Logo
Mészáros László  

Mészáros László

A Fekvenyomás Királya
A kérdező: Kathi Béla

Amikor a 80-as évek végén a fekvenyomás önálló sportággá vált senki nem gondolta, hogy ilyen népszerűségnek fog örvendeni a versengésre vágyó erőatléták körében. Ma már Magyarország legtöbb versenyzőjét felvonultató erősportja. A diákolimpiai résztvevőket is beleszámolva 2000 igazolt atléta van hazánkban. Ez egy bődületesen nagy szám, mellyel számos olimpiai sportágat is leelőz az erőemelés ezen szakága. A sportág nehézségei ellenére számos bajnok járta meg a ranglétrát és jutott fel a csúcsra. Számos világbajnoka van sportágunknak, mely azért is nagy dolog, mert az erőemelésben bajnoknak lenni csöppet sem könnyebb, mint bármelyik más olimpiai sportban, sőt a mi példaképeink úgy versenyeznek, hogy a számukra méltó elismerést csak részben kapják meg, kontra a színvonal óriási. Ők nem akármilyen szövetség világbajnokai (ugye tudjuk számos sportágban már annyi szövetség van, hogy nem is tudjuk ki az igazán világbajnok), hanem a domináns IPF (International Powerlifting Federation) bajnokai. A testépítéshez tudnám hasonlítani, ahol az IFBB a domináns szövetség, a többi csak utánzat (szerk.megj.: erőemelésben az IPF, testépítésben az IFBB a hivatalos Olimpiai Bizottság és Nemzeti Sportszövetség által is elismert szövetség).
Feltehető a kérdés, hogy miért választják ilyen sokan ezt az sportot? A válasz egyszerű. Az erőemelésbe, fekvenyomásba bele lehet szeretni. Sokunk számára ez a szerelem sohasem múlik el, a tűz örökké égeti belsőnket. Számunkra az életet jelenti a még nagyobb erő, még nagyobb izmok megszerzése. Jól tudja ezt minden poweros versenyző. A furcsa az, hogy a sportág színvonala, nehézségei ellenére Magyarország Rónaszéki András elnöksége, vezénylete alatt számos világhírű bajnokot nevelt ki. A 2004-es év legeredményesebb erőemelője Árvai István, nőknél Nánási Nikoletta, legeredményesebb fekvenyomója Mészáros László, nőknél Závodszky Tímea. Ők olyan eredményeket értek el amely miatt, illetve ebből következőleg a csapból is nekük kellene folyni, minden tisztességes állampolgárnak tudni kéne a nevüket, hiszen ők letettek valamit az asztalra. Helyette számos értéktelen embert látunk a médiában. Ez sajna így van. Ma már megfordult a média szerepe. Nem az értékes emberek szerepelnek a TV-ben, hanem az az „értékes” aki szerepel benne. Ennyi. Tudomásul kell vennünk, hogy egy ember értékét, teljesítményét nem az határozza meg, hogy mennyit szerepel a médiában. Ha ezt felfogtuk és a társadalom, média, stb. által ránkerőltetett értékrendet figyelmen kívül hagyjuk, akkor jó úton járunk. Hangsúlyozom, hogy ez csak az én véleményem.
A sok okoskodás után, most következzen egy rövidke riport Mészáros Lászlóval 4 VB és 4 Eb cím tulajdonosával. 4-ből háromszor ő szerezte meg az abszolút elsőséget is. Tehát nem akárkivel volt lehetőségem riportot készíteni, hanem a fekvenyomó sport élő legendájával, egy igazi példaképpel, aki nyomott már 330 kg-ot is fekve. Jól olvastátok! Fekvenyomásról van szó, nem lábtológépről! A fekvenyomás, mint gyakorlat egyszerűnek tűnhet annyira, amennyire egyszerű például futni. De amint elkezdi ezt a sportot űzni az ember rájön, hogy a fekvenyomás versenyszintre való fejlesztése egy egész tudományág. Egy szinten túl minden tudást, fanatizmust be kell vetni fejlesztésére. Ismerni kell az anatómiát, élettant, táplálékkiegészítést, edzéselméletet, tanulni kell a régi bajnokoktól, taktikákat, technikákat kell ellesni és sorolhatnám mi kell még az újabb és újabb falak leküzdésére. Az akadályok újra és újra előjönnek és már már úgy érezzük itt a vég, ennyit tudok, többre nem vagyok képes, ha belepusztulok akkor se. Itt dől el ki meddig jut el ebben a sportban. Aki fáradhatatlanul küzd még a lehetetlennek látszó helyzetekben is és nem adja fel éveken keresztül abból lesz a bajnok. Itt felteheti a kérdést az olvasó: „Na de kérem! Ez 330 kg! Ez már sci-fi kategória! Ennyit csak valamiféle X-man sorozatba illő valaki tud megcsinálni! Hogy a fenébe csinálta?
Kedves olvasó a választ én sem tudom. Csak annyit tudok, hogy Mészáros László egy hús-vér ember, aki hihetetlen genetikával, kitartással, fanatizmussal rendelkezik. Éveken keresztül fáradhatatlanul kitartott sportága mellett és erősödött évről évre. Biztosíthatok mindenkit, hogy se csodareceptje, se csodamódszere, se csodaturmixa nincs Lacinak. Ő mégis megcsinálta, ami számunkra lehetetlen!!!

Remélem a riport segítségére lesz mindenkinek, aki a fekvenyomást választotta sportágának, hiszen azt is megtudhatjuk, hogyan is edz Laci.

Mikor megérkeztem a riport helyszínére, döbbenve láttam meg, hogy Laci már megint nagyobb lett, mint tavaly. Hatalmas felsőteste olyan izomtömeggel van felvértezve, amellyel hazánkban csak néhány, talán 1-2 testépítő rendelkezik, annak ellenére, hogy Laci csak az erőre koncentrál. Tovább figyeltem fizikumát, amíg néhány táplálkozási tanáccsal látott el egy fiatal fiút, és akárhogy is akartam a polóján keresztül hájakat felfedezni rajta, nem tudtam. Tisztára úgy nézett ki, mint egy elit nehézsúlyú testépítő betömegelve, annyi különbséggel, hogy Laci messze-messze erősebb náluk. Ekkor igazán elgondolkodik az ember, honnan az a sztereotípia, hogy az erőemelők dagadtak? Hiszen nagy bajnokaink, Onozó, Závodszky Tímea, Kupcsik Laci teljesen zsírmentes fizikummal rendelkeznek. Egyszer voltam Onozó Szabival egy Finn versenyen, ahol meg is kérdezték tőle a szervezők, hogy nem e testépítő bajnok. Szabi csak ennyit válaszolt: „Hagyjatok már a bodyval, engem csak az erő érdekel!
Závodszky Timiről ne is beszéljünk. Ő egy csúcsgenetika! Csúcs fizikum csúcs erővel!

Laci! Tudom, hogy nem az erőemeléshez kapcsolódik, de hanyas a karod, mert nagyon nagy?
Mészáros Laci: Hidegen reggel kb. 55-56-os. (a riporter megj.: durranva tuti van vagy 58-as) Gondot is jelent a fekvenyomó ruhánál, mert mindig nagyon szűk karban.

Hány kg is vagy?
Mészáros: 120 és 122 között mozgok. A magasságom 180 cm.

Szerinted van e összefüggés a nagyobb testsúly és az erő közt?
Ha izomban több, akkor igen. Tapasztalatom az, hogy egy átlagos versenyzőnél 1kg izom az nyomásban 3 kg. Nálam 1 kg-ra 4.5 kg-os nyomásjavulás jut. Ezért tudtam mindig is, súlycsoportról súlycsoportra sokat javulni.

Civil foglalkozásod?
Üzletvezető vagyok Miskolcon, a saját táplálékkiegészítő üzletemben. (szerk.: a riport is itt készült).

Család?
Persze. Van egy 12 éves kisfiam. 2 éve birkózik, az edzője barátom Repka Attila olimpiai bajnok.

Tehetséges a fiad?
Szereti csinálni. Alapsportágnak nagyon jó, de nem erőltetem neki, saját választása. Jellemző a fiamra, hogy például bokaszalag húzódással elment edzeni, mire az edző felhívott, hogy jöjjek már nézzem meg, mit csinál a gyerek, mert ez már túlzás.

Hát igen! A genetika! Valakitől talán örökölte a fanatizmust. Tudom, hogy az edzésben fanatikus vagy, az étkezésre is odafigyelsz?
Igen. Három óránként eszek. Felkelés után rögtön. Annyira nem figyelek oda, mint egy testépítő, azt eszem ami jól esik. Én úgy gondolom a szervezet körülbelül érzi mire van szüksége. A fehérjebevitelre azért vigyázok, természetesen proteinturmixokat is fogyasztok. Folyadéknak mindent iszok. Nyáron néha lecsúszik 1-2 sör is.

Egyébként mikor volt az első fekvenyomó versenyed?
1993-ban egy megyei erőemelő verseny. Akkor indultam elsőnek és utoljára háromfogásos erőemelésben. 79 kg-osan 192.5-et nyomtam. Ebben az évben máris hatodik lettem a VB-n.

Háromfogásos erőemelésen nem gondolkodtál?
Nem igazán értem a kérdést. Fekvenyomásban a világ legjobbja vagyok, csak erre koncentrálok, így hát nem érdekel a háromfogásos versenyzés.

Szerinted aki jó fekvenyomó akar lenni az versenyezhet párhuzamosan erőemelésben is?
Nem okos dolog. Ha valamiben a legjobb akarsz lenni, akkor csak arra kell koncentrálnod. A guggolás instabillá teszi a nyomást (szerk.: mivel a súly mélyre tételével nyúlnak a vállizületek, és a tökéletes nyomáshoz szükséges egy bizonyos statikus merevség). A felhúzás nyújtja a kar izmait, illetve a guggolás és a felhúzás elvonja a hangsúlyt a fekvenyomásról.

Závodszky Tímea mindkettőben jó!?
Ő egy szupergenetika. Ellenfele sincs a női mezőnyben.

Nagyon régóta versenyzel. Mi motivál még?
Amit akartam már elértem. Szeretnék még egy-egy EB,VB címet az IPF-nél, hogy legyen 5-5 db. Aztán még megpróbálom a profik között is.

Szerinted mennyit fogsz nyomni, illetve mennyi a maximum ami megnyomható?
IPF ruhában úgy 340-et szerintem meg lehet nyomni. Profiban már sokkal többet, mivel ott a fekvenyomó ruha sokkal erősebb. Szeretnék profiban egyszer 400-at nyomni. Egyszer próbáltam a Fitness2000-ben egy profi ruhát, amit a Pintér Feri hozott nekem. 350-ig mentem, de a súlyt nem tudtam leengedni a mellkasomig.

Mennyit segít a nyomásban a fekvenyomó versenyruházat?
Ez nagyon változó. Aki először veszi fel annak általában semmit, hiszen a helyes használatának megtanulása nem könnyű feladat, egyesek nem is képesek megtanulni. Versenyzők közül van akinek akár 35-40 kg-ot is, van akinek 5 kg-ot. Én ruha nélkül is képes vagyok 300 felett nyomni.

Apropó Fitness2000. Oda is vagy leigazolva?
Igen, persze. 3 éve vagyok a Ferinél. Ő barátom, edzőm és segítőm egy személyben. Sokat köszönhetek neki. (Pintér Ferenc mind fekvenyomásban, mind erőemelésben, mind testépítésben hatalmas bajnokokat nevelt ki. Csak néhány nevet említek sokakat kihagyva. Mészáros László, Árvai István, Kiss Jenő, Barna Róbert, stb.)

A profira és más szövetségekre visszatérve. Indultál e már más szövetség világversenyén?
Igen. Egyszer indultam már AWPC VB-n. Körülbelül olyan szinten volt, mint itthon egy megyei verseny. A WPC már komolyabb, de egyik szövetség sincs közel az IPF-hez.

Melyik a legemlékezetesebb versenyed?
A trencsényi VB. Az volt a legnehezebb. Itt minden favorit ott volt, egy kicsit megszorítva éreztem megem, csak 10 kg-al sikerült nyernem egy amerikai versenyző előtt.

Mit üzensz a kezdő powerosoknak?
A kezdők legfőbb hibája a türelmetlenség. Az komoly eredmények csak hosszú évek kemény munkájával érhetők el. A türelmetlenség megölheti a későbbi komoly eredményeket, kiábránduláshoz, csalódáshoz vezethet.

Mi a véleményed Árvai István erőemelő világbajnokról?
Szeretem. Nagyon rendes srác, csak kár, hogy nem tud fekvenyomni.

Testépítés?
Szubjektív sport.

Erősember?
Egy show.

Hogyan is edz a fekvenyomás királya?
(szerk.: Itt több kérdést tettem fel, a válaszokat összefoglalva írom le.)

Laci edzésterve eltér a megszokottól. Heti 3 nap edz. Hétfőn korán reggel és este. Ugyanígy pénteken. Szerdán egy edzése van.

 • Hétfő és péntek reggel: mell (általában a hétfői edzések nehezebbek)
 • Hétfő és péntek este: hát, kar
 • Szerda: váll, láb

A hétfői és pénteki beosztás bár ugyanaz, de a végzett gyakorlatok eltérnek egymástól.

Az idény is két részre oszlik. Alapozó és versenyfelkészülő időszakra. Ahogy a verseny közeledik, úgy csökkenek az ismétlésszámok az alapgyakorlatokban, természetesen nő a súly. A kiegészítő gyakorlatok száma fokozatosan csökken.

Fekvenyomásra vonatkoztatva felkészüléskor általában hétfőn piramis fekvenyomás (8-6-4-4-2-2-4-10) van, míg pénteken 4*4-es séma. Egyeket nagyon ritkán nyom.

Alapozáskor a program:

(ekkor nem dolgozik nagy súlyokkal, a cél csak a szintenntartás)

 • Hétfő reggel:
  1. fekvenyomás 4*6 kb. 225 kg-al
  2. szűk nyomás kb. 190-200 kg-al.
  3. ezek után tárogatás 4*8, néha tolódzkodás
 • Hétfő este:
  1. húzozkodás 4*6-8,
  2. hátcsiga tarkóhoz, mellhez: 4*6-8,
  3. döntött evezés csak lightosan 4*6-8 kb. 150 kg-al.,
  4. a tricepszet, bicepszet szuperszettben edzem! 4-4 gyakorlatot végzek. Tricepszre az utolsó gyakorlat padon tolódzkodás ejtő sorozat: combon 140 kg, ebbe 6-ot, aztán rögtön 120 kg-ba 8-at. 80 kg-ba 10-et, 20 kg-ba 20-at.
 • Szerda:
  • nyakból nyomás,
  • 1 kezes nyomás,
  • oldalt emelés,
  • döntött oldalt emelés, néha állig húzás.
  Mindezekből 3-4-5 * 6-8-10. Lábra főleg lábtoló csak fitnesz jelleggel.

Meg persze sok focizás. (szerk.: köztudott, hogy Laci imád focizni, ami miatt már volt komoly sérülése is - szerk. kérdés: Ilyen izomtömeggel tudsz még focizni? Igen, meglepően jól mozgok még a pályan. Nem estem még ki a gyakorlatból, nem vagyok én dagadt.)

 • Péntek reggel:
  • megint fekvenyomás, de most nem piramis,
  • 30 fokos nyomás úgy 190-200 kg-al szériában,
  • 30 fokos tárogatás
 • Péntek este:
  • hát, tricepsz más gyakorlatokkal.
  Ez a nap egy kicsit könnyebb, mint a hétfői.

Versenyfelkészülő időszak:

Ezt már leírtuk. Fokozatosan csökkennek az ismétlésszámok, nő a súly. Fekvenyomásban felmegy egészen 280-290 kg-is. 280 kg-ba még három ismétlésre képes.

Szériák közt meglepően keveset pihen erőemelő létére. Az alapgyakorlatoknál sem megy 3 perc felé.

Részleges, félismétléseket nem végez, csak teljes mozgástartományban dolgozik.

Masszásban nagyon ritkán részesül. Érdekesség, hogy nyújtást csak minimálisan, illetve nem végez. Véleménye az, hogy a nagy nyomáshoz szükséges egy bizonyos fokú kötöttség.

Nagyon köszönöm Laci, hogy szakítottál rám időt!
Én köszönöm a lehetőséget!

Remélem mindenki okosodott egy kicsit a riportból.
Mindenkinek jó erőt kívánok!

Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
%
6 kg 
 / 4.8
33%   29 980 Ft  
19 990 Ft
30 pak. 
 / 4.8
18%   5 690 Ft  
4 690 Ft
%
60 kap. 
 / 4.9
20%   3 990 Ft  
3 190 Ft
%
2,27 kg 
 / 4.6
21%   18 990 Ft  
14 990 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104369 fénykép található.
Savaria Kupa 2004
Darázs Ádám
Savaria Kupa 2004 Darázs Ádám
Superbody 2008Pokrócos György
Superbody 2008Pokrócos György
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Támadás Remake 2010! (16:9)
Támadás Remake 2010! (16:9)
Bohos Kornél hobbija. Vagy sorsa?
Bohos Kornél hobbija. Vagy sorsa?
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....