Logo
 

“Ezt nevezem én pózolásnak” - Ed Corney emlékére.

2019. 01. 04.
A fent nevezett mondatot Arnold Schwarzenegger mondta abban a Pumping Ironban, ami semmi másról, csak az ő nagyszerűségéről szólt és amiben mindenkit szivatott. Már pedig ha valakiről ebben a filmben így beszélt, az már valami!

 

 

 

 

Ed Corney egy igazi klasszis testépítő, a hőskorból. Eredetileg röplabdázott, amíg szembe nem jött vele Steve Reeves, aki a példakép lett. Így vált a A 70-es évek ionikus testépítőjévé. Ő volt az a tipikus fizikum, amelyet a legtöbben  ma is kedvelnek. Nem tömegszörny volt, hanem esztétikus, valódi izomzat, 170 centijéhez 90 kg versenysúllyal.


 


1933-ban született Hawai-on, Honoluluban. A Parti Őrségnél szolgált, majd San Jose-ba, Kaliforniába  költözött, ahol egy bárt üzemeltetett, amelynek biztonsági feladatait is ellátta - nyilván ehhez jól jött a látványos fizikum.


 


Elég későn, 27 évesen kezdett edzeni. 35 éves korában versenyzett először, 1967-ben, Dél-kaliforniában, ahol rögtön első is lett. Először helyi, Kalifornia állam-beli versenyeken indult, majd a hetvenes évektől országos szinten folytatta a győzelmek megszerzését. Kétszer szerzett Mr. Universe címet, kétszer Mr. World címet, de volt Mr. America és Mr. Usa címe is. 


 


1975-től indult a Mr. Olympián is: mivel akkor még két egyenrangú divizíó volt, könnyűsúlyban. (A Mr. Olympián akkoriban a két súlycsoport abszolútja adta ki a Mr. Olympia címet.) Itt második-harmadik helyei voltak jobbára, ami nyilván abszolút elismertséget és törzshelyet jelentett a Mr. Olympia szinpadán.

 


A 80-as években is folytatta a versenyzést (50+ évesen!), ekkor már nem fért bele az első tízbe az Olympián, de fizikuma akkor is nagyszerű volt. A kilencvenes évek azóta már megszűnt Masters Olympiáin is indult, pl. 60+-ban meg is szerezte a címet - már ősz hajjal, nyilván láthatóan idős korúan, de még mindg fantasztikusan pózolva.

 


Utolsó versenye az Arnold Classic Masters diviziójában volt 1998-ben, 65 évesen.


A 2004-es IFBB Hall Of Fame-en hivatalosan is felvették a legendák közé.

 


A hetvenes években Arnold Schwarzenegger edzőtársa volt, aki nagyon kedvelte és halála kapcsán az nyilatkozta róla, hogy egy "kincs" volt ebben a sportban. Mivel  Ed Corney pózolása legendás volt, már megy a szervezkedés, hogy a legjobb pózoló díjat átnevezzék Ed Corney díjra az IFBB Pro szövetségnél. A Legenda idő korában is igen jól tartotta magát, de sajnos már 1999-ben, egy vállműtét során a vérhigító miatt szívrohama lett, ami aztán két agyvérzést is okozott. Kómába esett, kerekesszékbe került, innen küzdötte vissza magát az egészséges életbe. Később is rengeteg műtétje vot, hát, alkar, nyak, sőt szív és agyműtétei is. ennek elenére a kétezres évek elején, közel hetven évesen még igen jó fizikummal és jó erőszinttel rendelkezett, állítólag kőkemény volt a kézfogása.


 

 

A rengeteg sérültésért egyébként sosem az edzést, hanem a bemelegítés és a nyújtás hiányát okolta.

 

A nyolcvanas években simán beszélt az anabolikus szteroidok használatáról, de véleménye szerint a kemény edzés számít, a koksz maximum 3%-ot tett hozzá a teljesítményéhez.

 

Tény, hogy ezek a versenyzők őrült súlyokkal edzettek órákon át, nem nagyon kímélve magukat.

 


Ezzel együtt szép kort ért meg. Állítólag 2007-ben még javában edzett, sőt személyi edzéseket tartott, 74 évesen!  Sajnos 2018 karácsony szenteste ismét agyvérzést kapott és 85 éves korában, január elsején elhunyt.

 


A testépítő versenyeken előforduló legkínosabb dolog az, amikor egy jó fizikumú versenyző tök béna a pózoláshoz, amivel vagy az intellektusát, vagy a lustaságát bizonyítja. Hogy Ed Corney miért volt kitűnő pózoló - és talán a művészi átmenetek feltalálója - valamint az egész hozzáállását jól szemlélteti az alábbi történet.


 


1976-ban bemutatózott a new york-i Whitney Modern Művészetek Múzeumában Arnold Schwarzenegger és Frank Zane társaságában, ahol ezt mondta:


“Úgy tekintek magamra, mint egy műalkotásra. Húsz évet töltöttem azzal, hogy kifejlesszem azt a fizikumot, amivel most rendelkezem. Ha ez nem művészet, akkor nem tudom mi az.”

 

 Te is segíthetsz!
A Texasi Titán visszatérésről beszél?
Kezdődik az Arnold Classic 2019 néhány órán belül; aki teheti, kövesse velünk élőben a Scitec Goldban, mindenki másnak itt az online közvetítés.
Termékajánló
300 kap. 
 / 5.0
11%   5 590 Ft  
4 990 Ft
150 kap. 
 / 4.9
 
3 690 Ft
%
3 kg 
 / 4.5
20%   14 990 Ft  
11 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104334 fénykép található.
Mátra Kupa 2001
+80kg, alapfordulatok
Mátra Kupa 2001 +80kg, alapfordulatok
Superbody 2014
Superbody 2014
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BKE - tricepsz kötéllel csigán
BKE - tricepsz kötéllel csigán
Toney Freeman - 1. rész
Toney Freeman - 1. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....