Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
Miloš Šarèev utolsó versenye: a Magyar Profi EB  

Miloš Šarèev utolsó versenye: a Magyar Profi EB

Miloš Šarèev utolsó versenye: a Magyar Profi EB

A profi testépítés "freak-show" világából immáron több mint egy évtizede kiemelkedik, egy olyan valaki, akit méltán tartanak a szimmetria és az elegancia etalonjának. Már a Profi EB szervezése közben, e-mailen és telefonon is, kapcsolatba kerültünk Miloš Šarèevvel. Nem titok, hogy főszerkesztőnk földije a szimmetria vitathatatlan bajnokának, talán éppen ennek volt köszönhető, hogy Miloš meglepő nyíltsággal beszélt sérüléseiről, a profi versenyzésről és a visszavonulásáról.

Jó napot kívánok. Miloš Šarèev úrral beszélgetünk, aki az IFBB szövetség egyik legendásnak mondható profi testépítője. Az első kérdésünk, amit szinte biztosan mindenki megkérdez Öntől az, hogyan kezdődött az egész, hogyan került kapcsolatba a testépítésel?
Azért érdekes, hogy pont ezt kérdezi mert itt ül melettem a legelső edzőm Adam Jankoviæ. Mint minden fiatalember az országunkban (Jugoszlávia) én is kipróbáltam egy pár sportot: labdarúgás, kosárlabda, úszás, cselgáncs... A cselgáncsos korszakban kerültem először súlyok közelébe, mivel súlyzós erősítő gyakorlatokat végeztem. Észrevettem, hogy az izmaim meglepően jól reagálnak az edzésre, ezért gondoltam hátha jó genetikai adottságaim vannak a testépíteshez. Adam volt az első aki segített felkészülni és neki köszönhetem hogy elindult a versenyzői pályafutásom. Ez 1981-ben történt Óbecsén. Miután először Szerbia utána Jugoszlávia Bajnokságot nyertem, gondoltam kipróbálom magam a nemzetközi mezőnyben is. Elmentem az Európa Bajnokságra és végül kijutottam Amerikába. 1987-ben lehetőségem nyílt Amerikában a Mr. Univerzumon versenyezni, és mivel már az első akalommal bejutottam az első hatba, úgy döntöttem ott maradok és hivatásomul választom a profi testépítést. Képviselni akartam országomat a Mr. Olympián. Ötéves határidőt szabtam magamnak, az Olympiára való kvalifikálásra, ezt a célt négy év alatt teljesítettem. 1991-ben sikerült bejutnom az első háromba a San Hosei Pro-n, és utána a Mr. Olympia következett. Tíz éven át ott voltam mindegyik Olympián, nem tudom ismert-e a magyar olvasók előtt, hogy a rekordom 71 profi verseny. Ma lesz a 72-dik, ami világrekordnak számít. Ezzel a sok versennyel azt akartam megmutatni, hogy nekem a testépítés nem csak sport, ez az életem. Nem akartam egy átlagos profi testépítő lenni aki évente egyszer megy versenyre, meg akartam mutatni, hogy igenis meg lehet jelenni az összes versenyen. Sajnos az utolsó három évben sok sérülésem volt, elszakadt a kvadricepszem a jobb lábamban, meg kellett műteni mindkét bicepszemet, a bal vállamat, stb. Ez lelassított egy kicsit, de azért most visszatértem; igaz, éppen csak, hogy lásson a publikum. Valószínűleg ez az utolsó versenyem. Ezzel búcsúzok versenyzői pályafutásomtól.

Arra szeretném kérni önt, hogy részletesebben mondja el nekünk mi is történt az utóbbi pár évben, sok mendemonda keringett, álítólag kórházi kezelésre is szorult. Mi az igazság a sérüléseivel kapcsolatban?
Nem tudom mennyit akarnak tudni az egészről... Kétezerben szívrohamom volt - egy rosszul beadott injekció miatt, az olaj gyakorlatilag átjutott a szívemen és úgynevezett ARDS (Accute Respiratory Distress Syndrome) és Congestive Heart Failure-t okozott, elnézést, de ezeket az orvosi kifejezéseket már csak angolul tudom. Ezt igazából nem is kellett volna túlélnem. Szerencsém volt, csodával határos módon mégis sikerült megúsznom. Bár eléggé gyorsan visszanyertem formámat az IFBB nem engedett versenyezni a Mr. Olympián, pedig kvalifikáltam magam. Aztán 2001-ben meg kellett műteni a bal vállam: rotators cuff, ez egy jól ismert sérülés, nekünk testépítőknek. Újból nem volt elég időm felkészülni, de a szerződésem miatt versenyeznem kellett. Nyolc hét alatt sikerült annyira rendbehoznom magam, hogy bekerüljek az első tízbe a Bajnokok Éjszakáján és Kanadában is - bár ez nem volt a legeslegjobb formám. Eredetileg 2002-ben akartam visszatérni és életem legjobb formáját hozni, de a legnagyobb felkészülés közepette, januárban elszakadt a kvadricepszem. Hack&Schmidt gépen több mint 400kg súllyal edzettem amikor ez megtörtént. Sajnos a kvadricepsz-szakadáson kívül az izületek, sőt szalagok és inak is megsérültek mind a négy fején a combizmomnak. A jobb lábomat kétszer, a balt pedig egyszer kellett műteni. Nem tudom, észrevették-e tegnap, hogy még mindig látszik a heg. Amit sokan nem tudnak az az, hogy a jobb lábamat azóta sem tudom rendesen edzeni, és behajlítani sem tudom teljesen. Még mindig iszonyatosan tud fájni... Mégis valahogyan megpróbáltam felkészülni.

Igen, látszik még...
Sajnos, de azért hiszek benne hogy felkészültem legalább annyira, hogy bejussak az első háromba, ötbe...

Mit jelent önnek az, hogy ilyen közel van ez a verseny a szülőföldjéhez és, hogy ilyen sok hazai nézője, szurkolója van?
Ez sokat jelent nekem... Csak egyszer versenyeztem Budapesten 1997-ben. A magyarok nagyon szeretnek, hálás közönség, de sokan szurkolóm van más Kelet-Európai országokból is. Ez a verseny a szülővárosomtól mindösze három óra autóval, ezért mindenképpen itt akartam lenni. Amikor e-mailt kaptam önöktől, hogy jövök-e versenyezni, az orvosok éppen arról akartak meggyőzni, hogy ebben az évben ne versenyezzek mert túl kockázatos. Persze, tudom igazuk van, hisz azóta is vannak szívpanaszaim, de mégsem hallgattam rájuk. Versenyeztem a Bajnokok Éjeszakáján és itt is. Minél közelebb akartam lenni az országomhoz amikor valószínűleg utoljára megyek ki a színpadra mint versenyző. Ha már befejezem versenyzői pályafutásomat, legalább legyen a nézőtéren a saját közönségem is.

Mik a tervei miután befejezte versenyzői pályafutását?
Én már régóta "benne vagyok" a sportban, rendszeresen írok a Flex magazinba, edzője vagyok sok ismert sportolónak, stb. Nem tudom megnézték-e a web site-omat, vannak bokszolók, teniszezők... Van egy Golds Gym edzőtermem Fulertonban, és ha bele szokott lapozni a Flexbe szinte az összes fotó ott készült. Valószínüleg valami módon közel maradok a testépítéshez, mint bíró vagy szervező, mert mégis szeretem ezt a sportot és szeretném ha fejlődne. Sajnos az utolsó tíz évben mintha visszafejlődnénk. Én vissza szerettem volna hozni a régi értékeket a testépítés régi fényét, hogy ne legyen az ami mostanában egyre inkább hódit, hogy a hihetetlen nagyságú izomtömeg és brutális kinézet a nyerő a bíróknál. Ez a "vakon növeljünk minél nagyobb tömeget - mindegy milyen lesz a végeredmény" elv hozott minket ebbe a mostani állapotba, hogy a közönség Freek show-t lát csak bennünk, valamiféle monstrumokat... Ezért is maradtam meg én magam inkább szimetrikus mint... Talán ezzel próbálok példát mutatni másoknak, fiatalabb testépítőknek, hogy ez mégiscsak a mi sportunk (is). Nem tudom látta-e tegnap az Olasz gyereket, Thomas-t aki tegnap a 24-es rajtszámot viselte? Ő az én egyik tanítványom, és biztos észrevette, hogy nagyon hasonló a testalkatunk. Nekem az ilyesforma test jelenti a testépítés szépségét...

Lenne egy számunkra különössen érdekes kérdés: Ön az elsők közöt volt, még Amerikában is, aki web-oldalat, sőt a miénkhez hasonlóan, nyitott fórumot is csinál... mit jelent önnek az internet, mit gondol róla és hogyan használja?
Az internet olyan nekem mint egy kijárat, kapu a világ összes országa felé, be tudok kapcsolódni bármikor éjjel-nappal. Azért csináltam saját web-oldalat mert megközelíthető akartam lenni az emberek, a rajongók számára, hogy kérdezni tudjanak tőlem bármit. Ha látta, akkor azt is észrevette, hogy nem egy tipikus, termékek eladásra készült oldal, nem is arra szántam. Inkább az információk áramlása, a barátkozás azok az emberek akik érdeklődnek irántam voltak számomra fontosak az oldalam létrehozásakor. Nagyon sokan látogatnak hozzám, és nagyon tetszik nekik az oldalam - annyira, hogy azt szokták mondani ez az egyik legjobb testépítő oldal. Persze ehhez az kell, hogy válaszoljak a kérdéseikre akár edzésről akár táplálékkiegészítésről, vagy diétárol legyen szó.

Sokat beszélt az internetes társadalom a Nasser El Sonbaty-val és Chad Nichols-szal kapcsolatos, hogy is fejezzem ki magam, valamiféle konfliktusáról. Ez nagyon érdekli az internetes olvasóinkat...
Nincs gond, kérdezze csak...

Hogy milyen viszonyban van velük?
Hát, ez egy kicsit hosszabb válasz lesz, mert vannak előzmenyei a mostani állapotnak. 1994-ben Nasser Amerikába jött, versenyezni a Mr.Olympián, ami után San Diego-ba költözött. Én ott éltem már évek óta és mivel honfitársam volt befogadtam a házamba. Nem voltak más barátai, ezért szinte folyton nálam volt. 1987-óta vezetek részletes naplókat (arról, hogy mit eszek, hogyan edzek, milyen más dolgokat használok...) fotókkal ilusztrálva a fejlődésemet. Ezekből volt olyan amit neki is megmutattam. Az egyikben látott egy kúrát ami nagyon érdekelte, az inzulin volt az. Látta, hogy én is használtam és panaszkodott hogy neki 1990-91-92-ben amikor kipróbálta csak arra volt jó, hogy iszonyatosan behízott tőle. Mondtam neki, hogy biztosan azért mert nem tudta, hogyan kell használni. Az inzulin, ha jól használják működhet fantasztikus anabolikus hatású készítményként. 1994-ben Nasser 235 font volt az Olympián, hat hónapra rá a Bajnokok Éjszakáján 257 font volt a súlya és mindenkit legyőzött: Vince Taylort, Ronnie Colemant... Ez a sokkoló fejlődés az én inzulin-kúrámnak volt köszönhető. A hír úgy terjedt Amerika szerte mint a tűz, mindenkit érdekelt minek köszönhető Nasser formája, sokan meg is kerestek emiatt. 1995-ben segítettem Vince Taylornak felkészülni az Olympiára és utána az Európai turnéjára is, ahol mindenkit legyőzött, Nassert is (több mint százezer dollárt keresett akkor). A testépítők világa kicsi, szinte mindenki erről beszélt. Chad Nichols volt az egyik azok közül akik felkerestek, hogy magyarázzam el nekik, hogyan működik a dolog. Abban az időben egy másik amerikaival dolgozott együtt, akiért megmondom őszintén nem rajongtam túlzottan. Porter Cotrell, akit az amerikai bírók valamiért jobban (nyomtak) pontoztak, mindig legyőzött az államokban - aztán én őt vissza - legyőztem európában. Pont ezért mondtam Chadnak, hogy neki sajnos nem vagyok hajlandó ezt elmondani. Legalább százszor megigérte, hogy csak neki kell a dolog és a feleségének úgymond "házi használatra". Ezért engedtem, és kb. két órán át magyaráztam neki mit kell és, hogyan csinálnia. Ez 1995-ben történt, 1996-ban az IFBB bevezette a a vízhajtók doppingtesztelését (diuretic testing-et), Nasser meg is bukott rajta. 1997-ben kénytelenek voltunk kitalálni valamit ez ellen. Az egyik vendégpózolásomon Chad Nichols odajött és meg akarta nekem mondani a nagy titkot, hiába közöltem vele: négy különböző vízhajtót is ismerek, amik még nincsenek rajta a listán. Erősködött és elmondta a sejtplazma tágítók ("plasma expander") titkát, ami nem más mint magas- és alacsony-molekulatömegű szénhidrátok (dextránok) intravénás adagolása. Az ozmotikus vízhajtókat ezutan kell adagolni (Manitol) ami egy rendkívül veszélyes állapotot eredményez. Ezzel nem szabad játszadozni. Megjegyeztem amit mondott de nem volt szándékomban használni is. 1997-ben Chad megkereste Nassert és Paul Dilettet is, felkészítette őket az Olympiára. A felkészülés alapja az én inzulin-programom volt, utána pedig az ő vízhajtói. Azon az Olympián Nasser második lett Dorian után, de szerintem lehetett volna akár bajnok is. Paul Dilett is kimagaslóan jó formában volt akkor... Így keletkezett Chad Nichols. Ezek után mindenki meg volt róla győződve, hogy csodákra képes. Engem az egész ügy különösebben nem zavart, nem is jutott volna soha eszembe, hogy nekiálljak magyarázni mi is az igazság. De idén Chad a web-oldalán elkezdte terjeszteni rólam, hogy hazug vagyok és szarkeverő (eredetileg bullshiter-t mondott és elnézést kért érte). Akkor reagáltam először arra amit mond, be akartam bizonyítani, az ő olvasóinak is, hogy nem én vagyok az, aki hazudik. Felvettem a harcot és a végén a saját web-oldalán Miloš diétái témában kénytelen volt beismerni, hogy amit előzőleg álított, hát nem egészen úgy van ahogyan ő előadta... Ez volt az első összetűzésünk. A második most volt, pont a Bajnokok Éjszakája előtt. A Muscular Development-ben megjelent egy cikk amelyben fellebbenti a fátylat a sejtplazma tágító ("plasma expander") mendemondáról (amit ő kezdett el)... Itt arról szól a dolog, hogy az ő tréfaűző sportolója - aki Nasser, elmond egy edzőnek - aki én volnék, egy teljesen hazug és tréfás mesét arról hogyan működnek ezek a dolgok. És akkor ők ketten egy jót nevetnek rajtam, hogy én ezt bevettem és elhittem... Az a tény, hogy ő ezzel a kijelentésével odaáll az emberek elé megmutatja a jellemét. Tehát ő játszik velünk testépítőkkel, a felkészülésünk és az életformánk nem fontos neki. Nem szólva arról, hogy az egészségünket és akár az életünket is kész veszélyeztetni egy hamis információval, amit Nasser velem közölt. Szerinte ez tréfa. Ez felháborított annyira, hogy felelőségre vontam nyilvánosan is. Feltettem neki olyan kérdéseket, amelyekre eléggé sokáig tartott megadnia a válaszokat. Az egész védelme, magyarázata az volt, hogy nem is rólam volt szó a cikkben, hanem valaki másról. Azt feleltem neki, hogy mindegy, hogy rólam van-e szó vagy valaki másról, emberi élettel akkor sem szabad játszania, és az én véleményem az, hogy ő jellemtelen ember. Ez lenne a vitánk története, úgy nagyjából. Nem tudok túllépni azon, hogy ő hozta be ebbe a sportba a sejtplazma tágítókat ("plasma expander"-eket). Ezek életveszélyes szerek lehetnek... Angolul van egy mondás: monkey see-monkey doo, és ez pont a testépítésre nagyon igaz. Sokan közülünk megtesznek bármit, még a leghihetetlenebb dolgokat is, mert valami titkot sejtenek. Valami titkot amitől fantasztikusan nagyra nőnek majd. Az utóbbi tíz évben igyekeztem mindegyik profinak segíteni, aki csak megkeresett, és információt kért tőlem, soha nem hazudtam, nem adtam rossz vagy hibás tanácsot. Chad Nichols ebből üzletet csinált, pedig megesküdött, hogy csak a felesége és ő akarják használni a tőlem kapott információt, nem tudom mennyit sikerült keresnie vele... Lehetősége volt, hogy használja a programomat, élt vele, pedig nincs szinte semmi tudása táplálékkiegészítésről, biokémiából... Állítolag szeret ellentmondásos lenni, összezavarni az embert... Viszont mivel az írásait akár emberek ezrei is olvashatják, felelősnek kell lennie. Ezért vitáztam vele az interneten is. Nagyon sok ember reagált, bekapcsolódott a vitába... Mindenki döntse el magában kinek van igaza.

Hát, igen... Hogyha most befejezi versenyzői pályafutását, esetleg láthatjuk vendégpózoláson vagy előadáson itt Európában.
Vendégpózolásra nem tudom, de előadást tartani biztosan lesz kedvem. Ahhoz, hogy vendégpózolást válaljak, mint profinak, versenyformában kellene tartanom magam. Én eddig soha nem pózoltam formán kívül. Sokan Amerikában csak pénzkeresési lehetőséget látnak ebben, képesek katasztrofális testtel felmenni a színpadra, sokan nem szégyellik hogyha a versenyen ahol meghívott sztárvendégek, az összes versenyző jobb formában van mint ők maguk. 1991 óta szokásom versenyformában (vagy legalább ehhez nagyon közel) állni a színpadra, ha eddig így csináltam és ezt fontosnak tartom nem hiszem, hogy pont most változtatok rajta. Megtartom-e ezt a formámat? Nem hiszem, mivel a mindennapi életemben nincs szükségem ekkora izomtömegre. Testépítő vagyok, az is maradok a szívemben, de ezidőtájt negyven felé járok. Lehet egy kicsivel kevesebb izomtömeg az, ami most célszerű lenne nekem. Valószínűleg leadok vagy tíz kilót, és nem szeretnék egy versenyen úgy vengégpózolni, hogy az összes induló nagyobb izomtömeggel rendelkezzen mint én.

Ön szerint sikerül-e majd tenni valamit ez a mostani trend ellen, hogy a bírók minden alkalommal a nagy izomtömeget helyezik fölénybe a szimmetriával szemben? Ön arról is híres, hogy viták és kemény beszólások árán is meg szokta mondani Wayne DeMilia úrnak és az IFBB vezetőségének, hogy változtatniuk kell, nem csak a pénzdíjakon, hanem a versenyzőkhöz való mostoha hozzáállásukon is. Mit gondol, be tud majd kapcsolódni az IFBB vezetésébe, és esetleg változtatásokat eszközölni?
1991 óta, amióta profi vagyok, mindig hangos voltam és megmondtam a véleményemet, akár veszekedtem is Wayne DeMiliával és az IFBB többi tisztviselőjével is. Ezután is harcolni fogok a többi profi kollégáért, mert ami nincs rendjén azt nem hagyhatom szó nélkül. Ön csak egy pár ilyen esetről beszél, de az az igazság, hogy Wayne-nel ahányszor találkozunk annyiszor különbözünk össze. Például tegnap is, az Athlets Meeting-en, ahogy befejezte a mondanivalóját rögtön rám nézet: tudom, hogy kérdezni fogsz, hát ki vele, kérdezz! Sajnos az IFBB Wayne DeMilia és Jim Manion monopóliuma. Ez a két amerikai annyi hatalommal bír, hogy megtehetnek bármit, éz így van már tíz, tizenkettő vagy tizenhárom éve amióta csak versenyzek; és valószínűleg így is marad. Senkinek sincs bátorsága leváltani őket. Ők döntik el kik bíráskodjanak és hogyan tegyék azt, hogyha egy bíró lázad- eltűnik, ha egy versenyző lázad- az is eltűnik. Ez van, vagy csatlakozol hozzájuk, vagy... csinálhatsz amit csak akarsz, legyőzni nem tudod őket. A hetvenegy versenyből csak egyet sikerült nyernem, azt is Kanadában ahol DeMiliának és Manionnak nincs akkora befolyása. A hetvenegyből minimum tízet kellett volna nyernem de ez az említett "politikai okok miatt" nem sikerült. Mindent egybevéve azt csinálnak amit csak akarnak, ez volt eddig és sajnos valószínűleg így is marad... Hogy változni fog-e valami? Majd meglátjuk.

Nagyon szépen köszönjük önnek az interjút. Nagy élmény volt a számunkra látni a testépítés egyik élő legendájának utolsó versenyét. A testépítés már nem lesz a régi a szimmetria örök bajnoka nélkül. Köszönünk mindent, és kívánunk sok sikert az edzői munkájához.

Riporter: Sztípity Róbert
fordítás: Bogdanoviæ Natalie
kamera: Sztereó
team és segítő: Drugs Bunny

Az interjú részleteit láthatjátok majd a FitMuscleTV műsorában. Az adás után a teljes interjút videón is (eredeti szöveggel) feltesszük.

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
120 tab. 
 / 4.7
 
5 790 Ft
%
4 kg 
 / 4.1
19%   15 990 Ft  
12 990 Ft
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
300 gr. 
 / 4.4
 
6 290 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság
V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság
Aréna Kupa 2006
Szakács Sándor
Aréna Kupa 2006 Szakács Sándor
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Vörös Zoli a Kerékvárban! - 1. rész
Vörös Zoli a Kerékvárban! - 1. rész
BB.Tv Episode #110
BB.Tv Episode #110
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....