Logo
 

Nem tudsz aludni?

2011. 07. 13.
Sokan küzdenek a nyári melegben a nemalvás problémájával. Miközben mindenki azt hiszi, hogy egy megbetegedés esetén azonnal vitamint kell szedni, (holott előtte is kellett volna) addig sokaknak nem jut eszébe az álmatlanságot tápkieggel megoldani.

Az alvás fontos folyamat nyáron is. Egyrészt az idegrendszer pihenése is fontos, másrészt alvás közben mennek végbe azok a hormonális folyamatok, amelyek az izomnövekedést okozzák. Egyszerűen fogalmazva: alvás közben fejlődünk.

Maga az alvás is hormonális rekació eredménye: működnek bennünk azok a folyamatok, amelyek elindítják az álmosodást és az álomba szenderülést. Persze a nyári nagy melegben könnyen lehet proléma ezzel, meg akkor is, ha egyébként túlpörög az ember. Sokan nyúlnak alatatóhoz, ami gáz - táplálékkiegészítőkkel azonban természetes módon el lehet érni a kívánt hatást.

Háromféle trükk is van annak, aki nem álmos magától.

Melatonin

A melatonin az agy ingerületátviteli rendszerének egyik fontos eleme, az alvás-ébrenlét napszakos ismétlődését szabályozó hormon. A természetes fénymennyiség csökkenésekor fokozódik a termelése, és ez biztosítja a szervezet élettanilag kielégítő pihenését. A melatonin kiegészítőként használva megnyújtja az alvás REM fázisát, amely a legfontosabb alvási szakasz. A melatonin éppen csak annyira hasznos, hogy kutatások bizonyították: késlelteti az öregedést. Hátránya kettő is van: csak alkalmanként használható, mert hozzá lehet szokni. A második hátránya súlyosabb: már nem kapható. El lehet gondolkodni, hogy miért.

Triptofán, azaz tryptophan

A tryptophan egy esszenciális aminosav, amelynek speciális tulajdonsága, hogy külön alkalmazva segíti a növekedési hormon termelődését. Igaz, ehhez roppant megadózis kell, és alvás. A növekedési homron alvás közben éri el csúcsszintjét, nem véletlen, hogy ebben is segít.  A triptofán álmosságot okoz, és pihentető alvást tesz lehetővé, valamnt jó regenerációt.

GABA

Az emberi idegrendszer egyik fő gátló neurotranszmittere, vagyis ingerületátvivő anyaga. Gyakorlatilag nyugtató hatású, és segít az elalvásban, sőt az alvás minőségét is javítja. Hasonlóan a triptofánhoz, pozitív hatása van a növekedési hormon termelésre.  A GABA elnyomja a stresszhormonok működését, és segít az izmok ellazulásában, ezzel is hozzájárulva a pihentető alváshoz. Jelenleg úgy néz ki, a GABA a legpotensebb természetes pihenést elősegítő kiegészítő.

A Peak csapat végzett pár belső tesztet is, ami egyébként salesoldalas marketingmaszlagnak fog tűnni, de ne fossatok, mert igazi. (Nekik mániájuk kipróbálgatni dolgokat.)

"Nah, én bevettem tegnap. Egyébként is fáradt voltam, de aludni akartam, és nem a még nem elvégzett munkák miatt aggódni, aztán meg ha ez eszembe jut akkor felkelek dolgozni....
Úgyhogy bevétel után fél órával, kikapcsolták nálam a rendszert, képszakadás, pisilni sem keltem fel reggelig, és egyszer sem ébredtem fel, nem álmodtam, hanem ez jó mély alvás volt.
Szerintem ötös ez a cucc, és bár eddig Tryptophan fan voltam - mostmár látom, a Gaba XT azért van 120 db-os kiszerelésben, mert 4 dbot igenis be kell venni belőle, mig a Tryptophanból elég 2 db - ám az 60 db-os kiszerelésben kapható. Én eme két kiegészitőnél is javaslom a váltogatást, a Tryptophan is akkor hat erősen, ha nem ezer évig szedjük minden nap!"

 "Pénteken bevettem mind a 4-et. Hát konkrétan 12 órát aludtam, mert kb 11kor feküdten és 11kor keltem. Én is fáradt voltam, de én a fáradtságtól és kimerültségtől sokszor rosszabbul alszom, mintha kipihentebb vagyok.  Mondjuk voltam kint pisilni, de ha jól emlékszem csak reggel 8 körül és simán visszaaludtam. Nem voltam fáradt vagy nyomott tőle "reggel". Sőt olyannyira kipihentem magam, hogy a hétvégén egyszer sem feküdtem le délután aludni 1-1 órácskát, ami elég ritka nálam. Álmodni is csak reggel felé álmodtam, pedig többet szoktam. Szóval nekem működött és nem volt semmi mellékhatása."

"Hogy miként indult be a hatása, azt nem tudom, mert kép-, és hangszakadás volt. Lövésem sincs, mikor és hogy aludtam el, da ezt nagyon. Még halványan se dereng, szóval sikerült teljesen kikapcsolnia az agyamat. Kb 6 órát tartott ez az állapot, mert reggel 4-kor megszólalt az ébresztő. Nagyon jó, mély és tartalmas alvást sikerült összehozni így, nem kattogott az agyam a teendőkön, jó kis relaxációs pihit sikerült összehozni!"

"Tényleg nem emlékszem, hogy hogy és mikor aludtam el, de kb. tíz perccel a Gaba bevétele után lehetett, és el tudom mondani, hogy minden zavaró körülmény ellenére ki tudtam pihenni magam, reggel energiával telve ébredtem, pedig csak 6 órát aludtam. Egy szó mint száz, ajánlom mindenkinek, akinek alvászavarai vannak, nekem hatásosabbnak bizonyult mint a melatonin, pedig engem az is rendesen altat."

"5,5 - 6 órát aludtam , lefekvés előtt 5 perccel vettem be 4 kapszulát,  5 perc után úgy aludtam mint a bunda , reggel úgy keltem mintha aludtam volna 11 órát és teljesen kipihent voltam, nem vergődtem , könnyen elaludtam  szóval nagyon jó volt."

A beszámolók egyöntetűen gyors, képszakadásos alvásról számolnak be, és teljes kipihentségről. Most már csak nekem kel kirpóbálnom, bár van talonban egy titkos tesztalanyom is: IzmosTibi, Színpetri sztárja, aki teljesen hiperaktív, és gyakorlatilag alig alszik. A terv az, hogy mivel az aminók specialistája a Peak, és ilyesmijük általában nekik van, eljuttatok hozzá némi GABA XT-t, és megnézzük, nála működik-e. Ha így lesz, akkor mindenkinél működik. Mindesetre a beszámolók alapján a nyári nagy meleg miatti nemalvást simán meg kell oldania.

 

 

 

 

 

 Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.9
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
2,27 kg 
 / 4.6
5%   13 990 Ft  
13 290 Ft
60 kap. 
 / 4.7
 
2 490 Ft
100 g.k. 
 / 4.8
 
3 190 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104360 fénykép található.
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Superbody 2017, Budapest Kongresszusi Központ
Aréna Kupa 2007
Lénárd Lajos
Aréna Kupa 2007 Lénárd Lajos
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.TV Episode #126
BB.TV Episode #126
BB.Tv Episode #69.
BB.Tv Episode #69.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....