Logo
Hogyan készültem fel a Terminátor 3 forgatására  

Hogyan készültem fel a Terminátor 3 forgatására

Hogyan készültem fel a Terminátor 3 forgatására?

Terminator 3: A leplezetlen igazság

Arnold Schwarzenegger álmaiban sem gondolta volna, hogy a legendássá vált „I’ll be back - Még visszatérek” filmben használt kifejezés ekkora jelentőséggel és jelentéstartalommal bírna.

Mi is az valójában ami Arnold Schwarzeneggert hitelessé teszi a szerepre? Ennek a kérdésnek szerettünk volna mi magunk utánajárni, felfedni a film és bodybuilding sztár titkait. Tizenkilenc évvel a Terminator és tizenkét évvel a ragyogó folytatás, a Terminator 2: Az ítélet napja után Arnold Schwarzenegger visszatér abba a szerepbe, ami őt világszerte ismert és elismert megasztárrá emelte. A Július 2.-án bemutatásra kerülő Terminator 3: A gépek lázadása című filmre várva érdemes elolvasni a soronkövetkező interjút, melyben a filmsztár és bodybuilding példakép fellebenti a fátylat a Terminator 3 forgatás körülményeiről. Az exkluzív interjúban Arnold felfedi a próbákat és megpróbáltatásokat, amin keresztülment a sokáig várt Terminátor 3 film elkészültéig; hogy 54 évesen hogyan tudta az idő kerekét megfordítani és ugyanazon fizikumot felmutatni, mint tette azt több, mint egy évtizeddel ezelőtt; hogy mi történt, amikor a régi társaság - többek között dr. Franco Columbu is köztük volt - csapattá formálódott és újra összeállt edzeni; miért mosolyog, amikor az ifjú Arnold képeire tekint; miket tervez a politikai karrierje kapcsán. A mostani cikk egy különleges, egyéni perspektívából vetített kép az ausztriai tölgyről, Arnold Schwarzeneggerről.

Milyen fizikai kihívásokkal kellett szembenézned a Terminator 3-ra készülődvén?
Nos, az igazság az az, hogy sokkal nehezebb volt, mint amire eredetileg számítottam. 2001 Novemberében írtam alá a szerződést a Terminator 3 –hoz. A filmezés egészen 2002 Áprilisáig nem volt betáblázva, ezért biztos voltam abban, hogy elég sok időm lesz formába lendülni – abba a formába, amit a Terminator 1 és a Terminator 2 alatt mutattam. De sajnos úgy December eleje felé, egészen pontosan December 9.-e gyönyörű napsütéses délutánján egy motorbalesetben eltört 6 bordacsontom és ezért az elkövetkezendő három hónapban egyáltalán nem tudtam edzeni.

Hogyan történt a baleset?
Vasárnap délután történt az eset, Santa Monicán keresztül a Harley-mmel motoroztam, mikor hirtelen velem szemben feltűnt egy vadul száguldozó autós és hirtelen fékezésbe kezdett. Az első kerék amint nekicsapódott az autó lökhárítójának, szinte azonnal lefordultam a motromról és az oldalamon csúsztam az úton elég hosszú ideig. Mielőtt még megtudnál szólalni, máris az aszfalton találod magad, összehajtogatva és a saját motorod roncsaival betakarva, hát nem egy kellemes érzés, ezt elmondhatom. Érdekes érzés futott ekkor át rajtam, éppenhogy aláírtam a Terminator 3 szerződést, a kaszkadőrmutatvány máris elkezdődött. A St. John’s kórház sürgősségiére kerültem, ott szembesültem azzal a ténnyel, hogy 6 bordám eltörött és ezért eltiltottak az orvosok az edzéstől. Három hónapig – egészen Március elejéig - egyáltalán nem edzhettem. Az igazat megvallva Február végefelé - ami sajnos 7 héttel a forgatások megkezdése előtt volt - már ismét elkezdtem az edzéseket. Egyébként ez egyfajta Déjá vu érzéssel töltött el engemet, mivel 1975-ben a Stay Hungry c. film előkészületeinek egyik mozzanata az volt, hogy 105 kg-ról le kellett mennem 95 kg alá és akkor igencsak formámon kívül voltam, épp így éreztem magam, amikor újrakezdtem az edzéseket, hát nem egy kellemes élmény, ezt elmondhatom, hiába no, a történelem gyakran ismétli önmagát.
A baleset körülményeinek semmibevétele ellenére is volt még két olyan tényező, mely szintén kihívást jelentett számomra a Terminator 3-ra készülődvén. Ezek sokkal körülményesebbé tették a filmezést, mint a Terminator 1 és 2 folyamán bármikor.
Először is az életkor. A Terminator 1-et 36 évesen forgattam. Ekkorra már hétszeres Mr. Olympia voltam és a film segítségével csak még ismertebb és elismertebb lettem világszerte. Azt mondták, hogy az akcióhősök új generációja eljövetelének kezdetét jelentettem a külsőmnek köszönhetően, egy új tendencia kialakulásának lavináját indítottam el ezzel. A Terminator 2-t 43 évesen forgattam, ekkorra már mint bodybuilder sztár és mint filmsztár, nagy ismerettségnek örvendhettem, így az újabb siker nem váratott magára. Most 54 évesen is olyan formába kellett kerülnöm, ami az egésznek a hitelességét biztosítja, olyan formába, mint amilyen formában voltam, amikor az előző két részt forgattuk. A közönség ugyanazt várja tőlem, mint ’84-ben és ’91-ben. Ez igazán nagy kihívást jelentett számomra.
A másik fő tényező a szívműtétem volt (szívbillentyűcsere), mely 1997-ben történt. A műtét után az orvosaim azt tanácsolták, hogy hagyjam a nagy súllyal és bukáson túlig történő edzéseket. Magas ismétlésszámú, kis súllyal történő edzéseket javasoltak, melyekben az egyes sorozatokban soha nem szabad bukáson túlra kerülnöm, semmiféle intenzitásfokozó technikát nem szabad használnom. Szóval, fájdalmas a tény, hogy nem edzhettem úgy, mint korábban tettem.

Ismervén a háttéreseményeket, nem lehetett volna úgy leforgatni a filmet, hogy több ruha van rajtad, ergo kevesebb izomcsoportot mutatsz meg magadból, kevesebbet, mint az előző két film során?
Nem, a büszkeségemnek is van alsó határa(nevet). Ugyanúgy akartam megjelenni, mint az előző két filmem folyamán. Bármi eltérés(negatív értelemben véve) meghamisította volna a történet eredetiségét, illetve csalódottá tette volna a közönséget. A szerződéssel kötelességemnek éreztem, hogy ugyanazt a formát hozzam, mint az előző két filmben, még a balesetem ellenére is – mely megszakított a felkészülésemben – mindent megtettem és elkövettem, hogy teljesítsem a reám kirótt feladatot.

A film összköltsége 170 millió dollár, a te részed ebből 30 millió dollár(a legnagyobb, egyetlen színésznek kifizetett összeg ezidáig). Jelentett-e ez a hatalmas összeg – az egyik legnagyobb költségvetésű film eddig - egyfajta újabb nyomást számodra?
Soha nem engedtem meg magamnak, hogy egy film költségvetése pszichológiailag egyfajta nyomást gyakoroljon rám. Az én feladatom az, hogy minden nap jelen legyek és végezzem a feladatomat, teljesítsem a kötelességemet. A többi már a marketingeseknek a feladata, hogy eladják a filmet. Mellékesen és érdekességképpen megjegyezném, hogy például a ’72-es Mr. Olympia bajnokaként mindösszesen 750 dollárt kaptam, most, a Terminator 3 forgatásáért pedig 30 millió dollárt, ha ezt leosztanánk a filmbéli szerepeim minden egyes másodpercéért 4000 dollár ütötte a markomat! Hihetetlen különbségek ezek, ha belegondolsz.

A forgatókönyv szerint hány izomcsoportot kellett, hogy megmutass az egyes jelenetek alatt?
(Nevet) Nos, igazából mindet. Az indító jelenetben, amikor a terminátor megérkezik a jövőből, teljesen meztelen, háttal áll a kamerának. Igazság szerint az indító jelenet felvétele csak Május végére volt betervezve, ezért minden adva volt, elegendő időt kaptam arra, hogy rendesen fel tudjak készülni a meztelen jelenetre.

Milyen edzésprogramot kreáltál magadnak arra a három hónapos periódusra?
Nagyon hasonlatos volt ahhoz, amit általában a versenyfelkészüléseim alatt használtam. Kétszer edzettem egy nap és összesen hat napot egy héten. A legtöbb izomcsoportomra egyenként 15 sorozatot csináltam. Figyelembe vettem természetesen az orvosaim tanácsait és nem használtam számomra nehéz súlyokat, nem végeztem erőltetett ismétléseket vagy bármi más, intenzitásnövelő technikát. Mindezek helyett nagy ismétlésszámú sorozatokat csináltam, mindegyiket bukásig végeztem. (Lásd. Arnold Scwarzenegger Terminator 3 edzésprogramját a lap alja felé) Rövid pihenőket iktattam be sorozataim között. Alapjaiban véve vehetjük kondícionáló, illetve formába hozó programnak. Amit még el lehetne mondani, az az, hogy sokkal kevesebb szabadsúlyos gyakorlatot végeztem, inkább a gépeket preferáltam, nem szerettem volna sérülést összeszedni, mivel az idő korlátozott volt számomra. A tricepsznyújtásokat, a vállból nyomásokat, a fekvenyomást is mind-mind gépen végeztem.
Egy másik tény, amit meg kell, hogy említsek, a Marina del Rey-i World Gym-ben edzettem, most is Franco Columbuval és Eddie Giulianival(Az előbb említett az 1976-os és ’81-es Mr. Olympia, illetve Arnold személyes barátja immáron 40 éve, az utóbbi pedig azok közé tartozott akik a Venice-i Gold’s Gymben edzettek és tették a testépítés mekkájává a termet). Néhány évig otthonomban edzettem, de ahogy visszatértem a World-be Franco-val és Eddie-vel edzeni, ismét hatalmas mennyiségű motivációt merítettem, így éreztem, hogy rövid idő alatt a filmhez szükséges formámat biztosítani tudom.
Nagyszerűen éreztem magam ismét. Amellett, hogy Franco és Eddie folyamatosan nyúzott és hajtott előre a tökéletesebb formáért vívott harcomban, nagyszerűen éreztük magunkat és jókat nevettünk. Újból fellobant bennünk a régi bajtársiasság, amelyet korábban éreztünk egymás iránt, egyszerűen fantasztikus volt az egész. Megint csak ismételni tudnám korábbi önmagamat: „Imádok edzeni – a pumpáltásg érzése, olyan, mint szerelmeskedni egy nővel“.

Amikor elérkezett az idő a meztelen jelenet forgatásához, sikerült olyan formába lendülnöd, mint amilyenbe szerettél volna kerülni?
Igen, sikerült. Amikor Februárban elkezdtem edzeni, 97 kg voltam, a meztelen jelenet napján pedig kerek 100 kg. De sokkal többet sikerült felpakolni magamra 3 kg-nál. Sokkal keményebbnek látszottam, sokkal definiáltabb és teltebb voltam. Pont úgy néztem ki, illetve olyan súlyban voltam, mint amit szerettem volna korábban és 100 kg-osan pontosan ugyanolyan nehéz voltam, mint a Terminator 2 forgatása idején.

Tehát maximálisan elégedett voltál a fizikumoddal. Mi a helyzet a filmmel? Az első két Terminátort James Cameron rendezte, egy hozzád közel álló jó barát. A harmadikat Jonathan Mostow rendezte. Ez a fajta váltás hogyan hatott rád?
Nos, ami az igazságot illeti, be kell ismerjem, hogy az elején egy kicsikét ideges voltam. Jonathan nagyszerű filmeket tudhat maga mögött, mint pl. Az U-571 vagy az Összeomlás, de mint minden újjal, most is szkeptikus voltam. Már az első napokban megbizonyosodhattam arról, hogy Jonathan nagyszerű srác, elnyerte a bizalmamat. Nagyszerű rálátása volt bizonyos dolgokra, értett a filmezéshez, vérbeli rendező, intelligens, kreatív. Úgy érzem, hogy egy nagyszerű filmet tudhatunk a hátunk mögött.

Milyen kilátások, tervek vannak számodra a filmek terén a közeljövőben?
Az év második felében elkezdjük forgatni a Joe utolsó esélye c. filmet. Mielőtt Joe Weiderre gondolnál, megjegyzem semmi köze hozzá. Ez egy vígjáték lesz, melyben én a főszereplő leszek. Ősszel pedig valószínűleg az utolsó lépéseket tesszük meg a Terminator 4 szerződéssel kapcsolatban.

Az előző évben elég aktívnak mutatkoztál a politikai téren. A kidolgozott programod milyen sikerrel jár(gyermekekkel iskola utáni elhelyezkedésének javítása). Van valami újabb fejlemény az ügyben?
Szeretnék újabb régiókat bevonni, szeretném ha más tartományokban is történnének lépések ez ügyben. Voltam Dallasban, Houstonban, Miamiban, Atlantában, Detroitban, Philadelphiában és New Yorkban is megbeszélni az oktatási tárcával és a helyi kormányzóságok embereivel, hogy hogyan tudnánk a programot az adott területeken széles mederbe terelni. És természetesen még mindíg keményen dolgozom a más, gyermekekkel kapcsolatos teendők végrehajtásán is.

Indulsz a 2006-os Kaliforniai helyhatósági választásokon?
Természetesen. És akárhányszor találkozunk, megígérem, hogy részletesen beszámolok a terveimről és sikereimről.

Arnold Schwarzenegger Terminator 3 edzésprogramja

Hétfő, Szerda és Péntek

Első Edzés
Izomcsoport Gyakorlat Sorozat Ismétlés
Delták Mellről nyomás gépen 5 15
Kábeles oldalemelés 5 15
Előreemelés gépen 5 15
Bicepsz Kétkezes bicepszhajlítás állva 5 15
Egykezes bicepsz gépen 5 15
Koncentrált bicepszhajlítás 5 15
Tricepsz Tricepsz lenyomások 5 15
Tricepsznyújtás gépen 5 15
Tricepsznyújtás fej felett gépen 5 15
Második Edzés

Kardióedzés 30-45 percen keresztül taposógépen, biciklin és elliptikus gépen.

Izomcsoport Gyakorlat Sorozat Ismétlés
Hasizmok Hasprés 4 25
Lábikra Ülővádli 4 15
Elülső combizom Lábnyújtás 4 15
Lábbicepsz Lábhajlítás 4 15

Kedd, Csütörtök és Szombat

Első Edzés
Izomcsoport Gyakorlat Sorozat Ismétlés
Mellizmok Fekvenyomás gépen 5 15
Ferdepados, egykezes nyomás 5 15
Tárogatás vízszintes padon 5 15
Hátizmok Lehúzás 5 15
Evezés gépen, ülve 5 15
Nautilus áthúzás 5 15
Második Edzés

Kardióedzés 30-45 percen keresztül taposógépen, biciklin és elliptikus gépen.

Izomcsoport Gyakorlat Sorozat Ismétlés
Hasizmok Hasprés 4 25
Lábikra Ülővádli 4 15
Elülső combizom Lábnyújtás 4 15
Lábbicepsz Lábhajlítás 4 15

Megjegyzés: Minden sorozat bukásig ment, mindegyik között 30 másodperces szünetekkel.

Terminator 3 tények és adatok

Premier
2003. Július 2.
Cselekmény
Az időutazó terminátor T-850 feladata megvédeni John Connort és Kate Brewstert a legfejlettebb terminátortól a T-X – től, mely ezúttal női alakot ölt és az eddigi gépek minden tudásának és erejének többszörösével bír. A történet a Skynet által küldött T-1000 – es ámokfutása után egy évtizeddel játszódik.
Nyitó jelenet
A Terminátor a 2029-es évből utazik vissza anyaszült meztelenül, ruhák után kutatva. A jelenet helyszíne egy sztriptíz bár, melynek a „The Joint” a neve és éppen akkor toppan be, amikor a bárban hölgyek szórakoznak kedvükre. Mivel az est során a főszerep a félmeztelen/meztelen férfiaké, így az őrök semmit nem sejtenek amikor a terminátor elébük áll. Az őr megkéri, hogy a hátsó bejáratot használja, de nem hallgat rá, megfogja és elhajítja őt. Ezután belép a bejáraton természetesen meztelenül és sok tucatnyi, visító és éljenző nő között találja magát. Az első táncos fiúról, aki az útjába kerül, lekapja a ruhát.
Rendező
Jonathan Mostow (U-571, Összeomlás)
Költségvetés
170 millió dollár
Hivatalos weboldal
www.terminator3.com

Szereplők

Terminator T-850
Arnold Schwarzenegger
Terminatrix T-X
Kristanna Loken
John Connor
Nick Stahl
Kate Brewster
Claire Danes

Visszatekintés

Ahogy a Terminator 3 premierjének napja közeledik, érdemes megemíteni előtte egy pár érdekességet és tényt, amiről valószínűleg eddig még esett említés.

  1. Eredetileg O.J. Simpsont választották a szerephez, de James Cameron az 1984-es Esquire magazinnak azt nyilatkozta, hogy „Az emberek valószínűleg az ártatlan arc láttán nem fogják elhinni, hogy egy kegyetlen gyilkológépről van szó”.
  2. Arnold Schwarzeneggert először a jó oldalon, a gép elleni harc első emberének választották, de később a gonosz szerepének eljátszására kérték fel.
  3. Linda Hamilton az első film forgatásának kezdete előtt eltörte a bokáját, így minden nap, a forgatás előtt újra és újra bekötötték a lábát.
  4. Évekkel a sztárrá válása előtt BILL PAXTON szinte felismerhetetlen a Terminatorban. Egy punk bandavezért játszik a filmben, az a személy az, akinek a haja az égnek áll. Egy másik, később viszonylag híressé vált bandatag BRIAN THOMPSON, aki ekkor még kölyök volt, de nemsokkal később a Cobrában játszotta Sylvester Stallone ellenfelét, a hidegvérű késes gyilkost. Ez a jelenet akkor látható, amikor a Terminátor (Arnold) megérkezik a jövőből és ruhát keres magának.
  5. A kétszeres Mr. Olympia, FRANCO COLUMBU, Arnold barátja szintén játszik a filmben, egy terminátort alakítva az egyik főszereplő visszaemlékezéseiben.
  6. Arnold összesen 16 sornyi szöveget beszél az első filmben, beleértve az „I’ll be back – még visszatérek” szöveget is.
  7. EDWARD FURLONGOT egy Pasadenai szereplőválogatás során válogatták a filmbe, ezt megelőzően a 12 éves srác semmilyen szerepet nem játszott.
  8. Linda Hamilton ikertestvére, LESLIE játszotta a T-1000 – es Saraht a film utolsó jeleneteinek egyikében, amikor a gép megpróbálta magához csalogatni az ifjú Johnt. Valójában Sarah álombéli nukleáris robbanás alatti álmában szintén Leslie játszott. Hasonlóképpen történt ez az ideggyógyintézetben történő események során, amikor a T-1000 – es az őr hasonmásaként jelent meg. A szereplők DON és DAN STANTON.
  9. Arnold volt az egyedüli személy az egész stábban, aki a nehéz, forgócsöves gépágyút meg tudta tartani a Terminator 2-beli Cyberdyne központban lezajlott rendőrségi jelenet során.
  10. A Terminator 2 akkortájt minden idők egyik legköltségesebb filmjének számított a maga 100 millió dolláros gázsijával. A befektetés busásan megtérült: A világ addig elkészült, hetedik legsikeresebb filmjének tekintették az elkészült filmet.

Arnold első főszerepéről

Nemrég volt a Pumping Iron 25.-ik évfordulója, mely immáron kultusszá nőtte ki magát világszerte, tartalma az 1975-ös Mr. Olympia tulajdonképpeni dokumentumfilmje, mely a versenyre való felkészülést mutatja be. Az évforduló alkalmával a filmet ismét kiadták 2002 Novemberében. A film adta meg a lehetőséget Arnold Számára, hogy ismertebbé váljon, hogy ne csak a sportban ismerjék.

Arnold nevetve szemléli az egykori képeit, azokat a képeket, melyen egy kegyetlennek tűnő versenyző látszatát akarta kelteni közönségében és versenytársaiban egyaránt, akinek semmi nem számít, csak a győzelem és ennek érdekében mindent képes megtenni. Az idő változik, az emberek is megváltoznak, Arnold is megváltozott. Fontos számára a családja, felesége, gyermekei. Az „Én, én, én” számára többet nem létezik. Most már ő szeretne adni, programja, céljai vannak a politika színtéren is, a gyermekeknek szeretne országszerte segíteni, járja az országot, politikusokkal találkozik, lobbizik, készül a 2006-os kaliforniai kormányzóválasztásra.

Arnold visszaemlékszik édesapjára, akivel gyakran összetűzésbe került fiatalkorában, folyamatosan vitatkoztak, úgy érezte, minden amit mond, marhaság. Most visszagondolva máshogy tekint rá, már érzi, hogy nem neki volt igaza, hanem az egyetlen édesapjának, ugyanazokat a dolgokat mondja, tanácsolja a saját gyermekeinek, amit az édesapjától kapott. Visszatekint a 28 éves, hatodik Mr. Olympia címéért küzdő önmagára és mintha egy idegen embert látna maga előtt, egy olyasvalakit, akinek a gondolkodása merőben eltért a maitól.

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
108 kap. 
 / 4.3
5%   7 990 Ft  
7 590 Ft
60 tab. 
 / 4.6
 
4 490 Ft
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
500 gr. 
 / 4.8
5%   8 990 Ft  
8 540 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104371 fénykép található.
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003
Németh, Hőgyes, Vékony
Magyar Bajnokok Éjszakája 2003 Németh, Hőgyes, Vékony
INBA Grand Prix 2018, Pécs
INBA Grand Prix 2018, Pécs
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Red Rock Reality 27.
Red Rock Reality 27.
BB szeminárium Cutler Gym Nyíregyháza!
BB szeminárium Cutler Gym Nyíregyháza!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....