Logo
Beszélgetés Katona Ervinnel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében  

Beszélgetés Katona Ervinnel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében

Beszélgetés Katona Ervinnel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében
…hát akkor a kezdetekről kéne mesélni, gondolom gyerekkorodban kisfiú voltál… és akkor megláttad a tévében a Darázs Ádámot, és akkor eldöntötted, hogy olyan nagy akarsz lenni… (mindenki röhög- és sajnos ezt sokkal hangosabban teszi, mint a beszélést)

Drugs Bunny: megy? Jó, akkor azt fogom kérdezni, hogy mi inspirált téged, hogy kerültél ehhez a strongman témához közel, miért fogtál egyáltalán súlyzót a kezedbe?
Katona Ervin: Hát, én úgy kilenc-tíz éve edzek súlyzókkal… lejártam a terembe, konkrét célom nem volt, csak nagy és erős szerettem volna lenni, mint általában minden fiatal. Eljártam fekvenyomó versenyekre, a junior és a senior országos csúcsot is én tartom… körülbelül egy éve volt Szabadkán egy bemutató, ott láttam először élőben ezt a sportot… előtte a DSF-en és az Eurosporton is láttam, követtem… Ott ismerkedtem meg Darázs Ádámmal, aki megkérdezte nem-e szeretném kipróbálni ezt a sportot, hiányzott valaki aki képviselhetné Szerbiát a nemzetközi versenyeken. Megpróbáltam, Szlovákiában volt az első versenyem múlt év júliusában (2002) és azóta versenyzek.

Bunny: Vékony gyerek voltál, vagy alkatilag látszott, hogy ez a sport neked való?
Katona Ervin: Hát kilenc évvel ezelőtt, amikor elkezdtem súlyzózni, relatíve vékony voltam olyan nyolcvan körül, de csontos, genetikailag jó felépítésű vagyok ehhez a sporthoz. Tavaly óta vagyok igazán ekkora.

Bunny: Más sport? Előtte vagy közben?
K. E.: Előtte kik-bokszoltam, voltam junior meg szenior országos bajnok is amikor még iskolába jártam. Utána elkezdtem dolgozni meg edzőterembe jártam, nem jutott már idő a kik-bokszra.

B.: Honnan tanultad meg az edzésmódszereket, volt edződ?
K. E: Hát, igazán nem volt edzőm, most sincs… Inkább magam próbálom kialakítani az edzéstervet. Versenyeken odafigyelek melyik izmok mikor dolgoznak a legjobban és utána azokat erősítem. Sokat járok versenyekre, külföldre is és a sportolók többsége, szinte mindenki főleg arról szeret beszélgetni, hogyan edz… így mások tapasztalatait is hasznosítom. Inkább edzőteremben szoktam edzeni, kivéve egy-egy nagyobb verseny előtt hetente egyszer-kétszer kellékekkel is edzek. Edzéseken is elmegyek a makszimumig, például kőgolyóval, farönknyomásban… Versenyeken öt-tíz százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtok mint edzésen szoktam, például tíz kilóval nagyobb kőgolyót rakok föl mint edzésen.

B.:Kajálás, valami spécitáplálkozás, kiegészítés?
K. E: Nincsen semmi különös, az anyagi hátterem sem olyan, a sportból elég nehéz megélni. Naponta négyszer szoktam enni, túlnyomórészt húst és tejtermékeket.

B.: Mennyi húst? Csak úgy kíváncsiságból.
K. E: Nem tudom, talán kétszáz-háromszáz grammot étkezésenként, négyszer naponta, mert mással nem tudok igazán jóllakni.

B.: Eredményeid?
K. E: Erősporttal kapcsolatban 1999-ben voltam először fekvenyomó versenyen, akkor még juniornak számítottam, ország csúcsot nyomtam 212.5 kg-ot. Azóta minden évben országos csúcsot állítottam fekvenyomásban. Strongman versenyeken ami volt Szerbiában és Montenegróban azt megnyertem, négy-öt versenyről van szó. Bulgáriában megnyertem a Balkán bajnokságot, utána Szerbiában is és a Páros Balkán bajnokságot is megnyertük… de ami szerintem a legnagyobb érdemem eddig az a szegedi verseny az Európa kupán a második hely, ott tíz ország tizennégy versenyzője jelent meg.

B.: Mivel foglalkozol? Miből élsz?
K. E: Októberben mondtam föl a régi munkahelyemen, Szabadkán dolgoztam a vízműnél hét évig. Azóta komolyabban foglalkozok ezzel a sporttal, sok versenyen indulok, sokszor messze kell utazni, ezt nem tudnám összeegyeztetni egy hagyományos munkahellyel, megpróbálok profi sportolóként élni.

B.: Mik a terveid? Sportban és magánéletben?
K. E: Ami a közeljövőt illeti, októberben lesz az Európai bajnokság Horvátországban (2003. október 4-5. Eszéken második lett Darázs Ádám után). Ez számomra egy nagyon fontos verseny, mert az IFSA a világ legnagyobb szövetsége szervezi, ott nagyon szeretnék bizonyítani. Erre a versenyre fogunk felkészülni Darázs Ádámmal, egy kicsit nálam egy kicsit nála de együtt fogunk rá készülni. Könnyebb lesz együtt edzeni, általában az, amikor két nagyjából egyformán erős ember edz együtt, mint egyedül. Egyébként meg minél nagyobb versenyeken szeretnék minél jobb eredményeket elérni.

B.: Hogy néz ki egy részletes edzésed egy héten?
K. E: Leginkább az alap gyakorlatokat végzem, guggolás, felhúzás, fekvenyomás, ezeket a hét elején szoktam csinálni. Hétfőn guggolni és fekvenyomni szoktam, kedden váll és hát, szerdán a többit, hétvégén, pedig vagy újrakezdem, vagy kellékes edzést csinálok. Legtöbbször öt-hat ismétlést csinálok, nem megyek soha maximum súlyra, több ismétléssel fejlesztem a kitartásomat… ebben a sportban inkább kitartásra van szükségem, nem a maximális erőmre.

B.: Kardió? Futás vagy más kiegészítés? Van egy-pár szám, amiben marhára kell…
K. E: Kondíciónális edzést nem szoktam csinálni, nekem elég ha 240-250 kilogrammal nyolcasokat guggolok, általában úgyis kis távokat kell futni egyes számokban, valamilyen teherrel. Inkább otthon olyan bőröndöket használok, amelyek könnyebbek, mint amiket a versenyeken használunk- azok általában 130-150 kilogrammosak, és olyan ötven-hatvan méterre lehet őket elcipelni. Az én bőröndjeim 110 kilósak, és el lehet őket vinni, akár több mint száz méterre- így szoktam inkább a kondíciómat edzeni.

 

Száguldó riporter: Drugs Bunny
Kamerrmann: Sztípity Robi
Gépelés: Natesz
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
4,4 kg 
 / 4.5
5%   14 990 Ft  
14 240 Ft
480 gr. 
 / 5.0
 
6 490 Ft
30 pak. 
 / 4.8
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
100 tab. 
 / 4.9
 
2 290 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
EVLS Prague Pro, 2014.10.04. (Prága Pro)
EVLS Prague Pro, 2014.10.04. (Prága Pro)
Superbody 2014
Superbody 2014
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
IPF Fekvenyomó OB 2017
IPF Fekvenyomó OB 2017
BB.Tv Episode #25.
BB.Tv Episode #25.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....