Logo
A Reg Park portré  

A Reg Park portré

A Reg Park portré
Egy óriás emlékei a bodybuildingben,
aki lassan betölti a 75. életévét

Az izmaiban megvolt az élesség, csábító ragyogás. A fényképezőgépek táncot roptak pengeéles izomzata körül. Az alkalom egy fotózás volt, az egyetlen és utánozhatatlan Reg Parkkal.

Az 1940-es évek végefelé az izmok világa iránti érdeklődők olyan hősöket kerestek, akik gigászi magasságúak, olyanokat, akik nem egyfajta gyenge másolatok, hanem hús-vér Herkulesek, roppant nagy testmagassággal. 1948-ban egy 20 éves hősies alak feltűnt a homályból. A neve Reginald Park. Reg Leeds-ben, Angliában született 1928 Június 8.-án egy impozáns lakónegyedben. Egészen a középiskolás évei derekáig semmi jel nem mutatott arra, hogy Reg egy sikeres bodybuilding karriert fog befutni. 16 évesen már majdnem 190 cm magas volt. A még mindíg kamaszkorában lévő Reg Nagy-Britannia "tökéletes fiúja" bajnokságát megnyerte. Reg hajlamos volt hosszan eltűnődni jövendőbeli, a bodybuildingben kitűzött céljain, miután szilárd kapcsolatot létesített mentorával és barátjával, Dave Cohennel.

Röviddel ezután besorozták. Az angol hadseregben teljesített szolgálatot, melyet - mint vasember(ironman) - a hírnevének erősítése céljából használt fel. Reg általában nagyszerű vérmérsékletet tanúsított szolgálatteljesítések közben, ami rendkívüli bátorságot követelt. Bátorságáért és rendíthetetlneségéért testnevelés oktatói címet kapott. Reg életének fordulópontja a két éves katonai szolgálat teljesítésének lejárta után következett be, amikor is szemtanúja volt az 1948-as Londonban megrendezett Mr. Univerzum versenynek, amely, mint verseny, éppen akkor debütált.

A versenyen Reg megtekinthette John Grimek és Steve Reeves közötti nagyszerű csatát a címért folytatott küzdelemben. A két fizikum összecsapása máris megtanított egy kiváló leckét a leendő atléta számára. A győztes Grimek inkább egy zömökebb, erőteljesebb alkat volt, aminek bemutatásához tökéletes érzék párosult. Reeves szintén nagyszerű pózoló volt, alkata sokkal áramvonalasabb, keskenyebb. A kiváló esemény két meghatározó szereplője a jövőbeli trendeket érzékeltette a jelenlévőkkel. Reg azon morfondírozott, hogy a jövőbeli győzteseknek hasonló versenyeken fel kell kéne mutatniuk Grimek és Reeves kombinációját, azaz nagy és sűrű izomzat, nagyszerű vonalakkal párosítva.

Az eseményeket figyelvén a fiatal Reg lelki szemei előtt rögtön feltárult a csillogó, reményekkel teli, az izmosság felé vezető út, rögtön nekiállt a szülei otthonának udvarán egy rögtönzött edzőtermet felállítani. A kénylemetlen udvari "edzőterem" nagyszerű levegőt biztosított odakinn a szabadban, és ami a legjobb, télen a hó is betakarta a súlyzókat. Reg végül is áthelyezte a felszereléseket egy praktikusabb garázsba. A tudásszomját a Weideri Muscle Power és az Angol Strength folyóiratokkal oltotta. A kitartó edzései ezen körülmények között valóban bizonyították Reg állhatatosságát. Egy évnyi rendületlen, szabadsúlyos edzés után Reg Mr. Britannia címett szerzett. Sok munka állt még a fiatal Brit fizikuma előtt, emellett a tudását is szélesítenie kellett ebben az új sportban, amelyet bodybuildingnek neveztek el. Rögtön, miután Reg elnyerte a Mr. Britannia címet, szülei Reg születésnapját jóval megelőzően, megajándékozták egy repülőjeggyel, amely az Egyesült Államokba szólt. Reg nagyon régóta vágyott egy ilyen alkalomra, mivel tudta, hogy Amerikában a régi bodybuilding elvek folyamatosan, nagy sebességgel változnak, új elvek születnek.

A keleti parton többek között találkozott Abe Goldberggel, Joe Weiderrel és még sok más emberrel. Goldberg termében részt vett az úgynevezett "barátok edzésén" Marvin Ederrel és do Julianoval. Ezen nehéz edzések után Regnek alkalma volt megízlelnie az olasz konyhát. Miután evett Juliano mama borjúfelvágottjából, kezdte megszeretni az olasz ételeket. Ez a látszólag ijesztő és eseménydús év végül is Reg kitűzött céljait szolgálta. Még a bajnokok edzője, a "Master Blaster" Joe Weider is örömmel mutatta be neki az új Weideri rendszert (amit Joe éppen azon időszakban szándékozott a bodybuilding világa elé tárni), hogy bizonyítsa az elvek helyességét egy olyan haladó testépítővel, mint Reg Park.

Tulajdonképpen Reg Államokbéli látogatásának célja nem is az edzés volt, ami meg is mutatkozott testsúlyának hirtelen csökkenésében is, gyakran meglátogatott edzőtermi tulajdonosokat, táplálkozásügyi szakembereket, akárkit, aki valamit is tud erről az új sportról. Félretette a hatalmas mennyiségű, szerzett ismereteit, és visszatért Angliába, hogy folytassa az utat a tervei megvalósítása felé.

Egészen az 1950-es Mr. Univerzumig a világ mit sem tudot Reg létezéséről. Az angol férfi azon az estén szépen tagolva, leszőrtelenítve, valamivel simábban, mint Reeves, lépett fel a színpadra. A szoros küzdelemben végül is alul maradt a pompás Reeves ellen, Reg rendíthetetlen maradt és újragondolta terveit. Újra felelevenítette az 1948-as Mr. Univerzum emlékeit, ahol is úgy gondolta, hogy egy jövendőbeli győztesnek Grimek izomzatával és Reeves nagyszerű vonalaival kell rendelkeznie. Reg mindkét bajnok elveit átvette jövendőbeli sikereinek elérése érdekében. Több héten át tartó, sok, alacsony ismétlésszámú sorozat után használta az izom összezavarás elvét és rengeteg magas ismétlésszámú sorozatot hajtott végre.

Az 1951-es NABBA Univerzum versenyén 5 kg-mal több testsúllyal, impozáns külsővel magára vonta a bírák figyelmét. A tömeg és az esztétika összhangban volt, mely tökéletes pózolással párosult. Azon az estén ahogyan Reg pózolt, az összes akadályt szinte probléma nélkül vette, a kiváló kűr, melyet felmutatott, ritkán tapasztalható akár a manapság megrendezett versenyeken is.

A következő években Reg azon volt, hogy tökéletesítse a mentális és muszkuláris képességeit, lehetőségeit. Eldöntötte, hogy természetes képességeit a Leeds-i Kereskedelmi Főiskolán is kamatoztatja. Később Reg eljegyezte a Dél Afrikai születésű balerinát, Maeron Isaacs-ot, Johnny Isaacs, Mr. Univerzum győztes húgát. Reg első volt azon testépítők közül, akik az izmaikból hasznot is hajtottak. Ő és az édesapja megalapították a Reg Park Társaságot, mely egy amolyan "kolosszális fizikumok" kultúrháza volt, megrendelő részlegekkel. A korai 50-es években Reg megszerkesztette első saját magazinját, mely a The Reg Park Journal címet kapta. Az 1952 és 1957 közötti években az erejének fejlesztésére koncentrált, mindaddig, míg képes nem volt az 500 (227 kg) fontos fekvenyomásra, a 600 (272 kg) fontos gugolásra és a 300 (136 kg) fontos nyak mögötti nyomásra. Az egyszerű, erőedzés stílusú (5 sorozat 5 ismétléssel) edzés Reget Britannia legerősebb emberévé tette.

Pár héttel az 1958-as Londoni Mr. Univerzum előtt Reg bebizonyította, hogy hét évi távollét után is helyt tud állni. Drasztikus ismétlés változtatások és formázó gyakorlatok, kiegészítve a diétával, Regnek sikerült elérnie, hogy néhány hét alatt leadjon magáról 5 kilogrammot. Az étkezései és a lelki erejének összessége nagyszerű harmóniában egészítették ki az edzéseit, melyből később sokat profitált. Ismételten győzni tudott és másodjára nyerte el a profi címet.

Reg ezután családi egyetértésben Dél Afrikába, feleségének szülőföldjére költöztek. Szívesen hagyta ott és cserélte le a komor Angliai időjárást, a színesebb, dél-afrikai Fokvárosra. Mihelyst letelepedett, Dél-Afrika szerte testépítő boltok láncolatát nyitotta meg, amelyek nem hasonlítottak a korábban megszokott egyszerű létesítményekhez, mikor a fizikumát alakította. A kései 1950-es évek alatti Reg által alapított termek előre jelezték a következő évek fitness robbanásást, eszköz volt azon sport népszerűsítésében, amit ma ebben a formában ismerünk.

Az 1950-es évek alatt nem volt olyan újságos, melynél ne lettek volna Reg képeivel ellátott magazinok. Az 1960-as években a fényképei külföldi filmalkotók kezeibe is eljutottak és egyetlen vágyuk az volt, hogy Reget Herkules filmekben szerepeltessék. Kezdetben szinte mámoros volt az ajánlatok hallatán hangulata, később úgy érezte, hogy talán nézeteltérései lehetnek a producerekkel a testsúlyával kapcsolatban. Emlékezett, ahogyan Steeve Reevesnek is megszabták fizikumának méreteit. Reg meglepetésére a producerek közölték vele, hogy olyan hatalmas lehet amilyen csak szeretne. A filmek kasszasikerek voltak, sok pénzt hoztak a konyhára. Reg ekkor egy kicsit elhanyagolta az első szerelmét, a testépítést. Rövid, szabálytalan időközönkénti edzések jellemezték napjait, számtalan sérülést is begyűjtött. Park később úgy gondolta, hogy befejezi a filmes karrierjét, mindenképpen a családi életét tartotta szentnek és sérthetetlennek. Emellett egy rügyező edzőterem üzlet is lekötötte a teljes figyelmét.

Habár Reg 1965-ig filmezett, vendégfellépéseket is vállalt az 1963-as és 1964-es londoni Mr. Univerzumon. Ezeken a fellépéseken is nagyszerű izomzatot mutatott fel. Reg a legmelegebb fogadtatást kapta amit valaha is tapasztalt az addig eltelt időszakban.

1965 nyarán, filmes elkötelezttségeit hátrahagyva, volt ideje, hogy megfelelően edzen. Helyes volt-e vagy helytelen, eldöntötte, hogy indul az 1965-ös Mr. Univerzumon. A kezdetekben nem volt biztos, hogy hogyan készüljön fel. A több, mint 110 kg-os testét továbbfejlessze-e (amelyet álló tapsvihar üdvözölt egy évvel azelőtt), vagy leszálkásítsa-e magát, hogy definiált izomzatot mutasson a szemlélődőknek. Mivel nem szerette volna - mint a világ első bodybuildere, hogy eltűnjön nagyszerű formája - Reg az utóbbi utat választotta. Ezúttal is nyert, megnyerte a harmadik Mr. Univerzum címét.

Amikor versenyelőkészítő edzéseket végzett, Reg az alábbiakban bemutatott eszéstervvel állt elő, 6 napot edzett egy héten. Három-négy gyakorlatot csinált egy testrészre, mindegyik gyakorlat öt sorozatból állt. Hogy túllépjen azokon a ponton, ahol a fejlődés meg szokott állni, Reg minden izomcsoportot 20 sorozattal, egyenként 5 ismétléssel dolgozott meg. Két hét után ismét változtatott az edzéstervén, ekkor 12 sorozatot, egyenként 15 ismétléssel hajtott végre. Néha a két, eltérő rendszert egy edzésen belül kombinálta. Ezt a fajta megközelítést Reg helyesnek vélte, hogy az elmaradt testrészeket is felhozza és így nagyszerű izomsűrűséget, illetve nagyságot érjen el.

Reg Park a következő gyakorlatokat használta edzéseiben:

Vállizmok:
 • Oldalemelés állva, hüvelykujjak felfelé néznek
 • Nyak mögötti nyomás állva, kétkezes súlyzóval
 • Oldalemelés egykezes súlyzókkal
 • Vállból nyomás ülve, egykezes súlyzókkal
Tricepsz:
 • Tolódzkodás
 • Kétkezes tricepsznyújtás állva
 • Kétkezes, Z rudas tricepsznyújtás fekve
 • Tricepsz lenyomás csigán
Bicepsz:
 • Egykezes bicepszgyakorlat ülve, váltott kézzel
 • Kétkezes bicepszgyakorlat Scott-padon
 • Csigás bicepszgyakorlat Scott-padon
 • Egykezes bicepszgyakorlat ülve
Hát:
 • Merev lábú felhúzás (egy dobozon vagy padon állva)
 • Evezés kétkezes súlyzóval
 • Egykezes evezés
 • Evezés állva, csigán
 • Lehúzás hát mögé
Láb:
 • Nehéz, magas ismétlésszámú gugolás áthúzással szuperszetben
 • Hack gugolás kétkezes súlyzóval
 • Lábtolás
 • Hack gépes gugolás
 • Lábhajlítás
Lábikra (vádli):
 • Vádlizás lábtoló gépen
 • Vádliemelés állva
 • Vádliemelés ülve
 • Szamár típusú vádligyakorlat
Has:
 • Függő lábemelés
 • Felülés
 • Lábemelés padon
 • Törzsdöntés egykezes súlyzókkal
Mell (opcionális):
 • Fekvenyomás
 • 45 fokos nyomás
 • Tolódzkodás súllyal
 • Fekvenyomás negatív padon
 • Kétkezes és/vagy egykezes áthúzás
 • Fekvőtámasz két doboz között

Ami az étkezést illeti, elkerülhetetlen minden alkalommal azt mondani, hogy az leszel amit eszel. Park magas proteintartalmú kiegészítést végzett, nem használt túlságosan feldolgozott ételeket. A diétája meghatározottan magas proteintartalmú volt, de nem tartotta fontosnak, hogy elkülönítse a szénhidrátot a protein tartalmú étkezéseitől. Valójában számos szénhidrátforrást megevett, pont úgy, mint ahogy azt a mai testépítő bajnokok teszik manapság. A 60-as évek végefelé Reg folytatta a vendégfellépéseit. Ahol csak járt, kitörő lelkesedés fogadta.

Az 1970-es évek zsúfoltsága

Aztán eljöttek az 1970-es évek, az új, fiatal nemzedék, iszonyatos méretű izomzattal, szteroidok által támogatott fizikummal. A múlt nagy neveinek többsége eltűnt az új nemzedék által. Senki sem láthatott többé hasonlóan megkomponált kűrt, pózokat. A pózolás is megreformálódott a hetvenes évek elejére. A versengés már-már brutálissá vált.

Amikor Reg hozzáigazította gyakorlatait ehhez az új korszakhoz, a múltból vette gyakorlatai többségének alapelemeit. Az egyetlen probléma amit bárki megfigyelhetett, hogy Reg egy kicsit vaskos maradt, ami a definícióját illeti. Ez az állapot végül is ellene játszott. Reg hajlamos volt arra, hogy túlságosan lecsökkentse meglévő testsúlyát, mikor is az utat kereste a nagyobbfokú, szálkás külső felé, soha nem függött a szteroidok nyújtotta "biztonságtól". Reg kondíciója nagyon jó volt, a legjobbak között a világon, de körülményes volt számára megmérkőzni azon testépítőkkel, akik szteroidokat használtak, akik néhány edzés után formába tudtak lendülni. Új tervre volt szüksége, hogy felvegye a harcot az új jövevényekkel szemben.

Azután, 1970-ben a 42 éves Reg ismét felbukkant. Szerette volna ismét, negyedik alkalommal is a legjobban felépített ember címét megszerezni és mi más helyszín lenne a legalkalmasabb eme célre, mint a NABBA Londonban megrendezett Mr. Universe versenye. Reg, Arndold és Dave Draper. Ők hárman voltak azok, akik elkápráztatták a közönséget, úgy nevezték őket, hogy "A három nagy". Reg páratlan formát mutatott azon az estén, de amikor rá és Arnoldra került a sor, akkor vált tisztává, hogy Reg terve nem hagyott elegendő időt arra, hogy a definícióját kellőképpen kidolgozza, ami azon idők divatjává vált. Végül is a második helyen végzett, mögötte Dave Draper harmadikként volt befutó.

1971-ben Reg alulmaradt Bill Pearllel szemben, egy diétabeli balszerencse miatt. A következő, 1973-as és 1974-es években is visszatért, immáron tényleges és az akkoriban elfogadott definícióval, viszont sajnos hiányzott az az izomtömeg, amit abban a korszakban elvártak. Reg szeretett volna lépést tartani a korral, szerette volna keményebbre fogni az edzéseket, de nem tehette a már meglévő sérülései miatt, amiket egy évtizeddel korábban gyűjtött össze.

Az 1970-es évek közepe és végefelé Reg folytatta az edzéseit, bár már nem versenyszinten.

Robert Kenedy író rávette Reget, hogy részben dolgozzon az új magazinjának is, a Musclemag Internationaltnek, informatív cikkekkel lássa el a szerkesztőséget. Reg a bodybuilding területén is aktív maradt, immáron a másik, bírói oldalon foglalt helyet. Ami az 1980-as éveket illeti, Reg Park body áruházait eladta. Reg továbbra is a sport kivállóságai közé tartozott, világméretű szemináriumokon és előadásokon elnökölt.

Még manapság is rendületlenül edz, úgy ahogy azt tette az 1950-es években. Bár mostanában odafigyel, nehogy újabb sérüléseket szerezzen, általában hosszú bemelegítésekkel kezdi az edzését, amelyet korábban a fiatal éveiben elhanyagolt.

Vajon mi lesz a következő lépése annak az embernek, akia bodybuilding kezdete óta jelen van? Az életkora ellenére Reg továbbra is a legjobban felépített ember szeretne lenni a világon. Mire számíthatunk még attól az embertől, aki több Mr. Univerzum címet is birtokolt? Reg izommemóriája valószínűleg még mindíg éber, amelyet bármikor ismét próba elé lehet állítani. Csak el kell képzelni, ahogy ez a 75 éves ismét, ambícióktól telve fellépjen vendégpózolóként. Talán a Night of Champions-on? Vagy talán a Mr. Olympián? Vagy most, hogy a Masters Olympia egy neves, évente megrendezendő színvonalas esemény, ki tudhatja? Talán Reget meg lehet győzni, hogy mégegyszer vegye le a pólóját és mutassa meg magát. Micsoda éljenzés volna annak az embernek, aki ennyi, kitörölhetetlen emléket és a saját kézjegyét hagyta ott ezalatt az ötven év alatt ebben a sportban a bodybuildingben!

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
30 pak. 
 / 4.8
11%   6 190 Ft  
5 490 Ft
0,5 lit. 
 / 4.7
 
4 190 Ft
120 tab. 
 / 4.7
 
5 790 Ft
%
300 gr. 
 / 4.1
13%   5 190 Ft  
4 490 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104373 fénykép található.
Superbody 2014
Superbody 2014
Superbody Kupa 2004
Open A
Klujber Péter
Superbody Kupa 2004 Open A Klujber Péter
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
A zabpelyhes fehérje titkai - Body.Builder Gasztro Rovat 48. rész
A zabpelyhes fehérje titkai - Body.Builder Gasztro Rovat 48. rész
Első Motivációs Testépítő Konferencia 2009 - III. rész
Első Motivációs Testépítő Konferencia 2009 - III. rész
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....