Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
 

Csirkemellnél olcsóbb alternatíva?

2012. 06. 01.
Sokan kétségbeesetten próbálkoznak helyettesíteni a csirkemellet. Megmondjuk mi jó és mi nem jó.

Bevezetésképp le kell mennünk az emberi gondolkodás néha elő-előforduló fogyatékosságainak mélységeihez. Magazinunk interakciós lehetőségei által meg kellett tapasztalnunk, hogy azért jelentős azoknak a száma, akik nem feltétlenül gondolkodnak logikusan. Az egyik legjobb példa erre a csirkemell kérdése: az általunk is propagált egyik legjobb fehérjeforrást sokan tartják drágának és sokan keresnek alternatívát.

Minden józan gondolkodású embernek logikus lehetne, hogy a csirkemell nem véletlenül a testépítő világ kedvence: a legjobb ár/érték arányú fehérjeforrás. Bármilyen hihetetlen is, mi is azért propagáljuk ezt, mert nincs ennél jobb - és olcsóbb sem. Nyilvánvalóan ha lenne, azt reklámoznánk, és mi magunk is azt használnánk. De nincs. Pont. 

Ez azt jelenti, hogy totális ok-okozati összefüggés van abban, hogy nem a Kobe marhát emlegetjük a cikkeinkben, de nem is a tonhalat: ez mind sokkal drágább, mint a csirkemell.

Arról nem nagyon tehetünk, hogy egy-két balfék annyira képes, hogy az első boltban látott ár alapján azonnal sápítozni kezdjen, hogy milyen drága a csirkemell. Körül kell nézni több helyen is, és meg kell nézni, mennyire kerül más alapanyag. A testépítők élelmiszer beszerzése ott indul, hogy körülnézünkk: mit hol érdemes megvásárolni.

Ha eljutottunk addig, hogy a növényi fehérjeforrások nem jók, az még nem minden. Tisztában kell lenni a minőség kérdésével is. (És itt nem süllyednénk olyan mélyre, hogy a felvágottak kérdését elmagyarázzuk.)

 

Mi határozza meg egy hús minőségét? Az állaga, emészthetősége és ami még fontosabb, a zsírtartalma. Minden élelmiszernél a beltartalmi értékek a legfontosabbak.

A csirkemell hatalmas előnye a kevés, 1g körüli zsírtartalma. Ez mind diétában, mind tömegelésor rendkívül fontos tényező. Hiába olcsóbb a csirkecomb, ha ötször ennyi zsír van benne, ami nagy mennyiségnél nem mindegy. Diétában plusz 20g telített zsír totális kudarchoz vezethet. Tömegeléskor ez a plusz 20 gramm a magas szénhidrát bevitel mellett zsírosodáshoz vezethet. Akinek van esze, sovány izomzatokt akar felszedni tömegeléskor is. A "majd úgyis lediétázzuk" hozzállás nagyon jó, csak előbb javasolt kipróbálni, milyen könnyű is lediétázni a fillérb@szás eredményét.  A húsok zsírtartalma egyedül ketogén diétában nem probléma, amikor a szénhidrát bevitel nulla.

A telített zsír ugyanis megakadályozza az izmok szénhidrát felvételét. Ez direkte azt jelenti, hogy a bevitt szénhidrát zsírrá alakul. A bevitt telített zsíron felül nagyon nem mindegy ez a tényező sem, ami még több zsír lerakódásában segít.

Persze vannak olyan jó fehérjeforrások, amelyeknek szintén magas a zsírtartalma: ilyen a marha bélszín. A bélszín ugyan szintén 5% zsírtartalommal rendelkezik, ellenben rendkívül könnyen emésztődik és kevésbé kell megsütni, mint a csirkét, így az emésztőrendszer sokkal hatékonyabban tudja felhasználni. Azt szoktam mondani: ha valaki fejlődni akar, nem koxolni kell, hanem egyen meg napi 1 kiló bélszínt és akkora lesz, mint egy hegy.

Hogy miért nem ajánljuk elsődlegesen a csirke helyett, ha a zsírtartalma ellenére talán a legjobb hús? Elsősorban az ára miatt: 6 ezer/kilótól indulunk. (Tényleg drága a csirke?)

Másodsorban azért, mert a nagy mennyiségű fogyasztása (szénhidráttal együtt) ugyanúgy elhízáshoz és vérzsír problémákhoz vezet. Napi 2-300g szték beleférne az étrendbe, de ezt se sokan tudnák megfizetni. Ráadásul az elkészítése annyival bonyolultabb, mint a csirkéé, hogy amíg egy csirkemellett én is bármikor megcsinálok ehetőre, egy sztéket a büdös életben sohasem.


 

Gyakran felmerül a belsőségek-téma is. Itt szintén jelen van a zsírtartalom kérdése, de maga a szerkezet se mindegy, mind emészthetőségi, mind fehérjeszerkezet szempontjából. Nem állítom, hogy ha színhúst (ami egy darab színizom, érted?) eszel, abból izom lesz, ha belsőséget abból meg belsőség: ez ótvar nagy butaság lenne. De a színhús rostjai, emészthetősége, fehérjeszerkezete az, ami az izomépítésnek kedvez.

Gondolkodj el: a színhús hasonlít legjobban az izomzatodhoz, ergo pontosan azok a tápanyagok vannak benne, ami az izomzatod fejlődéséhez szükséges. Kockacukorból és pizzából hiába akarsz izmot építeni. A belsőség ugyan jóval közelebb áll a megoldáshoz, hiszen jelentős a fehérjetartalma, de szintén nem egyenló a színhússal. Belsőséget kiegészítésnek lehet fogyasztani, de nem lehet a fehérjebevitel alapja, hiába olcsó. (Abba már bele sem megyek, hogy például a koleszterintartalma igen magas.)

A legjobb fehérjeforrások a különféle tiszta fehérjék, amelyek kevés felesleges "sallangot" tartalmaznak: csirkemell, pulykamell, sovány marhahús, hal. Maga a tejsavó protein sem más, mint a tej legjobb alkotórészének kinyerése. A mi szempontunkból az amúgy semmire sem jó tej haszontalan részeinek kidobásával kapjuk meg a tejsavó proteint. Ugyanígy dobjuk el a csikre lábát, a seggét és a többi alkatrészt, hogy a legjobbat felhasználjuk: a csirkemellet.

 

Felelseges agyalni, a jelenleg 1300 forint körüli csirkemellnek nincs olcsóbb alternatívája. A pulykamell hasonló, de általában drágább és az íze rosszabb.

A sok zseniképzőből szabadultnak az sem tűnik fel, hogy a csontos csirkecombbal kifizeti a csontot is, így a színhús eleve kevesebb és ami van, az is zsírosabb.

A tökéletes fehérjebevitelhez persze jó kombinálni a forrásokat: a csirke mellé tojás, hal, marha, esetleg kevés zsírszegény tejtermék. Így ugyan nem kell annyi csirke és a fehérjebevitel is tökéletesebb, de ez utóbbi komponensek még drágábbak.

Nyilván tömegeléskor nincs aszkéta diéta, becsúszhat ez-az. Ezért még fontosabb, hogy az alap tápanyagaink a lehető legjobbak legyenek.

A csirkemellet pedig nem azért javasoljuk alapnak, mert van olcsóbb is, csak hülyék vagyunk és szeretjük költeni a pénzt.

 

 

DB

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
50 gr. 
 / 4.3
 
500 Ft
3 kg 
 / 4.5
12%   16 990 Ft  
14 990 Ft
0,92 kg 
 / 4.8
5%   7 990 Ft  
7 590 Ft
100 kap. 
 / 5.0
5%   2 990 Ft  
2 840 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
IFBB Fitness MB 2005
Mikó Barbara
IFBB Fitness MB 2005 Mikó Barbara
Superbody 2012

Kaczur Beatrix
Superbody 2012 Kaczur Beatrix
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
FIBO Pro 2013 prejudging
FIBO Pro 2013 prejudging
Hát nyújtás
Hát nyújtás
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....