Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
Juliette Bergmann  

Juliette Bergmann

Juliette Bergmann - a csodanő

Juliette Bergmann visszatérését, Fellini nagyra értékelte volna. Képzeljük el a sztorit: egy visszavonult testépítő nő elmegy egy cirkuszba, ahol vonzó porondmester válik belőle. Földígérő fekete estélyiben, végigvezényli a show-t, és utána egy füstfüggöny mögül előlépve mint egy látomás, bemutat néhány hatásos pózt. Miután sikeresen végigturnéznak Belgiumon, Franciaországon és Hollandián, a mi hősnőnk visszatér és egy hónappal negyvenharmadik születésnapja előtt, megnyeri a könnyűsúly kategóriát és az abszolút bajnoki címet a világ legnagyobb testépítő versenyén a Ms. Olympián. A valóság, mint ezt oly sokszor teszi, túlszárnyalja a képzeletet, és Bergmann aki nemzetközi bíró 1991-óta, és nem is gondol a visszatérésre, találkozik Middelharnisban, Hollandiában Wayne DeMiliával, az IFBB elnökével, aki rábeszéli, adjon önmagának még egy esélyt. Ebben az exkluzív interjúban megtudjuk ennek a Holland dívának a múlttal, jelennel és jövővel kapcsolatos mondanivalóját, terveit…

- Ön szerint mi az ami javult a megjelenésében amióta utoljára versenyzett 1989-ben?
- Sokkal érettebb, tapasztaltabb vagyok és ez meg is látszik rajtam. Ismerem a testem tudom, hogyan válaszol a különböző edzésmódszerekre, most már tudom, hogy mi a legjobb nekem. A diétával sem kell kísérleteznem, inkább az ösztöneimre hagyatkozom. A nyolcvanas években azzal voltam elfoglalva, hogy meghallgassam a többi embert, szerintük mit kéne tennem. Aztán rájöttem, ez így nem működik. Felhagytam azzal, hogy mások okosságait próbáljam magamon alkalmazni és visszatértem az alapokhoz. Alacsony szénhidrát és magas fehérje diéta az, ami tényleg működik nálam. A súlyzós edzéseken nem is kellett változtatnom, a kardiókat viszont megnöveltem: kétszer naponta 35-40 perc. És már készen is álltam…

- Ezek szerint, ön soha nem hagyta abba a súlyzós edzéseket, a nyolcvanas évek óta, amikor utoljára versenyzett?
- Nem, folyamatosan edzek, azóta is. Négyszer edzek hetente: először melledzés, utána váll és hát, lábak a harmadik napon és végül a negyediken a karok, így egymás után. Szerintem egy testépítőnek egész évben formában kell lennie.

- Hogyan jutott eszébe, hogy újból megpróbálkozzon a versenyzéssel?
- Las Vegasban a 2000-es Ms. Olympián beszélgettem Anja Langerrel (aki az utolsó versenyén 1988-ban második volt) a visszatérésről. Ő a 2001-es Olympián a nehézsúlyú kategóriában szándékozott indulni, én meg úgy döntöttem megpróbálom a könnyűsúlyt. Közben kiderült, hogy Anja gyermeket vár, így nem tudott indulni a következő Olympián. Azon a tavaszon, Hollandiában találkoztam Wayne DeMiliával, aki látta a cirkuszi fellépésem felvételét és felbátorított, hogy versenyezzek.

- Miféle cirkusz, milyen előadás volt ez?
- A nevünk Circus Wonder és öten vagyunk, mind nők. Van trapéz táncosunk, gumiemberünk –vagyis nőnk, talajtornászunk és testépítőnk is. Engem az igazgató keresett meg, olyan nő kellett nekik, aki egész évben formában van és izmos is. Megmondom őszintén, furcsának tűnt először a dolog, de kiderült hogy a Belga Balettintézet szponzorálja a fellépéséket, így döntöttem amellett, hogy csatlakozok a társulathoz. Különböző fesztiválokat látogattunk meg Belgiumban, Hollandiában és Franciaországban, összesen több mint száz fellépésünk volt két év alatt.

- Mi volt az ön szerepe a cirkuszi egyesületben?
- Én jelentettem be a különböző számokat, mint porondmester. Fekete estélyiben, teljesen „becsomagolva” végigvezettem a műsort… De a végén, a végén levetem ruhámat és mindenki láthatta mennyire izmos vagyok, testépítő vagyok.

- Szereplései a Circus Wonderben megkönnyítették önnek a testépítés színpadára való visszatérést?
- Teljesen természetesnek érzem a színpadi fényeket. Cirkuszi éveim alatt sokat tanultam a nézőközönséggel való kommunikációról, arról, hogyan „tálaljam” magam. A zene, amelyre pózoltam a Ms. Olympián, ugyanaz amelyre a cirkuszban léptem fel („I’ve Never Been to Me” Charlenetől). A zene arról szól, hogyan érik be, hogyan teljesedik ki egy nő élete, és ez tökéletesen megfelel nekem.

- Az ön győzelme egy jel arra, hogy a női testépítésnek vissza kell térnie a nyolcvanas évekbeli Cory Eversonhoz és Tonya Knighthez mint példaképhez?
- Remélem igen. Arra szeretném inspirálni a nőket, hogy táplálkozzanak egészségesen, végezzenek súlyzós edzéseket, és érezzék magukat egészségesnek, gyönyörűnek és vonzónak. Teljesen egyetértek azzal amit Valentina Chepiga (2000 Ms. Olympia nehézsúly nyertese) nyilatkozott a magazinokban az utóbbi év során. Azt szeretném, ha szép nők sokasága foglalkozna testépítéssel, és ha versenyeznének… Hazámban, Hollandiában is népszerűsítem a testépítő versenyeket, azt mondom a nőknek legyenek szépek, maradjanak nőiesek. Azokat, akik már túl nagyok és túllépték a nőiesség határait, rá szeretném bírni arra, hogy értékeljék újra önmagukat. Ennek a sportnak a jövője olyan nőkben rejlik, akik vonzóak és nőiesek, ilyen példakép szeretnék lenni mint Ms. Olympia.

- Ez az, amit Cory Everson képviselt mint Ms.O?
- Ha teljesen őszinte akarok lenni nekem Coryval csak az a bajom, hogy ő volt az aki elindította ebben a sportban a plasztikai sebészet használatát. Az kézenfekvő hogy így helyettesítsük melleinket amik „elfogytak” a kemény edzések miatt, de ahogy egyre nagyobbakra cseréljük őket- ez egyszerűen nem jó a sportnak. Szerintem az a vonzó, szexi amikor egy nő mellei proporcionálisak a testével. Ezzel a „minél nagyobb, annál jobb” hozzáállással Cory egy olyan trendet teremtett, amit sok nő követett, mert ő a példaképük. Amúgy személyesen kedvelem Coryt, csak azzal a példaképpel nem értek egyet, amit ő képvisel.

- Ön szerint Anja Langer jobb lett volna, mint példakép?
- Ő nagyszerű Ms. Olympia lett volna. Mindig is nagyon természetes és nagyszerű, ő egy klasszis. Szerintem ő jobb példakép lett volna, mint Cory, jobb Ms. Olympia lett volna.

- Mi volt az, ami önt meggátolta e cím megnyerésében, a nyolcvanas években?
- Képtelen voltam rájönni egy működő képletre, amellyel a legjobb formámat nyújthattam volna. Ezért nem is voltam felháborodva a helyezéseim miatt, tudtam ez nem a maximum, amit nyújtani tudok… Ma már tudom, hogy túl sokat experimentáltam különböző diétákkal ahelyett, hogy az alapoknál maradtam volna. Az a legjobb, ha a nők egy egészséges és intelligens stratégiát dolgoznak ki annak érdekében, hogy jobban nézzenek ki és jól is érezzék magukat.

- Az hogy legyőzte Iris Kylet az abszolút bajnoki címért folytatott versenyben, egyfajta jel lehetett önnek, hogy a női testépítés pozitív irányban fejlődik.
- Ez pont az, amit el akartam érni, hogy a nők akik érdeklődnek e sport iránt, lássák, hogy a női testépítés nem csak arról szól, hogyan legyünk minél nagyobbak, keményebbek. A lényege a női testépítésnek a nő kell, hogy maradjon, izmos, de nő. Ha Iris meg van elégedve önmagával, akkor nincs baj. De, sajnos a nézők többsége nem ilyennek képzeli el a női testépítőt… Ez az egyik dolog amit a cirkuszi éveim alatt megtanultam. Az emberek szinte elvárják, hogy csúnya legyél és férfias, de amikor meglátnak meglepődnek, mert az izmosság, női szépség és vonzerő kombinációja egészen más benyomást kelt.

- Váratlan volt a győzelem, vagy számított rá?
- Csak azt tudtam, biztosan, hogy sokkal jobb vagyok, mint a nyolcvanas években voltam. Legtöbbször a visszatérő versenyző nem éri el azt a szintet, mint a korábbi versenyeken. Azt tudtam, hogy a tapasztalat és érettség sokat javított a megjelenésemen. De azt is tudtam, mivel bíró voltam (IFBB), a kollégáim sokkal kritikusabb szemmel fognak értékelni, mint a többi versenyzőt, hogy még csak fel sem merüljön az, hogy kivételeznek velem. Tehát nekem majdnem- tökéletes formát kell hoznom a győzelemhez.


- Biztos megnézte a többi versenyzőt, hogy felmérje az esélyeit.
- Mérlegelés közben jól szétnéztem, hogy lássam mi vár rám. Láttam a két legesélyesebb könnyűsúlyú versenyzőt, Andrulla Blanchettet és Brenda Raganott. Az ő formájukat felmérve tudtam, esélyem van, hogy megnyerjem a kategóriámat. De az abszolút… még akkor sem volt halvány ötletem, hogy lehetőségem lesz megnyerni, amikor már tüzetesebben megnéztem Valentina Chepigát és Vickie Gatestt. Nem tudtam milyen irányt fognak majd a bírók követni, de ha a nőiesebb formákat pontozzák majd… Valentina kemény dió lett volna ha sikerül hoznia a legjobb formáját és Vickie is sokkal jobb volt mint az előző évben.

- Ön hogyan értékeli a női testépítés fejlődését?
- Addig, amíg az arc nőies marad, minden ok. Egy izmos, feszes testet kell bemutatni, egy csinos arccal. Mindig tükör előtt gyakorlok, hogy biztos legyek abban, hogy az arcom végig vonzó marad. Európában a női testépítés mindig megtorpan, amikor a keményebb, nagyobb testfelépítés jön divatba. Európában a vonzó, nőies és csinos nőket szeretik. Ez a hozzáállás az, amelyet szeretnék, ha elterjedne ezzel a sporttal kapcsolatban szerte a világon.

- Önnek bírói, versenyzői tapasztalata van, e mellet tisztségviselő a Holland Testépítő Szövetségben. El tudja képzelni, hogy tisztséget vállaljon magasabb szinten ebben a sportban?
- Igen, remélem sikerül majd. Meg szeretnék nyerni minél több nőt- főleg idősebbeket- a súlyzós edzésnek. A diéta és a kardió-edzés nagyon fontosak, de semmi nem helyettesítheti a súlyzós edzést, ha az izomtömeg növelése, az önbecslés és esztétikus testfelépítés a cél. A nőknek meg kell szabadulniuk a felesleges testzsírtól, egy jól összeállított diéta mellett a súlyzós edzés elengedhetetlen.

- Milyen diétát alkalmazott, amikor készült a Ms. Olympiára?
- Erősen hiszek az alapokban- kevés szénhidrát, sok fehérje. A nőknek akik az edzőtermembe járnak azt tanácsolom hagyják abba a cukor, tésztafélék és kenyérfélék fogyasztását.

- Írja le nekem egy tipikus munkanapját Middelharnisben.
- Öt harminckor szoktam először felébredni, eszem egy kevés zsírszegény sajtot és gyümölcsöt és visszafekszem aludni. Körülbelül három óra után felébredek és elkezdek készülni az előttem álló napra. A második étkezésemet nagyon élvezem, müzli mazsolával. Bemegyek az irodámba, ahol az Intermagnak dolgozom, ez egy Holland kiadó konszern, mint pénzügyi tanácsadó és könyvelő. Fél egykor van ebédszünetem, általában steak-et, csirkét vagy halat szoktam enni. Utána még három óra az irodában…Munka után kardiózni szoktam, vagy teremben, vagy futni a szabadban. Utána hazamegyek és vacsorát készítek. Vacsorára legtöbbször steak-et szoktam készíteni. Vacsora után súlyzós edzés következik, teremben. Levezetésképpen frissen facsart gyümölcslevet szoktam inni a bárban. A napi teendőim az étkezések, edzések ideje nagyjából ugyanaz mint tizenhárom évvel ezelőtt, amikor utoljára versenyeztem. Ez az állandóság és a kialakult szokásaim sokat segítettek a versenyre való felkészülésben.
- Mik a szándékai, meg akarja védeni a címét, amelyet végre sikerült megszereznie 2001-ben?
- Versenyezni fogok a 2002-es Ms. Olympián, és remélem sikerül megvédeni a címemet. Javítanom kell a lábaimon és még jobban leszálkásítani a mellkasomat, ha ez jól sikerül, nem látom akadályát a nyerésnek. Szükségem van rá, hogy egyre jobb legyek, fejlődjek minden téren. A történetemben nincs helye a kudarcnak, az egyedüli lehetőség a siker. Ebbe az is beletartozik, hogy minél több nőt nyerjek meg a testépítésnek a jövőben.

Fordította: Natesz
A FLEX nyomán
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
100 tab. 
 / 4.8
 
2 390 Ft
0,5 kg 
 / 4.7
 
4 990 Ft
1 lit. 
 / 4.7
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
500 tab. 
 / 4.8
22%   8 990 Ft  
6 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Superbody 2018
Superbody 2018
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
GULDS GYM
GULDS GYM
Kathi Béla Erősember Kupa
Kathi Béla Erősember Kupa
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....