Logo
Interjú Svend Karlsennel, a 2001-es Világ Legerősebb Emberével  

Interjú Svend Karlsennel, a 2001-es Világ Legerősebb Emberével

Interjú Svend Karlsennel, a 2001-es Világ Legerősebb Emberével
Láttátok őt… a legenergikusabb figura volt az egész mezőnyben. Teljesen rápörgött minden versenyszámra, elkápráztatva rajongóit és ellenfeleit mindent elsöprő erejével. A 2001-es erősember bajnokságon kiemelkedett a mezőnyből és most is remek formában van. A neve Svend Karlsen. A srác megcsinálta: erőemelőként és profi testépítőként is kiváló eredményeiről híres. Azok akik ismerik és azok, akik nem, most megtudhatják, ki is az a Svend Karlsen.

BB.com: Köszönöm, hogy lehetőséget adtál erre az interjúra. Kérlek adj az olvasóknak egy rövid jellemzést magadról!
Svend Karlsen: A nevem Svend Karlsen, 35 éves vagyok. Norvégiában élek, ami Európában, ezen belül Skandináviában található. A feleségem Eun Lene, van egy 3 éves kisfiunk, Svend Alexander. A méreteimről: 188 cm magas vagyok, a súlyom 135 és 155 kg között változik. A bicepszem 57cm, a mellkasom 152cm, a vádlim 55cm, a combom pedig 85cm.

BB.com: Mióta veszel részt erősember versenyeken?
SK: 1996-ban kezdtem, a finn Ilkka Kinnunen felkérésére. Addigra abbahagytam a testépítést és napi húsz cigit szívtaml. Ha hiszed ha nem, akkoriban még csak nem is kardióztam.

BB.com: Milyen súlyokat emelsz?
SK: A legjobb eredményeim: guggolás 400kg, fekvenyomás 260kg, felhúzás 410kg.

BB.com: Ha jól tudom IFBB testépítő voltál, milyen eredményeid vannak?
SK: Amatőrként egy második helyem volt a World Games-en, ez a legjobb eredményem. Néhány profi show-n is elindultam, de a 10-15. helyen végeztem, szóval semmi komoly.

BB.comBB: Mindig erős voltál?
SK: Igen, azt hiszem. Amióta az eszemet tudom nagy és erős akartam lenni. Anyámnak van rólam olyan képe 3 éves koromból, amin pózolok. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mára a legerősebbek között vagyok.

BB.com: Mesélnél a gyerekkorodról és arról, hogyan kerültél a súlyok közelébe?
SK: Amikor kicsi voltam, láttam egy képet Arnold Schwarzeneggerről és elhatároztam, hogy egy szép napon én is ilyen leszek. 14 éves korom óta edzek súlyokkal. Akkoriban nem úgy volt, mint ma, amikor mindenki csini edzőtermekbe jár, hogy legyen egy kis formája. Majdhogynem lent laktam a teremben, napi 6-8 órát is lent töltöttem. Vagy edzettem, vagy figyeltem másokat, tanácsokat kértem. Szerelmem volt a sport, az első naptól fogva.

BB.com: Úgy érezted, hogy a testépítés és erőemelés után az erősember versenyek a következő lépcsőfok?
SK: Az, hogy „erősember” vagyok, egy véletlenen múlt, Ilkka Kinnunen telefonhívásán. Hallott arról, hogy van egy norvég volt testépítő, aki elég erős, így az 1996-os erősember versenyre komolyabb technikai felkészülés nélkül mentem el. Dehát ez már történelem, bár azonnal éreztem, hogy ez az a hely, ahová tartozom. Végre megtaláltam a helyemet, így is mondhatjuk. Ha pedig az eredményeimet nézed, azt hiszem észlelhető, hogy a megfelelő sportot választottam magamnak.

BB.com: Milyen volt a világ legerősebb emberének lenni?
SK: Megnyerve a 2001-es versenyt azt éreztem, hogy végre valamiben a csúcsra kerültem. Nagy volt a nyomás, hiszen 1999-ben harmadik, 2000-ben pedig második lettem. Azt hiszem, ha nem is minden kissrác álma, mégis nagyon sokan szeretnének egyszer a legerősebbek lenni a világon. Legalább az én fiam most azt mondhatja: nekem van a világon a legerősebb apukám!

BB.com: Melyik a kedvenc versenyszámod?
SK: Nehéz lenne megmondani, elsősorban azért, mert mindegyikben elég jól teljesítek. Azt hiszem ha jó napom van a „Super Yoke” és a felhúzás az én világom. Nagyon meglepődtem, amikor Stockholm-ban az óriás üllőemelés világrekordját sikerült a 185 kg-os eredményemmel megdönteni. Akkor már egy éve nem nyomtam csúcsot üllővel! Később volt egy kis gond a hátammal, ami a felhúzásban is megmutatkozott, de úgy tűnik kiheverem és remélem, hogy hamarosan visszatérek a régi formámhoz.

BB.com: Hogy sikerül teljesíteni a sporttársaid között?
SK: Olyan tényezőnek tekintem magamat, amivel számolni kell. Egy szép napon meg tudok és meg is fogok nyerni egy sor versenyt. A következő fontos esemény számomra az Arnold Classic Strongman Challenge lesz Ohio-ban, ahol tavaly második lettem.

BB.com: Mit gondolsz, a profi erőemeléssel jó irányba halad az erőemelő sport?
SK: Igen.

BB.com: Korábban folyton azért imádkoztam, bárcsak lenne edzőtársam. Neked van partnered?
SK: Igen, időről-időre változik. Most éppen kettő is van, Johnny Fosseli és Reidar Kvile. Mindketten nagyon erősek és ez serkentőleg hat rám az edzés során.

BB.com: Kik voltak azok, akikre testépítőként, erőemelőként és erősemberként felnéztél?
SK: Egy jóbarátomnak, Ed Coannak hihetetlen emelései voltak. Testépítőként a kezdetektől fogva Arnoldot bálványoztam, erősemberként pedig a csodálatos Bill Kazmaier-t és Jon Pall Sigmarsson-t említeném.

BB.com: Melyek azok a kihívások, amelyekkel egy erősembernek szembe kell néznie?
SK: A cél mindig az, hogy elég jól legyél ahhoz, hogy megverd a legjobbat. Amikor az erősember sport mezejére léptem, generációváltás volt folyamatban, a korábbi nagy sztárok, mint például Magnus VerMagnusson, vagy Riku Kiri csillaga leáldozóban volt. Ezzel együtt Magnus Samuelsson, Jouko Ahola és Flemming Rasmussen kezdte átvenni a vezető szerepet együtt Janne Virtanennel és velem.

BB.com: Milyen érzéseket váltott ki belőled Johnny Perry halála?
SK: Nagyon szomorú voltam, mikor megtudtam a hírt. Nem akartam, nem is tudtam elhinni, hogy ez történt. Johnny volt az utolsó, akivel a 2002-es erősember bajnokságon Kuala Lumpurban a feleségem és én beszéltünk. Abban állapodtunk meg, hogy egy hónappal később találkozunk Stockholmban. Nyugodjék békében!

BB.com: Mit tanácsolsz a kezdő erőemelőknek?
SK: Ne siessenek sehova, Rómát sem egy nap alatt építették!

BB.com: Mit értesz „Viking Erő” alatt?
SK: Azzal szeretném kezdeni, hogy nem vagyok rasszista, vagy hasonló. Ez onnan ered, hogy Norvégiából, a Vikingek hazájából származom. Olyan ez, mint egy márkajelzés. Nézd csak meg Joe Onesai-t, vagy Derek Boyer-t, mindketten hoznak egy darabot a hazájuk kultúrájából.

BB.com: Hiszel az erőemelés és a testépítés kombinálásában?
SK: Ahogy a kérdés szól, úgy nem. Másfelől viszont jó, ha az embernek erőemelő múltja van. Ezalatt azt értem, hogyha jó eredményeket értél el erőemelésben, az kiváló alapot jelenthet egy leendő erősembernek. Az edzés szempontjából azonban keverni a kettőt egy kissé bajos lenne. Erősemberként teljes másként edzek, mint mikor erőemelő voltam.

BB.com: Hogy néz ki egy edzés nálad?
SK: Az első harminc percben egy kávé mellett megtervezem az edzést. Aztán megyek és mindent 100%-osan végrehajtok. Az edzés felépítése egyébként attól függ, hogy éppen hol tart a szezon.

BB.com: A teremben azonos erőbedobással edzel, mint mikor a versenyszámokra készülsz?
SK: Igen, a teremben is mindent beleadok, de ez nagyban függ attól, hogy hol tart a szezon. Az edzőtermi gyakorlatok teremtik meg az alapot, de ahogy közeledik a verseny, mindinkább elkezdem a versenyszámokra történő felkészülésemet.

BB.com: Mit javasolnál annak, aki meg akar erősödni?
SK: Keményen, okosan edzeni és türelmesnek lenni! Rómát sem egy nap alatt építették.

BB.com: Mi a következő lépés, miután te voltál 2001-ben a legerősebb?
SK: Ahogyan említettem, a következő megmérettetés az Arnold Classic lesz, február 28-án, hogy pontos legyek. Nagyon keményen készülök rá és tudom, hogy idén meg fogom nyerni.

BB.com: Köszönöm, hogy időt szakítottál az interjúra. Sok sikert kívánok és remélem, hogy hamarosan ismét a világ legerősebb embereként üdvözölhetünk majd.

Megjegyzés: Svend csak a második helyet szerezte meg az Arnold Classic-on. Ha több információt szeretnél megtudni róla, keresd fel honlapját a www.power-viking.com címen.

Fordította: ATX
a bodybuilding.com cikke nyomán
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
5 kg 
 / 4.8
5%   26 990 Ft  
25 640 Ft
60 kap. 
 / 4.9
 
3 490 Ft
30 pak. 
 / 4.8
5%   6 490 Ft  
6 165 Ft
50 gr. 
 / 4.3
 
500 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104376 fénykép található.
Superbody 2010
Superbody 2010
IFBB EB 2002
Fitness -160cm
IFBB EB 2002 Fitness -160cm
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Brutal Challange 2010 - Komárom
Brutal Challange 2010 - Komárom
Red Rock Reality 20.
Red Rock Reality 20.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....