Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
Darázs Ádám  

Darázs Ádám

Toldi Miklós unokája

Bevallom őszintén: tegnapig vajmi keveset tudtam az erős emberek vetélkedőiről. A külföldi és anyaországi tévécsatornákon láttam ugyan egy-két közvetítést, de nem nagyon érdekelt az egész. Pedig ha jobban belegondolok, zsenge bajszú legénykoromban mindent megadtam volna azért, hogy olyan kigyúrt felsőtestem legyen, mint Petar Èeliknek. Ahhoz azonban túl kényelmes voltam, hogy mindennap a konditeremben lógjak. Magyarán: nem fért bele az időmbe, így aztán izomkolosszus helyett átlagember lett belőlem. De ettől még nagyon jól érzem magam a saját bőrömben. Legalább olyan jól, mint a kigyúrt testű izompacsirták.

A műtőasztaltól az arénákig.

Darázs Ádámmal egy jó hónapja találkoztam először. Nem mindennapi látvány volt, mondhatom. A maga 195 centijével és 147 kilójával úgy festett, mint egy óriás. Kevés hozzá hasonló legényt lát az ember itt a déli végeken. Mondom, akkorának tűnt, mint egy ház. Hát még a tenyere! Az enyém szinte elveszett benne. Ami tulajdonképpen nem is meglepő, hiszen a felkarja nagyjából olyan átmérőjű, mint az én combom.

Ez a látszat. Ez látszik, ezt látni. Az igazán fontos dolgok azonban majdhogynem mindig a kerítés mögött vannak. És engem általában azok érdekelnek. A kerítés mögötti részletek. Az út, amely a csúcsig vezetett.

Darázs Ádám huszonhét évvel ezelőtt Győrött látta meg a napvilágot. A papája aktív birkózó volt, esténként meg a környékbeli kocsmákban szkanderozott. Tőle kapta az első egykaros súlyzókat. Hatodikos-hetedikes lehetett, amikor divatba jöttek a Stallone-filmek. A Rocky és a Rambo. Az olasz izmai még a papáénál is impozánsabbak voltak. Ádám pedig egyre szorgalmasabban emelgette a súlyzókat. Eleinte otthon, önszorgalomból, majd tizenöt évesen a győri ETO súlyemelő szakosztályának edzőtermében.

Aztán elkezdte élni az életet. Úgy, ahogy a hozzá hasonló kamaszok szokták. "Linkeskedett" egy kicsit. De csúnyán megjárta: nem sokkal később súlyos motorbalesetet szenvedett. Az orvosok négy órán át műtötték a térdét, és a végén azt mondták, hogy örüljön, ha ismét le tud majd guggolni. Huszonkilenc százalékos rokkant lett, egyik napról a másikra. Az edzőtermek helyett gyógytornára járt, és jó négy hónapjába telt, mire körbetekerte a szobakerékpárt. Ádám mégsem esett kétségbe. Nem olyan fából faragták. Szép lassan ismét edzeni kezdett. Napról napra mind többet és többet.

Időközben Magyarországot is elérte az erősember-őrület: az országot hat régióra osztották, és versenyt hirdettek. Az egyik régiónak Győr lett a központja. A verseny előtti napon Ádám edzője elvitte a fiúkat a tetthelyre, és azt mondta nekik, hogy aki megemel egy kőgolyót, ingyenjegyet kap a holnapi versenyre. Ádámnak sikerült. A verseny annyira megtetszett neki, hogy eldöntötte: a következőre ő is benevez. Másnap már át is jelentkezett egy másik körzetbe, a barátnője címére. Ott egy hónappal később rendezték meg a vetélkedőt. Darázs Ádám megnyerte. Mindössze huszonkét évesen. És ezzel kvalifikálta magát az országos bajnokságra.

Az első győzelemtől a világcsúcsig

Az országos bajnokságon ötödik helyezéstért el, és bekerült a válogatott keretbe. Egy évvel később, 1998-ban már országos bajnok, a párosok versenyében csapattársával ezüstérmes. Az év versenyzőjével azonban egy kissé elszalad a kocsi. Annyira túlhajszolja magát, hogy egy versenyen leszakad a bal bicepsze. Két hónappal az országos bajnokság előtt. Az orvosai azt tanácsolják neki, hogy legalább egy hónapot pihenjen. Nem hallgat rájuk: egy hét múlva edzeni kezd. A keményfejűsége azonban nem hozza meg számára a várt sikert. Leszorul a dobogó második fokára. Ádám mégsem esik kétségbe. Nem olyan fából faragták.

1999-ben mindent a magyar bajnoki cím megszerzése alá rendelt. A sérülését kihever te, és a versenyeken sem hajszolta magát agyon. Megelégedett a dobogó körüli helyezésekkel. Az országos erőpróbán azonban teljesült a vágya: júliusban magyar bajnok lett. Ez év novemberében a nemzetközi színtéren is sikeresen szerepelt: négy ország emelőgépei közül ő került ki győztesként.

2000-ben rendre nyerte a magyar kupákat, és a Cseh Nagydíj is az övé lett. Az igazán nagy haditett azonban Közép-Európa Legerősebb Embere címének az elnyerése volt. Csak egy ponttal előzte meg ugyan az osztrák versenyzőt, de megelőzte, és nyert. És ez a legfontosabb. A győzelem. A többi nem számít. Majd következett a világcsúcs: Ádám egy 207 kilós kőgolyót emelt fel a győri Plázában. Egy közjegyző által hitelesített, 207 kilós kőgolyót. Rá egy évre Fekete László visszavette tőle a világcsúcsot, de Ádám nem hagyta annyiban a dolgot, és tavaly novemberben felemelt egy 228 kilós kőgolyót. Azóta ismét ő a világcsúcstartó. Emellett másodszor is Közép-Európa legerősebb embere lett tavaly. Az idén még erre is rádobott egy lapáttal. EB-ezüstérmet szerzett egy Lett versenyző mögött, tíz ország tizennégy üdvöskéjét megelőzve. A huszonhét éves győri, Darázs Ádám.

Az erős ember is csak ember

Impozáns eredménylista. Egy huszonhét esztendős, huszonkilenc százalékos rokkant fiatalember tizenkét évi megfeszített munkájának eredménye. Lejegyezni sem egyszerű. Hát még elérni. Iszonyatosan sokat kellett dolgoznia érte. Nem hullott csak úgy Darázs Ádám ölébe.

Visszatérve a boldog gyermekévekre, a bajnok azt mondja, a labdajátékok sohasem tudták lekötni. A kislabdát is csak azért szerette, mert dobálták. Ki milyen messzire bírta. Mert ott mérhető volt a teljesítmény. Elsőre negyven méterre hajította, aztán ötvenre, középiskolás korában pedig már hetvenötre. Az atlétikát kedvelte inkább. A futást, a távolugrást. Mert ott is mérhető volt a teljesítmény. Csak fejlődni nem lehet úgy, mint az erősportokban. Egy rövidtávfutónak évekig kell dolgoznia azért, hogy néhány tizedet javítson az eredményén. A súlyemelő meg rádolgozik egy kicsit, és rövid időn belül tíz kilókkal többet emel a feje fölé. Ádám például röpke egy év leforgása alatt huszonegy kilóval javította meg saját világcsúcsát. Most azt tervezi, hogy az idén 7-8 kilóval még ezt is megtetézi. A kőgolyót már ki is öntötték. 236 kiló 60 dekára sikeredett.

Amúgy olyan, mint bármelyikünk. Mindenről lehet vele beszélni. Nőkről, politikáról, zenéről. Az evésről azt mondja, ne higgyem el, hogy az erős emberek egyszerre megesznek húsz grillcsirkét. Egy szó sem igaz az egészből. Ők is annyit esznek, mint egy átlagember. Csak többször. Napi három alkalom helyett ötször-hatszor. Dohányozni sohasem dohányzott, azt azonban nem mondja, hogy alkoholt sem fogyasztott. Decemberben általában lazítani szokott egy kicsit. Hogy megtörje a monotóniát. Hiszen az erős emberek is csak emberek. Ugyanúgy élnek, mint a többiek.

Aztán arról mesélt, hogy hat évig biztonsági emberként dolgozott az éjszakában. Olyan kidobó legényféleként. És nem fogják elhinni: szinte alig volt munkája. Évente talán egyszer kellett inggalléron ragadni a vendéget. Az esetek többségében az érintettek jobbnak látták, ha szó nélkül távoznak. Én még azon is csodálkozom, hogy évente akadt egy-egy olyan őrült, aki erősebbnek képzelte magát nála. Biztosan nagyon részeg lehetett szegény.

Néhány fontos apróság a végére. Darázs Ádám a Magyarországi Erősport Szövetség alelnöke, és a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Profi versenyző, abból él, amit a legjobban csinál. Hat év alatt több mint nyolcvan versenyen vett részt. Napi két-három órát edz. Nincs kedvenc versenyszáma, mindegyikben a legjobb szeret lenni. Ahogy egy bajnokhoz illik.

Eddig a történet. Egy huszonkilenc százalékos rokkant győri fiatalember sikertörténete. Aki huszonhét éves korára valóra váltotta az álmait. Mert sohasem adta fel. Nem olyan fából faragták.

Bús Ottó
Hétnap - Szabadka

 

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
50 gr. 
 / 4.3
 
500 Ft
90 kap. 
 / 4.7
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
50 tab. 
 / 5.0
 
1 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Dennis Newman
Dennis Newman
Bihaæ Open 2007
Vizir Toni
Bihaæ Open 2007 Vizir Toni
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.Tv Episode #76.
BB.Tv Episode #76.
BB.Tv Episode #99
BB.Tv Episode #99
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....