Logo
Superbody 2020, november 7. Kongresszusi központ
Alexander Fedorov  

Alexander Fedorov

Jön az orosz!

Vajon Alexander Fedorov lesz a következő óriás?

1985. november 27, a hidegáború idején megjelenik Rocky IV című film és erre a napra esik az Amerikában történt első vetítésének napja. A filmben a tiszteletre méltó olasz csődör körbeutazza a fél világot, hogy találkozhasson legfélelmetesebb ellenfelével, egy hihetetlen kondícióban lévő és hatalmas orosszal. Természetesen a szeretett amerikai bajnok kiharcolja a végső győzelmet, a de filmben mégis a Dolph Lundgren által alakított rettenetes Ivan Drago fenyegető árnyéka hagyja a legkitörölhetetlebnebb emléket az emberben.

Mikor máskor, mint halloween idején, 2003. október 31-én az élet hátborzongatóan hasonló helyzetet hozott: A tiszteletre méltó hatszoros Mr. Olympia, Ronnie Coleman átutazik a fél világon, hogy a hidegháború keleti résztvevőjének fővárosában, Moszkvában mérkőzzön meg a maga hihetetlen kondícióban lévő és hatalmas orosz ellenfelével. Végül az amerikai bajnok és társa, Jay Cutler kiharcolták a végső győzelmet, az egészből utólag mégis Alexander Fedorov 25 éves orosz testépítő fenyegető árnyéka hagyja a legkitörölhetetlebnebb emléket az emberben. Bár a hidegháborúnak vége, a kelet-nyugat küzdelme a testépítésben még csak most kezdődött el.

A vörös veszedelem

A 2003. évi orosz Grand Prix ébresztőként hatott a nyugati oldal csúcs profi testépítőire, mert egy olyan tényre hívta fel a figyelmet, amivel a keleti oldal már réges-rég tisztában volt: a világ egyik legjobb testépítője orosz, és még csak nem is profi. A 278 font súllyal színpadra lépő 6 láb 1 hüvelyk magas Alexander Fedorov olyan roppant nagynak és elsöprőnek hatott nem csupán méretben, hanem kondíció és teltség szempontjából is, hogy a mellette álló 290 font súlyú Ronnie Coleman is keveset tudott csak tenni, hogy csökkentse azt a vizuális csapást, amit ez a medveméretű orosz srác mért nézőkre. A rendíthetetlen nyugalmú szakértők hitetlenkedve dörzsölték a szemeiket, annyira zavarba jöttek az ismeretlen, hihetetlen és valószínűtlenül nagy méretű Fedorov láttán. Nyugalmi állapotban az izmai lógni látszanak csontjain, melyeket tokba zárnak, azonban mikor pózol, a függő tömegek felpattannak, mint a katonák, akiknek ébresztőt fújtak, és dobbőrhöz hasonlatosan pattanásig feszülnek a testén. Az izmokon feszülő bőr csillog és ragyog – részben a bronzolajtól, amit a színpad mögött kent rá, de nagyobb részben attól, hogy Fedorov pattanásig feszíti, ami a bőre alatt van.

Ez az a fizikum, ami azonnal sustorgást kelt a sorok között. Az a fajta, amely egy olyan sportolóra jellemző, aki a testépítés határait kitolja és nézőkben, valamint a bírákban megválaszolatlan kérdések egész sorozatát gerjeszti: Honnan jött? Mekkora? Miért nem profi? Mikor látjuk legközelebb? Mindenki, aki figyelemmel kíséri ezt a sportot, többet akart tudni erről a titokzatos óriásról. Egyszerűen muszáj volt többet tudniuk. 2003. október 31. napján az amatőr testépítő, Alex Fedorov harmadik helyezést ért el az orosz Grand Prix-n, maga mögé utasítva egy csapat nagy múltú profit, köztük Troy Alves-t, Art Atwood-ot, Claude Grouxl-t, Johnnie Jackson-t és Rodney St. Cloud-ot és arra kényszerítette a világ első és második számú testépítőjét, Ronnie Coleman-t és Jay Cutler-t, hogy apait-anyait beleadjanak a versenyen, hogy őket ne verhesse meg. Ha nem szenved el egy komolyabb mellizom-szakadást az év során – ami elölnézetből kicsit megbontotta a szimmetriát – Fedorov valószínűleg abban a dicsőségben részesült volna, hogy az első amatőr versenyző legyen, aki megnyer egy show-t profik ellen, megverve a testépítés történetének legnagyobb bajnokait.

Elsőszülöttség

Alexander Fedorov 1978. május 6-án született Szentpéterváron, Oroszországban. Apja fénykorában, a 80-as években országosan ismert testépítő volt, ami ha nem is közvetlenül választott sportjára, de a sportra általánosságban felbátorította a fiatal Fedorovot, aki ekkoriban focizott és harcművészetet tanult. Bár lelkes volt a fizikai elfoglaltságokkal kapcsolatban, ekkor még nem látszott, hogy, mekkora reménység és később világszínvonalú testépítő lesz. Alig hihető, de tizenkét éves korában még egy húzodzkodást is alig tudott megcsinálni. 1992-ben, újév napján tette meg az első lépéseket azon az ösvényen, amelyet később bejárt. Ezen a napon vitte le őt apja az edzőtermébe és vezette be a saját világába, a feszülő, formás izmok világába. Fedorov pedig teljes gőzzel vetette magát a súlyok közé és öt évvel később, 1997-ben a Német Open-en az ifi korosztályban mutatkozott be először színpadon. A semmiből előtűnő Fedorov olyan formával nyerte meg a versenyt, hogy azonnal az „Orosz Arnold”-nak kezdték nevezni. A következő évben Spanyolországba utazott, hogy elinduljon a korosztályos világbajnokságon és hazájából elsőként meg is nyerje azt. 20 éves korára már egyenesben volt: bimbódzó sikerei az ifi korosztályban előjelként ragyogtak feje felett és megelőlegezték számára a nemzetközi versenyeken történő remek helytállást. De ez a fiatalember, aki látszólag kifogyhatatlan fizikai potenciállal rendelkezett, nem csak nagy izmokkal, de komoly gondolatokkal is fel volt vértezve. Amennyire szerette a testépítést, annyira tudta, hogy még nem jött el az idő, hogy nem tudja kifizetni a számlát, ezért pózolás helyett egy faanyaggal kereskedő cégnél lett területi képviselő.

A fehérgallérosok világában tett körutazása bizonyos szempontból többet használt, mint az edzés. Az emberekkel történő kapcsolattartás kifinomultabb útjanak bejárása megbízható és hozzáértő egyéniséggé tették. Megismerte a hosszú távra tervezés értékeit, többé nem elégedett meg azzal, hogy a dolgok elszaladjanak mellette. Ez legszembetűnőbben a versenyzéssel történő felhagyás időszakában akkor jelentkezett, mikor találkozott későbbi feleségével, Nataliával és jól fizető állást kapott leendő apósa cégénél.

Mint tudjuk azonban, az embert ki lehet ragadni a testépítésből, de a testépítést nem lehet kivenni az emberből. Csak egy hívás kellett vissza az Orosz Profi Testépítő és Fitness Liga küzdelmeibe és 2001-ben, 23 évesen, három év kihagyás után Fedorov újra megragadta a súlyokat, hogy beteljesítse a küldetését és kihasználja a benne rejtő adottságokat. 2003-ban pedig megérkeztek a várt az eredmények is: lesöpörte ellenfeleit az Európa Bajnokságon és a Kelet-Európa Kupán. Ha nem történik vele edzés közben a mellsérülés, melynek során a jobboldali mellizma a tapadási pontnál leszakadt és ököl nagyságú csomóként lógott alá szegycsontjáról, valószínűleg a visszatérés is jobban sikerül, ami az egyik leghihetetlenebb feltörés lehetett volna a testépítés történelmében. Ráadásul 25 éves korával még mindig hónapokkal fiatalabb volt annál, mint mikor Ronnie Coleman először lépett közönség elé.

A testépítés jövője

Ha Miloš Šarèev beszél, a testépítő világ figyel. Azon felül, hogy több testépítő csillag edzője, éles szemmel választja ki a tehetségeket és természetfeletti adottsága van arra, hogy jó előre felismerje valakiben a leendő bajnokot. „Hihetetlen a srác” – lelkesedik Šarèev – „§i>az Orosz Bajnokság előtti napon Wayne DeMilia és még páran kérdezték tőlem, hogy szerepel majd Fedorov amatőrként. Én azt mondtam, hogy még olyan fiúk ellen is, mint amilyen Ronnie, Jay és Troy, kvalifikálni fog a Mr.Olympiára.” Valóban, megszerezve a harmadik helyet, Fedorov megszerezte az invitációt is a Mr.Olympiára, de visszautasította a szereplést a világ első számú testépítőversenyén, hogy a nemzeti amatőr ligának tett személyes kötelezettségének eleget tehessen. Mindemellett 2005 már egy másik történet. Idén januárban Fedorov sebészkés alá feküdt, hogy rendberakják lepusztított mellizmát és márciusban újra nekiállt edzeni, így mindössze hét hónapja maradt, hogy a 2004-es Orosz Grand Prix-re felkészülhessen és újra lehetőséget kaphasson a Mr.Olympiára történő kvalifikációra. „Az emberek azt kérdik, hogy én fogom-e edzeni Fedorovot” – töpreng Šarèev – „de nincs szüksége a segítségemre. Kiválóan összpontosít, elkötelezett, az étrendje mindig rendben van és minden versenyen remek formát mutat.” Ezt pedig egy olyan ember mondja, aki Richard Jones és Kris Dim karrierjénél bábáskodott az amatőr szinttől a profiig, és aki olyan profik karrierjét segített fellendíteni munkájával, mint Gustavo Badell és Mustafa Mohammad.

Kétségtelen, jön az orosz. Az elkövetkezendő két esztendőben is itt lesz velünk és 26 éves korára tekintettel valószínűleg csak még nagyobb és még jobb lesz. Csak képzeljük el, hogy nézne ki Mr. Coleman 27 évesen. Vagy gondoljunk egy 28 éves Mr. Cutlerre, ha tudunk. Gondolhatunk bárkire, ha tudjuk, mi lesz akkor, ha az izomzat a megfelelő korral elkezd igazán beérni.

Természetesen, ha a Rocky-sztorival húzunk párhuzamot, muszáj megemlítenünk a keleti blokk box-óriásainak, a Klitschko testvéreknek, Vladimirnek és Vitalijnak vajúdását. A 6 láb 8 hüvelyk magas Vladimirt, akit leendő bajnokként ünnepeltek, 2003 márciusában padlóra küldte Corrie Sanders, amit egy újabb kiütés követett, amit a be nem jelentett Lamon Brewstertől szenvedett el. Fedorov vajon egy újabb keleti vadállat lesz, aki bárányként jön a nyugat vágóhídjára? Sarcev biztosan nem így gondolja a srácról akit egyelőre Don Kinggel is keverhetnek. Halkan és bizalmasan Šarèev csak ennyit jósol: „Alexander a testépítés jövője.

Fordította: ATX
A Flex írása nyomán
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
44 pak. 
 / 4.7
 
13 890 Ft
150 kap. 
 / 4.9
 
3 990 Ft
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
%
300 gr. 
 / 4.4
20%   6 290 Ft  
5 030 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104379 fénykép található.
Inferno Trófea 2007
Abszolút Választás
Orsai Gergely, Lakatos Mihály
Inferno Trófea 2007 Abszolút Választás Orsai Gergely, Lakatos Mihály
Superbody 2010
Superbody 2010
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Red Rock Reality 40.
Red Rock Reality 40.
SCITEC RAW POWER 2010 döntő
SCITEC RAW POWER 2010 döntő
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink
BB.Tv - Nem kislányoknak!

Builder Gasztro - Főzőműsor testépítőknek

BB.Rádió - 100% Drugs Bunny

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....