Logo
Günter Schlierkamp: Tényleg övé a világ legjobb fizikuma  

Günter Schlierkamp: Tényleg övé a világ legjobb fizikuma

Günter Schlierkamp: Tényleg övé a világ legjobb fizikuma?

A 2002. évi Hálaadás napja utáni napon vagyunk. Günter Schlierkamp a soron következő válledzése előtt relaxál, készül az edzésre a dél-kaliforniai Santa Clarita Atlétikai Klub kávézójában. Magabiztos, életvidám - az a Günter, akit az emberek már korábban megismerhettek.

Bizonyára gondolni sem merted volna, hogy az egész testépítő társadalmat alapjaiban megdöbbenti a hír, hogy Günter két héttel a Hálaadás napja előtt megveri az ötszörös Mr. Olympiát, Ronnie Colemannt a New Orleans-i GNC Pro versenyen, illetve az a tény, hogy talán az egyik legnagyobb döbbenetet váltotta ki tömegekből, hogy az egy hónappal korábbi Mr. Olympián az ötödik helyen végzett. Azért is meglepő ez az eredmény, mert az egy évvel korábbi Mr. Olympián Günter a 15. helyen végzett, illetve soha nem tudott jobb helyezést elérni a 12. helynél a korábbi Mr. Olympia versenyek során. Hogyan történhetett ilyen monumentális változás pár hónap leforgása alatt?

Charles Glass, a bajnokok és nagy favoritok edzője - mint például Flex Wheeler és Chris Cormier - ráteszi kezét Günter vállára és udvariasan a karórájára mutat, célozván arra, hogy itt az ideje munkához látni.

Tucatnyi sorozat nyak mögötti nyomás és oldalemelés után Güntert a megújult, jövőbeli sportkarrierjéről kérdeztük. Habár a sport legjobb, legelismertebb edzője korábban vonakodott Güntert szárnyai alá venni és edzeni, mégis elvállalta. Ők most, ketten szívesen osztanak meg a kedves olvasókkal néhány gyöngyszemet a hosszú évek során felhalmozott, bodybuildingben szerzett komoly tapasztalataikról.

Minden egy év munkájában

M&F: Günter, a korábbi, hosszú ideig tartó a "futottak még" kategóriából szinte egy éjszaka leforgása alatt a legnagyobb hírnevet és elismerést kapó bodybuilder lettél. Hogyan tudnád ezt megmagyarázni nekünk?
Günter: Mindenekelőtt szabdjon azt megjegyeznem, hogy úgy éreztem korábban - ahogyan sok más bíró is - hogy eddig átsiklottak felettem, nem fordítottak rám elegendő figyelmet a múltban. Ha mindez nem történt volna meg, a múltban is magasabban végezhettem volna a versenyeken. Úgy érzem végre megkaptam azt az elismerést, ami nekem járt, illetve jár. Igazából mostanra, egy év leforgása alatt sikerült rengeteget a szimetriámon és formámon javítanom, köszönhetem mindezt edzőmnek, Charles Glassnak. Amikor elkezdtem vele edzeni öt hónappal ezelőtt, azt mondta, hogy szükség volna a vállaim tömegét növelni, a mellkasom felső részén, illetve a hátamon javítani.
És éppen ezek azok amiket mi ennyi idő leforgása alatt megcsináltunk. Összehasonlítva az egy évvel ezelőtti formámmal a mostanit, le voltam nyűgözve, mekkorát változtam.

M&F: Tényleg azt gondolod, hogy öt hónap munkája elegendő ahhoz, hogy sziginfikáns változásokat lehessen rajtad észrevenni?
Günter: Mondok én még jobbat is. Amint elkezdtünk edzeni Charlessal és azokra a testrészekre koncentráltunk amiket korábban megbeszéltünk, két hét után változásokat lehetett rajtam látni!

M&F: Két hét alatt?
Günter: Talán éppen csak kezdtem hozzászokni az új gyakorlatokhoz, de szinte azonnal érezhető volt. Charles olyan dolgokat mutatott meg nekem, amiről nem is tudtam, hogy léteznek a testépítésben (nevet). 16 évnyi intenzív edzéssel a hátam mögött nem gondoltam volna, hogy a testem ilyen változásokon, ilyen gyorsan át tud esni.

M&F: Oké Charles, volnál olyan kedves megosztani velünk hogyan sikerült mindez?
Charles: Az egyik legnagyobb észrevételem, amit Günternél tapasztaltam, hogy - mint sok más atléta is - ugyanazokat a gyakorlatokat hajtja végre, újra és újra. Ez olyan, mint egy óramű - hozzászoksz ugyanazokhoz a gyakorlatokhoz és soha nem próbálod meg felülmúlni a korábbi teljesítményed. Túlságosan is hozzászoksz és hajlamos leszel arra, hogy lazíts a munkatempódon. A másik, hogy sokan a sportolók közül elég gyakran elkönnyelműsködik a diétát, illetve az edzést amikor egy fellépésre kerülne a sor. De egy versenyzőnek ezt nem szabadna megengednie magának, mindíg keménynek kell maradnia. Éppen ezért Günternél az edzés kivitelezésének helyességére is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy elkerüljük a sérüléseket, illetve intenzívebben edzettünk. Soha nem könnyelműsködtük el (soha nem mentünk 5-6 ismétlés alá egy adott sorozatban). A leglazább nap a Mr. Olympia előtti nap volt Günter számára, de ez a nap sem volt a szó szoros értelmében vett laza nap, mindíg figyeltünk mindenre.

A Glass általi test

M&F: Kezdjük a mellkas felső részével. Milyen szemszögből közelítettétek meg a témát? Csupán annyival volt másabb az edzés, hogy többet edzettétek ferdepados nyomással, mint sima fekvenyomásokkal?
Charles: Nem, másként koncentráltunk az adott testrészre. Sokkal több tárogatást végeztünk, mint nehéz fekvenyomásokat. A tárogatásokat még a ferdepados nyomások előtt végeztük, hogy előfárasszuk az izomcsoportot, így nem kellett a ferdepadon nagyon intenzíven dolgoznunk. Ahogy Günter elkezdett erősödni, úgy vált képessé ugyanazzal a súllyal több és több ismétlést végrehajtani. Azon a ponton, ahol a szervezet elkezdett hozzászokni, egyre több vért volt képes a felső mellizomba pumpálni. Ezután, ahogy szokott a gyakorlatokhoz váltottunk, egyből ferdepados nyomással kezdtünk. Nem csak sima, kétkezes súlyzókkal, hanem egykezesekkel is, amit újabb sokkhatásként tapasztalt a szervezetet. Folyamatosan ciklizáltuk, változtattunk a gyakorlaton. Ahogy észrevettem, hogy a teste kezd adaptálódni a gyakorlatokhoz és erősebbé válik, ismét változtattam. A legtöbb sportoló addig vár a változtatással, amíg észre nem veszik magukon, hogy megrekednek, nem fejlődnek tovább. Én nem ezt az elvet követtem, hanem az előbbiekben felvázolt, ahogy adaptálódik a szervezet, azonnal változtatok elvet.

M&F: És mi a helyzet a vállaival? Mire koncentráltatok a vállaknál?
Charles: A deltaizmok kerekségének kihangsúlyozásán dolgoztunk, ami egyszerűen a gyakorlatok máshogyan történő végerhajtásán alapult. A szimpla oldalemeléset - amelyeket szinte mindenki a hagyományos úton végez - inkább megváltoztattuk. A legtöbb ember az oldalemeléseket úgy végzi, hogy amint felfelé emelik a karjukat, behajlítják őket egyre jobban és jobban. Ha utánagondolsz, abban a pozícióban a súllyal nem is a vállad dolgozik. Ez olyan erőlködésféle, hogy megtartsd a karodat, harcolj a súllyal, hogy az minél tovább megtartsa a súlyt. Éppen ezért más megközelítésből hajtottuk végre az oldalemeléseket, mégpedig folyamatosan, az egész mozgástartományban teljesen kinyújtott karokkal, hogy végig a vállakat terhelje a súly, ami nagy különbésget jelent a hagyományos végrehajtáshoz képest.

M&F: És mi a helyzet a vállakra alkalmazott nyomógyakorlatokkal?
Charles: Az emberek többsége nem hisz a nyak mögött végrehajtott gyakorlatban, de mi éppen ezt csináltuk, ami végül is nagy fejlődést hozott Günter vállai, illetve felső háta javára. Általában nyak mögötti nyomásokat, mellről nyomásokat végeztünk, de volt ott még sok más is.

M&F: A legtöbb sportoló úgy gondolja, hogy a nyak mögötti nyomás a forgató ízületek sérüléséhez vezethet. Gondolom ezzel abszolút nem értessz egyet.
Charles: Ez általában akkor szokott problémát okozni, amikor az edző nem figyeli a sportoló minden egyes mozdulatát. Amikor látom, hogy Günternek már nagyon nehezen mennek az egyes ismétlések, le nem veszem a kezem a rúdról. Amint észreveszem, hogy már küzd a súllyal - ekkor sérülések alakulhatnak ki - beavatkozom a mozdulataiba és én diktálom a mozdulatainak irányát. A legtöbb ember nem így csinálja.

M&F: Tehát Smith gépet használsz a vállból nyomásokhoz.
Charles: Aha. Nem adok a kezébe szabad súlyokat, amikor tudom, hogy azzal fog befejeződni egy gyakorlat hogy a kezében táncot jár a súlyzórúd, össze vissza, akár a fej elé is kerülve, szabálytalanul, csalva végzi utolsó ismétléseit. Ekkor már nem is nyak mögötti nyomás a gyakorlat, mindinkább mellről nyomás, vagy ferdepados nyomás. Egy Smith géppel nem tudsz csalni - a rúd mindíg mögötted marad.

M&F: És mi a helyzet Günter hátával? Hogyan sikerült felhozni?
Charles: A hát viszonylag könnyű volt számára. Az alapok már le voltak fektetve. Döntött törzsű evezéseket és egykezes evezéseket végeztünk. Minden más csak formáló gyakorlat volt.

M&F: A szélességre vagy a vastagságra edzettetek?
Charles: Egy kis masszát kellett csupán a hátra felpakolni, inkább a vastagításra mentünk. A hátának mindíg is megvolt a maga definíciója, így nem kellett tartanunk a definíció, illetve a részletek miatt. Csupán egy kis vastagításra törekedtünk, illetve egy kicsit formálni kellett alsó hátát, egy kissé keskenyebbre szerettem volna, de a rövid idő miatt nem sikerült úgy, ahogyan azt elterveztem.

M&F: Mi a helyzet erősségeivel, például a lábával? Amolyan szintentartó jelleggel edzettétek?
Charles: A lábai miatt egyáltalán nem kellett aggódnunk 2002-ben, de 2003-ra egészen más lábakat fogtok látni, ezt megígérem. Egészen máshogyan, más szögből fogjuk megedzeni őket.
Günter: Nem dolgozhatsz mindere egyszerre. Vannak olyan dolgok, amiket meg tudsz csinálni és vannak olyanok amiket máskorra kell halasztanod. 2002-re inkább a hátamra koncentráltam, illetve azokra a részekre amiket Charles kiemelt nekem. Minden hátedzésre mentálisan is és fizikálisan is teljesen fel kellett készülnöm (az Olympiára készülvén). Charles-szal edzettem a mellkasomat, a hátamat és a deltaizmaimat - azokat a részeket amiket tényleg fel kellett hoznom. A karokat és lábaimat egyedül edzettem. Ezeket a testrészeket is intenzíven edzettem, de úgy érzem Charles-szal intenzívebben tudtam volna edzeni őket.

M&F: Hogyan néz ki az edzésfelosztáásod Charles-szal?
Günter: Egy hét alatt egyszer körbe edzem a teljes testemet. Vasárnap a négyfejű combizmaim edzem, hétfőn a hátamat, lábbicepszem és vádlim kedden edzem, szerdán a mellkasra helyezzük a hangsúlyt, csütörtökön kihagyok egy napot, pénteken vállaim, míg szombaton a bicepszem és tricepszemet edzem. Mióta külön edzem a lábbicepszem és a négyfejű combizmom, azóta nagy változást tapasztalok magamon. A lábbicepszeim a lehető legjobbak most. Miután befejeztem a gugolásokat, teljesen kivagyok (nevet). Sehogyan sem tudnám ezek után a hátsó részeket 100%-os intenzitással megedzeni.

Türelemjáték

M&F: Mit tudnál tanácsolni annak, aki évek óta edz és még mindíg nagy változásokat szeretne fizikumán kieszközölni?
Charles: Az első és legfontosabb, hogy kritikus szemmel nézd át az étkezésed, diétád. Ha ez rendben van, akkor az általad végzett gyakorlatokon kell változtatnod. A legjobb útja, hogy túljuss egy holtponton, hogy felcseréled a gyakorlataidat. Garantálom, hogy ha ezeket megcsinálod, ugrásszerűen javulni fog felépítésed.

M&F: Tudnál nekünk példával is szolgálni?
Charles: Például ahelyett, hogy minden edzés alkalmával kétkezes súlyzókkal végrehajtott ferdepados nyomást végeznél, térj át az egykezes súlyzókra, vagy próbáld meg a tárogatásokat. Vagy ahelyett, hogy kétkezes súlyzóval végrehajtott evezéseket végeznél, szintén cseréld fel egykezes súlyzókra. Vagy a szűk fogású állhoz húzás helyett csináld egy kissé szélesebb fogással a gyakorlatot. A holtpontokon való túljutás függ a gyakorlatok változtatásaitól is. Ha mindez nem elégséges, keress fel egy személyi edzőt és figyled meg, hogy tud-e segíteni rajtad.

M&F: Günter, mi a te tanácsod?
Günter: Őszintének kell lenned magaddal szemben. Kérdezd meg magadtól, hogy tényleg mindent megteszel-e azért, hogy a testeden fejlődést tapasztalj. Ha nem változtatod meg a gyakorlataid időről időre, ha nem eszel elég fehérjét, kihagysz étkezéseket, akkor nem adtál meg magadnak minden esélyt a fejlődésre.

Muscle & Fitness: Te egyike vagy a legmagasabb testépítőknek. Ez előny vagy hátrány számodra?
Günter: Én ezt hátrányként élem meg. Nézd meg Lee Priest-et. 165 centiméter magas. Én 195 centiméter magas vagyok. Ha például Lee is és én is felpakolunk magunkra 5 kg izmot, szerinted kin látszik, hogy többet fejlődött? Lee-n látszik! Lee karjai 48-asan akkorának tűnnek, mint az én karom 58-asan. Nekem sajnos tovább tart. Úgy gondolom, hogy időt kell szánnod magadra, időt arra, hogy tömeget építs, mégpedig lassan. Sok srácot láthatsz, akik erőltetik a dolgot, ami abban nyilvánul meg, hogy a hasuk is nagyobb lesz. Én tényleg lassan csinálom, minden évben lassan, de biztosan növök. Türelmesnek kell lenned.

M&F: Tehát szerinted a türelem a kulcs ahhoz, hogy tömeget építs magadra és, hogy a derekadat megóvd a vastagodástól?
Günter: Igen, abszolút. Én többször eszem egy nap és kevesebbet, mint, hogy kevesebbszer, de többet egyszerre. A nagyobb mennyiségű kaja nagyobb méretű derekat jelent. Úgy gondolom, hogy minden, amit megpróbálsz leerőltetni a torkodon, mind a derekad alakjának rovására megy.

M&F: Charles, te már elég régóta edzed a professzionális testépítőket. Egységes rendszerrel edzed-e tanítványaidat, vagy ez egyénenként változó?
Charles: Természetesen mindenki más. Egyeseknek erre, másoknak arra van szükségük. Vannak, akik például nem olyan erősek, mint egyes társaik, ők nem tudnak ugyanazzal a súllyal megbírkózni, mint az erősebbek. Nem tudom ugyanazon módon Flex-szet edzeni, ahogyan ezt Günterrel teszem. Senki sem egyforma.

M&F: Nagyvonalakban szólva, hogyan edzed Güntert?
Charles: Tudjuk, hogy milyenek a körvonalai, milyen alkat, ezen nem fogunk változtatni. Néhányan azt vallják, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora változást nem lehet végrehajtani, de ez egyszerűen nem igaz. Ha helyesen választod meg a súlyt - és nem ímmel ámmal dolgozol vele - akkor nem kell extra keményen dolgoznod, de elég keményen ahhoz, hogy tökéletesen végre tudd hajtani a gyakorlataid. Néha könnyelműre venni a hangsúlyt, nem vezet jóra, a forma rovására mehet. Például sokat jelent, ha lehúzásnál a könyököd állandóan a helyes pozícióban, magad előtt tartod, minhogy inkább hátrahúznád. Kis változtatások is nagy különbségeket jelenthetnek. A legtöbb ember egyfajta módon tanulja meg a gyakolratok végrehajtásának folyamatát és soha nem változtatnak rajta. De mindíg van valami jobb, egy jobb, helyesebb forma, neked csak meg kell találnod.
Günter: Sok ember úgy hiszi, hogy mindekinek van egy meghatározott teststruktúrája és ezt más szögből megedzeni nem vezet nagyobb eredményekhez. Egy dolog amit megfigyeltem, amikor Charles más sportolókkal foglalkozik, hogy minden fizikumot másként ítél meg és így keres hozzá megfelelő gyakorlatokat, amik az adott egyén szükségleteit a legtökéletesebben lefedik. Mindíg más szögből edz engemet, tudja, hogy az adott izomcsoporton hol van szükség finomításra. De ami nekem működik, biztosan nem fog mindenkinél működni. Nem ülhetünk itt, egy helyben, ölbe tett kézzel és mondhatjuk azt, hogy ami nekem működik, az biztosan fog másnak is.

M&F: Mit csinálsz kardió gyanánt Günter?
Günter: Úgy hiszem, hogy ha zsírt akarsz égeti, akkor a pulzusodnak nem szabad meghaladnia a 135 ütést percenként, amikor kardiózol. Én a pulzusom általában 120 és 125 között próbálom tartani. Nem akarok most mindenki nevében beszélni, de én ismerem a saját testem, tudom mik a szükségleteim. Reggelente üres gyomorral szoktam 45 percet kardiózni, illetve este, az edzésem után is szintén 45 percet kardiózom. Úgy állítom be a lépcsőzőgépet, hogy az edzés folyamán bizonyosan 120-125 között legyen a pulzusom.

Újra, újra

M&F: Mit várhatunk ebben az évben Güntertől? Elérte-e már a csúcsot?
Charles: Ha a mostani (2002) évet nézzük és összehasonlítjuk a következő (2003) évvel, sokkal nagyobb változást fogtok tapasztalni, ezt megígérem. Más testrészekre is oda fogunk figyelni, sokkal robusztusabb lesz a teste a színpadon, ugyanazon méretű derékkal.

M&F: Mindezeket mikor fogjuk látni, az Arnoldon vagy a Mr. Olympián?
Günter: Most szeretnék egy kicsit pihenni. Gondolkoztam, hogy induljak-e az Arnoldon, de ez azt hiszem tényleg egy utolsó pillanatban meghozott döntés lesz. Most a Mr. Olympiára fókuszálunk, erre a címre várok gyermekkorom óta. Miután megvertem Ronnie-t New Orleansban, azt hiszem van esélyem arra, hogy az első körben kihívjanak az összehasonlításra. És azután kezdődhet a csata. Meglátjuk hogyan fog alakulni.

Fordította: Sky
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
60 kap. 
 / 4.9
 
3 490 Ft
50 gr. 
 / 4.3
 
500 Ft
700 gr. 
 / 4.8
 
2 490 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
Inferno Trófea 2007
Kezdő -80kg
Sárközy Csaba, Lénárd Lajos, Lénárd Gábor, Obertol Dávid
Inferno Trófea 2007 Kezdő -80kg Sárközy Csaba, Lénárd Lajos, Lénárd Gábor, Obertol Dávid
Superbody 2006
GP2 - Cseperkáló Péter
Superbody 2006 GP2 - Cseperkáló Péter
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Mellizom nyújtás
Mellizom nyújtás
Waldorf saláta fehérjedúsan - Body.Builder Gasztro Rovat 29. rész
Waldorf saláta fehérjedúsan - Body.Builder Gasztro Rovat 29. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....