Logo
Lee Haney beszél magáról és...Mondandója mindig felborzolja a kedélyeket!  

Lee Haney beszél magáról és...Mondandója mindig felborzolja a kedélyeket!

Lee Haney beszél magáról és...Mondandója mindig felborzolja a kedélyeket!

Sokan úgy tekintenek rá, mint a legnagyobb testépítőre, aki valaha is járt a föld színén. Lee Haney, aki 180 cm magas és a testsúlya 111 kg, még mindig imponáló jelenség. Ezer nap és éjszaka múlt el azóta, hogy utoljára fellépett a Mr.Olimpia dobogójára. Mégis sok ezernyi szurkolója szemében neve mindig Mr.Olimpia marad. Csak nézzünk rá! Még mindene megvan. Azok a széles, kígyószerű hátizmok dinnye-nagyságú delták, keskeny csípő, mély, vastag mellkas és foghíjas mosolya. Haney teste olyan, mint egy nagyteljesítményű "izomautó", amely nyugodtan pihen a garázsban, mindig készen arra, hogy elsöpörje az akadályokat bármi elől, ami kihívást jelent számára.

Joe Weider egyszer azt mondta: "Minden emberben benne van a nagyság lehetősége. Kevesen fedezik ezt fel. Még kevesebben használják ki." Lee Haney olyan ember, aki teljes mértékben kihasználta lehetőségeit. Feleségével, Shirley-vel, Josly fiával és Olympin lányával Lee mélységesen lelki beállítottságú és odaadó, családszerető ember. Ennek a szelíd óriásnak a csodálata túlmegy a testépítés határain; sokan szeretik a sportágon belül és kívül egyaránt. Dőljünk hátra és élvezzük ennek az embernek a szavait, aki pozitív hatással van mindenki életére, akivel csak találkozik. Örömmel mondhatom, hogy én is közéjük tartozom.

"A profik közül túl sokan feláldozzák kapcsolataikat, mert úgy gondolják, hogy meg kell tenniük annak érdekében, hogy bajnokok legyenek. Üres beszéd."

MF: Menjünk vissza egy pillanatra és beszéljünk azokról az eseményekről, amelyek az 1991. évi Mr. Olimpiához vezettek.
LEE: Miután megnyertem a hetedik Mr. Olimpiát, beszéltem Shirley-vel és megkérdeztem tőle, hogy megpróbáljam-e nyolcadszor. Végtére is Arnold rekordja hat bajnoki cím volt egymásután (és összesen hét), én biztonságban éreztem magamat, mivel hetet nyertem egyhuzamban. De nyolcadszor megpróbálni azt jelentette, hogy mindent vagy semmit - mindez benne volt a pakliban. Shirley rámnézett, és habozás nélkül azt mondta: "Miről beszélsz? Természetes, hogy meg kell próbálnod!" Miután megkaptam belegyezését, elhatároztam, hogy megpróbálom.

MF: Esélyed volt arra, hogy történelmet csinálj.
LEE: Igen. Shirley és én úgy gondoltuk, hogy ha van lehetőségem arra, hogy történelmet csináljak, vagyis én legyek az első, aki nyolc Mr. Olimpián arat győzelmet, akkor meg kell tennem. Ilyen dolgok ritkán fordulnak elő egy ember életében.

MF: Mi van azokkal a híresztelésekkel, hogy mivel a TwinLab-nél írtál alá és nem vagy már szerződött Weider-sportoló, nem fogsz nyerni?
LEE: Igen, ezt én is hallottam. Nem engedem azonban, hogy külső hírforrások befolyásolják gondolkodásomat, ezért ez nem zavar engem. Hosszú ideje ismerem Joe és Ben Weidert és tudtam, hogy ők semmiképpen sem próbálják befolyásolni a bírói döntéseket. Nyolcadik Mr.Olimpia győzelmem bizonyította ezt.

MF: Miért hagytad abba a versenyzést?
LEE: Mióta versenyezni kezdtem úgy tekintettem a testépítésre, mint hivatásra. Arnold mindig arra használta a testépítést, hogy előmozdítsa jövőbeni sikereit, és én biztos voltam abban, hogy én is ezt teszem. Miután megszereztem nyolcadik Mr.Olimpia címemet, elhatároztam, hogy időmet a Lee Haney World Class Fitness Centernek szentelem itt Atlantában, valamint a Haney Harvest House-nak, egy "non-profit" nem haszonra dolgozó, 16 hektárnyi területen fekvő ifjúsági üdülőhelynek, melyet Shirley és én létesítettünk a múlt évben.

"Amikor mi versenyeztünk, azért tettük, mert olyasvalami volt, amit szerettünk... egy család, egy testvéri közösség voltunk. Ha valaki nekitámadt egy fickónak és lehordta, jobban tette volna, ha felkészül, hogy megverekedjék az egész csapattal! Manapság nem látom ezt a magatartást."
"Nagyon sok fickó (profi) jár mindenfelé, drága kocsikat és házakat vásárol abban a hitben, hogy örökké fog tartani az, hogy jól fizetett profi testépítő. Semmi sem áll távolabb az igazságtól."

ELŐJÖNNI A VISSZAVONULTSÁGBÓL?

MF: Néhány évvel ezelőtt azt mondtad nekünk, hogy az Arnold Classic az egyetlen verseny, amely szóba jöhet az újbóli versenyzés szempontjából. Még mindig áll?
LEE: 1993-ban ott ültem a nézőközönség soraiban az Arnold Classic-et figyelve és próbáltam elképzelni magamat a dobogón, mint versenyzőt. Valami azt súgta nekem, hogy ez a verseny nem nekem való.

MF: Azt mondtad, ez a verseny. Ez azt jelenti, hogy nyitva áll a lehetősége annak, hogy egy másik versenyen részt vegyél?
LEE: Lelki késztetés kell ahhoz, hogy versenyezzek. Nyolc Mr.Olimpia győzelmem mindegyikébe szívemet-lelkemet beleadtam. Kelendőbbé tenne engem még egy Mr.Olimpia győzelem, vagy számítana valamit, a jövőmet illetően? Nem hiszem.

MF: Tehát anyagi szempontból nem késztetne semmi a versenyzésre?
LEE: Egy lépéssel hátrább kerülnék, ha csupán a pénzért tenném. Semmiféle anyagi hasznom nem lenne abból, ha most versenyeznék. Szeretném látni, hogy a Mr.Olimpia pénzdíját 400 ezer dollárról 500 ezer dollárra emelik. Ha figyelembe vesszük, hogy a testépítők mennyi időt fordítanak edzésre, erre az egyetlen nagy versenyre, van értelme a pénzdíj emelésének. Lehet, hogy ez a nap nemsokára eljön. Tudom, hogy Ben Weider és az IFBB minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy a testépítést a legmagasabb szintre emeljék. Minden tiszteletem Joe-é és Ben-é, és rendkívül nagyra becsülöm mindazt, amit sportágunkért tesznek. A testépítés ő általuk tette lehetővé számomra, hogy álmomat megvalósítsam és átlagon felüli megélhetésre tegyek szert.

Lee Haney mindig hitte, hogy sikere Istentől kapott áldás. A sikerrel, elismerésekkel, trófeákkal, sőt a hűtőkocsival együtt jár a másokat segítés felelőssége. Ez olyasvalami, amiről Lee sohasem feledkezett meg.

AKKOR ÉS MOST

MF: Változott a testépítés azóta, hogy először kezdtél sportolni?
LEE: Mindig úgy véltem, hogy a néger sportolóknak nem adták meg a sportban azt az elismerést, melyet megkaphattak volna. Nem akarok ujjal rámutatni külön senkire, mivel érzem, hogy ezért, valamennyi magazin felelős. Erősen hiszem, hogy a néger testépítőket többet kellene szerepeltetni a címlapon. Tudom, hogy mindegyik magazinnak nyereségesnek kell lennie, és a négerek kelendőségével probléma van, mégis valamilyen egyensúlyt kell létrehozni. Valakinek kezdeményeznie kell és a néger testépítőknek meg kell adni azt, ami őket megilleti. Sportágunk határozottan nagy léptekkel haladt előre. Valamennyi sportoló, tekintet nélkül színére, több pénzt keres, mint valaha. Ez nagyszerű. Mégis, van még mindig javítani való, és össze kell dolgoznunk, hogy sportágunkat a lehető legjobbá tegyük.

MF: Hogyan jellemeznéd a jelenlegi versenyszerű testépítést?
LEE: Átlagon felüli fickók teljesen új iskolája jelenik meg. A versenyzők egyre jobbak lesznek. Az olyan fickók, mint Shawn Ray, Kevin Levrone, Vince Taylor, Lee Labrada és Dorian Yates, mind elsőrangúak. Úgy vélem többüknek kellene tekintetbe venniük a testépítést, mint olyan munkát, ahol jó pénzt kereshetnek, és szórakozhatnak. Túl sokan engedik, hogy saját énjük legyen az akadály, és ez megzavarhatja őket. Fel kell hagyniuk azzal, hogy a dolgokat annyira személyesesen vegyék- különösen egy rossz helyezést.
Én mindig úgy tekintettem a testépítésre, mint hivatásra. Mindig tudtam, hogy a nap múltával- a testépítés esetében az év végén, - ha elég keményen dolgoztam, meg lesz a jutalmam. Ez a hit segített, hogy megálljam a helyemet, és sohasem engedte elfelejteni, hogy honnan jöttem. Terveztem a sporttól való visszavonulásomat is. Biztosítottam, hogy üzleti dolgaim sikeresek legyenek, és hogy bizonyos fajta anyagi függetlenséget érjek el nem a versenyszerű testépítés révén.
Látom, hogy nagyon sok fickó nem teszi ezt. Járnak mindenfelé, drága kocsikat és házakat vásárolnak abban a hitben, hogy örökké fog tartani az, hogy jól fizetett profi testépítők. Semmi sem áll távolabb az igazságtól.

MF: Úgy tűnik, a testépítés sem mentes a sablonoktól. Mi volt az a döntő mozdulat, amikor először kezdtél versenyezni?
LEE: Nem volt lehetséges, hogy valakinek családja legyen és élvonalbeli profi testépítő is legyen. Naponta órákat kellett az edzőteremben töltenünk és minden gondolatunkat az edzés foglalta le. Én mégis bebizonyítottam, hogy ez hazugság. Sohasem éreztem komoly feszültséget egyetlen Mr.Olimpia évemben sem. Mindig ugyanaz a Lee Haney voltam. Lee Labrada, Vince Taylor és Dorian Yates mind családos emberek, és nézd meg, hogy mindhárman milyen remekül teljesítenek. Úgy tűnik, hogy az erős családi érzéssel rendelkező fickók a legstabilabbak, a legboldogabbak és a legrendezettebbek. A profik közül túl sokan áldozzák fel kapcsolataikat, mert úgy gondolják, hogy meg kell tenniük annak érdekében, hogy bajnokok legyenek. Üres beszéd! Tapasztald meg és élvezd az életet, és ne fojtsd vissza lélegzetedet arra várva, hogy egy bizonyos esemény bekövetkezzék, mielőtt megengednéd magadnak, hogy boldog légy.

MF: Mi az, ami hiányzik a sportágban?
LEE: Nemrégiben beszélgettem Franco Columbuval arról, hogy mi az, ami annyira más a mai sportban ahhoz képest, amikor mi versenyeztünk. Alapvetően több pénz van most és ez óriási ösztönzést jelent a jelenlegi profik számára. Ennek eredményeként közülük sokan nagyon anyagiasak. Ebben az értelemben annyira verseny centrikussá is vállnak, hogy edzési indítékaik megváltoznak. Amiikor mi versenyeztünk, azért tettük, mert olyasvalami volt, amit szerettünk. Hogy pénzt is kereshettünk vele, nagyszerű volt, de nem ez volt az elsődleges indítékunk a versenyzésre. Szórakoztunk, és szerettük azt. Egymásnak a legjobbat akartuk. Nem voltunk önzők, féltékenyek, vagy irigyek és nem vágtunk grimaszokat egymásra. Egy család, egy testvéri közösség voltunk. Ha valaki nekitámadt egy fickónak és lehordta, jobban tette volna, ha elkészül, hogy megverekedjék az egész csapattal. Manapság nem látom ezt a magatartást. Csak azt szeretném mondani: gyerünk fiúk, ébresztő! Olyan sportágból éltek, amit szerettek. Mulassatok jól!

MF: Mi van a sportágbeli bajtársiassággal, vagy annak hiányával?
LEE: Most más időket élünk. Úgy gondolom, hogy egy csodálatos korszak legvégét élhettem itt. Emlékszem a versenyzők bajtársiasságára olyan fickókkal, mint Albert Beckles, Dave Johns, Tom Platz, Mohammed Makawy, Frank Zane, Jusup Wilcosz és mások. A fickók egyre idősebbek lettek és akkor kétségtelenül volt egy eltérő érettségi tényező. A manapság versenyző profik nagy többsége fiatal. Legtöbbjük nincs olyan kapcsolatban egymással, mint mi voltunk.

A MR. OLIMPIA HÉTVÉGE

MF: Beszéljünk az 1994. évi Mr. Olimpia hétvégéről. Magyarázd meg azt az észrevételedet, amit tettél, hogy az igazi férfiaknak igazi, erőteljes zenére kell pózolniuk.
LEE: Úgy gondolom, minden egyes profinak olyan zenére kell pózolnia, amely hitelesíti azt a magatartást, amivel a nézőközönséget akarja megnyerni. És miután láttam Gunter Schlierkampot valami igazi, erőteljes zenére pózolni és látva David Dearth kijövetelét és pózolását Celine Dion dalára, ráeszméltem, hogy egyetlen férfinak sem szabad pózolni az "I m Your Lady" (Én vagyok a te asszonyod) c. dalra!

MF: Mi volt a véleményed a Bajnokok Mr. Olimpiájáról?
LEE: Az, hogy remek volt! Tudtam, hogy a küzdelem Lou Ferrigno és Robby Robinson között dől el. Mindig szerettem Robbyt. Amikor 16 éves voltam, egész hálószobám Robby képeivel volt tele. Az övéhez hasonló testalkatra vágytam.
És Lou az Incredible Hulk (kb. Elképesztő Óriás) szerepében valóban ösztönzött engem. Lou is nagyot alakított volna a Bajnokok Mr. Olimpián.

MF: Mit gondolsz a Miss Olimpiáról? Lendának meg kellett volna vernie Laurát?
LEE: Nem láttam versenyt, de hallottam, hogy nagyon vitatható volt.

MF: Mit gondoltál Dorian Yates 3-ik olimpiai győzelméről?
LEE: Az a Dorian, akit az 1994. évi Mr. Olimpián láttam, 3-4 kiló többlettel rendelkezett. Úgy véltem, hogy addigi legrosszabb formájában láttam. Hiányzott belőle 1993. évi Mr. Olimpiájának élessége és csiszoltsága. Úgy gondolom azonban, hogy sokkal jobb volt az esti bemutatón, mint az előzsűrizéskor. Dorian háta és vádlija lenyűgöző. Doriannak valóban vigyáznia kell. Shawn Ray és Kevin Levrone közel álltak a pénzhez és csak egyre nehezebb lesz számára, hogy ezeket a fickókat legyőzze. Úgy vélem, hogy szimmetriában Shawn legyőzte Doriant. És azt gondolom, hogy Kevin, mind szimmetriában, mind pedig izmosságban jobb volt.

MF: Mi a véleményed Paul Dilletről?
LEE: Ha Paul valaha is rendbe hozza a dolgokat - a pózolást, az élességet és az izomzat ellenőrzését - Mr.Olimpia lehet. Ő igazi óriás! A probléma az, hogy mire a legtöbb fickó tökéletes megjelenéséhez elkészül, már elkésett. A bírák nem veszik figyelembe őket. Paulnak mindent rendbe kell hoznia az 1995. évi Mr.Olimpiára.

MF: Ha teljes szívvel és lélekkel edzenél, és igazán győzni akarnál egy kilencedik Mr. Olimpián, meg tudnád tenni ezt a mai versenyzők ellenében?
LEE: Igen, kétségtelenül. Isten óriási alkati adottsággal ajándékozott meg. Látod, amikor 1991-ben nyolcadik Mr.Olimpia versenyemet megnyertem, a lehető legjobb formámban voltam. Azóta testemet három éven át pihentettem. Most megszereztem a tapasztalatát és csínját-bínját annak, hogy az edzés és étrend helyes kombinációit összehozzam ahhoz, hogy minden sikerüljön.

MF: Mitől függ az, hogy visszatérj a dobogóra?
LEE: Lelkileg akarnom kell. Azután lennie kell megfelelő anyagi ellenszolgáltatásnak. Nem mennék vissza a dobogóra félmillió dollárnál kevesebb pénzért.

MF: Mi lenne, ha valaki előállna egy versennyel, amit mondjuk „Titánok Csatájának” neveznének, összeeresztve téged Dorian Yates-szel, Paul Dillet-tel, Kevin Levrone-nal, Shawn Ray-el, és a többi nagyokkal 500000 dolláros pénzdíjért a „győztes mindent elvisz” jelszóval?
LEE: Először is komolyan kellene ezért imádkoznom. Látod, mielőtt nyolcadik Mr. Olimpiámat megnyertem, szívem mélyén éreztem már, hogy győztem, mielőtt dobogóra léptem volna. Ha ugyanez az érzésem lenne a Titánok csatájával kapcsolatban, versenyeznék és győznék. E felől semmi kétségem.

MF: A Muscle and Fitness és milliónyi olvasója figyeli minden szavadat, amit mondasz. Mondd el hát nekünk, milyen dolgok foglalkoztatnak?
LEE: Szeretem a testépítő sportot. Remélem, hogy nem távolodik el túlságosan messze hagyományos gyökereitől. Valahányszor testalkatomat bemutattam, azt kívántam, hogy úgy nézzenek rá, mint egy műalkotásra. A testet ilyen módon kell megmutatni, mivel itt sportról van szó. Mégis van panaszom, mégpedig az irány miatt, amelyet némelyik magazin képvisel. Közelebbről, a testépítés kizsákmányolása.

MF: Ezt hogy csinálják?
LEE: A magazinokban jelenleg egy csomó meztelenséget látok, férfiakét és nőkét egyaránt. Nekem nincs problémám azzal, hogy a testet művészi módon mutatják be, azonban oda jutottak, hogy a magazinok egyre többet és többet mutatnak. Az emberek minden hónapban rohannak megvásárolni a magazinokat csak azért, hogy lássák, ki fogja levetni - nő vagy férfi - a ruháját! Úgy vélem, hogy ez tiszteletlen dolog a női testépítés korszakában. Én nem engedem, hogy Josh fiam megnézze e magazinok egy némelyikét! Amikor fiatal testépítő voltam, lementem az újságosbódékhoz és átnéztem minden ott lévő izommagazint. Most nyiss ki egyet! Mit látsz? G-húrokat, fehérneműt és teljes meztelenséget. A lágy pornó felé tartunk és ez nem közömbös! Ha a sportág és az izomkiadványok mindegyike az üzlet és a pénz körül forog, akkor rendben, legyen úgy. Ez nem számít, egyetértek. Szeretnék látni azonban valakit, aki előáll és megőrzi sportágunk tisztességét azzal, hogy nem hajlandó kinyomtatni azokat a képeket, amelyek elveszik a testépítés lényegét és tisztaságát. Én nem akarom, hogy bárki is kéjsóváran nézze testemet. Testalkatom nem azért van, hogy olyan szembetűnően mutogassam, hogy valaki a saját ágyába kívánja. Azt a módot, ahogyan bemutattam a testemet, hivatásként választottam és ezzel kerestem a kenyeremet.

MF: Mit gondolsz, miféle bajnok voltál?
LEE: Rajongóimat kell megkérdezned. Én mindig úgy bántam az emberekkel, ahogy kívántam, hogy velem is bánjanak. Sohasem vártam el senkitől sem, hogy másként gondoljon Lee Haneyre, mint csupán egy személyre, hanem mint olyasvalakire, aki hajlandó keményen dolgozni, és amit csinál, azt a legjobban.

LEE, AZ EMBER

MF: Ha valaki megvonná tőled az összes izmot, az összes címet, az évek során kapott sajtóvisszhangot és nyilvánosságot, az utazásokat szerte a világon és mindazokat, akikkel találkoztál és ezek után csak Lee Haney maradnál, boldog lennél?
LEE: Ez azt jelentené, mintha semmit sem tettem volna a testépítésben. Nos, ha nem a testépítésben, valami másban lettem volna a legjobb. Én boldog vagyok, tekintet nélkül arra, hogy mit csinálok. Amikor fiatal voltam, szüleim belém csepegtették azt a hitet, hogy különleges eset vagyok, és bármi lehetek, ami lenni akarok, ha eléggé keményen és céltudatosan dolgozom. Sok mindenhez van kedvem, Isten mégis a testépítés felé irányított és abban a legjobb lettem.

MF: Megfeleltél annak az ideálodnak, hogy olyan fajta ember legyél, amilyen lenni akartál?
LEE: Tudod, az élet - utazás. Minden egyes napon törekedned kell arra, hogy jobb és több legyél annál, aki az előző nap voltál. És amikor visszatekintek életemre, tudom, hogy Isten kegyelméből történt, nem pedig saját erőmből, hogy sikeres voltam. Miután abbahagytam a testépítést, az emberek kérdezték, hogy mit fogok csinálni. Mondtam nekik, hogy nem tudom, de tudtam azt, hogy bármit választok, az meggyőző, gyümölcsöző és sikeres lesz!

MF: Beszélj nekem arról a kiegyensúlyozottságnak nevezett jelenségről - amikor a lelki, szellemi és testi dolgok összhangban vannak.
LEE: Ez minden. Amikor 17 éves voltam, imádkoztam; megígértem Istennek, hogy ha Ő jónak látja és megengedi nekem, hogy felemelkedjem és a legjobb legyek a sportágban, én biztos vagyok abban, hogy dicsőíteni fogom Őt. Sikereimet pedig arra fogom használni, hogy a világot jobbá tegyem. Nem sokkal imádságom után megnyertem a tizenéves Mr. Amerikát, a junior országos, majd a felnőtt országos bajnokságot és a Mr. Universe-t - mindezt ugyanabban az esztendőben! Ez szinte hihetetlen volt!
Senki más nem tette meg ezt eddig soha ebben a sorrendben és csupán egy év leforgása alatt. Tudtam, hogy Isten meghallgatta imádságomat és rajtam a sor, hogy teljesítsem a megállapodás rám eső részét.
A test, a szellem és a lélek egy háromszög egyenlő oldalai. Vedd el bármelyiket közülük, az egész háromszög összedől. Mindig keményen dolgoztam, hogy harmóniát valósítsak meg e területek mindegyikén.

MF: Úgy véled, hogy a jelenleg színen lévő profik rendelkeznek mindhárommal?
LEE: Én nem tudok ítélkezni és belelátni senki szívébe sem. Azt akarom mondani, hogy ha meg is van náluk, kevesen beszélnek róla. Ha nem tudsz tanítani és felemelni másokat azzal, amit tudsz vagy teszel, akkor nincs haszna egyiknek sem. Hiszem, hogy azért vagyunk ezen a földön, hogy segítsük és szeressük a többi embert. Ez a rendeltetésünk.

MF: Ez volt a te életutad Mr. Olimpiaként?
LEE: Ha tudok valamit, ami biztosan segíthet másoknak, beszélni akarok nekik róla. Mindig ösztönözni akartam azok életét, akikre sportágunk hatással van. Akarom, hogy tudják azt, igen, lehet feleségük, gyermekük és kapcsolatuk Istennel, ami a legfontosabb dolog. Kereshetünk sok pénzt, és elérhetünk világsikereket, ha nincs lelki kapcsolatunk minden erő forrásával, minden kicsúszik az ujjaink közül. Elnézek sok idősebb fickót, nem csupán a mi sportágunkban, hanem egyéb sportágakban is. Mijük van, amit felmutathatnak cserébe vad és gondtalan életvitelük éveiért? Sokuknak kevés a pénze és rengeteg a csődbejutott kapcsolata. Szomorú, azonban mégsem kell így lennie. Nem vagyok tökéletes - távol állok tőle, ha azonban segíthetek elkerülni valakinek a hibákat és ösztönözhetem őket arra, hogy boldogabb, teljesebb életet éljenek, akkor megtettem a magamét.

SEGÍTSÉG A MAI FIATALOKNAK

MF: A versenyzéstől való visszavonulás óta milyen terveknek és ügyeknek szentelted idődet és erőidet?
LEE: Sok ösztönző beszédet tartottam iskolákban, hogy segítsek a gyerekeknek célok kitűzésében, és hogy elindítsam őket az életben. Nagy álmunk vált valóra, amikor Shirley-vel létrehoztuk a Harvest House-t. Ez nem haszonra dolgozó, felekezethez nem kötött menedék - szegénynegyedi, erőszak áldozatául esett és fogyatékos - gyermekek számára, ahol erkölcsöt, értékítéletet, fegyelmet, maguk és mások iránt felelősséget és tiszteletet tanulhatnak. A természetbe vivő útjaink vannak, egy kis állatkertünk, sportpályáink és sokféle tevékenységünk, amelyek ezeknek a gyermekeknek esélyt adnak arra, hogy a természetről tanuljanak és élvezzék azt, majd társadalmunkban kifejthessék képességeiket, mint teljes értékű emberek.

MF: A mai gyerekek olyan sok kihívással néznek szembe; drogok, alkohol, bandák. csonka családok, durva családok, hogy néhányat említsek. Hogyan segítheti őket a testépítés?
LEE: A testépítés látványt tud nyújtani a gyermeknek. Kezdetben ez a látvány fizikai. Ahhoz, hogy nagyobbak és erősebbek legyenek, gyorsan rájönnek, hogy helyesen kell étkezniük és edzeniük.
Egészség-orientáltabbakká válnak, és ennek eredményeként kerülik az olyan dolgokat, amelyekkel beszennyezik testüket, mint az alkohol, a dohány és a kábítószer.
A testépítés ezen kívül segít felkészíteni a gyermekeket a sportolásra. Amikor sportolni kezdenek, figyelemben részesülnek, és úgy érzik, hogy részei a csapatnak, olyanok, akik egy csoporthoz tartoznak.
Ez a cél, a remény és a bátorítás érzését adja nekik.

MF: Melyek a legfontosabb értékek életedben?
LEE: A legelső, harmóniában lenni Jézussal. Mindenben, amit teszek, ragaszkodni akarok Isten szavához.
Szeretni és tisztelni akarom a feleségemet. Szeretnék jó apja lenni gyermekeimnek. Jó üzletember akarok lenni és alkalmazottaimmal, és ügyfeleimmel úgy akarok bánni, ahogy szeretném, hogy velem is bánjanak. El akarom fogadni az embereket olyanoknak, amilyenek, és segíteni őket, amikor csak tudom,

MF: Melyek legnagyobb félelmeid?
LEE: Hogy azok a problémák, amelyek fiataljaink előtt vannak, továbbra is fenn fognak állni anélkül, hogy kísérletet tennének azok megoldására. Ők a mi jövőnk.
A Biblia azt tanítja nekünk, hogy látás híján az emberek el fognak veszni. Ezt a látásmódot el kell ültetnünk fiataljaink és felnőtteink lelkébe. Ha mi felnőttek nem rendelkezünk ezzel a látással, hogyan rendelkezzenek vele fiataljaink? Együtt kell dolgoznunk, keményen, törődnünk kell egymással és meg kell tanulnunk egymás terhét viselni. Mert ha egy valakinek problémája van, mindannyiunknak van. A jövőnkre kell tekintenünk. Ezért van sürgető szükség a Harvest Housera. Szeretnék látni ilyen otthonokat mindenütt a világon.

MF: Hogyan kívánja Lee Haney, miként emlékezzenek rá?
LEE: Csak olyan ember akarok lenni, aki megfelelt rendeltetésének az életben. Szeretnék jó sáfárja lenni a nekem adott javaknak és olyasvalaki, aki továbbadta, amit Isten adott neki és azokkal helyesen cselekedett; továbbá olyan, aki segíti és szereti a többi embert. Kívánom, hogy így emlékezzenek rám!

A Magyar Muscle&Fitness
1995-ösz száma nyomán
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
3 kg 
 / 4.5
7%   14 990 Ft  
13 990 Ft
30 pak. 
 / 4.8
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
634 gr. 
 / 4.7
 
8 690 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
Superbody 2010
Superbody 2010
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.Tv Episode #66. Szilveszteri Különszám!
BB.Tv Episode #66. Szilveszteri Különszám!
Shawn Rhoden sztori röviden
Shawn Rhoden sztori röviden
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....