Logo
Hátedzés Kormány Mihállyal  

Hátedzés Kormány Mihállyal

Hátedzés Kormány Mihállyal
Ez itten kérem tisztelettel kedves olvasók új, hiperrealista rovatunk, melyben teljesen frankóba beszámolunk nektek egyes versenyzők (de szeretném mondani, hogy sztárok! De még egyikük se volt valóseggsóban) edzésérők okulásul, kÍváncsiságkielégítés céljából és hogy eloszlassuk, valamint tápláljuk az ezzel kapcsolatosn legendákat.

Első áldozatunk Kormány Mihály, akire még 2001-ben ragadt rá a „mi Misink” szlogen, pedig a Suzukinak virsli a kereke, ellenben Misinek marha nagy a lába.

Misi abszolút nyugodt vérmérsékletű ember, rajta nem látszik az sem, amikor izgul a színpadon, igaz, hogy saját bevallása szerint nem szokott, de szerintem igen. Képes elpirulni, ha dicséretet kap - ez a szerénység az, ami olyan szimpatikussá teszi őt a rajongók szemében.

Nemrégiben esett meg vele az az aprócska anekdotába illő történet, amely során a munkahelyén tartózkodva éppen személyi edzést végzett, amikor valaki megkérdezte tőle: „Misi, mi az ott a cipőd talpán?” Misi lenézett és teljes lelki nyugalomban válaszolt: „hát egy pulykamell!” És frankón, egy teljes szelet párolt pulykamell volt a cipője talpára tapadva! Történt ugyanis, hogy reggel véletlenül kiborította a kaját és amikor lehajolt, hogy összeszedje – a testépítő nem dobja ki a kaját ilyen apróság miatt! – véletlenül rálépett az egyik szelet húsra, így azt magával vitte a villamoson az edzőterembe! Persze 130 kiló felett nem tűnik fel az embernek az a tizenegynéhány deka pluszsúly a cipőn!

Misi erőssége a lába, ezért logikusan nem a lábedzéséről beszélünk, mivel az kevésbé intenzív – mondhatni hanyagolja a lábát teljesen -, mint a felsőtest edzése. A kritikák szerint Misinek felsőtestben kell javulnia, közte a háta alsó részében is, ezért most meglessük, mit tesz ezért.

Misi edzés előtt elvileg jól bemelegít, a gyakorlatban azonban munkája miatt nincs ideje (edzőként dolgozik) ezért a bemelegítést gyakran letudjuk egy kis könnyűsúlyos csigás tarkóhoz húzással.

Az első gyakorlat nem mindig – ugyanis különböző edzéseket csinál –, de gyakran a húzódzkodás mellhez. Ez nem gyerekjáték ekkora testsúllyal, ezért Misi hajlított lába alá teszem a kezem hogy segítsek, amitől néha aggódni kezd, hogy sokat tolok rajta felfelé, de ez csak illúzó: az én filozófiám ugyanis az, hogy - nem kis részben lustaságom miatt is - igyekszem a segítséget csak imitálni, egyszerűbben fogalmazva: tőlem ha beledöglesz, akkor is megcsinálod! A rúddal sajnos sokáig probléma volt, mert nincs a teremben egyenes húzódzkodó rúd – sajnos idő hiányában Misi a munkahelyén edz, ami nem épen tökéletes -, de megoldottuk azzal, hogy a keresztcsiga felső, enyhén ívelt összekötőjét használjuk (köszönet a panatta elmeroggyant dizájnereinek), ami bár túl vastag és fennáll a veszély egy akrobatikus seggreeséshez, mégis legalább szinte ideális enyhe ívével jó bedurranást biztosít.

Maga a gyakorlat kivitelezése egy ideje speciális: nem a teljes mozgástartományt használja Misi, nem engedi teljesen le magát - hogy a hát feszülése végig meglegyen – a felső holtponton pedig rendkívül erősen ráfeszít a maximális összehúzódás érdekében: igyekszik lapockáit minél jobban összetolni, miközben a könyöke nem mozdul hátra. Négy-öt sorozat ebből elég kimerítő, de ez csak a kezdet: a felső hátnak adunk a pofájára még egy kis csigás lehúzással is, ezúttal tarkóhoz. Itt a koncentráció és a kontrakció – de szép szavak így együtt - hasonlóan lényeges, valamint az ismétlések sebessége még hangsúlyozottabb: a lehúzás valamivel dinamikusabb, a visszaengedés pedig lassú, hogy ebben a fázisban is dolgozzon az izom, ahogy visszatartja a súlyt.

Nagyon fontos itt a helyes végrehajtás: a szokásos görnyedt háttal nyakba rángatás nem célravezető, inkább a homorú háttal végzett kivitelezést választjuk, szintén koncentrálva a lapockák kontrakciójára. A súly nem lényeges: a megfelelő vérbőség kisebb súllyal is elérhető, ha jó a technika, így fokozatosan, sorozatról-sorozatra növeljük, amíg van súly a gépen. Az utolsó sorozat 100 kilóval – ne kerteljünk – nem könnyű cseppet sem, pedig a súly effektíve nem nagy.

Négy sorozat után meghagyjuk a csigát a franciáknak, következik az egyik legjobb hátgyakorlat, az evezés. Két huszast dobunk a nagyrúdra és szép szabályos ismétlésekkel, a vállat kicsit előrejtve, onnan felhúzva a lapockák összehúzódásáig, majd lassan visszaengedve végezzük a gyakorlatot. Hát homorúságára itt is – mint mindig – nagyon kell ügyelni, egyrészt a hatásosság, másrészt a sérülések elkerülése érdekében.

Misi ilyenkor már úgy néz ki, mint akit belelöktek a szökőkútba – ez a felpörgetett anyagcsere eredménye, így persze kortyolgatjuk is a vizet rendesen. Az utolsó sorozatnál már nem csak az erősen kifújt levegő, hanem némi nyögés is hallatszik, mivel a súlyt közben 120 kilóra progresszívkodtuk, ami még mindig nem sok, de a szabályosság és a lassú végrehajtás így is maximális bedurranást okoz.

Következik a T-rudas evezés T-rúd nélkül. Szegény ember vízzel főz, vagy mi!? Ezért beállítjuk a sima 20-as rudat az egyik végével a sarokba, egyikünk rálép, másikunk pedig egy – eredetileg hátcsigához való – kettős fogantyúval húz, ami nagyon jól bedurrantja a nagy hátizom alsó részét, de kicsit más érzés, mint az evezés.

A súly szintén növekszik minden sorozatban, 15-ös tárcsákat használunk, mert azok nem olyan nagy átmérőjűek és nem koppannak le. Három sorozat ebből szokás szerint bőven elég, de meg nem tudnám mondani, mennyit csináltunk, addig növeltük a súlyt, amíg még tök szabályosan bírtuk – de itt még mindig nem horrorisztikus súlymennyiséget kell érteni.

Az utolsó gyakorlat a klasszikus erőemelő felhúzás lassabban végrehajtva - ez se vezeti a hobbygyúrósoknál a top-listát! Így, edzés végére helyezve határozottan kellemetlen dolog ez, főleg amiatt, hogy az ember alkarja bizony elfárad annyira, hogy nem bírják el az ujjai a súlyt – ezt ki lehetne gurtnival küszöbölni, de mostanában Misi éppen a fogáserősségének fejlesztése miatt nem használja. A másik megoldás lenne, hogy erőemelő módra az egyik kéz fordított fogással fogja a súlyt, de van erre egy nem létező aranyszabály, miszerint kis súlyt csak rendes madárfogással fogjunk, mivel 150 kiló alatt vagyunk és nem egy ismétlésre megyünk. Egész kis súllyal kezdünk, és nem is jutunk sokáig, de itt szintén nem a súly a lényeg, hanem az, hogy annyira bedurranak az alsó hátizmaink, hogy úgy fáj, mint egy idegbecsípődés – ez néha egész ijesztő! Majd’ megfeledkeztem arról, hogy a felhúzás előtt azért 2-3 sorozat hiperhajlítást is végeztünk súllyal, már az is adott a hátizmoknak rendesen!

Ennyi volt tehát a hátedzés, elbúcsúzunk hát bácsitól úgy egy hétre, hadd regenerálódjon. Időtartamban valahol háromnegyed és egy óra között: ilyenkor már frissek, kipihentek és jószagúak vagyunk, de lehet, hogy van ebben a mondatban egy-két szó, ami kakukktojás. Nagyon fontos az edzés utáni turmix, majd nem sokkal később az étkezés és Misi egyáltalán nem arról híres, hogy nem szeret enni.

Azoknak, akik esetleg nem értik a lényeget: Misi nem a sok edzéstől ilyen nagy, hanem a sok kajától! Versenydiéta alatt képes volt megenni egy nap alatt öt kiló sótlan és fűszerezetlen mikrózott halat (szasknyelvet büdöshalat) és hozzá két kiló barnarizst – asszem jó lecke lenne ez azoknak, akik kávéskanállal mérik ki a turmixba a proteint! Mármint ha megértenék, mire célozgatok az evéssel.

Az Önök hűséges narrátora,
azaz inkább billentyűzetre vetője
Drugs Bunny ismertebb nevén, a kokszosnyúl
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
120 tab. 
 / 4.7
 
5 790 Ft
100 kap. 
 / 4.6
5%   4 190 Ft  
3 980 Ft
500 tab. 
 / 4.8
22%   8 990 Ft  
6 990 Ft
1 kg 
 / 4.8
 
990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104377 fénykép található.
Magyar Bajnokság 2004
-87,5 kg
Tóth Zoltán
Magyar Bajnokság 2004 -87,5 kg Tóth Zoltán
Női Fitness OB 2001 -167cm
Szczepanowsky, Szalay, Zimber
Női Fitness OB 2001 -167cm Szczepanowsky, Szalay, Zimber
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
GULDS GYM
GULDS GYM
BB.Tv Episode #29.
BB.Tv Episode #29.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....