Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
A pokolba és vissza – hogyan tovább  

A pokolba és vissza – hogyan tovább

A pokolba és vissza – hogyan tovább?

2003-ban Tom Prince élete majdnem véget ért. Ez az írás az ő történetét meséli el.

Tünetek.
valami nem volt rendben. Tom Prince mindig jobban szenvedett a veresenyekre történő felkészülés előtt, mint a többi srác. Feláldozott minden energiát, pihenését és a hangját, hogy eddig sosem látott szálkásságot érhessen el. Néha a diéta mélypontján elkapott egy náthát, influenzát, ahogyan mások is, mikor védelmi rendszerük legyengült. De ez valahogy mégis más volt. A tünetek furcsák voltak: viszkető bőr, kiszáradt ajak, duzzadt boka és nehézkes légzés – és hosszasan március végéből áprilisba nyúltak.

Megpróbálta figyelmen kívül hagyni a vészjelzéseket és bízott benne, hogy egy nap majd arra ébred, hogy a tünetek elmúltak. Pedig a 2003. évi Bajnokok Éjszakájára történő elszánt diéta és felkészülés közepette úgy tűnt, semmi sem fékezheti meg. Az antibiotikumok csökkentették a problémákat néhány napra, de aztán a bajok visszatértek és rosszabbak voltak mint valaha. Prince már két hónappal a verseny előtt folyamatos kimerültségtől szenvedett, még az utolsó szénhidrát-megvonós napoknál is jobban. Egyszer edzőpartnere, Bob Cicherillo szeme láttára esett össze a venice beach-i Gold’s Gym előtt, mert már arra sem volt ereje, hogy a parkolóig elvánszorogjon. Arra a tíz másodpercre, amíg végigcsinált egy sorozatot, összeszedte magát, de a sorozatok között épp hogy csak eszméleténél tudott maradni. Volt olyan nap, amikor egyetlen perc kardiózásra sem volt ereje. Az edzőtermi szellemiség lényege a fájdalom kizárása, csak nyomni tovább és erősödni akármilyen gyötrelmes is legyen. Egyik testépítő sem tette magáévá jobban ezt a szellemiséget, mint Tom Prince. A világ legerősebb gyúrósainak egyike, képes volt vállból hármat nyomni 455 fonttal és hét ismétlést csinálni a hack-gépen 900 fonttal, de ezért a fizikumért igen megszenvedett. Újjáépített válla és térde, valamint krónikusan gyulladt ízületei miatt marékszámra kellett szednie a fájdalomcsillapítókat, hogy az edzést végig bírja csinálni. Ez a „sohasem-adom-fel” mentalitás is szerepet játszott abban, hogy nem ment el orvoshoz. Ez a mentalitás, és a félelem attól, hogy mit mond majd az orvos.

Diagnózis.
Az orrvérzések voltak a legrosszabbak. Néha órákig nem állt el és a vére olyan sűrű volt, mint a szörp. Április tizedikén, valamivel több, mint hét héttel a Bajnokok Éjszakája előtt Tom feleségének, Rebeccának sikerült elrángatnia a helyi kórházba. Miután az orvos megvizsgálta Tomot és vért vett tőle, a várakozás percei következtek. Tom nagyon nyugtalan volt és szeretett volna túl lenni az egészen, mert bízott benne, hogy végre elérheti élete legjobb formáját és megnyerheti a Bajnokok Éjszakáját. Amikor a doktor visszatért félrevonta Rebeccát és a következőket súgta neki: „Szeretném, ha higgadt maradnál. Aggodalomra nincs okod és a helyzet nem olyan, hogy meg kellene ijedni, de Tomot azonnal át kell vinned a sürgősségire.” Prince meghallotta az orvos szavait és megkérdezte: „Úgy érti most rögtön, vagy mostanában, mondjuk holnap?” A doktor határozott volt: „Nem mostanában, hanem most azonnal.” Megmutatta Prince-nek a laboreredményt, amin egy szám be volt karikázva. „Ez a kreatinin szintje. 6.9, látja?” Prince pontosan tudta, hogy mennyi a normál érték. Tudta azt is, hogy egy akkora embernél, mint amilyen ő, ez az érték nem lehet magasabb 2.0-nél. „Mi hiányzik?” kérdezett vissza. „5.9” – hangzott a válasz. „Tehát veseelégtelenségem van?” „Igen.” hangzott a válasz. Prince először nagyon megdöbbent, majd sóhajott és a feleségére nézett, akinek az arcán már folytak végig a könnycseppek. Prince megfogta a kezét és megpróbált valami olyasmit mondani, amit mindenki mondana ebben a helyzetben, hogy minden rendben lesz és hasonlók. Az igazság sajnos az volt, hogy ettől a pillanattól fogva maga sem volt biztos többé semmiben.

Tom és Rebecca egy közeli vendéglőhöz hajtottak és fagyit rendeltek. Prince persze diétázott, de tudta, hogy annak már úgyis annyi. Amit viszont nem tudott az az, hogy mekkora életveszélyben van. Ha tudta volna, azonnal átment volna a sürgősségire. Eközben Rebecca hangulata az összeomlás érzéséből átváltott és most rettenthetetlennek tűnt. „Csak egy percre tudod valamivel meglepni őt” – mondja feleségéről Prince – „Ha gond van, kőkemény tud lenni.”

Kritikus körülmény.
A kórház sürgősségi osztályán a váróterem tele volt beteg és sérült emberekkel akik mogorván bámulták maguk előtt a padlót. Amikor Prince megmutatta a laboreredményeit az orvosoknak, azok habozás nélkül átküldték az intenzívre. A mellkasi röntgent követően ágyba fektették és valamilyen spray-t fújtak a szájába. Megkérdezte azt is, hogy milyen lett a röntgen. „Szívelégtelensége is van.” – választolta az orvos.
Ez volt a mélypont. Prince valóban úgy érezte, hogy életveszélyben van és akár a végóráit élheti. Szívelégtelenség! Ekkor még nem tudta, hogy ez az folyamatos akut veseelégtelenség következménye is lehet. A test elkezd vizet visszatartani a lábfejben és a bokában. A vízmennyiség pedig annyira megnövekedett Prince testében, hogy a szó szoros értelmében megfulladhatott volna a saját levében.

Kezelés.
A szájspray nitroglicerint tartalmazott, hogy enyhítse a szívpanaszokat. Az orvosi team természetesen azonnal vízhajtót adott, hogy megszabadítsa Tom testét a feleslegesen raktározott víztől. Felírtak egy másik gyógyszert is, hogy az egekbe szökő vérnyomást lecsökkentsék és antibiotikumot is egy újabb problémára, Tom vérző fekélyeire. Néhány órával később, miután a vízhatjó elvégezte a dolgát, Prince sokkal jobban érezte magát. Mikor másnap Cicherillo meglátogatta a kórházban, állapota a normálishoz közelített, de még mindig úgy nézett ki, mint akinek nincs sok hátra. A társaságot kedvelő „Mérges Bob” most ágyban kellett lássa edzőtársát, elektródákra és oxigénre kötve, tele a testéhez ragasztott csövekkel. Cicherillot ebben a pillanatban nem érdekelte, hogy fognak-e valaha együtt lábtolózni, csak szép csendben szeretett volna barátjával megöregedni. Prince pedig csak feküdt a kórházi ágyban, tűnődve a feleségén, előző házasságából származó két gyermekén, testépítő karrierjén és a bizonytalan jövőn. Fel kellett tennie a kérdést: hogyan tehette ezt önmagával. Rebecca gyümölcsöt és Nutri-Grain szeleteket csempészett a „vese-diétába”, ami csak forró teából és fejes salátából állt. „Ha meghalok, nem éhenhalni szeretnék.” viccelődött Prince. Naponta kellett dialízisre járnia öt napon keresztül. A harmadik napra a kreatinin szint 3.9-re csökkent – még mindig veszélyesen magas, de a vesék már 50%-ban működtek a kezdeti 15%-hoz képest. Az orvosok azt mondták, hogy ritka az olyan beteg, aki ilyen drámai sebességgel kezd felépülni, de hozzátették, hogy a vese- és szívelégtelenség is elég ritka a 34 éves embereknél. Egy héttel az érkezését követően Tom elhagyhatta a kórházat de szembe kellett néznie a kétes jövővel és heti három dialízissel.

Okok.
Amikor Prince először hallotta a szörnyű diagnózist, azonnal az jutott eszébe, hogy ez azoknak a testépítő szereknek tudható be, amiket éveken át szedett és injekciózott magába. A sürgősségin ügyeletes orvos megkérdezte az életvitelét illetően és arról, hogy szed-e valamit. „Igazság szerint nem iszom és nem dohányzom, de van pár szteroid meg más cucc, amit szedek.” mondta erre. „Kérem soroljon fel minden szteroidot, amit valaha szedett.” – kérte az orvos és már kezdte volna írni. „Az összeset?” – kérdezte Prince – „Azt hiszem ahhoz fog kelleni még egy toll.” Mikor Prince felsorolta az összes cuccot, amit testépítő múltja során használt, a lista hossza még őt magát is sokkolta. A tollas beszólásakor még nem gondolta, hogy milyen hihetetlen mennyiséget szedett be élete során. Mégsem a növekedési hormon és egyéb anabolikák voltak, amik az orvosok figyelmét felkeltették, mivel azokat a máj már előzetesen bontotta így azok nem hathattak a vesékre olyan drámaian. Az a nyolc Advil tabletta azonban, amit napi két-három alkalommal az ízületi fájdalmaira szedett, az bizony megkongatta a vészharangot. Az orvos elmagyarázta, hogy a fájdalomcsillapító ilyen fokú túladagolása egyenes utat jelentett a veseelégtelenséghez (az Advil tablettából nem tanácsos hat szemnél többet szedni egy 24 órás perióduson belül, orvos tanácsát kell kikérni más gyógyszer párhuzamos szedése esetén, valamint tíz napnál tovább huzamosan használni nem szabad). Prince ledöbbent. Hogyan lehetséges az, hogy őt, a 300 font súlyú testépítőt, aki rendszeresen injekciózta magát mindenféle cuccokkal, kicsinálja egy vödör ibuprofen? A gyógyszer mellett az orvosok a vesebaj miatt felelőssé tették a kiemelkedően magas vérnyomást és elméletben a magas fehérjetartalmú diéta is szerepet játszhatott – bár a sok fehérje egy normál működésű vese esetén önmagában nagyon ritkán okoz komplikációkat. Prince továbbá úgy vélekedik, hogy a szteroidok és hasonló anyagok szerepet játszottak a magas vérnyomás kialakulásában. „Ezt nem egy dolog tette önmagában, hanem a dolgok összessége.” mondja.

Megelőzés.
Visszagondolva megállapítható, hogy Prince veséi már a 2001. évi Mr. Olympiára történő felkészülés során elkezdtek bizonytalankodni, ami abban nyilvánult meg, hogy testének szokatlan helyein kezdett bevizesedni. A vesék azért vannak, hogy kiszűrjék a szemetet a vérből és fenntartsák a test víz- és elektrolitegyensúlyát. A szokatlan helyeken történő vízvisszatartás korai intő jel lehet a veséket illetően. Prince leginkább azt bánja, hogy nem járt el rendszeresen vérképet nézetni. „Ha újra végig kellene csinálnom, biztosan elmennék néhány alkalommal orvoshoz minden évben. Sokkal-sokkal hamarabb észrevehették volna, hogy gondok vannak. Emlékszem, hogy rendszeresen, hetente többször is fájt a fejem és ez még 99-ben volt. Ekkor kezdődhettek a vérnyomásproblémák és én nem tettem semmit. Az első vérképet április 10-én csináltattam, 80 dollárba került és nem tartott egy óránál tovább. Rongyos 80 dollár és egy óra az egészségedért. A legfontosabb üzenet, amit el akarok mondani minden testépítőnek, aki cuccol, hogy rendszeresen csináltasson vérképet. Attól félek, hogy sokan nem fognak elmenni, mert ahogyan én sem akartam tudni, ők sem akarják. Talán a történetem megrémíti őket annyira, hogy megtegyék. Talán a történetem egyszer megmenti egy ember életét.”

Azok számára, akik attól tartanak, hogy az egészségügyben megbélyegzően bánnak majd velük, vagy nem tudják elfogadni a testépítő életmód egyedi aspektusait Prince leszögezi, hogy az orvosok és a nővérek mindvégig a legmélyebb tisztelettel és törődéssel bántak vele. A félévenkénti vérkép szükségességén felül Prince felhívja a figyelmet arra is, hogy sose éljünk vissza semmilyen készítménnyel, legyen az fájdalomcsillapító, vagy szteroid. Nagyon is jól ismeri a testépítés hamis közhiedelmét, hogyha „kettő jó, akkor négy kétszer jobb.”

Prince 23 éves volt, amikor az első szteroidkúráját csinálta. Eleinte kisebb adagokkal kezdte, azonban az évek során a mennyiségek nőttek, ahogyan érezte, hogy a teste fokozatosan hozzászokik a szerekhez. 2002-ben egy 16 hetes versenyfelkészülési időszakban 13 féle cuccra költött összesen több, mint négyezer dollárt (ezek nem mind anabolikus szteroidok voltak). Tudja, hogy ez enyhén szólva túlzás volt és majdnem bele is halt. Ami azonban rosszabb, Prince ismer olyan kezdő szintű testépítőket, akik kétszer ennyit használnak és költenek szerekre. „Őrület.” – fogalmaz Prince „Nem származik belőle semmilyen előny. A félelem, amiatt csináltam tovább és tovább, ezért csinálja sok srác is – félelem attól, hogy veszíteni fogsz és úgy érzed, még jobb lehetnél. A helyzet az, hogyha megtölthetsz egy poharat és ha az tele van, akkor tele van. Olyan ez, mintha 3000 gramm fehérjét ennél meg egy nap és 10 órás lábedzést tartanál. Nem használna semmit, tehát rossz.” Prince most sem vallja az „egy-szer-se” elvet, azonban kihangsúlyozza, hogy a testépítő drogok mérhetetlenül túl vannak értékelve. Amikor 23 évesen az első kúráját csinálta, izmos 242 font volt az 5 láb 8 hüvelykes magasságához. Kihangsúlyozandó, hogy az izomnövekedés három legfontosabb tényezője a genetika, a kemény munka és a helyes diéta, ebben a sorrendben. Ahogy Cicherillo mondta: „A világ összes cucca sem fog egy csivavából pitbullt csinálni.”

Felépülés.
2003 tavaszán és nyarán Prince folytatta a heti háromszori dialízist, de mire ezt olvasod, annak valószínűleg már vége. A veséi kb. 80%-ban működnek, még maguktól, azonban már nem tartanak ki egy életen át. Nagy valószínűséggel Prince-nek veseátültetésre lesz szüksége. Egy érzelmektől fűtött telefonbeszélgetés alkalmával Tom öccse és egyetlen testvére, Scott felajánlotta a saját veséjét Tom számára.

Egy héttel a kórházból történt hazatérése után Prince újra lement az edzőterembe és Cicherillo-val edzett. Az otthon ücsörgéstől egyszerűen egy beteg naplopónak érezte magát. Az ereje lassacskán visszatért, az orvosok felemelték a napi fehérjeadagját 100 grammról 250 grammra, a súlya pedig újra emelkedni kezdett. Augusztusra, anyagmentes négy hónap után 285 font súllyal olyan izmos volt, mint valaha.

A legnehezebb fájdalomcsillapítók nélkül edzeni. A könyök- és vállízületei fájtak, de végignyomta az edzéseket. Cicherillo kisebb súlyok használatára és több ismétlésre bíztatja. „A legnagyobb kihívás Tom számára most nem fizikai,” – mondja Cicherillo – „hanem lelki. Ez most egy egész más felállás. A hozzáállásnak meg kell változnia: most nem ő lesz a legnagyobb, legerősebb, legkeményebb srác a teremben, aki egészen képtelen méretű súlyokkal dobálózik. Ez most egészen új pálya Tomnak. Azt hiszem ezt elfogadni lesz a legnehezebb és kimondani, hogy ‘Tudod mit? Ez az életem egy fejezete volt, de elmúlt. Nem leszek többé képes 700 fonttal guggolni és 90 fontos egykezesekkel oldalemelni többet.”

A kórházi ágyban Prince először azt gondolta, hogy sosem versenyezhet többet. Aztán elkezdett kacérkodni a gondolattal, hogy naturálban indul, talán még a profi kártyáját is visszaadja és benevez a 2004-es NPC Team Universe Championship-re. Júliusra – kiegyensúlyozott vérnyomással, veszélyzónából kikerült vesékkel és rendszeres vérkép-ellenőrzés mellett – új stratégiát dolgozott ki: újra versenyezni fog, de csak nagyon kevés testépítő drogot használ majd (kevesebb mint harmadát, mint amit annakelőtte versenyre történő felkészülés alatti kúra során szedett). Ha az egészsége engedi, január végén el tud kezdeni felkészülni a 2004-es Bajnokok Éjszakájára. „Úgy tekintek erre, mint egy megmérettetésre, ami majd megmutatja, hogy mennyire jó tudok lenni egy erősen lecsökkentett kúrával.” Prince célja bebizonyítani mindenki számára, hogy a drogok használata elszabadult, ami szükségetelen és nemkívánatos eredményekre vezethet. Nagyon óvatos is lesz. „Mivel a véremképemet kéthetente nézetem, ha bármilyen jelet észlelek, ami arra mutat, hogy valami nincs rendben, a felkészülést azonnal abbahagyom. Megpróbálok optimista lenni, de annyira nem, hogy figyelmen kívül hagyjak minden jelet, ami az utamba kerül, vagy amit felismerek.” Prince a versenyen történő szereplést a korábbi profi fellépéseihez képest, ahol 260 font volt, kisebb testsúllyal tervezi. Lehet, hogy 250, vagy 240 fontnál is kevesebb lesz. „Láttam Victor Martinez-t, ahogy 235 fontos súllyal megnyerte a Bajnokok Éjszakáját.” – mondja – „és ő egy hüvelykkel még magasabb is, mint én. Ez adja a reményt. Többé nem lehetek olyan észveszejtően nagy, mint amekkora lehetnék.” Ha figyelembe vesszük azt, hogy többek szerint Prince a legjobb formáját hozta a 240 font alatti súlyú amatőrök között, akkor ez még előnyként is értékelhető.

Az egyik felbecsülhetetlen értékű lecke, amit Prince megpróbáltatásai megtanítottak neki, hogy élvezzen ki minden pillanatot. Ez vonatkozik minden edzésre, minden étkezésre, minden poénra Cicherillóval. És vonatkozik az újbóli versenyfelkészülésre is – ugyanarra a versenyre, ami miatt egy évvel ezelőtt is küzdött, amikor az élete örökre megváltozott. „Ha a következő színpadra lépésem az utolsó, akkor szeretném, ha a Bajnokok Éjszakája lehetne az.” – mondja – „Nem lenne csodálatos befejezés, ha megnyerném és aztán visszavonulnék?”

Az interjú végén Prince már kétrét görnyedve nevet Peter McGough egyik tipikus (és valószínűleg csak rágalmazó) régi testépítő sztoriján.

Prince történetének legszebb befejeztése nem a Bajnokok Éjszakája lesz. Azt nem a sorozatok és ismétlések, vagy testépítő eredmények fogják elhozni. A legszebb befejezés az lesz, ha Tom Prince ugyanezzel a szívből jövő hahotázással nevet majd 50 év múlva is.

Fordítás: ATX
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
100 tab. 
 / 4.7
 
3 890 Ft
50 gr. 
 / 4.5
5%   550 Ft  
520 Ft
%
500 gr. 
 / 4.4
20%   5 490 Ft  
4 390 Ft +1000 pont
60 kap. 
 / 4.9
 
3 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
IFSA Hungarian GP
Szeged 2005
Zydrunas Savickas
Log Lift World Record: 200kg
IFSA Hungarian GP Szeged 2005 Zydrunas Savickas Log Lift World Record: 200kg
Hungarian Pro 2004
Free Poses
Darrem Charles
Hungarian Pro 2004 Free Poses Darrem Charles
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Comb nyújtás 2.
Comb nyújtás 2.
Edzés Arnolddal
Edzés Arnolddal
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....