Logo
Szép Magyar Sikerek Kanadában is  

Szép Magyar Sikerek Kanadában is

Szép Magyar Sikerek Kanadában is
Nemrégiben újabb külföldi, de magyar testépítő sikerekről tudott beszámolni a body.builder.hu webmagazin. Pigniczki Csaba eredményeiről teljesen véletlenül, az egyik helyi konditerem felügyelőjétől szereztem tudomást, ami egyből felkeltette érdeklődésemet, hiszen ritkán ér el „földim” hasonló sikereket egy versenyszinten nem túl népszerű sportágban, ráadásul külföldön.
Némi nyomozás az email-címe után, és már készülőben is volt egy riport Csabával.

Mesélj légyszíves a kezdetekről, mikor születtél, mi inspirált arra, hogy a body-val foglalkozz, hogyan alakult sportolói pályafutásod a kezdetekben?
1969. július 13-án születtem. Először egy iskolai lapban (Pajtás) láttam meg Arnold Schwarzenegger-t 1978-79 körül, amint a Conan a Barbárban feszített. Ekkor elhatároztam, hogy én is ilyen leszek. Akkor még nem tudtam, hogy ehhez edzeni is kell. Baján kezdtem a sportolást szakmunkásképzős koromban. Akkor még csak kis, házi súlyzós termek voltak és én inkább a küzdősportok közül választottam, Bruce Lee-nek köszönhetően. 1984 januárjában kezdtem judozni, és itt láttam meg elöször életemben egy akkoriban jól felszereltnek mondható súlyzós termet. Már az első napon kipróbáltam. Elöször csak azokat figyeltem akik izmosak voltak, de később már magamtól is kipróbáltam új gyakorlatokat és figyeltem az izmaimat hogyan reagálnak. Később 1991 decemberében mentem le egy akkor már néhány éve működő jól felszerelt body terembe (cikk írója is itt edz ) .Ez a hely azonnal megtetszett, ráadásul sokan mondták, hogy izmosabb vagyok az átlagnál, meg kellene próbálnom a testépítő versenyzést. Otthagytam a judot és elkezdtem versenyre készülni. Első versenyem egy másodosztályú verseny volt 1992-ben, ahol 4-ik lettem és megtudhattam, hogy nem mindig az fontos Magyarországon, hogy ki a jobb hanem, hogy kit ismersz. Ezután megnyertem a Vidék Bajnokságot 1992-ben. Sajnos nem emlékszek minden eredményemre a kezdeti időkből, az okleveleim pedig Magyarországon vannak (egyelőre nem volt időm felkeresni Csaba anyukáját és átnézni az okleveleit, be kell érni a róluk készült fényképpel). 1994 -ben 3. lettem a Magyar Bajnoksagon, aztán kihagytam fél évet, hogy pénzt gyűjthessek a versenyzéshez. 1995-ben újra kezdtem és hamar visszaszereztem a régi formám és ahogy engedték a bírók úgy törtem felfelé. 1996-ban csak 2. helyet „kaptam”, pedig ekkor kellet volna elöször megnyernem a Magyar Bajnokságot. Nem adtam fel, 1997-ben magasan jobb voltam mindenkinél a súlycsoportomban (ekkoriban 70 kilósan versenyzett) de újra csak a 2. helyet kaptam. Ekkor elvették tőlem a lehetőséget kimenni a Világbajnokságra. Utána már nem volt kedvem versenyezni így minden különösebb edzés nélkül elmentem utoljára a Budapest Bajnoksagra és egy vacak 3. hellyel befejeztem a versenyzést Magyarországon.

Jelenleg Kanadában élsz, és újra versenyzel, mi inspirált az országváltásra, és hogy kint újra versenyezz?
2001-ben teljesen elegem lett Magyarországból, a protekció uralmából, ahol a becsület semmit sem ér a pénzzel szemben, ezért kijottem Kanadába. A kezdet – mivel egyedül jöttem ki – itt sem volt könnyű. 2002 februárjában találtam egy edzőtermet és kedvtelésből elkezdtem edzeni. Itt ismertem meg Winston Ashie-t, aki szintén versenyző. Ő mondta, hogy próbáljam meg itt is a versenyzést, de egy darabig nem volt kedvem hozzá. 2004 májusában elmentem megnézni egy versenyen Winston-t. Ekkor láttam, hogy ha keményen edzenék, megállnám a helyem itt is. Két hónapom volt az Ontario Bajnokságig. 7 évig csak kedvtelésből edzettem, de most újra keményen készültem és többet sikerült fejlődnöm mint, ahogy azt elsőre gonmdoltam. 2004 július 17-én megnyertem az Ontario Bajnokságot 65 kilósan (Csaba 162 cm) „harmatsúlyban”, így bejutottam a Canada Bajnokságra. Kellemes csalódás volt tapasztalni, hogy nem ismertem senkit mégis megkaptam a megérdemelt első helyet. Egy hét múlva 24-én megnyertem a Canada Bajnokságot így kijutottam a moszkvai Világbajnokságra.

Kint ki segítette a felkészülésedet? Voltak szponzoraid, egy idegen országban biztos nehezebb segítő kezekre találni.
Winston sokat segített nekem. Ő intézte el a beiratkozásom a versenyekre és mindent elmondott amit tudnom kell. Otthon sem volt szponzorom, de sokszor segítettek valamilyen módon a barátok. Itt sincs szponzorom, de majd lesz valahogy. Szinte mindent magam kell csinálnom és több problémát kell megoldanom, mint otthon mégis előbbre tudok jutni.

Milyen a kinti mezőny, például a hazaihoz viszonyítva?
Erről annyit mondhatok, hogy az országos elsők otthon is megállnák a helyüket, de ezt majd megláthatjátok a VB-n.

A versenyek pénzdíjasok, vagy egyenlőre marad az erkölcsi megbecsülés?
Itt is vannak pénzdíjas versenyek, de most én karriert akarok elöször csinálni, és csak utána megpróbálni a pénzdíjas versenyeket. Itt kettő szövetseg van, de én csak a CBBF által rendezett versenyeken indulhatok. Ez a szabály. Az idén csak 65 kg-ban versenyzek, mivel sokat kihagytam a versenyszerű edzésből. Majdnem 7 évig csak kedvtelésből edzettem.

Mondtad, hogy csak az CBBF-ben versenyezhetsz, illetve, hogy kimehetsz – és persze indulhatsz – a moszkvai VB-n. Pontosan mi az a CBBF, illetve magyarkét, hogy indulhatsz kanadai színekben?
A CBBF Canada Body Building Federation ami az IFBB-hez tartozik. El tudok indulni a versenyein és a másik szövetség nem hiszem, hogy foglalkozik a dologgal. Sajnos annál inkább számíthatok a magyar szövetség akadékoskodására. A VB-re kapok kiutazási engedélyt a kanadai minisztertől és visszautazási engedélyt az orosz miniszterelnöktől, mivel állítólag csak ők adhatják ezeket az indulásomhoz szükséges papírokat. Egyébként valószínűleg, ha kimegyek a VB-re azt már, mint kanadai fogom megtenni.

A testépítés két legfontosabb tényezőjéről, az edzésről és kajáról még nem beszéltünk. Mennyit, és hogyan edzel, mennyire fontos számodra az erő, a látványosan nagy súlyok?
Régebben fontos volt, hogy mennyit bírok, de volt nehányszor sérülesem így ésszerűbbnek tartom vigyázni a túl nagy súlyokkal. A testépitéshez türelem kell. Az emberek különbözőek így pontosan nem lehet meghatározni az ideális edzést. Mindenkinek magának kell megtalálnia a legjobbat, de az edzésnek keménynek kell lennie. Úgy, ahogy én edzem szerintem mindenki tudna fejlődni, csak ez sokak számára kellemetlen, mivel sokat edzem.

Mi a helyzet a használt a súlyokkal?
Közepes súlyokat választok. De közel a nehéznek mondhatóhoz. Például :140 kg-ba bele tudnék nyomni fekve 3-5 ismétlést, attól függően, hogy milyen napom van (ne feledjük, hogy Csaba mindössze 70kg körül van). Edzéseken általában csak 90-100 kg-ig szoktam emelni, amibe 10-12-t tudok belenyomni. Általában bemelegítést nem számitva 4-5-ször 8-12 ismétlést végzek. Verseny előtt kicsit csökkentek a súlyokon. Kevesebbet pihenek és több gyakorlatot csinálok 4-5*12-15 ismétléssel.

Ha már a versenyre készülésnél tartunk: mennyire van szükséged a kardió edzésre, illetve mit változtatsz az étrendeden?
Az étkezésen változtatok természtesen: nincs zsír, kerülöm a cukrot és csak minőségi szénhidrátot eszek. Ha jól megy minden, akkor nem szükséges a kardió, mivel jó az adottságom és egyébként is sokat edzek. Egyedül a versenylázam ami már nem a régi, de elegendő akaraterővel azért meg akármi is lehet.

Végezetül néhány „Sztárprofil” rovatos kérdés: Példakép?
A példaképem Arnold volt, de most már nem példaképekkel foglalkozom, hanem magammal. Én akarok lenni a legjobb, ami elég távoli és mivel alacsony vagyok talán be kell érnem azzal, hogy saját magamnál legyek egyre jobb.

Méreteid? (természetesen izom-méretekre gondolok )
Mérőszalagom nincs, mint otthon, csak a tükröt nézem. A számok olykor semmit sem érnek, ha nincsenek hozzá jó arányok. Azt tudom, hogy otthon 75 kilós voltam 47-es karral áss az 1997-es Magyar Bajnokságon 70 kg voltam és 45-ös karom volt.

Kedvenc testrészrészed?
Kedvenc testrészem nincs, mindent arányosra akarok. Ami talán kedvenc testrészem az a fekete bőrű csajokon található A kedvenc mondásom is ehhez kapcsolódik: „Az ember színe fehér, de a nőké fekete”. A második kedvenc mondásomat pedig magamtól hallottam először: „Az ígéret szép szó, semmi több…

Kedvenc autó?
Kedvenc márkám sincs, egy 96-os Honda Civicem van, amivel elégedett vagyok.

Céljaid?
Természetesen nyerni a versenyeken, minél több pénzt keresni, és találni egy szép, megbízható fekete bőrű feleséget.

Mi az amitől félsz?
Természetesen félek a rossz dolgoktól, de általában inkább a megoldásokat keresem.

Csaba, köszönöm szépen az interjút és további sok sikert kívánok mind a versenyzéshez, mind a szép fekete feleség megtalálásához!
Köszi, és még egyszer köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra. Üdvözlök minden olvasót.

Végül egy idézet Csaba legutóbbi e-mailjéből, amire azt hiszem, Robi büszke lehet:
Te közismertté teszel engem Magyarországon én meg olvastatom (nézetem) a ti websiteotokat a kanadaiakkal. Meg kell, hogy mondjam jelentősen jobb az itteninél, ha esetleg megnézted már a bodybuildinglive.com vagy cbbf.net nevű kanadai website-okat!
Pencz János
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
100 tab. 
 / 4.8
 
2 390 Ft
500 gr. 
 / 4.4
 
5 490 Ft +1000 pont
3 kg 
 / 4.5
7%   14 990 Ft  
13 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
Superbody 2001
Superbody 2001
Gárgyán Rita
Gárgyán Rita
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Topola Kupa 2009 - 1.rész
Topola Kupa 2009 - 1.rész
Arnold Classic 2012
Arnold Classic 2012
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....