Logo
 

Interjú Dina Al-Sabah-al
Napjaink egyik legígéretesebb női versenyzője a szenzációs, 29 éves IFBB Pro Dina Al-Sabah. Dina 1974. február 28-án született Libanonban, Bejrút városában. Édesapja kuvaiti, édesanyja szír és török szülőktől származik. Ennek a különbözőségnek köszönhető, hogy Dina több kultúrából is magával hozhatott egyes elemeket, egyesítve azokat önmagában, ezek az elemek alakították világnézetét egyedivé.

Egyiptomban, Marokkóban, Olaszországban és Angliában nevelkedett – a „globális nomád”, ahogy önmagát említi – született sportoló, már öt éves korában lovagolni tanult. Tinédzserkorában már eredményes díjugrató, majd a marokkói amerikai főiskolában töltött idő alatt 100m, 200m, 400m futásban, távolugrásban, röplabdában és kosárlabdában mérte össze tudását társaival.

Az élettől duzzadó Dina Al-Sabah-val most egy olyan interjút olvashattok, ahol mesél az életéről, a küldetéséről, azokról az áldozatokról, melyeket a versenyzésért kellett meghozzon, terveiről, melyeket a siker motivál és az Olympián átélt tűzkeresztségéről.

BB: Sok sportoló súlyzós edzéssel alapozza meg későbbi pályafutását. Te hogyan kezdted?
DAS: Először 1991-ben edzettem súlyokkal, miután Londonba költöztem. A szokatlan környezet és az ismeretlen emberek láttán arra a következtetésre jutottam, hogy egy edzőterembe lemenni esetleg kellemes időtöltés lehet, amely során kötetlenül ismerkedhetek meg az emberekkel is.

Amikor 1994-ben az Egyesült Államokba vitt az utam, hogy a George Washington Egyetemen tanuljak, a Bally Total Fitness Center-be kezdtem járni, már sokkal jobban érdekelt a súlyzós edzés és önmagam fejlesztése ezen a téren.

BB: Emlékszel még az első versenyedre?
DAS: 1999 novemberében, kezdő testépítőként az NGA show-jában Roanoke-ban léptem színpadra, tele félelmekkel, mégis boldogan a változásoktól, amiken keresztülmentem.

BB: A profi kártyád megszerzésének körülményei kapcsán volt némi vita. Mondanál erről pár szót, hogy egyszer és mindenkorra tisztázhassuk?
DAS: Nem feltétlenül nevezném vitának azt a tényt, hogy néhány embert zavart, hogy profi kártyát kapok. Azt tudnám elmondani inkább, hogy a velem kapcsolatos körülmények egyediek voltak.

Amikor elkezdtem versenyezni, nem tudtam, hogy az egész folyamat hova vezet majd. A legfőbb célom az volt, hogy megnézzem, meddig tudok elmenni és mennyire tudom átformálni a testemet. Amikor kezdtem mélyebben beleásni magam a fitnesszbe az egyik nénikém a következőket mondta: „Dina, te nem vagy atléta! Ne nézd folyton, hogy mit eszel és edzz kevesebbet, mert sosem fogod tudni a kinézetedet megváltoztatni, azzal meg kell tanulnod együtt élni!”

Be kellett bizonyítanom, hogy tévedett. Mondanom sem kell, amikor elkezdtem versenyezni, a jó genetikámnak köszönhetően remekül fejlődtem. Miután megnyertem a Monica Brant Fitness Classic-ot 2001-ben, gondoltam, meg kéne próbálnom a nemzeti NPC fitnessz formát. Aztán megtudtam, hogy az indulás egyik alapfeltétele az amerikai állampolgárság. Zavarba jöttem, úgyhogy el kellett kezdenem azon gondolkodni, mit tehetek kuvaiti állampolgárként annak érdekében, hogy IFBB profi lehessek. Rengeteg telefonálgatás végén kiderült, hogy a kuvaiti szövetség ajánlása szükséges hozzá, ezt nem lehet kikerülni.

Kuvait egy hagyományokra épült arab ország, pontosan tudtam, hogy senki nem fog engem ajánlani. Ott nincs női testépítés, fitnessz, vagy fitnessz forma. Tulajdonképpen az sem biztos, hogy vannak az országban női atléták. Nők bikiniben a színpadon – ott már a gondolat is zavargásokhoz vezetett volna.

2002-ben az IFBB fitnessz versenyeihez kötődő NPC versenyeken kezdtem indulni, hogy a bírák megismerjék a fizikumomat. Arra gondoltam, ha elég jó vagyok, egyszer csak észrevesz valaki. Aztán volt szerencsém megnyerni a Bev Francis Atlantic State fitnessz formát, a Debbie Kruck Classic fitnessz formát és a Pittsburgh Northeast Classic fitnessz formát.

2002 októberében a sikereim ismeretében elhatároztam: ha törik, ha szakad, megpróbálom az IFBB-t. Felvettem hát a kapcsolatot az Arab Testépítő Szövetséggel, ahol azt a választ kaptam, hogy Kuvaitban egyáltalán nincs fitnessz forma, ezért ajánlani sem tudnak a profi szövetségbe.

Az IFBB persze ugyanazt a jól ismert választ adta: „Nem tudunk segíteni, a kuvaiti szövetség ajánlása elengedhetetlen.”

Végül az NPC elnökéhez, Jim Manion-hoz fordultam és elhatároztam, hogy a helyzetemről levelet írok az IFBB elnökének, Ben Weider-nek. Leírtam, hogy mostmár sehová sem tudok fordulni, a kuvaiti szövetségtől sosem kapok ajánlást, mert ez a fajta női sport számukra morálisan elfogadhatatlan. A levelem mozgásba lendítette a gépezetet és 2002. novemberében arról kaptam tájékoztatást, hogy a speciális körülményeimre is tekintettel IFBB profi kártyát kapok. Kimondhatatlanul izgatott lettem!

BB: A családod támogat a versenyzői karriered során?
DAS: A férjem és a családom tagjai, akikkel tartom a kapcsolatot (anyám, egy nagynéni és egy unokatestvér) támogatja az erőfeszítéseimet. A családom más tagjai vagy egyszerűen nem foglalkoznak a ténnyel, hogy versenyzek, vagy még tovább mentek és megszakították velem a kapcsolatot, mivel erkölcstelennek tartják, hogy színpadra állok. A világ minden tájáról érkeznek hozzám emailek araboktól, változó hangnemben. Sokan támogatásukról biztosítanak, másokból pedig csöpög a gyűlölet. Ezeket a gyűlölködő leveleket nagyrészt olyan távoli rokonoktól kapom, akiknek meggyőződésük, hogy beszennyeztem a család nevét.

BB: A családi kapcsolatok feláldozása a versenyzés érdekében nem lehetett könnyű. A családod említett tagjain kívül kik voltak azok, akik segítő kezet nyújtottak a nehéz pillanatokban és készek voltak segíteni, hogy a versenyzés iránti elkötelezettségedet beteljesíthesd?
DAS: A barátaim mindig is támogattak, köztük Shari „King” Kamali. Más nagyszerű emberekkel is együtt dolgozhatok, ilyen például Roger Semsch, aki jelenleg a versenyre történő felkészülésben segít, vagy korábbi edzőm, Mike Davies.

BB: Ha három dolgot megváltoztathatnál az IFBB-n belül, mi lenne az?
DAS:

  1. A profi kártya megszerzésére bevezetnék egy lépésről-lépésre követhető rendszert azoknak a sportolóknak, akiknek a hazája nem támogatja a törekvéseiket, hogy ennek ellenére is elérhessék az álmukat.
  2. Átlátható bíráskodást, melyben a sportolók pontosan tudhatnák, melyik bírótól hány pontot kaptak (névvel ellátva és feltüntetve minden egyes fordulóban adott pontszámot).
  3. A sport szélesebb körű megismertetése. A fitnessz formát nagyon kevesen ismerik.

BB: Mit tanácsolnál az IFBB-nek, hogyan tudná ez utóbbit megvalósítani? Hogyan lehetne ezt a sportot jobban megismertetni a nagyközönséggel?
DAS: A fitnessz forma szabályait kellene reklámozni. Mindenki ismeri a testépítést és tudja, hogy miről szól, innen csak egy lépés, hogy a fitnessz formát is megismerhesse a világ.

Ennek érdekében még én sem tettem különösebb lépéseket, mivel a munka és a versenyzés minden időmet leköti, de lennének ötleteim. Lehetne egy bizonyos visszatérés a közösségbe, ahol fiataloknak, általános iskolától az egyetemig bemutatókat tarthatnánk a helyes táplálkozás és edzés fontosságáról. Sok fiatalnak nagyon elferdült képe van a testéről, azt hiszem ha valaki időt szakítana rá és foglalkozna velük, sokkal boldogabbak lennének.

Emlékszem, amikor tizenéves voltam, éheztettem magam és folyton bajom volt a kinézetemmel. Különösen hasznos lett volna, ha valaki megtanított volna a helyes módjára annak, hogyan kerülhetek formába.

Szeretném kiemelni az oktatás fontosságát is. Nagyon sok fiatalt a sport elszakít az iskolától. Meg tudnám mutatni nekik, hogy lehetne egyszerre jó tanulók és jó sportolók is. Kis stúdiókat is szeretnék berendezni az edzőtermemben, ahol az emberek megismerhetnék a fitnessz formát és a feltörekvő tehetségeket segíteni tudnám.

BB: Biztosan tudod, hogy Shawn Ray szeretne az IFBB férfi tagozatának képviselője lenni. Mit gondolsz, vajon az IFBB profik egységet kell alkossanak, vagy szükségük van egy külsős szóvivőre, aki az érdekeiket képviseli?
DAS: Szerintem minden tagozatnak kell legyen egy profi sportoló képviselője. Shawn Ray megpróbál a pozíció betöltéséhez elég aláírást gyűjteni a férfiak között, minden bizonnyal lenne valaki a fitnessz forma versenyzők között is, aki hangot ad az aggodalmainknak.

BB: Szeretnél te lenni az a személy?
DAS: Én csak most kezdtem versenyezni. Nem hiszem, hogy aktív versenyzőként felvállalhatnám a szerepet, ez sokak számára összeférhetetlennek is tűnne. De ha visszavonultam, a pozíció feltétlenül érdekel.

BB: Mit érzel a 2003-as Jan Tana-n aratott győzelmed után?
DAS: Két szóval: elragadtatottan és kimondhatatlanul boldogan! Egy álom vált valóra ezzel.

BB: Az internet mára a rajongók körében történő információterjesztés egyik legfontosabb elemévé vált. Olvasol a sporttal kapcsolatos honlapokat, esetleg rajongói hozzászólásokat? Melyek a kedvenc honlapjaid?
DAS: Igen, aktívan írok több fórumba is. Nagyon szeretem a rajongókkal tartani a kapcsolatot és megválaszolni a kérdéseiket. Ezek a lapok a getbig.com, a musclemayhem.com, a shawnray.net és természetesen a bodybuilding.com.

BB: Mi lesz a karriered következő lépcsőfoka?
DAS: A karrierem az üzleti élethez köt. Különböző képesítéseim vannak: elektromérnöki, telekommunikációs és számítástechnikai, valamint MBA (Master of Business Administration) fokozatot is szereztem. Jelenleg egy jelzálogbank információs rendszereivel foglalkozom, de szeretnék feljebb lépni. Lehet, hogy a végén még mindenféle szerkentyűket fogok tervezni.

BB: Szerződésben állsz valamely céggel termékértékesítés szempontjából? Ha igen, melyikkel?
DAS: Csak akkor szerződnék, ha egy cég olyan tervezetet mutatna, amely beleillik a vállalati karrierembe.

BB: Mi volt a legfurább dolog, amit valaha rajongód személyesen kérdezett tőled?
DAS: „Fel tudnál emelni?”

BB: Jóban vagy valamelyik versenytársaddal?
DAS: Közeli kapcsolatban állok Elaine Goodlad-al és a férjével, Terry-vel. A legkedvesebb emberek között vannak, akikkel valaha találkoztam. Baráti kapcsolatot ápolok Tammy Leady-vel, Davana Medina-val és Jenny Lynn-el.. mind csodálatos lányok, akikkel nagyon jól esik a közös kikapcsolódás.

BB: Az idei Olympián a fitnessz forma kategóriában nagyon kemény mezőny lép színpadra. Ott van a kétszeres győztes Jenny Lynn és Davana Medina, neked is van egy összetett győzelmed. Ehhez adjuk hozzá a korábbi Ms. Olympia Fitness győztes Monica Brant-ot. Azt hiszem a bíráknak nehéz dolguk lesz. Miben érzed magad különbözőnek a többiektől?
DAS: Húha. Az biztos, hogy utálnám a bírói széket az Olympián. Nagyon nagy megmérettetés lesz, mindenki egyedi jelenség. Minden lány borzasztó jól néz ki. Én pedig csak „én” vagyok, ebben különbözöm. A nap végén az nyer majd, aki leginkább elkápráztatja a bírákat.

BB: A versenyfelkészüléshez elhivatottság, motiváció és önfeláldozás szükséges. Milyen bölcs szavakkal tudnád segíteni azt, aki épp versenyre készül?
DAS: Érezd jól magad! Ebben a sportban önmagad ellen harcolsz. Ott pedig nem a helyezés számít, hanem a tudat, hogy mindent beleadtál.

Dina az Olympia fitnessz forma versenyében az első hely várományosai között kétség kívül az egyik nagy kedvenc. „Nagy megtiszteltetés az Olympián történő megmérettetés.” mondta Dina. Barátnője, a szintén fitnessz formában induló Elaine Goodlad ezt mondja róla: „Dina egy telivér ahogy megjelenik a színpadon a lágy szimmetriával és kidolgozott domborulataival. A stílus és a báj csak úgy árad belőle (kivéve, ha tortákat nyom az arcába a színpad mögött). Versenyen kívül pedig Dina egy nagylelkű, őszinte és hűséges barát.”

„Egy éve még nem tudtam, hogy indulhatok a versenyen. Most itt vagyok frissen, zsebemben az első profi győzelmemmel, amit a 2003-as Jan Tana-n arattam és azzal a tudattal, hogy az egyik példaképemmel, Monica Brant-el léphetek színpadra. Álmok váltak ezzel valóra.” – jegyezte meg Dina.

Személyes megjelenés, fotózás, terméknépszerűsítés végett a kapcsolatot Dinával az alábbi címen lehet felvenni:

PMB 316
11140 Rockville Pike
Rockville, MD20852
…vagy a www.fitdina.com website-on.

Fordítói megjegyzés: a 2003-as Olympia Figure-t Davana Medina nyerte Monica Brant és Jenny Lynn előtt. Dina Al-Sabah az 5., Elaine Goodad a 11. helyet szerezte meg.

Fordította: ATX
a bodybuilding.com cikke nyomán
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
20%   29 980 Ft  
23 990 Ft
%
2,35 kg 
 / 4.8
8%   15 990 Ft  
14 790 Ft
3 kg 
 / 4.5
7%   14 990 Ft  
13 990 Ft
4,4 kg 
 / 4.5
5%   14 990 Ft  
14 240 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
Superbody 2006
O1 - Major Zsolt
Superbody 2006 O1 - Major Zsolt
Superbody 2012

Ujonc 1 - 5. hely

Pohiba Tibor
Superbody 2012 Ujonc 1 - 5. hely Pohiba Tibor
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Diétás pizza sütő nélkül - Body.Builder Gasztro Rovat 30. rész
Diétás pizza sütő nélkül - Body.Builder Gasztro Rovat 30. rész
Pár edzéstrükk és brutál bulvár a Cutler Fehérvárban!
Pár edzéstrükk és brutál bulvár a Cutler Fehérvárban!
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....