Logo
Beszélgetés Őszi Ferivel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében  

Beszélgetés Őszi Ferivel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében

Beszélgetés Őszi Ferivel 2003-ban, a Cseszneki vár tövében
…szóval, ő valószínűleg Szlovákia legerősebb embere… Guiness rekord tartó könyvtépésben…
Őszi Feri: Nem, Szlovák bajnokságot még nem nyertem, Európa bajnokságot nyertem meg az idén (2003) de még szlovák bajnok nem voltam… nem, nem engednek indulni szlovák bajnokságon…

Drugs Bunny: Nem engednek indulni? Hogy-hogy?
Őszi Feri: Nem, be se engedtek a helyszínre, ahol a bajnokság volt az idén…

Bunny: Mi van, ott is van egy Fekete Laci?
Őszi: Van egy második Fekete, a legjobb barátja a Narancsik Sanyi…

Drugs Bunny: Komolyan? És ezt el lehet mondani?
Ő.F.: Miért ne? Természetesen… nem gond?

Drugs Bunny: Mintha menne ez Robi, nem? (kérdés a kamera felé) És, ha jól tudom, akkor egy-két dologban világrekorder is vagy nem?
Ő.F.: Többszörös világrekorder, de kőgolyó emelésben is Szlovák csúcstartó…

Robi: És nemsokára ikrei(d) születnek…
Ő.F.: Hát nem nekem, a barátnőmnek (nevet)

Robi: Valami kis közöd csak van…
Ő.F.: Valami… ott voltam talán én is akkor…

B: Úgy tudom telefonkönyvtépésben világcsúcs tartó vagy többszörösen, meg vannak egyéb olyan eredményeid, amelyek érdekesek lehetnek…
Ő: Azt mondják telefonkönyvtépésben egyelőre verhetetlen vagyok a világon, négyszáz oldalasokból most csináltam egy új világcsúcsot (?) Trencsénben, Szlovákiában- öt perc alatt száznegyvennégyet téptem szét, száz darabot kettő perc huszonnyolc alatt, százhúsz darabot kereken három perc alatt. Ezeroldalasokból húsz darabot összetépek egy percen belül. Kőgolyó emelésben Szlovák csúcstartó vagyok, százkilencvenöt kilogrammosat hivatalosan, versenyen két évvel ezelőtt tettem fel Trencsénben, három hónappal ezelőtt föltettem nem hivatalosan a kettőszázöt kilósat is. Most október 11-én a Pozsonyban megrendezendő Szlovák Kupán akarom hitelesíteni, hivatalosan feltenni… a kétszáz, kétszáztíz kiló most bennem van.

B: A Szlovákiai versenyeken ezek szerint nem tudsz indulni politikai okok miatt… beszélnél erről valamit?
Ő: Hááát… az a helyzet hogy Szlovákiában három erőszövetség van, most rákényszerültünk mi is hogy alakítsunk egyet, van egy Herkules klub, van a miénk aminek a neve Strongman Szlovákia, a Magyar élsportolók társulata Szlovákiában… mi nem csak az erősporttal, hanem általában minden sporttal ahol magyar nemzetiségű élsportolók érdekeltek, foglalkozunk. És van egy Trencséni Szlovák szövetség, ők is rendeznek valamilyen Szlovák bajnokságot a Herkules klub is rendez Szlovák bajnokságot. Én ezen a Herkules klub által rendezett Szlovák bajnokságon akartam indulni, de ők olyannyira nem akarnak engem, hogy még a stadion közelébe se engedtek be. Nem nagyon aggaszt ez a dolog, de azért az egy kuriózum, hogy az ember megnyeri az Európa bajnokságot és Szlovákiai bajnoki címe pedig nincs, nem lehet… Arra fogok törekedni, hogy a legtöbb legerősebb versenyző a mi társulatunkhoz tartozzon, meg fogom rendezni az egyéni Szlovák bajnokságot… aztán majd végre büszkélkedhetek egy Szlovák bajnoki címmel is.

B: Ezen kívül úgy látszik a családod is gyarapodni fog…
Ő: Igen a barátnőm most volt orvosnál és a vizsgálatok kimutatták, hogy három hónapos terhes és azt hiszem ikreket várunk…

B: Ha jól tudom neked több rokonod is szintén strongman?
Ő: Hát igen, az unokatestvéremmel fogok most páros bajnokságon indulni… csak hát ő annyira lusta, hogy nekem kell végig hajtani az eredményekért, de jó középszintű versenyző, úgy hogy bízok benne meg tudjuk majd nyerni a páros bajnokságot amit szeptember huszonhetedikén rendezünk meg a szülőfalunkban. Többek között Ulviczky Misi és Kövér Gyula is versenyezni fognak, ők az egyik legjobb magyar páros, ha nem a legjobb.

B: Ki hajtott ebbe bele, nálad hogy kezdődött ez a dolog?
Ő: Nálam ez úgy tizennégy-tizenöt éves korban kezdődött, Dunaszerdahelyre mentem el szakközépiskolába ahol van egy kiváló birkózó egyesület. Ott kezdtem el birkózni, két három évet gyúrtam a szőnyeget. Író Feri volt az edzőnk, aki az akkori Cseh-szlovák viszonylatban is nagyon jó szakembernek számított, tőle tanultam meg küzdeni és kitartani. Aztán elmentem Pozsonyba dolgozni, ott akartam folytatni a birkózást… voltak ott súlyemelők és nekem megtetszett az a sport. Átmentem súlyt emelni, aztán meg két évre berukkoltam, nem tudtam ugye sportolni… az utolsó fél-egy évben csak, mert nálunk ugye két évig tartott a katonaság. A katonaság után visszamentem súlyt emelni, de akkor már nem tetszett annyira, elkezdtem powerliftinget edzeni. Aztán jött Szlovákiában a szkander… később megismerkedtem a bajnokkal Narancsik Sanyival, ő mondta, hogy próbálkozzak meg a sztrongmenkedéssel. Már abban az évben elindultam minden különös felkészülés nélkül egy nemzetközi versenyen, ahol szlovák meg cseh versenyzők vettek részt. Nekem akkor nagyon új volt még az egész, de a harmadik helyen végeztem. Utána megismerkedtünk Darázs Ádámmal, neki nagyon sokat köszönhetek. Ha ő nincs, én sem lennék most itt, ezt merem állítani. Ez így van.

B: Milyen edzésmódszereket használsz? Mennyire részesíted előnyben az edzőtermi edzést illetve a versenyszámok gyakorlását?
Ő: Alapozáskor mindenféleképpen az edzőtermet részesítem előnyben, sajnos nyomni nem tudok, mert pár éve komolyan megsérültem, leszakadt az egész vállam, és volt egy ínszalagszakadásom is… plusz a tricepszem a combom leszakadt… Viszont az alap-erőt csakis edzőtermi munkával lehet fölvenni, itt gondolok poweros edzésre, felhúzásokra, guggolásra, ferde padon nyomásra, fekve nyomásra, állva nyomásra. Guggolásban van egy egyéni rekordom, négyszáz kilogramm, azt hiszem az világviszonylatban is jónak számít. Azt megjegyzem, hogy úgy guggoltam a négyszáz kilogrammot, hogy övet sem használtam és bandázsokat sem.

B: Állóképesség edzést végzel? Vagy elég az edzőtermi?
Ő: Hát, az elég ami az edzőteremben kialakul szerintem, és amikor jön a szezon, tavasztól késő őszig már be sem nézek a terembe, de úgy vettem észre jobb lesz ha speciális edzéseket is végzek majd a jövőben, kellékekkel… és muszáj lesz lejárni az edzőterembe is kétszer hetente. Nagyon-nagyon sokat számít az edzőtermi edzés.

B: Mekkora szériákat csinálsz, milyen súllyal, hány ismétléssel?
Ő: Hasonlóan edzek mint a powerosok, olyan ötös szériákban, hat-nyolc ismétlés, de a felhúzásokat szoktam úgy is, hogy tízszer-tíz, például kétszáz kilogrammal tíz széria tíz ismétléssel. Az nagyon sokat ad, különben.

B: Kajálásra mennyire fordítasz figyelmet, mennyiségi alapon megy, vagy a minőségre is odafigyelsz?
Ő: Hát, minőség is, mennyiség is… nem annyira a mennyiség, érzem mikor elég, inkább szétosztom napközben… négyszer-ötször szokok enni, naponta olyan egy kiló húst maximum, többet nem.

B: Van-e valami olyan kaja amire esküszöl, hogy az erőssé teszi az embert?
Ő: (nevet) A pacalpörkölt, én a pacalpörköltre esküszöm!

B: (nevet) Ez jó volt!

 

Száguldó riporter: Drugs Bunny
Kamerrmann: Sztípity Robi
Gépelés: Natesz
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
85 gr. 
 / 4.7
8%   490 Ft  
450 Ft
%
60 kap. 
 / 4.9
20%   3 990 Ft  
3 190 Ft
4 kg 
 / 4.8
 
23 990 Ft
100 tab. 
 / 4.8
 
2 390 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
Superbody 2007
Varga László
Superbody 2007 Varga László
Ironman 2006
Chris Cook
www.flexonline.com
Ironman 2006 Chris Cook www.flexonline.com
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Toldi Zsuzsi 4. az IFBB VB-n?
Toldi Zsuzsi 4. az IFBB VB-n?
Bodypower 2013 Expo Toldi Zsuzsival
Bodypower 2013 Expo Toldi Zsuzsival
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....