Logo
 

LEUCIN - B terv, ha edzés után nem bírod a turmixot!

2010. 02. 01.
Sokan tudják, hogy a leucin a 3 BCAA aminosav egyik tagja - mégis létezik külön kiegészítőként. Vajon miért? B terv, ha edzés után nem bírod a turmixot!

 

 

Mindannyian tudjuk, hogy a fehérjék aminosavakból épülnek fel. Azzal azonban nem mindenki van képben, hogy egyes különálló aminosavaknak speciáis hatása van.

Menjünk vissza a kályhához, vagyis nézzük azt az időpontot, amikor edzés után az izmok fehérjeszerkezete sérül és glikogén (szénhidrát) készlete kiürült.

Ilyenkor azonnal biztosítanunk kell az izmok számára a tápanyagot. Célszerű a szénhidrát és tejsavó fehérje turmixot beverni azonnal edzés után, majd 40 percre rá kajálni egyet. Sokaknak azonban ez baromi megterhelő már kipróbáláskor is, vagy egy idő után egyszerűen megrehelővé válik.

Az egy órás ablakot nem tudjuk kitolni - az edzés után turmixnak le kell csúsznia ebben az időben, sőt minél több tápanyagot be kell vinnünk. Marha kellemetlen azonban az, hogy edzés után közvetlenül még vérbőség van az izmokban - rögtön edzés után a gyomrot terhelni nem mindenkinek tökéletes megoldás.

Kézenfekvő, hogy a megoldás a turmix odébb költöztetése negyed-fél órával. Edzés után azonban nem lehet csakúgy elsétálni - fontos az azonnali tápanyagbevitel, hogy legalább részben adjunk valamit az izmoknak a katabolizmus ellen, valamint fenntartsuk azt az állapotot, amikor az izom sok tápanyagot tud felvenni.

Itt jön képbe leucin barátunk - ugyanis a leucin önmagában stimulálja a fehérjeszintézist!

A vérben megjelenő leucin egy anabolikus jel az izmok számára, hogy fokozzák a proteinszintézist. Így a bedurranás elmúltával még mindig tökéletes hatásfokkal tudjuk az edzés utáni proteinunk aminosavjait asszimilálni. 

Ráadásul ez egyértelmű anabolizmust jelent - glutaminnal kombinálva tökéletes üzemanyagkombinációt lökhetünk gyorsan az izmokba, amelyet kicsit később egy teljes edzés utáni protein+szénhidrát kombinációval teljesíthetünk ki.  Ez akkor is tökéletes, ha az aerob vagy kardio edzésünket súlyzós edzés után végezzük, akkor a kettő közé kell beiktatni.

Ha edzés után behánysz a kimerüléstől - nem egy versenyzői szintű sportoló van így - és a hátad közepére sem kívánod a turmixot, ez a megoldás: 5g glutamin, 2-5g leucin megoldja a kérdést!

Ne feledjük - ugyan a fehérjék tartalmaznak minden aminosavat, ezért a fehérjefogyasztás elméletileg kielégíti az igényt, azért egyes aminosavak külön használva specifikus hatást érnek el - már eleve jobban hatnak, ha  a testnek nem kell kibontani a fehérjeszerkezetből őket.

 

 

 

 

 

 

 

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
60 kap. 
 / 4.8
 
3 390 Ft
30 pak. 
 / 4.8
11%   6 190 Ft  
5 490 Ft
500 gr. 
 / 4.4
 
5 490 Ft +1000 pont
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104373 fénykép található.
Superbody 2013
Superbody 2013
NAC World Championship 2010

Major Zsolt
NAC World Championship 2010 Major Zsolt
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Red Rock Reality 56.
Red Rock Reality 56.
BB.Tv Episode #56.
BB.Tv Episode #56.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....