Logo
 

Nyári táplálkozás - paradoxon

2017. 07. 04.
Nincs kedved enni. Diétázni kéne ilyenkor, de a fagyi jobban csúszik, mint a csirkemell. Mit tudsz tenni?
 
 
Az élet nagy igazságtalansága, hogy mindenki nyáron akar jól kinézni, de nyáron a legnehezebb tenni is érte. Túl sok a kisértés szabadidőpogramban, de a kaját tartani is nehéz, mert a melegben általában nincs étvágy. Amire pedig van - a jó hideg dinnyétől a sörön át a fagyiig - az nem éppen ideális a top fazomhoz. 

Márpedig nyáron van strandidőszak, akkor kell jól kinézni. De valóban jól kell-e kinézni nyáron?

Ha lelki nyomorék vagy, akkor meglehet, ez nagyon fontos. Az átlagember mentális egészségét pedig jól mutatja, hogy ezért kezdenek el sokan májusban őrült módon edzeni, mert azt hiszik, hogy behazudhatják maguknak és másoknak a villantós fizikumot. Hadd ne menjek bele, hogy a tükörnek való edzés mennyire nem valódi.

Kétségtelen, hogy jó cél a nyárra időzíteni egy jó formát. De ha ez magamutogatási szándékkal párosul, akkor baj van. Márpedig a világban egyre nagyobb baj van.

El kell mondanom egy hihetetlen tényt: bediétázhatsz te nyárra, de ez a kutyát nem fogja érdekelni. Mindenkit az érdekel, hogy saját maga hogyan néz ki. Kaphatsz semmit nem érő elismeréseket, megkaphatod a szellemi fogyatékos generáció aprópénzét - a lájkokat -, de valójában mindenki szarik nagy ívben arra, hogy jól nézel ki vagy sem. 

Mint ahogy az se érdekel senkit, hogyha nem nézel ki jól nyáron és nem feszengsz a strandon. De ha kimész a strandra a totál fos állapotban levő nép közé, ott se fog senki rád mutogatni, hogy milyen ciki vagy, nem "készültél be" nyárra.

Célszerű azért megkülönböztetni magunkat azoktól a top versenyzőktől, akiktől hírnevük miatt elvárható, hogy jó formában legyenek mondjuk a Muscle Beachen. De nem kell görcsölnöd (és félned, hogy nem jöhetsz ki), ha te nem vagy izomszálka szupersztár.

A legfontosabb felfogni: magadért csinálod.

Ha te úgy gondolod, hogy jó formát csinálsz nyárra magadnak, akkor csináld. De ne a megfelelési kényszerért, mert az nyomorékság. A csajokért is felesleges, mert pont nem ezen fog múlni. 

Mondanom sem kellene azonban, hogy a nem-diétázol-be-csak-azért-mert-nyár-van dolog alternatívája nem a semmittevésben, az edzés abbahagyásában és a fesztiválokon való mocsárra részegedésben van.

A nyár csodálatos alkalmakat kínál gasztronómiai felfedezőutakra, vagyis el lehet menni egy csomó tök jó helyre kajálni.  Ez ugye a diétát nagyjából ki is lövi, de nem baj. Nem baj, ha elmész fagyizni, nem baj, ha szereted a jól behűtött dinnyét. A nyár azért van, hogy jól érezd magad és nem sok dolog van az életben, ami jobb a nyáresti kajálásoknál. 

Ha a táplálkozásod alapjai jók, fagyizgatással és esti sörözéssel nyilván nem tudsz atom formában lenni, de nagy gond nem lesz, mert ezt nem bünteti a törvény.
 
Csak magadnak kell megfelelned, de a megfelelés nem a fizikumodat jelenti, hanem hogy hogyan töltötted az idődet.

Amikor majd sok év múlva visszagondolsz az életedre, elgondolkodhatsz azon, hogy hülye voltál és felesleges diétákkal sanyargattad-e magad a semmiért - vagy pedig éltél.

Neked kell eldöntened, hogy ezeket az élményeket beáldozod-e.

Még egyszer mondom: ha az a célod, diétázz keményen
. De csak azért, mert megfelelési kényszerből nyáron jók kellene kinézni elvileg, ordenáré hülyeség lemondani arról, amit a nyár nyújt. 

Ugye érthető vagyok abban, hogy nem a napi hatszori lángos és egyéb mocsokzabálást propagálom, hanem a szellemileg is egészséges arányokat?

Térjünk a tárgyra végre!

Nyáron általában nem csúszik a csirke, de könnyen csúszik a fagyi és egyebek. Mi a megoldás?

Egyszerű energetika: tartsd a fehérjét, vedd el a szénhidrátot. Mindent salátával egyél, esetleg öntettel, hogy csússzon. 

Sokkal könnyebb lesz a következő étkezés, könnyebben leszel éhes, ha alacsony szénhidráton vagy. Ráadásul ezzel kompenzálod a fagyit, a palacsintázást és az egyéb nyáron bekövetkező baleseteket, amelyeket csak az egészen hülyék tagadnak meg maguktól. (Mindezt persze meg lehet csinálni diétásan vagy relatív diétásan, de ez egy másik cikk témája.)

Persze mindent csak ésszel és mértékkel, de abban is biztos lehetsz, hogy ha az alap kajád megvan, megpróbálod tartani azért a szükséges fehérjemennyiséget, nem akarsz majd lángosevő bajnok lenni, így nagy tragédia nem történik a formáddal, ha hétvégén, vagy nyaraláskor  kicsit bekajálsz.

Azt persze mondanom sem kell, hogy nem hagyjuk abba az edzést. Ha egy hét kimarad, mert a nyaralóhelyen nincs terem, azt fogd fel pihenőnek, de aki nyáron nem edz, mert inkább strandol, az egy idióta. 
 
 

 


William Bonac a Mr. Olympia felkészülés közepén nagy dráma közepette lapátra tette Neil Hill-t, a guruját, ami veszélyezteti a történelmi Olympia esélyeit.
Áldozat is lehet Shawn Rhoden a nemi erőszak ügyében - újabb részletek kerültek ki!
Dexter Jackson azt mondja, a hétszeres bajnok Phil Heath végleg visszavonult, de utóbbi vitatkozna.
Termékajánló
3 kg 
 / 4.5
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
60 kap. 
 / 4.9
 
2 840 Ft
1 lit. 
 / 4.7
 
5 990 Ft
360 gr. 
 / 4.7
 
5 790 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104355 fénykép található.
Bajnokok Éjszakája 2009
Posedown
Bajnokok Éjszakája 2009 Posedown
MLO Olimpia 2003
Abszolút Bajnok Választás
MLO Olimpia 2003 Abszolút Bajnok Választás
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Bihać Open 2009 - 4. rész!
Bihać Open 2009 - 4. rész!
BB.Tv Episode #136
BB.Tv Episode #136
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....