Logo
Volt egyszer egy Bajnokok Éjszakája…  

Volt egyszer egy Bajnokok Éjszakája…

Volt egyszer egy Bajnokok Éjszakája…

    … azaz még egy. Csillogó testek, duzzadó idomok a rivaldafényben, mintha megannyi félisten vagy istennő bukkant volna elő valamelyik ókori görög mitológiából. Az ezerfejű Cézár önfeledten, extázisba zuhanva tombolt, éljenzett vagy éppen fennhangon kritizálta egyértelmű reakcióval, kedvence méltatlan elnyomását a döntnököket felülbírálva és kioktatva. Valljuk meg, feladták a leckét alaposan a zsűrinek -magam is tagja voltam- az elképesztő formában sziporkázó Herkules és Góliát ivadékok. Minden tárgyilagosságra törekvésünk ellenére, a pontozásos rendszer átka ránk nyomta bélyegét, és „nostra culpa” elképzelhető, hogy itt-ott a szubjektív ítélethozatal némileg domináns szerepet játszott, de hát mi is csak gyarló emberek vagyunk, és mint tudjuk tévedni nagyon is emberi, ám az vesse ránk az első követ ki helyünkben nem hozott volna elmarasztaló ítéletet, és közmegelégedésre tökéletesen pontozott volna. Az elégedettek, mint ilyenkor szokás, vigyorogtak mint nyúl a birsalmára, a kevésbé elégedettek pedig savanyú ábrázattal és keserű csalódással vették tudomásul, hogy ez bizony nem jött össze.

    A fantasztikus verseny, kiváló szervezés, csodálatos közönség előtt le az összes süveggel, de a mögötte sunnyogó annyiszor elemzett, bírált tényeket lehetetlen nem újra és újra kivesézni.

    Hol van ilyenkor a média? (nem célzok arra az egy-két újságíróra természetesen kik jelen voltak, ők lelkiismeretesen tették a dolgukat) Tán a szigeten rekedve gyötrődik a kiszáradás mezsgyéjén, a felmentő sereg pedig a mai modern technika minden vívmánya ellenére rossz koordinátákon kutakodik utána túlélőket keresve? Kiszáradás gyötrődés? Mesélhetne erről mondjuk „Tozó”, Kormány Misi, vagy a kis Földi… De sorolhatnánk végtelenségig a névsort a "Survivor" túlélőit magasztaló médiának. Lehet vesztegzár alatt nyöszörög valamelyik böfögő, szellentő és káromkodó „sztároktól” nyüzsgő villában? Vagy lázasan kutakodik a „Nagy Ő” után? Árulja el már valaki, miért van az, hogy a testépítés vagy a fitnesz örökös számkivetésben sanyarog és minden kétségbeesett jajveszékelése a médiák ajtajánál, kiáltás a pusztába?

    A sportcsatornák mindenféle öregurak és sznobok kedvenc sportvetélkedőjére naponta többórás összefoglalót áldoznak, de egy nemzetközi body illetve fitness versenyéről láthatunk évente kétszer-háromszor egy röpke félórás összefoglalót? Idén tavasszal, mint tudjuk Budapesten rendezték meg a testépítő EB-t óriási magyar sikerrel. Hány tv csatorna közvetített egy rövid részletet erről? Nulla. Mennyivel látványosabb egy biliárd párbaj, vagy sznob dollármilliomosok és arisztokrata nyugdíjasok imádott „sétasportja”, vagy a „vérpezsdítően” halálosan izgalmas póker csata, mint egy itthon megrendezett testépítő EB? Ja, mert nem olimpiai sportág a body? Miért talán a biliárd, a golf vagy esetleg a kártya azok? Mégis mennyi dohányt emésztenek fel? Talán tabu, törvénytelen vagy csak ízléstelen megismertetni a közvéleménnyel olyan kiváló sportolókat, mint Lantos Johnny, Vékony Zoli, Kupcsik Laci, Lauter Viktor, és még nagyon sokan mások? Ezeket a vért izzadó, brutális akaraterővel, maximális önfegyelemmel rendelkező srácokat a dicsőség aurája övezi, melyet gyötrelmes fájdalommal szereztek. Miért ne lehetne rájuk büszke egy egész nemzet, nemcsak a sportág érintettei. Mert nem közismert személyek, őket nem mutatjuk meg az országnak, de azt hogy húzza fel alsónadrágját egyik-másik villalakó, miként vérzik el egyik-másik futballcsapatunk -ki tudja hányadszor- a BL-ben, azt dagadó mellkassal tárjuk a nagyérdemű elé újra és újra. Hát persze, erre van igény… de vajon ki tálalta ezt az igénytelen igényt!? Na és a közszféra hogyan ítélkezik a „badisokról” azt nem kell bemutatni. Vérpadon kárhoznának el valamennyien, ha a tudatlan ítélőkön múlna. Felfújt izomagyú, lelketlen érzéketlen csürhének -és sorolhatnánk végtelenségig a jelzőket- titulálják őket. Azt persze nem tudhatja az utca embere, hogy ez a „tuskó nemzedék” nem csupán a strandon messze a leglátványosabb, legkiemelkedőbb fazonnal rendelkező, nemcsak magukon viselik mesterségük címerét, ezek az „elvetemült hústornyok”, hanem a szürkeállományukban is rejtőzik egy-két egészséges agysejt. Csak kérdezni kell, hogyan étkeznek, milyen az életformájuk, egyáltalán milyen volumenű önfegyelem, kitartás áll a sportág hátterében, talán megváltozna a társadalom előítélete erről az „agyatlan csürhéről”. Embernek születtek valamennyien, és testépítőkké lettek emberségük keretein belül. Szegény „agyatlan” Arnod, Frank Zane (matematika tanár), vagy dr. Franco Columbu…

    Nemrég egy egészséges életmóddal kapcsolatos fórumon vettem részt, melyen egy térségünkben közismert sportorvos tartott előadást, és megemlítette, hogy bár a testépítőket lenézik, tőlük lehet legtöbbet tanulni az egészséges táplálkozás, fogyás, diétázás területén, majd hozzátette: mennyire irigyli ő maga is micsoda precizitással számolják ki a szénhidrát-fehérje-zsírbevitel arányokat, mennyire tisztában vannak a lebomlási, felszívódási folyamatokkal, és hogy mindezt mi sem bizonyítja ékesebben mint ezeknek alkalmazása és eredménye. No comment…

    Tisztában vagyok, hogy nem elsőként emelek szót a média passzivitása ellen, kétségbeesett kiáltásommal nem fogom felrázni a szunnyadó propaganda szférát néma közönyéből, nem váltom meg a sanyargó fitneszvilágot. Tudom azt is, hogy e szaklapot azok kezükbe sem veszik kiknek irányul a rovat, az érintettek pedig, nap mint nap átélik a valóság sajgó érzését, nem közöltem számukra újat, de a keserűség túlcsordul néha az ember lelkében, és csak úgy képes szabadulni e gyötrelmes lelki kínoktól, ha néha kinyögi magából.

    Volt egyszer egy Bajnokok Éjszakája… Bízzunk benne, hogy jövőre, és utána, és tíz év múlva már közhely lesz ez szlogen, hála majd a médiák és a pénz fenséges hatalmának.

Múmia
(aki nem ismerné:
Lakatos Mihály
)

 

 

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
0,5 lit. 
 / 4.7
20%   3 890 Ft  
3 110 Ft
100 g.k. 
 / 4.8
5%   3 190 Ft  
3 030 Ft
30 pak. 
 / 4.8
18%   5 690 Ft  
4 690 Ft
30 gr. 
 / 4.4
 
300 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104371 fénykép található.
Susie Curry
Susie Curry
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
BB.TV #130
BB.TV #130
BB.Tv Episode #4.
BB.Tv Episode #4.
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....