Logo
 

A műtét sikerült, a beteg meghalt: Bajnokok Éjszakája 2009

2009. 11. 24.
Lehetett volna a cím az is, hogy „sikeres verseny, teltház: a sportág meghalt”, hiszen ezzel a két ellentétes állapottal kellett szembesülnünk a Bajnokok Éjszakáján. Amely a sorrendben a negyedik, de egy halottaiból feltámadt rendezvény: ugyanis 2005-ben a főszervező Sztípity Robi eldöntötte hogy nem rendez több Bajnokok éjszakáját.


Az első  Bajnokok Éjszakája 2003-ban került megrendelésre, egy nagyon egyszerű céllal: ez volt az első magas pénzdíjas verseny Mo.-on. Voltak már előtte is nagyon komoly díjazású versenyek, mint pl. a Superbody, ahol motort is lehetett nyerni, de kp. díjazású verseny ilyen félmilliós bajnoki díjjal még nem volt soha.

El is indított egy olyan kisebb hullámot: a Bajnokok Éjszakája után többen is megpróbálták feltornázni a pénzdíjakat, egészen tűrhető összegekre - többek között az azóta szintén kimúlt Mátra Kupának a díjazása is abban az évben lett jelentős. (Vagy 1évvel utána, nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy  annak a hatására történt így). A  Superbody pénzdíjai is akkor lettek jelentősek:  egy olyan katalizátor volt a Bajnokok Éjszakája a testépítő sportban, amely igencsak a versenyzők javára tudott szolgálni.

Ez egy olyan rendezvény volt, ami tényleg csak a sportért jött létre, méghozzá – mint a neve is mutatja - a top sportolókért, itt nem volt tinédzser és újonc kategóia: de természetesen nyitva állt mindenkinek! Voltak a mezőnynek gyengébb szereplői is, de mivel sokan presztízsnek tekintették, hogy a Bajnokok Éjszakáján elindulhatnak, így nem volt okvetlenül olyan ambíciójuk, hogy feltétlenül nyerni kell. Akik bejutottak a top10-be, mind boldogok voltak, hogy ez sikerült nekik!
.
Az első évben azt hiszem három súlycsoport volt, és mind a három súlycsoport fullon. Ugyanezen a helyszínen, ahol a mostani a 2009-es: a szegedi Ifjúsági Házban a Tisza partján, de a helyszín akkor sokkal még csövesebb volt - egy igazi „csöves” – vagy ha úgy tetszik, hardcore - rendezvényt láthattunk, szakadt 1000 éves zöld függönyháttérrel, szocreál stílusú színpaddal és nézőtérrel - viszont teltházzal, frenetikus hangulatban!

Külön busszal érkeztek a debreceni szurkolók, akik a Vékony Zolinak drukkoltak: majdnem szétszedték a házat – hangosbemondótól a kereplőig minden volt, hatalmas hangulattal.

A mai napig azt hallom vissza mindenkitől, hogy minden idők legjobb testépítő versenye a 2003-as Bajnok éjszakája volt! Pedig a szervezőknek igazából ez volt a legelső ilyen megmozdulása.

Aminek a sikerén felbuzdulva aztán belevágtak a 2004-es Bajnokok Éjszakájába, amihez tanulságul kellett volna szolgálnia, hogy 2003-as évben Sz. Robinak el kellett adnia az autóját a versenyért: tehát egy jelentős buktával zárta a történetet! Amely buktát a 2004-es Bajnokok Éjszakájával sikerült közel megduplázni - igaz a 2004-es verseny egy sokkal nívósabb, nagyobb helyszínen lett lebonyolítva, nagyobb befogadó képességgel, de mégsem volt annyira jó mint a 2003-as, ugyanis egy ekkora csarnokot megtölteni testépítő versenyen nem lehet.

Cirka 3-400 néző egy ilyen csarnokban kissé ürességet mutat: nem sikerül azt a hangulatot, azt a bajtársiasságot összehozni egy nagyobb helyszínen, mint egy kisebben.

Ezért került vissza 2005-ben a Bajnokok Éjszakája ugyanúgy az Ifjúsági Házba: amely ugyan sikeresen lezajlott, de  Sz. Robi úgy döntött, hogy nem szeretné ezt tovább finanszírozni így, ebben a formában kvázi részben zsebből.

Közrejátszik az is, hogy a Bajnokok Éjszakája 2003-ban a szövetség részéről teljes „ellenállást” váltott ki. Mindenféle „kalózversenynek” titulálták, megpróbálták megfúrni. Szeged város sajtója teljes egészébe lefikázta a rendezvényt - igazából senki nem állt mellé. 2005-re bebizonyosodott, hogy a versenyzői gárda se értékeli különösebben az erőfeszítéseinket, úgy gondolják, hogy nekik egy ilyen verseny „jár!”

Ha megfigyeljük a 2005-ös már kisebb rendezvény lett – kevesebb katgóriával - a 2003-asnál és a 2004-esnél is: természetesen anyagi okai vannak.

Idén 2009-ben véleményem szerint hiba volt most ebben az időpontban feléleszteni ezt a rendezvényt. Ha nem lett volna Wabba VB, ha nem lenne NAC meg egyebek, akkor lenne a Bajnokok Éjszakájának létjogosultsága. De így sajnos így ebben a formában nincs: sőt úgy látszik olyan formában sincs, hogy tápkieg díjak vannak.

Természetesen az 500.000ft kp díj a bajnoknak –mivel csak abszolút kategória van- a Peak jóvoltából jár, de a gazdasági helyzet és egyéb dolgok (pl. a támogatók abszolút ellenállása a pénzbeli támogatás irányában) mellet pl.  adóügyi baromságok miatt a többi versenyző táplálékkiegyészítő díjat kapott „csak” - és ma már eljutottunk arra a pontra hogy a versenyzői gárda kvázi „el van annyira kényeztetve”, hogy tápkieg díjakért nem versenyez; különösen úgy, hogy ez a sokadik versenyszezonban.
 
Én már 2007-ben szembesültem azzal, hogy egyrészt az volt a versenyzők számára probléma, ha a versenyszezonban csak egy verseny van, mert akkor egy versenyért nem érdemes bekészülni - de ha véletlenül egy versenyszezonban több verseny van, akkor már nem mennek el több versenyre, mert akkor meg az a baj, hogy sok verseny van!

Mi nagy naivan azt gondoltuk nagy naivan hogy a Bajnokok Éjszakája rendelkezik akkora presztízzsel, hogy a versenyzők ezt értékelik és elindulnak rajta - de sajnos tévedtünk!

Egyéb „technikai” problémák is közbejöttek: többen kidőltek a versenyzés alatt, sérülés vagy betegség miatt, különösen azok, akik több éve nyomják a szezont, és pihenő nélkül minden év őszén elindulnak.

A feltörekvő versenyzői gárda még nem mert elindulni ezen a versenyen, mert úgy gondolták: a Bajnokok Éjszakája „még nem nekik való” verseny, és ide ők nem mernek jönni. (Nem irreális ez, mert nem lenne éppen szerénység, ha valaki a kezdőknek szóló Balmaz Kupán indulva a Bajnokok éjszakáján fejezné be az évet – más kérdés, hogy aki közben jó helyezéseket ért el a  szezonban, miért ne tehetné meg ezt? ) Valószínű, hogy  az erőiket fel is emésztették az előtte lévő versenyek. Szerintem a legfőbb másik szempont az, hogy a „magyar testépítő elit” nem akar egymás mellé állni a színpadra: nem akarnak presztízs veszteséget azzal, hogy esetleg legyőzik őket. Mindenki tudja ma Mo.-on, hogy a Tóth Dani verhetetlen - bebizonyította ezt tavaly, és bebizonyította ezt idén is: már kiderült 1-2 versenyen, hogy mi a pálya. Egyedül egyvalaki próbálta őt megszorítani: Molnár Peti!
Ő volt az. aki mellé mert állni - hatalmas sikerrel egyébként. Azzal, hogy a Peti második lett a Bajnokok Éjszakáján, talán még többet nyert népszerűségben és megbecsülésben mintha győzött volna: hiszen ő megmutatta, hogy ki mer állni, nem punciskodik.

A „közönségért mindent” jelszóval ő és a Dani egy olyan show-t produkáltak, amit azt hiszem nem fognak elfelejteni akik ott voltak Szegeden nov. 14.-én. Persze nem kell megfeledkeznünk Lénárd Lajosról sem, akinek akkor is ott lenne a helye a Bajnokok Éjszakáján, hogyha csupa Tóth Dani méretű top nehézsúlyú versenyzőkből állna a mezőny, hiszen ő már olyan szinten bizonyított, hogy számunkra is fontos Lénárd Lajos, mint naturál testépítő jenléte. Így rendkívül örültünk Lajos jelenlétének, mert  ő 65 kilósan is igazán az egyik legnagyobb példakép ebben az országban - mindenesetre sokkal jobban példakép, mint akik kvázi nem mertek eljönni!

Itt volt az élvonalból Jenei Pisti, aki ugyan soha nem lesz csúcs versenyző, soha nem fogja Tóth Danit szorongatni, de fáradhatatlanul ott van, indul a nemzetköziken és küzd. Ő az a klasszikus bodys, aki nem adja fel soha: látszik hogy ez az élete és ő nem hagy ki versenyeket és nem kerülgeti a többieket - más kérdés hogy a Superbodyt ki kellett hagynia betegség miatt.

Ő volt az egyetlen egyébként ebben a szezonban, aki betegségből fel tudott épülni, utána tudott indulni versenyen. Ez persze nyilván szerencse kérdése is, hiszen ő „csak” a fosós –hányós témával küzdött, de neki legalább sikerült.

Elmondhatjuk szerintem, hogy a Bajnokok Éjszakájával idén hatalmasat lőttünk mellé, ez a verseny teljes mértékben okafogyottá vált. Úgy, hogy minden héten van egy VB, ami relatíve könnyen elérhető most már - mivel Mo.-on  rendezték a Wabbát, aztán az NAC is viszonylag egyszerű - ezért sokan úgy gondolják, hogy azokra koncentrálnak, és a hazai versenyekre annyira nem. Ez mondjuk már a Wabba VB-n is kijött, mert voltak, akik a Wabba VB-n se indultak el, hisz tudták, hogy esetleg meg fogják őket verni. Az azért öreg hiba, mert a hazai közönséget  (különösen a szegedi közönséget, aki itt volt ezen a versenyen – és a szegedi közönség alatt nemcsak azokat értem, akik ott laknak, hanem akik ide eljöttek) nem igen kéne hanyagolni azoknak a versenyzőknek, akik népszerűek akarnak lenni.

Mert szerintem a testépítő sportban a népszerűség mindennél fontosabb, és ezt csak a rajongók szeretetével lehet elérni, akik most itt voltak kőkeményen: olyan teltház volt, mint 2003-ban, és ha nem is volt itt a debreceni csapat akkora hangerővel, mégis frenetikus hangulat volt. Más kérdés, hogy a jelenleg a sportág nem termel ki olyan mezőnyt, amelynek szüksége van egy Bajnokok Éjszakája jellegű versenyre. (Örülünk ha egyáltalán utánpótlás van!)

Gyakorlatilag a Bajnokok Éjszakájának nincsen megfelelő versenyzői gárdája: nyilvánvaló, hogy nincs értelme az MTBÉ-t úgy csinálni, hogy athletic és kezdő versenyzők jönnek el - nem a Lénárd Lajosra célzok, és nem is a tehetséges kezdőkre, hiszen őket is maximálisan megbecsüljük, de ez egy másik verseny. Ennek a célja (ismét kivételként megemlíteném Lénárd Lajost, mert neki itt a helye ezen a versenyen) hogy az ország legjobbjai jöjjenek versenyezni.

De sajnos erre megfelelő mezőny nincs ebben az országban, mert akiknek ez a verseny igazából szólna, azok vagy lesérültek, vagy nem mernek egymással versenyezni.
A Bajnokok Éjszakáján 2009-ben három kategória volt, és ebből egyedül a Modell kategória volt sikeres, amelyen egy színvonalas és a verseny jellegéhez mérten normális méretű mezőny vonult fel, az idei év visszatérőjével, Toldy Zsuzsival.

A Fitness Forma kategóriát értelmetlen volt megcsinálni: nincsenek ma Magyarországon fitness forma versenyzők - illetve vannak, de őket ezerszer láttuk már. Az idei év visszatérője Nagy Orsi, aki nem csak azért nyeri simán a versenyeket, mert annyira jól felvan készülve, hanem azért is, mert nincs ellenfele. Itt is egyedül volt gyakorlatilag, mint ahogy a WABBA VB-n is egyedül volt Profi Fitness Forma kategóriában. (ami talán meg se volt hivatalosan tartva.)

A mezőny természetesen nem csak belőle állt, hanem Medek Tündéből, és Palecián Juditból is, de hozzá kell tennem, hogy ők csak felugrottak a színpadra versenyezni gyakorlatilag, mint ahogy a férfi testépítés négyes mezőnyéből is azért lett hat, mert Medek Tibi és Bogáti Árpi beugrottak. Igazából természetesen meg kell köszönni nekik a részvételt, még akkor is ha picit kilógtak a sorból – a közönség örült nekik is.

De szerintem ennél kínosabb, ennél trébb szituáció, hogy a nézők gyorsan felmennek versenyezni, mert nincs mezőny - ennél rosszabbat, ennél nagyobb szégyent - ebben a sportban nem tudok elképzelni: ez a verseny a rajongóknak és természetesen a versenyzőknek is köszönhetően szenzációsan sikerült - mégis mint egy temetés, olyan volt a sport számára.
 
Most jelenleg úgy látjuk, hogy jövőre - ezek után - már csak azért is lesz Bajnokok Éjszakája, de ki fogunk valami olyat találni, ami sokkal jobb az eddigieknél. Ezen kívül úgy gondolom, hogy ezeknek a versenyeknek kihatása van - legalábbis a GP szintjén - a jövő év Superbodyjára is.

A Superbody pedig egyenlő gyakorlatilag a Magyar Bajnoksággal - olyan értelemben, hogy a jelenlegi hivatalos Magyar Bajnokság nulla, így  ma igazából Mo. testépítő bajnoka: aki a Superbodyt megnyeri. Hogy jövőre a Super Body GP kategóriájába lesz-e induló vagy sem, alapvetően sporttörténeti jelentőségű dolog lesz - és én most úgy látom, hogy nem lesz induló!
 
2008-ban nagyon gyenge volt a Gp mezőny: gyakorlatilag egy akkora csőd volt, mint most az MTBÉ. Négy induló volt, plusz a beugró Liszka Peti - de idén a tavalyi nagyon jól sikerült rendezvény miatt többen is kedvet kaptak bekészülni, így már kijött egy teljes Gp mezőny.  

Azonban jövőre nem látok már erre esélyt, hiszen a mostani „újonc” versenyzők vagy bekészülnek újra, vagy nem - mert a GP versenyzés komoly anyagi terhekkel bír. Aztán a top  versenyzők megint csak vagy bekészülnek vagy nem – és ne felejdük, hogy többen évek óta nem pihentek! - de jó esetben is csak ugyanazt a mezőnyt fogjuk látni, amit idén láttunk.

 Ebből valószínűleg nem tudunk kitörni, tehát ugyanazok a versenyzők tudnak csak Gp-ben indulni: nincs utánpótlásunk egyáltalán, mert nagyon nagy anyagi áldozatok árán tudnának csak Openből ide felnőni a versenyzők.

Úgy látom, ha a Gp kategóriába nem nyitunk memzetközi szintre - ami stratégiailag is nagyon jó lenne, egy európai cégnek, mint a Scitec, ami egész európát lefedi a termékeivel- akkor a jövő évben a Gp kategória bukta lesz. Ez azért lesz szintén történelmi jelentőségű, mert igazából az az „igazi” testépítés. Itt nem leszólni akarom az Open versenyzőket, de a Superbody történetében az Open kategória azért lett súlykorláttal létrehozva, mert ez egy naturál testépítő bajnokság volt először. Aztán a Gp kategória lett az „igazi” testépítő bajnokság, nem naturáloknak. Az egy dolog, hogy aztán az Open és egyéb kategóriák sem lett nem naturál többé, így a naturál testépítő vonal megszűnt.(Amit nagyon jó lenne szerintem újra felébreszteni egyébként) Az igazi, testépítő - rendes súlycsoportos, súlykorlát mentes - kategóriák gyakorlatilag már a magyar testépítésben nem élnek.  Félreértés ne essék, van a versenyeken súlycsoport: de versenyző nem nagyon, aki az anno „naturál”-nak kialakítot testmagasság-100+15% súlykorlátba ne férne bele. Magyarul: kevesen vannak igazi „nagyok” és ha egy országban a súlykorlát nélküli kategóriákban versenyző „top” réteg megszűnik, akkor elég nagy baj van.

Ennek az utolsó bástyája a Bajnokok Éjszakája, és legfőképp a Superbody Gp volt. Azért vagyunk nagyon két tűz közé szorítva, mert a versenyzőink ugyan próbálkoznak (WABBA NAC és egyéb VB-kel) : ha csak vesszük példának okáért Tóth Danit, ő a csúcson van.  

Már mindent elért, PDI-t nyert, Wabba világbajnok, Wabba profi világbajnok, valószínűleg NAC világbajnok is lesz nemsokára - de nem fog tudni innen hová tovább menni!

Se vissza - mert a magyar közönségnek sem fog tudni hol versenyezni - pedig a közönség igényli, hogy láthassa kedvenceit: Superbody Gp-n egy indulóval? Az  egyetlen valódi előre mutató út - az IFBB profi szint - jelenleg politikai okok miatt nem kivitelezhető – de anyagilag sem lenne leányálom, ha lehetséges lenne! Addig is marad Dani számára a „haknizás” ki tudja milyen nemzetközi pénzdíjas versenyeken!

Úgy gondolom, hogy jövőre történnie kell valaminek a sportban, különben elveszítünk egy olyan versenyzői gárdát, amiből valamikor a fullon voltunk még a 90-es években!

 .
Sajnos az idő és az életmód nem kímél senkit, Big Bad Wolf szögre akasztja a profi kártyát.
Te is segíthetsz!
Termékajánló
%
85 gr. 
 / 4.7
8%   490 Ft  
450 Ft
%
120 kap. 
 / 4.8
15%   2 490 Ft  
2 125 Ft
90 kap. 
 / 4.6
 
6 490 Ft
340 gr. 
 / 4.4
5%   4 490 Ft  
4 265 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104341 fénykép található.
Hévíz Egyéni OB 2003
Rönknyomás: Kövér Gyula
Hévíz Egyéni OB 2003 Rönknyomás: Kövér Gyula
WABBA VB 2011
WABBA VB 2011
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Magyar Bajnokság 2001 - Seres Attila
Magyar Bajnokság 2001 - Seres Attila
Active Fitness Tehetségkutató Kupa
Active Fitness Tehetségkutató Kupa
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....