. 

 
Érdekes, hogy a valaha Mr. International néven futó profi versenyt az akkor már visszavonult Arnold Schwarzenegger vette át és ebből alakult ki később az Arnold Classic profi verseny, majd az Anrold Sports Festival. Ma az Arnold Classic a világ második legfontosabb profi versenye.

 
De ez még nem minden. 

 
A világ legjelentősebb amatőr testépítő versenye  ma az IFBB VB. Ennek kisebb, de kőkemény,  lokális (európai) verziója az EB. Ezekből évente egy van.

 
Magyar versenyzők körében jelentős és népszerű az  Arnold Classic Amateur, amely már versenysorozat, és az Amateur Olympia, amiből szintén évente már többet is rendeznek.

 
Természeten az IFBB nemzeti bajnokságok szintjén is jelen van. Évente kb. 2500 IFBB versenyt rendeznek a világon.

 
Magyarországon az IFBB tagszervezete a Magyar Testépítő és Fitnessz Szövetség. (MTFSZ.)

 

A fent leírtak természetesen nem jelentik, azt, hogy az IFBB maga a tökély: korántsem az, ezért jött létre annyi másik szervezet. Az IFBB az egyetlen szövetség a világon, amelyik eltiltja azokat a versenyzőket, amelyek más szövetség versenyein indulnak. 

Időközben a szervezet nevébe becsempészték a "fitness" szót is, mert a mai trendeknek megfelelően minden szövetség higítja a kategóriáit, így a bodybuilding kezd marginálissá válni. Így a szövetség neve International Federation of Bodybuilding and Fitness. 

 

 

A WABBA, NABBA, NAC, PCA , WFF, IBFA és IBFF szövetségekről a folytatásban, és talán a röhejes WBFF-ről is ejtünk szót. 

 

 

 

 Kai Greene csajozni próbálhat a grépfrútokkal, miközben groteszk babákat gyárt róla a támogatója.
Victor Martinez Dél-Amerikában házasodik újra öt gyerek után, a hosszútávú tervei egyelőre nem ismertek.
Cedric McMillan az utóbbi időben hülyeségeivel elvesztette a szimpátiánkat, de úgy néz ki, dolgozik azon hogy visszanyerje.
Termékajánló
3 kg 
 / 4.5
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
30 gr. 
 / 4.8
2%   260 Ft  
255 Ft
%
4 kg 
 / 4.1
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
0,5 kg 
 / 4.7
 
4 790 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
98193 fénykép található.
Peak Erőfesztivál 2009
Peak Erőfesztivál 2009
Superbody 2009
Fitness Modell-2
Kuncz Melinda
Superbody 2009 Fitness Modell-2 Kuncz Melinda
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Superbody 2006 - 8. rész
Superbody 2006 - 8. rész
Larry Scott 60 évesen megmutatja bicepszét
Larry Scott 60 évesen megmutatja bicepszét
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....