Logo
Barna Róbert  

Barna Róbert

Barna Robi - Abszolút Magyar Bajnok

Az idei év nagy visszatérői közül Barna Robi az egyik – ha lehet így fogalmazni – legimpozánsabb versenyző, mivel a „királykategória”, a nehézsúly reprezentánsa. 176 centihez 110 kiló körüli versenysúlyával és 53-as karjával a legmasszívabb magyar versenyzők egyike.
A 2000-es Malajziai VB óta tartott kényszerpihenőjét azonban idén már megszakítja; terveiről, a kihagyás okairól és múltjáról faggattuk – még a nyáron, de az interjú a versenyszezonnal kapcsolatos teendők meg ki tudja mi miatt – fene a pofámat – nem került eddig adásba.

- 1990-ben kezdtem el a testépítést. Előtte világ életemben sportoltam és egyszercsak váltottam, hogy jó, akkor már kezdjünk súlyzózni. Atletizáltam meg karatéztam, de megszűnt ennek a lehetősége, vége lett a karateedzéseknek, akkor átváltottam súlyzózásra. Mindig erősebb alkatú voltam és szerencsére bejött ez nekem: jobban állt az alkatomhoz, mint a karate.

- Hány kilós voltál akkor?

- 60-65 kiló körül voltam, amikor 16 évesen elkezdtem, erősebb voltam a koromnál, nyolcadikos koromban jöttek a srácok és nézegették a bicepszemet, mert akkor is olyan kis formás volt - viszonylag szerencsés alkatom volt, azt lehet mondani.

- Első verseny?

- Junior jelvényszerzőkön ’92-’93 környékén már indultam, mindig ezüstjelvényt szereztem, de nem tudtam, hogy diétázni kell, nem tudtam, hogy szőrteleníteni kell, barnítani kell stb. – vidéki kis buta gyerekként sok mindent nem tudtam.

- Volt edződ?

- Nem, saját magam. A gyulai Atlaszból indultam, ott edzettem, senki nem segített akkor még szakmailag. ’95-től a Pintér Feri segít.

- Ki küldött el jelvényszerzőre?

- Senki, az edzőtársammal találtuk ki, hárman feljöttünk Gyuláról. Igazából szerintem a ’95-ös junior magyar bajnokságtól kezdődik az én „pályafutásom”. Akkor kezdtem el kicsit komolyabban versenyezgetni, harmadik voltam akkor nehézsúlyban, ugyanilyen elkészületlen formában. Onnantól kezdve kezdett el engem a Pintér Feri segíteni, havonta egy-két alkalommal jöttem fel hozzá. Ő vitt bele igazából ebbe a sportba. Nagyon ért hozzá, meg lehet nézni, milyen embereket nevelt ki, benne van ő ebben nagyon!
Ez azért is van, mert ő nagyon jó ember, nagyon segítőkész, - állítólag azért, mert neki is volt olyan, aki sokat segített – másrészt mert versenyzett, ’84 körül még Magyar Bajnokságon indult, ezért ő tudja, hogy ez mivel jár. Egy olyan ember pedig, akinek semmi köze nem volt hozzá, lehet hogy szakmailag valamit ért, de mégse olyan. És a lényeg, hogy ő emberileg, hozzáállás szintjén is olyan, hogy még más klubból is járnak hozzá, és mindenkinek segít. Már úgy jönnek az emberek, hogy a Pintér Feri adjon-adjon-adjon. Sőt, bíróként is nagyon korrekt, egyáltalán nem részrehajló, a saját embere elé is betesz bárkit, ha jobb nála. Ilyen emberből kellene még egy pár.

- Neked is segített ilyen szinten, hogy szerzett lakást stb.? Sok ilyet hallottam.

- Nem szerzett - adott lakást! Ingyen laktam, mondhatni ingyenélő voltam szinte, amikor felköltöztem: voltak itt a terem alatt garzonlakások, és teljesen ingyen a rendelkezésemre bocsátott egyet. Sőt, Ő költöztetett fel ’98-ban! Bepakolt a kocsijába, felköltöztetett és ezáltal biztosította a lakásomat 2-3 évig. Azután költöztem el, de a mai napig lakhatnék az ő általa biztosított lakásban. Egy vidéki gyereknek pesten a lakásgondot megoldani óriási dolog.

- Miből éltél?

- Rendőrként dolgoztam még előtte Gyulán és simán átkértem magam ide a kerületbe. Mindig úgy voltam vele, hogy a lakhelyemen és a munkahelyemen közel legyen egymáshoz, most is itt lakom a terem közelében. Az nekem marha fontos, hogy ne az utazgatással menjen el az időm. Ha a belvárosban kellene laknom, az rossz lenne, azt nem bírnám. Nekem az túl nagy, túl nagy forgatag, utálok is bejárni, az a tumultus, a nyomor, a zsúfoltság: vidéki emberek szerintem nem bírják ezt az életritmust.

- Térjünk vissza a versenyzéshez!

- ’97-ben volt az első komolyabb versenyem, magyar bajnokságon elindultam 23 évesen, abszolút újoncnak számítottam és második lettem. Én lepődtem meg a legjobban, ez elég jó eredmény volt. Akkor azt mondta a Feri, jó, azt látja rajtam, hogy érdemes felkészülnöm nemzetközi versenyekre, ezért most álljunk meg kezdjünk el tömeget növelni és a másfél év múlva esedékes ’99-es őszi világbajnokságra felkészülni.

- Te nem voltál az a típus, aki elindul minden versenyen, ha jól tudom!

- Nincs értelme félévenként versenyezni, mert az ember nem tud fejlődni, kiég. Sokan versenyeznek száz versenyen, de igazából nem tudnak egyiken sem jó formát mutatni. Képtelenség félévente folyamatosan jó formát hozni. Kell idő, hogy a szervezet regenerálódjon, sőt egyszerűen meg kell valamikor nőni! Fél év alatt, ha összeszámolod, van 6 hónap két verseny között, pihensz két-három hetet verseny után, 3 hónap tömegelés és marad egy-két hónap szálkásítás, ami kevés: ez valaminek a rovására meg, így nem tud az ember fejlődni. Ez nem olyan sport.

- Tehát másfél évig készültél fel.

- Igen. A végén 125kg-ról kezdtem fogyasztani. Emlékszem, VB előtt két héttel voltam a legjobb formámban, egy osztrák versenyen. Ott ’99 kilóval mérlegeltem életem legjobb definíciójával, de ez sajnos a VB rovására is ment, ott nem tudtam már ezt a jó formát hozni. Pár héten belül egy versenyző nem tudja ugyanazt a csúcsformát kihozni magából.

- Mennyi ideig diétáztál?

- 16 hét. 3-4 hónapos diétákat tartok: nagyon hosszú diétákat csinálok, mert az elején még át kell állnom, meg kell szoknom. Az első 2-3 hétben csökkentem le a kaját és ezt végig tartom. Ahogy közeledik a verseny, a kalóriát, a vizet, mindent el kell venni természetesen. Nem számolgatom, érzésre csinálom. Úgy vagyok vele, nem az a lényeg, hány kilósan versenyzek – ebben könnyebb dolgom van egy súlycsoportos versenyzőnél - nekem az a lényeg hogy hogyan nézek ki jól, plusz-mínusz pár kiló nem számít. Ez a szerencse a pluszos súlycsoportban. A lényeg: mit mond a tükör. Van olyan, hogy verseny előtt két hétig csak halat eszem: 2 kiló párolt halat, semmi mást: ez nulla szénhidrát! Ha nem elég jó a forma két hétig, ha jó, akkor csak egy hétig. Napi két kiló hal – természetesen akkor már nem lehet sózni - két edzés, pózolás – és ilyenkor az ember halszagú! (nevet)

- Kiegészítők?

- Fehérje, amino folyamatosan megy – ez szükséges, hogy az ember egy picit azért az izmait megtartsa.

- Tömegeléskor mit eszel? Ügyelsz a minőségi táplálkozásra, vagy nem annyira? Szépen ki szoktál kerekedni!

- Tömegeléskor mindenevő vagyok. Eszem még szalonnát és kolbászt is, szó szerint mindenevő vagyok, azért is engedem el a testsúlyomat egy picit, de én úgy gondolom, egy versenyzőnek a versenyidőszakban kell jól kinézni, nem úgy, mint ahogy sok testépítő csinálja, hogy versenyen kívül majdhogynem jobb formában vannak, mint versenyen! Egy versenyzőnek a versenyen kell jól kinéznie: nekem az a véleményem.
A másik dolog, hogy zsír nélküli tömegnövelés nem is nagyon van, mert hogy is lehetne! A profiknál sincs, pedig ők már nagyon benne vannak, pedig ők a táplálkozásra egész évben odafigyelnek (már aki: van néhány híres szemétkajaevő testépítő, mint pl. Lee Pries, aki gyorséttermi kaján élt – a szerző megjegyzése), más az orvosi hátterük is, még náluk is elzsírosodnak, ha felszednek 20 kilókat testsúlyba.

- Jó példa volt erre Dennis James, a júniusi Profi EB-n!

- Igen, ő úgy nézett ki, mint egy kövér ember. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a hasa kockás volt: nagy, de kockás. Én úgy gondolom, versenyszezonon kívül egy testépítőnek el kell engednie. Az a duma meg, amivel mindig jönnek nekem, hogy nem fogok tudni befogyni, mert nagy a belem – 120 kilós embert én még nem igen láttam kis béllel.

- Nyilvánvalóan valahova kell pakolni a kaját!

- Persze, enni-inni egész nap, ettől azért kicsit kitágul az ember bélése.

- Mit szoktál szénhidrátforrásnak használni?

- Csak diétánál figyelek oda a minőségi kajára, ilyenkor rizs, főtt krumpli, durumtészta, puffasztott rizs. De nem fogyasztok olyan sokat ezekből, és este természetesen már nem szabad szénhidrátot fogyasztani. Annyit eszem ezekből, amennyi jólesik, de nyilvánvalóan ez több, mint ami egy 80 kilós ember szükséglete. Persze vannak olyan napok, mint most, ezen a hülye nyáron, hogy az ember egyszerűen nem bír enni, ezért fele annyit eszik, mint kellene, inkább sokat iszik. Ezért is nem megy talán le a súlyom, mert megiszom azt a mennyiséget, amennyivel kevesebbet eszem, így egy kicsit felvizesedek.

- A VB szereplésednél tartottunk, mielőtt elkanyarítottuk a témát. Két VB szereplés után eltűntél, mi volt ennek az oka?

-’99-ben, mint említettem a VB-n nem sikerült olyan jó formát hozni, mint 2 héttel előtte az osztrák versenyen, ez abból is látszott, hogy attól az embertől kaptam ki, akit előtte legyőztem! Nagyon „ügyes” voltam, túlságosan jó akartam lenni ezért nagyon be akartam tölteni – be is vizesedtem! A következő évben a malájoknál jobban sikerült az egész, csak a doppingteszttel volt kisebb probléma: az itthoni vizsgálatom jó volt, kint meg érdekes módon nem lett jó. Két év eltiltás lett az eredménye. Aztán lakást vettem, ezért 2002-ben nem tudtam versenyezni, mert törlesztenem kellett a tartozásaimat - emellett nem lehetett készülni, de most már szerencsére túl vagyok ezen.

- Mivel foglalkozol most, az edzősködésen kívül?

- Járok portázni vidékre, edzést tartok itt a Fitness 2000-ben. De igazából nem edző vagyok, hanem (A Feri azt szokta mondani, mondjam azt, hogy kisfőnök, de nem szeretem ezt a szót) a Feri helyettese, mondhatni bizalmi állásba kerültem. Adminisztratív dolgokkal is foglalkozom és egyebekkel, amik a terem működésével járnak. Ez a klub nekem nagyon sokat adott, amiért hálás lehetek. A Ferinek köszönhetem az eddigi eredményeimet - és hozok még neki, megígérhetem!

- Mik a terveid a közeljövőben?

- Tavasszal lesz az EB, erre mindenképpen szeretnék jó formát, de most őszre a Sztípity Robi beoltott a “Bajnokok Éjszakájával”, ami egy pénzdíjas verseny komoly nyereménnyel. Úgy voltam vele, hogy ősszel nem indulok, mivel tavasszal Európa-bajnokság, de végül úgy döntöttem, csak rámfér egy felkészülés - meglátjuk, hol tartok, mit tudok magamból kihozni - és utána készülök teljes gőzzel az EB-re, ami reméljük összejön. Tetszik, hogy végre pénzdíjas verseny lesz; eddig a legkomolyabb díjazott versenyem a Burizer-gála volt, ahol nagyon komoly tárgynyeremények+készpénz voltak. Persze jobb a készpénz, hiszen jó, ha az ember kap egy TV-t, de pénzből kell megvenni a kaját. A Superbodyn nem indultam sajnos, ott voltak még komoly nyeremények, de változás lesz tudomásom szerint: beszéltem a szervezőkkel, akik azt mondták, idén a versenyzők díjazása kisebb lesz ugyan, mert inkább a közönségre fognak költeni. Én azt mondtam, ez jó, legalább több nézőt vonz a verseny, ez nagyon fontos - de azért az abszolút bajnok nyerjen legalább egy robogót!

- Az a baj, hogy kevés a reklámérték a médiában, a kereskedelmi tévéket ez nem érdekli. Ott olyan szinten érdekes, hogy ki halt bele az anyagba, és ennyi. Ez az eladható.

- Igen, ez nem Amerika. Ott valamit mindenben jobban tudnak, edzésben is. Sokan mondják, hogy a pénz miatt, de szerintem nem csak a pénz miatt. Megvannak ott a megfelelő emberek, pl. akik a szintolt (a szintol egy olajszerű anyag, ami az izmokba fecskendezve az izmok méretét növeli – ez már egy igencsak nem kívánatos vadhajtása ennek a sportnak. A szerző megjegyzése) is tudják, hogy hogyan kell használni.

- Mi még nem is nagyon hallottunk a szintolról szerencsére! (A helyzet az interjú készítése óta megváltozott – a szerző megjegyzése)

- A vízhajtók is nagyon veszélyesek, abba bele lehet halni. Viszont Mohamed Benazizán kívül mást nem nagyon tudunk mondani, akinek ezzel komolyabb gondja lett volna. Megy a médiában hogy a dopping egészségtelen meg veszélyes, és hányan haltak meg, a rémhírekkel ellentétben? Egyáltalán nem olyan sokan, mint adott esetben másban.

- Ez már a kamu a médiából, a szenzációhajhászás!

- Volt valamelyik újságban, hogy egy katona meghalt, mert szteroidot fogyasztott. Aztán később kijött egy egészen picike cikk, hogy nem a szteroidok miatt halt meg, hanem valami komoly fertőző betegsége volt, agyhártyagyulladás, vagy ilyesmi. Ha bemész egy orvoshoz, és megmondod, hogy szteroidot szedsz, azt fogja modndani: te jó isten, ebbe bele lehet halni! Miért? Mert az orvos csak azt ismeri, hogy elolvassa a mellékhatásokat amik nagyon durvák lehetnek, de ha megnézed, minden gyógyszernek hasonló, nagyon erős mellékhatásai lehetnek!

- Igen, aztán kimegy, iszik egy kávét és rágyújt! Ez a képmutatás! Holott messze nem a testépítés az, ahol a legkeményebb a doppingolás, csak a testépítésre a jól látható eredmények miatt könnyebb mutogatni!

- Azért ott is elég komoly! De nézd meg a bicikliseket, akikkel labor megy és nyolc ember visznek, hogy vérátömlesztést tudjanak adni! A biciklisek gyakrabban meghalnak a doppingtól, mint a testépítők.

- Ez az, amit sokan nem értenek, hogy a testépítők nem a teljesítmény fokozása miatt koxolnak…

- Nem. Az izom növelésére. A szteroidok segítenek bevinni a tápanyagot, és segítségükkel a tápanyagbevitel nagyobb lehet. Sokan azt képzelik, hogy azért kell szteroidokat szedni, hogy jobban menjen az edzés és ezáltal, mivel jobban megy az edzés, nagyobbak lesznek az izmaik. Ez nagy tévedés. És persze megfelelően nem táplálkoznak hozzá! Mit építsen be akkor a testünk, ha nem kap elegendő fehérjét, akkor minek az egész? Nem könnyű dolog ez a testépítés, ez tényleg egy életforma.
Ha a tényezők: az edzés, a koxolás, a pihenés, a táplálkozás plusz még a kiegészítők közül az egyik egy picit nincs rendben, onnantól kezdve egy versenyzőnek lőttek. Ha pl. ha valaki folyamatosan éjszakázik, az soha nem lesz jó testépítő versenyző, mert nem lehet: nem tud pihenni, hiába alszik nappal 10 órát, az éjszakai alvást semmi sem helyettesíti. Ahhoz ráadásul hogy bírják az éjszakát, mit csinálnak sokan? Isznak vagy szívnak, na ezeknek annyi! Nem ítélem el őket mert én is éjszakázok, szerencsére egy héten csak egyszer, de nem tudnám csinálni állandóan. Aki egy héten 3 éjszakánál több munkát végez, és nem csak bejár aludni, az előtt le a kalappal.

- Beszéljünk kicsit az edzésről, hányszor edzel egy héten és milyen elosztásban?

- Tömegnővelésnél egyik héten ötször, másikon hatszor. Egy vagy két izomcsoportot egyszerre. Első nap láb, második mell, harmadik hát-trciepsz, negyedik váll-bicepsz, majd ez folytatódik.

- Nagy súlyokat használsz?

- Relatív: azt mondják, elég nagy súlyokkal dolgozom. 260-ba guggoltam most 8-at és mélyet guggolok; kétszázba 3-4 ismétlést belenyomok fekve. Szóval egy kicsit “nagy súly” centrikus vagyok, erőmelők közt is nőttem fel, úgy gondolom, hogy a nagy izomhoz kis súly nem elég. Képtelenségnek tartom, hogy valakinek 100 kilótól nagy mellkasa legyen, vagy valaki 100 kilóval jó combokat növesszen ilyen szinten. Egy átlagembernek lehet hogy tök jó, de egy nehézsúlyú testépítőn versenyzőnek már komoly súlyokkal kell dolgoznia.

-Sérülések?

-Szerencsére nem. Mindig odafigyelek a belemlegítésre. Három bemelegító sorozatot végzek minden egyes gyakorlatnál, majd négy sorozatot csinálok, általában 4x8-at, kivéve a has és a vádli, ott 15-ös ismétléseket végzek. Fogyasztásnál jóval többet, 10-12-es ismétlés számig felmegyek: rövid pihenőkkel, hajtósan edzek, sokkal intenzívebben. Ezért is kellett sajnos most az edzőtársamtól megválnom, mert nem fér bele az időbe.

- Nincs idő megvárni? Az nagyon pörgős edzés lehet!

- Nincs. 35 másodperceket pihenek. Persze 35 másodperccel nem tudsz guggolni, a nehéz gyakorlatoknál ez 2-3 perc - ami tömegnövelésnél akár 4-5 perc is – de gépeknél és formázó gyakorlatoknál ilyen rövid pihenőt tartok. 250-260 kilós guggolásnál azért szuszogni kell. Szálkásításnál van mindig reggeli aerob és hasedzés. Köztudott, hogy a reggel, éhgyomorra történő aerob edzés viszi legjobban a zsírt. Kerékpározás, séta, hasazás, ennyi. Akkor egy picit hajtani kell. Ez az időszak jön most, 3 hónapig minden nap edzés.

-Végezetül áruld el nekünk - hogy képben legyünk, hol tartasz a felkészülésben - a mai napon mit eszel? Lesz még egy kis csoki, vagy már diéta van?

-Á, nem! Rizs, csirke; szerencsére nem vagyok édesszájú, azt csak tömegeléskor, de akkor akár egy nap egy táblával is. (Nem nagy ügy, ezt a barátnőm is simán megcsinálja – a szerző megjegyzése) Az a baj, hogy leveses vagyok, de nincs diétás leves! Emlékszem, ‘99-ben a közértben álltam az osztrák verseny után és néztem, hogy milyen zacskós levest kéne venni, hogy majd EB után ehessek. Egyszercsak megjelent Szabó Péter, a szövetség akkor elnöke, odajött hozzám és gratulált az eredményekhez. Na, mondom ez egy figyelmeztetés, hogy még gondolni se gondoljak a levesre! Ez egy ilyen sport: muszály néha szigorú önfegyelmet tartani!

Az interjú óta eltelt az őszi versenyszezon és - bár nem minden alakult tervei szerint – Barna Robi kitűnő szezont zárt, rangos nemzetközi eredményekkel.

Drugs Bunny
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Mi ebben a meglepő? Nézd végig, megtudod!
Flex Lewis mégsem vonul vissza, helyette 2020-ban visszatér open testépítőként.
Roelly Winklaar a zsűrizés alatt eltörte a lábát, mégis simán nyerte a Prága Pro-t.
Termékajánló
600 gr. 
 / 4.7
5%   7 990 Ft  
7 590 Ft
0,5 lit. 
 / 4.7
5%   3 890 Ft  
3 695 Ft
5 kg 
 / 4.8
10%   27 990 Ft  
25 190 Ft
3,08 kg 
 / 4.9
5%   17 690 Ft  
16 805 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104321 fénykép található.
Mátra Kupa 2005
Backstage
Balla Yvette
Mátra Kupa 2005 Backstage Balla Yvette
Superbody 2018
Superbody 2018
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Túl a fájdalmon - Egy baleset története
Túl a fájdalmon - Egy baleset története
BB.Tv Episode #10.
BB.Tv Episode #10.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....