Logo
 

Fehérjét a vateráról, észlényeknek!

2011. 11. 22.
Rengeteg mendemonda kering a boltokban kapható proteinek valós fehérjetartalmáról. Utánajártunk már jó ideje.

 

Jó pár éve végeztetünk fehérjeanalitikai méréseket kíváncsiságból - anélkül, hogy publikáltuk volna az eredményt. A tesztekre régebben a Scitec saját laborját kértük fel, ők ugyanis fenntartanak egyet, két okból: ellenőrzik a beérkező alapanyagokat, majd ellenőrzik a kész terméket, így kínálva maximális minőségbiztosítást.

A különböző márkájú mintákat számunkra vaktesztben mérték, azaz nem tudták, milyen terméket vizsgálnak: kódszám szerint azonosítottuk. Konkrétan még én magam sem tudtam, a barátnőmmel állíttattam össze  a mintákat és a táblázatot. Így vizsgáltuk be kb. 20 féle gyártó termékeit. Mindez arra volt jó, hogy igazolja az elméletemet a gyártók megbízhatóságáról.

Nemrégiben úgy gondoltuk, ideje hivatalossá tenni, hogy beszámolhassunk a BB.Tv-ben, így független, akkreditált laborba vittünk mintákat. Az adásban végeztünk egy összehasonlító tesztet két termék között, de valójában abban a körben bevizsgáltattunk összesen 9 terméket. Miután a tanúsítványokat kézhez kaptuk, ugyanezeket a mintákat egyenesen átvittük a Scitec laborba, ahol ők is megmérték.

Tudni kell, hogy a fehérjeanalízis meglehetősen bonyolult folyamat: gyakorlatilag a fehérje nitrogéntartalmának PH érték meghatározásából következtet vissza a valós fehérjetartalomra. Ezért meglehetősen pontatlan. Az akkreditált laborban elmondták: ha valamiből keveset kell meghatározni, pl. 5 százalékot, az viszonylag pontos, de 100 százalék felé közelítve a mérés egyre pontatlanabb. Ehhez képest a minták dupla mérése döbbenetes pontosságú volt. (Sőt, nem ugyanezeket a konkrét mintákat, de ugyanezeket a termékeket mindezek előtt is megmértük, tehát abban az etapban  tripla mérés volt.) A két labor gyakorlatilag ugyanazt mérte, és ami a lényeg, pontosan azt mérték, amit kell: az összes termékben annyi volt, amennyit elvártunk tőle.

A tanulság: a Magyarországon, boltban kapható táplálékkiegészítőkben benne van a megfelelő mennyiségű fehérje. Ergo az edzőtermekben szájról-szájra terjedő hülyeség (anyám kutyájának a macskája bemérte) nem igaz: nem léteznek olyan fehérjekészítmények, amelyekben nincs elegendő fehérje. Amennyiben valaki ilyen hülyeséggel oltogat, mindig kérd el a tanúsítványt, ami természetesen nem lesz meg, mert ezeket a 10-20 százalék és egyéb elképesztő baromság eredményeket valaki csak álmodta. A tele van cukorral elmélethez javasolok egy tudományos kísérletet: tegyél 90g cukrot és 10g kakaóport valamibe, keverd össze és nézd meg, ehető-e, vagy hasonlít-e bármelyik fehérjeporhoz.

Egészen más a helyzet azonban a nem bolti fehérjékkel kapcsolatban.

Ha nem is tömeges jelenség, de akadnak hülyék, akik képesek haver által szerzett  kamu ipari fehérjét és egyéb szemetet iszogatni, mert olcsóbb. Ugyan a vaterán eladott 8 darabokkal nem  lesznek a gazdasági élet moguljai a zacskósprotein-csencselők, de 8 db hülye becsapása sem túl etikus. És főleg nem jó akkor, ha ők még terjesztik is a nagy okosságot.

A biztonság kedvéért megmértünk egy ilyet is, és igencsak meglepődtem, ugyanis botor módon valamit kihagytam a számításból: azt hittem, valami szar minőségú tejfehérje lesz, nem túl jó fehérjetartalommal, hányás ízben, emészthetetlenül.

Ehhez képest sokkal rosszabb a helyzet. A megadott 80 százallék fehérjetartalom helyett 12 százalékot mértünk, amiből rögtön rájöttem, hogy sima ipari savóport árusítanak a hülyéknek.

Ugyan a savópor nevében hasonlít a tejsavó proteinre - annyiban hogy mindkettőben szerepel a savó szó - de ennyiből a szafaládéban is benne van a f.sz, csak fordítva, és nagyon nem mindegy, melyiket veszed a szádba. 

A tejsavó protein tejsavó alapanyagból különböző bonyolult és drága szűrési eljárásokkal kivont fehérje koncentrátum (vagy még tovább feldolgozva izolátum). Az eljárás során az amúgy igen cukros, magas laktóztartalmú (tejcukor) savóléből kivonják a fehérjét, megszabadítják a benne levő cukortól és zsírtól. (A gyengébbek kedvéért: nyilván elég sok savólé kell, mire 1kg tejsavó protein lesz belőle.)

 

A savópor ellenben sima szárított savólé, ami elég alacsony, (11-12 százalék) fehérjetartalommal rendelkezik, de emellett 81 százaléka tejcukor. A savóport élelmiszeriparban használják dúsításra, vagy takarmányozásra, vagyis feldúsítják a hasznonállatok kajáját vele. Ezt a sportolók számára teljesen haszontalan, sőt tápértékét tekintve inkább ártalmas fost adják el a hülyéknek feketén, kizacskózva, tejsavó proteinként. (Ami helyett ennyiből lehetne zsíros kenyeret is zabálni, az sem rosszabb.) És persze ezen kívül ki tudja, miféle disznótápba való szemetet még, jó esetben kamu címkével. Csodák nincsenek: 1800 Ft-ért és egyéb röhejes árakon nincs kilós protein!

A boltban kapható termékek bevizsgált, EU-s előírások szerint gyártott, minőségi táplálékkiegészítők, a jobb gyártóknál akár online minőségellenőrzési rendszerrel. Kell még magyarázni, hogy proteint csakis erre szakosodott üzletben vásárolj?

Scitec Nutition minőségi garancia: csekkold a saját proteined!

Írd be a gyártási számot (BATCH NO.) és megkapod a labor minőségellenőzésen mért értékét százalékban, azaz, hogy a dobozon megadott értékhez képest mennyi van az általad vásárolt termékben.

 

 William Bonac a Mr. Olympia felkészülés közepén nagy dráma közepette lapátra tette Neil Hill-t, a guruját, ami veszélyezteti a történelmi Olympia esélyeit.
Áldozat is lehet Shawn Rhoden a nemi erőszak ügyében - újabb részletek kerültek ki!
Dexter Jackson azt mondja, a hétszeres bajnok Phil Heath végleg visszavonult, de utóbbi vitatkozna.
Termékajánló
%
2,273 kg 
 / 4.8
24%   20 890 Ft  
15 890 Ft
120 tab. 
 / 4.7
5%   5 490 Ft  
5 215 Ft
0,908 kg 
 / 4.8
 
7 875 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104355 fénykép található.
Bihaæ Open 2007
Horvat Blaženko, Kurtoviæ Nermin, Boštijan Tanko
Bihaæ Open 2007 Horvat Blaženko, Kurtoviæ Nermin, Boštijan Tanko
INBA Grand Prix 2018, Pécs
INBA Grand Prix 2018, Pécs
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Arnold Schwarzenegger Sztori
Arnold Schwarzenegger Sztori
Mennyi? 30!
Mennyi? 30!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....