Logo
Gyilkos a konyhaszekrenyben!  

Gyilkos a konyhaszekrenyben!

Gyilkos a konyhaszekrenyben!?

Félelmek, mítoszok a konyhasóról

Féltettem versenyzőtársamat. Az a pletyka járta róla. hogy konyhasót adagol minden edzéséhez. Az indok érthetőnek látszott: a teljesítmény fokozók és a só is úgy működik, hogy megkötik a vizet. Miért ne javítson megengedett módon a versenyformájáan?! Tanulmányaimban viszont azt sulykolták belém: a NaCl nem más, mint fehér gyilkos! Volt motivációm bőven e témához. Tudtam, szükségünk van a mindennapi étrendben bizonyos sókra. Hozzávetőlegesen a napi sószükséglet a következő: 5g nátium, 4g kálium, 1,5g kalcium, 0.5g magnézium, 4g foszfor, 15mg vas, 2mg réz, 1mg mangán. Ezeket a sókat nem kell méricskélnünk, sokoldalú étkezes mellett (saláták, zeller, paprika, hüvelyesek, gyümölcsök, stb.) hozzájut szervezetünk a szükséges mennyiséghez. A modern (?!) orvostudomany óvva int a sófogyasztástól, bár tudjuk, só nélkül nincs élet. A só koncentráció biztosítja az ún. ozmotikus nyomást (ami a sejtjeink működését vezérlni - szerk megj.) Sóval lehet gyógyítani is, és már a rómaiak is gyógyították vele a vízkórt, fejfájást, kiütéseket, köszvényt. Mérgezéseknél, kígyómarásnál nehány törzs ma is használja a méreg hatástalanítására. Sófürdővel sikeresen kezelnek napjainban is különféle bőrbetegségeket, pattanásos arcbőrt, pikkelysömört, reumatikus ízületi megbetegedéseket, nőgyógyászati panaszokat. Sós inhalálással, sókristály rezgésével allergiás, asztmaikus, stresszes, alvászavaros állapotok is gyogyulnak. Akkor meg mi van? Miért félünk? Miért féltenek a sóbeviteltől a szakemberek? Mondják, a só már nem az a só. Az őstenger sói 84 temészetes elemet tartalmaztak, az asztalisónk már csak 12 elemet tartamaz mindebből. Élettani hattérként elmondják, ha túl sok nátrium kerül a szervezetünkbe, sejtméregként azonosítjuk, védekezünk ellene, víz visszatartással a vérben, szövetekben. Megnő a vér tömege, amit az erekben forgatni kell. Ha a vér mennyiseg nagyra nő, az erek nem bírnak tágulni, a vérnyomás megnő. A magas vernyomás keményen dolgoztatja a szívet, hogy a többlet folyadékot is forgassa és fenntartsa a vérkeringést. Az eredmény: lerakódás az erekben, egyenes út a szívinfarktusig, szélütésig. Aztán ott vannak só érzékeny társaink, akiknek kevésbé képes kitisztítani a veséjük a nátriumot a vizeletben, jelenleg nincs egyszerű módszer a sóérzekenység kimutatására. Orvosaink azt tanácsolják: csökkentsük a só bevitelt! Számoljunk a tartósító szerekkel, nézzük meg a címkéket, (sósviz, sütőpor, nátriumglutamát stb.). Só heyett használjunk friss fűszereket (kömény, curry, gyömbér, paprika, stb.), tegyük el a sótartót az asztalról!? Vagy mégsem? NEMRÉG A BRITISH MEDICAL JOURNAL tudományos szerkesztői összeállították korunk 60 „legnépszerűbb” betegségét és ebben állították, hogy a "nemgyógyítás" a legjobb kezelés. Szendi Gábor elemzéseiből pedig képet kapunk arról, hogyan születnek és maradnak fenn orvostudományi mítoszok üzleti es politikai okokbol: „a politka mindig lelkes, ha látványos intézkedésekkel tehet a 'nép' egészségéért”.

1953-ban a „tulsózott” patkány vizsgálat lett az etalon. Orvosok teljes generációjába építették be a sómítoszt. A kételkedőknek ott volt a csimpánz kíserlet (13 csimpánzt 2 éven at, egyre nagyobb adag sóval etettek, ettől alaposan felment a vérnyomásuk). A só-mítoszt ezután hamar magáévá tette az egészségpolitika. Jöttek a sószegény ételek, reklámok és módszerek, nem kis penzért. De vannak, akik masként gondolják, miért bírnák a sót a patkányok es a majmok? Hiszen amióta megalkotta őket a természet, soha nem kellett sót enniuk. Mondják, Amerikaban nagy port kavart 2004-ben az ügy, amikor a Sótermelők Szövetségének KutatóIntézetéből előkerültek elhallgattott kutatási eredmenyek. De volt más is, a Skót Szív vizsgálat: 10.000 embert vizsgáltak 7 éven kersztül, és váratlan eredményre jutottak. A SÓ FOGYASZTÁS VÉDŐ FAKTORNAK BIZONYULT! Azaz minél kevesebb sót fogyasztott valaki, annál valószínűbben halt meg. Külön elemezték a szív- és érrendszeri betegségeket, az eredmény: a csökkent sófogyasztás fokozta a szívhalálozást. Aztan jöttek a finnek, (náluk extrém magas a sófogyasztás). Vizsgálati eredményeikkel igazolták, hogy az elhízottség és nem a sófogyasztás fokozta a halandóságot! 1993-ban az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma nem javasolta a só csökkentést, mert veszélyesnek ítélte! A magzat olyan anyagokat termel, ami megemeli a vérnyomást, hogy több oxigénhez, tápanyagoz jusson, ha az anya válaszként lecsökkenti a sófogyasztást, lényeges vérnyomás csökkenés nem várható, viszont szervezetét megfosztja a nátriumtól, ami egyensúly felborulással járhat. Általánosságban tehát számos következménye lehet a só csökkentésnek szervezetünkre, és a magasabb sófogyasztásnak gyakorta egészség-védő hatása van (kivéve ugye sóérzékeny társainkat!)

Lehet, hogy a só-mítoszt sosem lehet aláásni, de talán eljutunk majd a kételkedésig, rájöhetünk, hogy gyakran érdekek és nem tudomány rejlik a tudományosnak tűnő magyarázatok mögött. Lehet, hogy nincs is gyilkos a konyhaszekrényben?

Ölel, Kati

 

Linkek

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
0,5 kg 
 / 4.7
20%   4 990 Ft  
3 990 Ft
60 kap. 
 / 4.7
5%   2 490 Ft  
2 365 Ft
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
2,27 kg 
 / 4.6
 
18 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság
V. INBA Naturál Testépítő Nemzeti Bajnokság
Régi Idők Bodyja
A Langerman Edzőterem
Régi Idők Bodyja A Langerman Edzőterem
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Kai Greene after Mr. Olympia 2009
Kai Greene after Mr. Olympia 2009
MAS WRESTLING őrület: Bothúzó OB 2017 - 1.
MAS WRESTLING őrület: Bothúzó OB 2017 - 1.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....