Logo
Fitness Sors.  

Fitness Sors.

Fitness Sors...

Eszteró Zsolt nyílt levele

Ezt a levelet nem bírálatnak, csak szomorú észrevételnek szánom. 1999-ben és 2000-ben úgy gondoltam hogy egy szép kis mozgalom van kialakulóban. Tévedtem! A versenyek szervezői sajnos nem akarnak időt hagyni e sportág férfi versenyzőinek. Ahhoz hogy itt is kineveljünk profi élsportolókat, nem egy-két évre van szükség. Belegondoltam hogy olyan tehetséges kis „fitness palánták" mint Rónai Attila, mit fognak csinálni hét-nyolc év múlva? Magam is foglalkozom gyermekek fitness oktatásával, és tudom milyen munka van mögötte. Nem „egyszerű" testépítő edzésről van szó ahol kiosztjuk mint vezető hogy: mit, mikor, mennyit. A fitnessnél kőkeményen ott kell lenni egy-egy bógni, flick vagy szaltó begyakorlásánál. Itt nincs pardon! Ennek már csak folyománya az, hogy a tehetséges fiú versenyzőkből egyszer tehetséges férfi versenyzők lesznek (…lennének). Ami a számomra legszomorúbb, hogy a szövetségek nem biztosítanak a férfi fitness versenyzőknek megmérettetési lehetőségeket (…szemben a lányok kismillió versenyével). Azt mondják: „nincs versenyző". Könyörgöm… ha nincsenek lehetőségek akkor versenyző sem lesz! Meg merem kockáztatni, hogy a fiú versenyzők sokkal felkészültebbek mint a lányok (…mind izomzat, mint gyakorlat terén)! Hogy csak pár nevet említsek akik hátraszaltót vagy flicket ugranak egy jól felépített izomzattal: Kormos Zoltán, Fazekas Attila, Pénzes Attila, Baráti Vince,… vagy szerény személyem Eszteró Zsolt. A felsorolt versenyzők legtöbbje egyébként nagyon szép nemzetközi eredményekkel is rendelkezik. A vezetők nem gondolnak bele hogy mennyivel több energiát igényel az Ő felkészülésük, mint egy „egyszerű" badisé (konditerem, akrobatika, tánc…)? Milyen lehetőségük marad? Bevállalják az évi egy versenyt és szép lassan elfelejtik ezt a gyönyörű sportot vagy külföldön kamatoztatják tudásukat, mondjuk német vagy osztrák színekben (…ez utóbbira is jó pár példát fel tudnék hozni, beleértve jómagamat is). Biztos hogy nincs megoldás? Ezek a versenyzők nem feltétlen anyagi juttatást várnak! Lehetőséget keresnek a szereplésekre versenyeken, bemutatókon, újságokban, televízióban! Sajnos sok ruházati, sportszergyártó vagy éppen táplálékkiegészítő cég nem gondol bele, hogy mennyivel hitelesebben el tudná adni a portékáját egy ismertebb „fitness men" segítségével. A nagyközönség számára sokkal emberközelibb lenne, mint egy brutális badis vagy egy modellügynökség útján kiválasztott „nevem senki" vagy „nyúl béla" közreműködése. Az a pár versenyző akit a média a pártfogásába vesz (…hihetetlen kapcsolatok, ismerettségek, rokonságok révén) valamilyen szinten karriert csinál, a többiek pedig eltűnnek a süllyesztőben. Itt nem csak a fiú versenyzőkre gondoltam!

A szövetségeken belüli elbírálási szempontokra és díjjazásokra most nem akarok kitérni, mert ez szövetségenként változik, ami mondjuk rendben van („manöken tornászok kontra badis tornászok"). De szóba kell hoznom a versenyek színvonala és a megrendezések közötti különbségeket. Meglepve tapasztaltam hogy míg az egyik szövetség a versenyeken külön megköszöni - név szerint - a versenyzőket felkészítő edzőknek az áldozatos munkát, a másik szövetségben arra nem veszik a fáradtságot hogy a versenyzők nevét helyesen leírják és kimondják a versenyeken. Ezen egy felnőtt versenyző lehet, hogy jót derül a színpadon, de egy gyermeknél hatalmas kudarcnak számít (…főleg ha átvette az oklevelét úgy, hogy a neve három mássalhangzóval bővült). Ezt még azzal lehet megfejelni ha nem kap semmit és bejelentik: „a 24. helyen végzett…". Ezeket az aprónak tűnő hibákat nagyon könnyen lehet orvosolni. A megfelelő ember kezébe kell tollat és mikrofont adni, a háttérmunkát pedig egy arra alkalmas profi teamre kell bízni. Én itt élek vidéken, családom van, két munkahelyem plussz egy mellékállásom de bármikor elmondom fejből hogy melyik versenyző (…beleértve a gyerekeket is) melyik klubbnál készül, naprakész vagyok a hazai és külföldi versenyek tekintetében. Biztos hogy ilyen nehéz dolog mindenre odafigyelni?!? Sok mindent kellene megreformálni. Az emberek hozzáállását, lehet hogy a szövetséget is? …..N.A.B.B.A….???

Végszó gyanánt pedig megemlíteném hogy a szövetségek közti viszály is csak a versenyzők lehetőségeit rontja. Eme írásom után pedig nem tudom meddig leszek még a bátor prédikátor.

Addig is szívélyes üdvözletem küldöm minden fitness fanatikusnak!

Baráti üdvözlettel: Eszteró Zsolt ( sztereó )

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
0,5 kg 
 / 4.7
20%   4 990 Ft  
3 990 Ft
%
300 gr. 
 / 4.1
13%   5 190 Ft  
4 490 Ft
120 kap. 
 / 4.7
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
1 kg 
 / 4.4
 
7 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104377 fénykép található.
WABBA World Championship 2009
Body Fitness
1. Lénárd Lajos
WABBA World Championship 2009 Body Fitness 1. Lénárd Lajos
PCA Tropical ASO, Szeged, 2018.04.29.
PCA Tropical ASO, Szeged, 2018.04.29.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
SCITEC Muscle Fest 2010
SCITEC Muscle Fest 2010
Aerob Kathi Bélával 2.
Aerob Kathi Bélával 2.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....