Logo
Fitness Sors.  

Fitness Sors.

Fitness Sors...

Eszteró Zsolt nyílt levele

Ezt a levelet nem bírálatnak, csak szomorú észrevételnek szánom. 1999-ben és 2000-ben úgy gondoltam hogy egy szép kis mozgalom van kialakulóban. Tévedtem! A versenyek szervezői sajnos nem akarnak időt hagyni e sportág férfi versenyzőinek. Ahhoz hogy itt is kineveljünk profi élsportolókat, nem egy-két évre van szükség. Belegondoltam hogy olyan tehetséges kis „fitness palánták" mint Rónai Attila, mit fognak csinálni hét-nyolc év múlva? Magam is foglalkozom gyermekek fitness oktatásával, és tudom milyen munka van mögötte. Nem „egyszerű" testépítő edzésről van szó ahol kiosztjuk mint vezető hogy: mit, mikor, mennyit. A fitnessnél kőkeményen ott kell lenni egy-egy bógni, flick vagy szaltó begyakorlásánál. Itt nincs pardon! Ennek már csak folyománya az, hogy a tehetséges fiú versenyzőkből egyszer tehetséges férfi versenyzők lesznek (…lennének). Ami a számomra legszomorúbb, hogy a szövetségek nem biztosítanak a férfi fitness versenyzőknek megmérettetési lehetőségeket (…szemben a lányok kismillió versenyével). Azt mondják: „nincs versenyző". Könyörgöm… ha nincsenek lehetőségek akkor versenyző sem lesz! Meg merem kockáztatni, hogy a fiú versenyzők sokkal felkészültebbek mint a lányok (…mind izomzat, mint gyakorlat terén)! Hogy csak pár nevet említsek akik hátraszaltót vagy flicket ugranak egy jól felépített izomzattal: Kormos Zoltán, Fazekas Attila, Pénzes Attila, Baráti Vince,… vagy szerény személyem Eszteró Zsolt. A felsorolt versenyzők legtöbbje egyébként nagyon szép nemzetközi eredményekkel is rendelkezik. A vezetők nem gondolnak bele hogy mennyivel több energiát igényel az Ő felkészülésük, mint egy „egyszerű" badisé (konditerem, akrobatika, tánc…)? Milyen lehetőségük marad? Bevállalják az évi egy versenyt és szép lassan elfelejtik ezt a gyönyörű sportot vagy külföldön kamatoztatják tudásukat, mondjuk német vagy osztrák színekben (…ez utóbbira is jó pár példát fel tudnék hozni, beleértve jómagamat is). Biztos hogy nincs megoldás? Ezek a versenyzők nem feltétlen anyagi juttatást várnak! Lehetőséget keresnek a szereplésekre versenyeken, bemutatókon, újságokban, televízióban! Sajnos sok ruházati, sportszergyártó vagy éppen táplálékkiegészítő cég nem gondol bele, hogy mennyivel hitelesebben el tudná adni a portékáját egy ismertebb „fitness men" segítségével. A nagyközönség számára sokkal emberközelibb lenne, mint egy brutális badis vagy egy modellügynökség útján kiválasztott „nevem senki" vagy „nyúl béla" közreműködése. Az a pár versenyző akit a média a pártfogásába vesz (…hihetetlen kapcsolatok, ismerettségek, rokonságok révén) valamilyen szinten karriert csinál, a többiek pedig eltűnnek a süllyesztőben. Itt nem csak a fiú versenyzőkre gondoltam!

A szövetségeken belüli elbírálási szempontokra és díjjazásokra most nem akarok kitérni, mert ez szövetségenként változik, ami mondjuk rendben van („manöken tornászok kontra badis tornászok"). De szóba kell hoznom a versenyek színvonala és a megrendezések közötti különbségeket. Meglepve tapasztaltam hogy míg az egyik szövetség a versenyeken külön megköszöni - név szerint - a versenyzőket felkészítő edzőknek az áldozatos munkát, a másik szövetségben arra nem veszik a fáradtságot hogy a versenyzők nevét helyesen leírják és kimondják a versenyeken. Ezen egy felnőtt versenyző lehet, hogy jót derül a színpadon, de egy gyermeknél hatalmas kudarcnak számít (…főleg ha átvette az oklevelét úgy, hogy a neve három mássalhangzóval bővült). Ezt még azzal lehet megfejelni ha nem kap semmit és bejelentik: „a 24. helyen végzett…". Ezeket az aprónak tűnő hibákat nagyon könnyen lehet orvosolni. A megfelelő ember kezébe kell tollat és mikrofont adni, a háttérmunkát pedig egy arra alkalmas profi teamre kell bízni. Én itt élek vidéken, családom van, két munkahelyem plussz egy mellékállásom de bármikor elmondom fejből hogy melyik versenyző (…beleértve a gyerekeket is) melyik klubbnál készül, naprakész vagyok a hazai és külföldi versenyek tekintetében. Biztos hogy ilyen nehéz dolog mindenre odafigyelni?!? Sok mindent kellene megreformálni. Az emberek hozzáállását, lehet hogy a szövetséget is? …..N.A.B.B.A….???

Végszó gyanánt pedig megemlíteném hogy a szövetségek közti viszály is csak a versenyzők lehetőségeit rontja. Eme írásom után pedig nem tudom meddig leszek még a bátor prédikátor.

Addig is szívélyes üdvözletem küldöm minden fitness fanatikusnak!

Baráti üdvözlettel: Eszteró Zsolt ( sztereó )

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
30 pak. 
 / 4.8
 
6 490 Ft
108 kap. 
 / 4.3
 
7 990 Ft
%
6 kg 
 / 4.8
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
3 kg 
 / 4.5
13%   14 990 Ft  
12 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104356 fénykép található.
A modern Herkules 8. rész

(Sportolj Velünk 1969. márciusi számából)
A modern Herkules 8. rész (Sportolj Velünk 1969. márciusi számából)
Tisza Kupa 2002
Fitness Forma +167cm
Tököli, Kapolczki, Drager
Tisza Kupa 2002 Fitness Forma +167cm Tököli, Kapolczki, Drager
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Duplán csokis köles süti - Body.Builder Gasztro Rovat 31. rész
Duplán csokis köles süti - Body.Builder Gasztro Rovat 31. rész
BB.Tv Episode #117
BB.Tv Episode #117
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....