Logo
 

Laktáz

2015. 07. 14.
A tejtermékek emésztése nem annyira könnyű: a tejcukor-érzékenység jó ismerőse sokaknak. Van, aki még a tejsavó fehérjét sem bírja, pedig annak a laktóztartalma igen alacsony. A megoldás nagyon egyszerű.

 

A proteinek által okozott laktózérzékenység-probléma legyegyszerűbb megoldása nyilvánvalóan a teljesen nulla szénhidráttartalmú izolátum használata. Ennek azonban van két hátránya: az ilyen készítmény általában komoly áldozatokat hoz az íz oltárán, és nem mindig olyan jó edzés után a semmilyen-izű turmix. Nagyobb gond azonban a jelentősen magasabb ár - közel duplája. 

A tejcukor-érzékenységet a laktáz enzim hiánya okozza. Ez az enzim gyerekkorunkban még termelődik, de felnőttkorban sokaknál csak részlegesen, vagy egyáltalán nem. A laktáz feladata az, hogy a tejcukrot (laktóz) glükózzá és galaktózzá alakítsa, amely cukrok már fel tudnak szívódni a vékonybélből. Ha ez nem történik meg, az eredmény puffadás és hasmenés.

Sokan nem tudják, de felnőtt kor eléréséig a laktáztermelés folyamatosan csökken. Az emberiség kb. 25%-a rendelkezik felnőtt korban is laktáz enzimmel - azaz háromnegyede potenciálisan tejcukor-érzékeny.

A tejcukor-érzékenység a gyakorlatban egyénenként változó mértékű lehet: van, aki a tejtől hasmenést kap, és a tejsavó proteintől semmi baja. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a tejsavó protein a gyártás során a tejcukortól eléggé meg van szabadítva, meg persze az élelmiszer teljes összetétele sem mindegy.

A probléma legyszerűbb megoldása, ha nem fogyasztunk olyat, amitől hasmenésünk és puffadásunk lesz.  

Ma már szerencsére nem kell mindenről lemondani (lásd. feljebb) mert rendelkezésünkre áll étkezés előtt fogyasztható laktáz enzim, táplálékkiegészítő formában.

Semmi dolgod nincs vele, mint étkezés előtt bevenni. Egy próbát mindenkinek megér!

 

RÁADÁSUL NEM EGY DRÁGA DOLOG!Túlnőhet a Mr. Olympián Dwayne Johnson új versenye jövőre - ezt még Arnold Schwarzeneggernek sem szabad.
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Ritka, hogy valaki 212-ből megfingatja az Open versenyzőket, de Hadi Chopan egyenesen élmezőny-esélyesnek néz ki.
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.9
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
120 tab. 
 / 4.7
5%   5 490 Ft  
5 215 Ft
50 gr. 
 / 4.3
5%   490 Ft  
465 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104357 fénykép található.
Euro Fitness Kupa 2007
Vadász Péter
Euro Fitness Kupa 2007 Vadász Péter
Tom Platz
Tom Platz
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Arnold Classic 2012
Arnold Classic 2012
Aszaltszilvával töltött pulykamell - Body.Builder Gasztro Rovat 44. rész
Aszaltszilvával töltött pulykamell - Body.Builder Gasztro Rovat 44. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....