Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
 

Triptofán

2015. 02. 24.
A triptofán egy esszenciális aminosav, amely külön termékként is kapható. Speciális tulajdonságait gyakran ki szokták emelni az alvás elősegítésével kapcsolatban. A lényeg azonban nem csak itt van.
 
 
A triptofán (tryptophan) forrásai normális esetben a teljes értékű fehérjék, külön fogyasztani azonban van értelme, mert hatásosabb tud lenni, mint gondolnánk. Pontosabban épp az a baj, hogy a fehérjeszerkezet részeként nem hatásos. 

Igen, ez egy olyan speciális aminosav, aminek valami "hatása" van, ha megfelelően alkalmazzuk.

A triptofán hatásának kritériuma, hogy ne fogyasszunk fehérjét a használatakor, mert akkor szimplán a fehérjeszerkezetben fog felhasználódni, nem érvényesülnek különleges tulajdonságai.

A másik fontos tényező, hogy ne használjuk hasonló aminosavakkal, mint pl. BCAA aminók. Ennek oka az, hogy a triptofán az agyban fejti ki a hatását, és oda el is kell jutnia. A vérből az ún. vér-agy gáton át jut be az agyba, ezért fontos, hogy ne használjuk olyan aminosavakkal, amelyek ugyanazon típusú szállító molekulákkal szeretnének átjutni az agyba, mint pl. BCAA aminók és a tirozin.

(A vér-agy gát az agyi hajszálerek szűrűrendszere, egy gát, aminek feladata, hogy ne juthasson bármi a véráramból az agyba, tehát kiszűrje a káros anyagokat. A vér-agy gát látja el tápanyaggal az idegsejteket.  Olyan, mint egy kapu, ami zárva van.) 

A triptofánból képződik a szerotonin. Ez egy olyan vegyület, amelynek feladata az ingerületátvitel és amely többek között a hangulatunkért felelős. Kívülről viszont hatástalan, szerotonint nincs értleme bevinni. Szerotoninból képződik a melatonin hormon, amely az alvási ciklust irányítja. Amikor a melatonin hatására elalszol, az agyalapi mirigy azonnal elkezd növekedési hormont termelni.  Magas Melatonin szint hosszabb mélyalvási stádiumot jelent ennek minden előnyével, hiszen ebben a stádiumban történik a regenerálódás. Emellett a Melatonin antioxidáns is. 

(Melatonint be lehetne vinni, volt is régebben ilyen kiegészítő, de egy ideje nem engedélyezett.)
 
Ezek azok a dolgok, amelyekkel nagyjából mindenki tisztában van. 
 
A triptofán gyakorlati haszna azonban nem csak az alvás minőségének javításában van, tehát nem altatóként kell kezelni.  Az előző információkat innentől el is felejthetjük, mert a lényeg most jön. 
 
A triptofán ugyanis a fentiek következményeként természetes növekedési hormon szint fokozó. 

Itt nyilván nem doppingolás szinten kell gondolkozni, de bizonyított - és gyakorlatban tapasztalható - tény, hogy a triptofán növeli a növekedési hormon szintet.

Magasabb növekedési hormon szint = fejlődés és regenerálódás. 

Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Sokan nem tudják, de a kemény edzés és az edzés után elfogyasztott magas GI-jű szénhidrátok együtt a fent említett hormonszintek növekedésével járnak. Ha keményen edzettél, éppen ezért álmos leszel. Alvás előtt érdemes triptofánt haszálni, mert a növekedési hormon csak alvás közben működik. (Egyszerűsítve: a fejlődés MINDIG alvás közben történik!) 
Triptofán este, lefekvés előtt kell, vagy akkor, ha edzés után alszol. 

A  probléma azzal van, hogy a troptofán nem olcsó hatóanyag és komoly dózis kell belőle. A valóban hatásos adag valahol 100mg/tsk körül van. Ehhez képest a gyártók például napi 500 mg adagot terveznek a termékekhez, ami nyilván azért van, mert nem vennéd meg, ha rájönnél, hogy 3 napig elég a hatvan darabos doboz.

Ennek ellenére érdemes az ajánlottt adag többszörösét használni.  Ha akarsz érezni valamit, minimum 2500 mg-ot használj lefekevés előtt. Az elméleti minimum egyébként 5 g, de tapasztalatból tudjuk, hogy ennek fele már érezhető.

Érezni fogod?

Igen! Fantasztikus alvás, tipikusan zsibbadó végtagok. A triptofán haszna többszörös: segít elaludni (elálmosít), minőségi, pihentető alvást okoz és növeli a növekedési hormin szintet, ezáltal a regenerálódást.  Körülbelül elalvás előtt egy órával kell bevenni. 

A triptofán mindenkinek ajánlható, nagyszerű kiegészítő, lefekvés előtti használatra.   
 
 


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
3 kg 
 / 4.5
12%   16 990 Ft  
14 990 Ft
100 tab. 
 / 4.8
 
2 390 Ft
500 gr. 
 / 4.3
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
330 ml 
 / 4.5
5%   670 Ft  
635 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Scitec Muscle Beach 2017, Siófok
Scitec Muscle Beach 2017, Siófok
Trophy Holland 2004
René Minkwitz
Trophy Holland 2004 René Minkwitz
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Jung Bea: nem bikini!
Jung Bea: nem bikini!
Scitec RAW - Fittségi Sportnapok
Scitec RAW - Fittségi Sportnapok
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....