Logo
A kambodzsai gyilkos mezőktől a Mr. Olymipiáig - Kris Dim története  

A kambodzsai gyilkos mezőktől a Mr. Olymipiáig - Kris Dim története

A kambodzsai gyilkos mezőktől a Mr. Olymipiáig - Kris Dim története
„úgy tudod legyőzni a folyót,
hogy követetd a kanyarulatát”

Kambodzsai közmondás

Ha valakiről, akkor Kris Dimről el lehet mondani, hogy hátrányokkal indult. Egy háború súlytotta országban született, Kambodzsában, ahol évente négy polgárból egy erőszakos halált hal. Dim innen szökött meg családjával Amerikába. Fiatal felnőttként két teljes munkaidős állásban dolgozott, és megtakarított annyi pénzt, hogy 23 évesen saját üzletet indíthatott. Lépésről lépésre, Dim átalakította magát egy 50 kg-s kis nyápicból, egy több mint 100 kg-s IFBB profivá, aki első profi versenyén azonnal kvalifikálta magát a Mr. Olympiára. Legendás akaratereje, a bodybuildinng életvitelben, és az amerikai életének története, ha nem is látványosan, de valamennyiben hasonlít egy másik bevándorlóhoz, aki nem más mint Arnold Shwarzenegger. Dim egy Horatio Alger történet a magabiztosságról, a kitartásról, és, hogy az álmok valóra válhatnak, sőt még nagyobb álmok következnek…

A gyilkos mezők

Krisna „Kris” Dim 1973. május 7-én született a Dél-ázsiai Kambodzsában, egy kis faluban. A hely már le lett pusztítva bombázások, és a szomszédos Vietnámmal való háborúskodás miatt, de az események Dim helyzetét szörnyűból pokolira változtatták. A vietnámi háború 1975 ben véget ért, a kommunista Khmer-ek átvették az irányítást Kambodzsa felett. A következő négy évben a rezsim módszeresen mészárolt, éhezteetett, vagy halálra dolgoztatott nagyjából kétmillió kambodzsait (a 8 milliós lakosságból) azon kegyetlen kísérlet közben, hogy átalakítsák az országot egy fajilag tiszta agrártársadalommá. A pénzügyi, és postai szolgáltatásokat megszüntették, a kapcsolatot a külvilággal elvágták, a megmaradt népességet pedig rabszolgának használták. Ez maga volt a pokol, ezért Dim és családja elmenekült. 1977-ben Kris még csak 4 éves volt, amikor az anyja, a bátyja, és a húga körbeutazták a fél világot, hogy bevándorolhassanak az USA-ba. Dim nagybátyja, és egy amerikai támogató segítségével letelepedtek Washington külvárosában. Ekkor még nem tudtak egy szót sem angolul, az egész kultúra annyira idegen volt nekik, mint egy pénzautomata egy ősembernek. Chris apja, és az idősebbik bátyja a harcok ideje alatt kambodzsában maradtak. A Khmer elnyomókat letaszították hatalmukról 1979-ben. A későbbi években elkezdett kialakulni egy demokrácia-szerű rendszer. Nyolc évvel ezelőtt, Dim apjának szélütése volt, és azt kérte, hogy láthassa a legifjabb fiát. Kris Dim visszatért szülőhazájába, de sajnos az apja meghalt mielőtt megérkezett volna. Ezt követően Kris testvére is bevándorolt Amerikába. Dimnek nem voltak igazi emlékei az apjáról, és kambodzsáról, a világ egyik legszegényebb országáról. Idővel Kris Dim visszatért Kambodzsába – mint kezdő üzletember, és igéretes testépítő – és az egész nagyon furcsa volt számára.

Amerikai álom

Dim nyolc évig élt Arlingtonban (Virginia állam), amerika közepétől távol, belemerülve az új kultúrájába. Dim anyja fodrászként dolgozott, és újraházasodott, így Kris mostohaapja egy teherautósofőr lett. Amikor Dim tizenkét éves volt, a családdal elköltözött az Észak-Kaliforniai San Jose-ba, egy évre, majd Sacramentoba, az állam fővárosába, ahol azóta is él. Dim fiatalkorában természetesen az amerikai futballt is kipróbálta.

A legjobban a lábaimra, és a hátamra figyelek oda. A profiknál szükség van vastag sűrű hátra. Az én hátam széles, de szeretném ha vastagabb lenne. Felhúzni, a 2003 as USA Bajnokság után kezdtem el, és nagyon sokat segített, a különbség látható. Egy héten kétszer edzem a hátamat, a következő héten pedig kétszer a lábamat. Egy héten ötször edzek, és egy extra napot szánok a lábamra, vagy a hátamra. Ezenfelül a hasamat, és a vádlimat minden másnap megdolgozom.
Kris Dim

A gimnáziumban birkózónak állt, amiről áttért a testépítésre. Dim először otthon súlyzózott, hogy növelje teljesítményét birkózásban, de 15 évesen elkezdett testépítő rendszerben edzeni, a Sacramento Gym-ben ahol, a mai napig nyomja a vasakat, egy fél élettel később. „Először Lee Labradát bálványoztam” emlékszik vissza Dim. „Valamint Kevin Levrone nagy rajongójává válltam. Lee Labadrada kicsi volt, és szimmetrikus - mint én, de Kevin Levrone volt az, akire jobban akartam hasonlítani mint bárki másra, azok a nagy karok és vállak... Mindig ilyen alakot szerettem volna.” Dim birkózó edzője azt javasolta, hogy induljon el egy testépítő versenyen. Tizenhét évesen megnyerte teenager abszolút kategóriában a North Bay versenyt. Egy évvel később győztes lett a Teenage California versenyen is. Amikor Dim nyert a középsúly kategóriában az 1996 os California testépítő bajnokságon, elvesztette az összetettet Melvin Anthonyval szemben, felfigyelt rá egy szponzor, a Max Muscle Stores. „Én akkor azt sem tudtam mi a Max Muscle Store, sem azt, hogy mit csinálnak. De amikor megismertem őket, azonnal tudtam: én egy ilyet akarok magamnak!„ Amikor belekezdett a az üzlet franchise-olásába, úgy tűnt, hogy ez csak egy haszontalan képzelgés. Nagyon kevés megtakarított pénze volt, iskolába járt még, a leendő felesége terhes volt első gyermekükkel. De Dim nem adta fel, abbahagyta tanulmányait, elvállalt egy délutáni munkát is, és napközben vezette a Max Muscle Store üzletét. Ez így van mind a mai napig: „Az üzletem és a családom állnak az első helyen, utánna eköré építem a testépítést, a maradék időmben.”

„nem csinálok minden sorozatot bukásig, viszont az utolsó sorozat mindig egy kihívás. Ez valahogy az izgalmas befejezése minden edzésnek. Általában 25-30 ismétlést csinálok, hogy jól bedurranjanak az izmaim. Megpróbálok annyi vért bepumpálni, amennyit csak tudok. Mindig keményebben dolgozok mint az előző sorozatokban, el akarom árasztani az izmaimat vérrel, és azt akarom, hogy bedurranjanak”
Kris Dim

Egy év után elég Dim eleget gyűjtött, hogy megynisse a saját franchise-ét Sacramentoban. Ekkor 23 éves volt. Ő irányította a boltot nyitástól zárásig. „A legnagyobb félelmem a bukás volt” - magyarázza Dim, „épp ezért késztettem magam, hogy mindent kétszer olyan jól csináljak„. Az áruház növekedett. Dim, akinek ekkor két Max Muscle boltja volt Sacramentoban, továbbra is ugyanolyan hosszú órákat töltött a pénztár mögött, beékelve a testépítő „hobbyját” abba az időbe, amikor nem a családjával, vagy az üzlettel foglalkozott. Valójában a San Fransisco Pro Invitational versenye előtti napon, végigdolgozott tíz órát a két üzletében.

Tizenegy

Amikor 24 éves volt, a hatodik helyen végzett középsúlyban az első profinak kvalifikáló versenyén, az 1997 es USA Bajnokságon, Bízott benne, hogy a hobbyja hamarosan a munkája is lesz. Nem is gondolta, hogy még 10 kísérletre lesz szüksége, mire megszerzi majd a profi kártyát. Sűrűség, és izomdefiníció hiányában a hatodik helyen végzett az 1999 es USA Bajnokságon (középsúlyban) majd negyedik lett a 2000 es USA Bajnokságon (fél-nehézsúlyban). Amikor hetedik helyen végzett a fél-nehézsúlyúak között a 2001 USA-n és az országos bajnokságon úgy tűnt, hogy örökké megmarad olyan versenyzőnek, aki mindig indul évről évre, néha benne van a lepózolásban, de sosem kerül dobogóra. Majd 2002-ben követve Miloš Šarèev tanácsát, Dim hosszabb ideig, és szigorúbban diétázott, valamint megemelte a kardio edzések számát. Soványabban, de tömörebb izmokkal, ebben az évben nyert a félnehézsúly kategóriában az USA Bajnokságon. Egyike volt a legelképesztőbb fizikumú embereknek a shown, de nagy csalódottságára nem sikerült profi kártyával hazatérnie. Ezek után jött két második helyezés – kissé le volt gyengülve a 2002 es Nemzetin, és nem tudta legyőzni Richard Jonest a 2003 as USA-n. A 2003 as Nemzeti bajnokságon Dim könnyedén nyerte a félnehézsúly kategóriát, és megszerezte a profi kártyát. Egy eléggé vitatható döntés során elvesztette az overall címet a veterán Matt DuVall-al szemben, az összehasonlítás ellenére a bírók úgy látták, hogy DuVall jobb testméretekkel rendelkezett, és jobb volt a kondíciója is. „Ha megnézed a képeket rájössz, hogy nekem kellet volna megnyernem az overallt” mondja Dim, „és minden egyes ember akit megkérdeztem ugyanezt mondta. De továbblépek. Később is lesznek harcok amiben le tudom őt győzni. Nem felejtem el a múltamat, de továbbhaladok az életben”.

Dim olympia története

Az első profi mérközése a 2004 es San Fransisco Pron, Kris Dim úgy gondolta, hogy az esélyek a Mr. Olympia kvalifikációja ellen vannak. A Mr olympiára kvalifikálva a profi debütálása ritka jól előkészített volt. Valamint a San Fransisco Pro-n Chris Cormier, Lee Priest, és Dexter Jackson volt a tuti első három helyezett. „A célom az volt, hogy bekerüljek az első ötbe.” mondja Dim „nagyra becsültem volna, ez volt az első profi fellépésem, ha sikerül az első ötbe kerülnöm, akkor elég lenyűgöző lehetek”. A mezőny nagyon erős volt. Az egész top10 remekül nézett ki. Miután az első menetben összehaonlították Chris Cormierrel, és őt hívták ki először a második körben, tudta, hogy bejutott az első három közé. A „szülővárosa” még feljebb akarta őt hozni (Dim mindössze 90 mérföldre élt San Fransiscotól) „ez volt az én éjszakám, különleges pillanatok voltak, mivel soha nem találkoztam ilyen közönség reakcióval azelőtt” - meséli. Dim a harmadik lett. „Az álom valóra vállt” - mondja. „Egyszerűen el voltam ájulva. Tudtam, hogy egy napon kijutok az Olympiára, de nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Az volt a vágyam, hogy összemérhessem magam Dexterrel, és Kevin Levrone-nal, mert ők ketten voltak azok, akiknek a legjobban csodáltam a fizikumát. Egy színpadon álltam Dexterrel, és bíztam benne, hogy jól nézek ki. Következőleg már Kevin mellett voltam az Olympián.

Dim fényes jövője

Dim háta mögött sok ember volt aki támogatta: a felesége Sylvia, akiben nagyon bízott, a fiai Joshua és Nathan, valamint a féltestvér Julie (akit ő és Sylvia karoltak fel). Táplálkozási tanácsadója Miloš „The Mind” Šarèev, és az edzőpartnere/üzleti tanácsadója Leonard Crabtree. Dim, aki ekkoriban töltötte a 31-et, fogadott apjává nevezte ki az 50 éves Crabtreet. Dimből sikeres üzletember, és testépítő lett, aki egészen a legaljáról kezdte, és egy messzi országban született. A Max Muscle Stores nél napi 10 órát dolgozott egy héten hatszor. Dim keresett egy helyet a Sacramentói területen, hogy megnyissa a saját World Gym-ét. „A legjobb termet akartam megnyitni Észak-Kaliforniában” magyarázta. „Szerettem volna megcsinálni egy öt teremből álló edzőteremláncot, és amikor már a nevem eléggé elismert, akkor a saját kiegészítő vonalamat”. Céljai nem kisebbek a „hobbyjában”, a testépítésben sem. „A profi testépítők közül is az egyik legjobb akarok lenni” bizonygatja, jelenleg a valaha élt legjobb ázsiai testépítőként ismernek el. A 165 cm es magassághoz vagyok 93 kg 66-os derékkal, szerintem bárkivel összemérhetem a testem. Én egy könnyűsúlyú, vagy harmatsúlyú versenyző vagyok, ám olyan, akit nem takar be a nagyok árnyéka. Meg akarom mutatni magam! Vannak rajongóim mindenhonnan a világból, de az ázsiaiak, ha rám néznek, ezt mondják: Oké, ő ázsiai. Ha ő meg tudta csinálni, akkor én is megtudom. Nem csak magamat mutatom meg, hanem az egész ázsiai közösséget, és ez vezérel, hogy helytálljak a profi versenyeken. Egy kambodzsai közmondás szerint „egy kis hajó ne akarjon nagy hajó lenni”. Kris Dim büszke a származására, de amerikaiként nevelkedett, rengeteg amerikai álommal. Ő már bizonyított, és tervei szerint újra bizonyítani fog, még az eddigieknél is jobban, mert megfelelő lehetőségekkel és nagyon sok kitartó munkával egy kishajóból is lehet nagyhajó.

A FLEX cikke nyomán
Átdolgozta: Barbárka
Címoldal | Sztárprofil | Interjúk | Videók | Vissza


Tényleg gagyi az idei Mr. Olympia? Háború vagy cicaharc?
Még mindig jobb, mintha valóságsóban bohóckodna!
Egyre izgalmasabb az idei Mr. Olympia!
Termékajánló
100 tab. 
 / 4.8
 
2 390 Ft
100 g.k. 
 / 4.9
5%   2 990 Ft  
2 840 Ft
3 kg 
 / 4.5
7%   14 990 Ft  
13 990 Ft
%
60 tab. 
 / 4.8
40%   3 990 Ft  
2 390 Ft
Képgaléria
Képgalériánkban jelenleg
104378 fénykép található.
I. Balmaz Kupa
I. Balmaz Kupa
Superbody 2012

Lénárd Lajos
Superbody 2012 Lénárd Lajos
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő

Videó Ajánló
Ízületbarát csokis süti - Body.Builder Gasztro Rovat 43. rész
Ízületbarát csokis süti - Body.Builder Gasztro Rovat 43. rész
Pigniczki Csaba World Qualifier Championship Canada 2004 Bantam Weight
Pigniczki Csaba World Qualifier Championship Canada 2004 Bantam Weight
Kereső |  NapiTop |  HetiTop |  HaviTop |  Ízelítő


Partnereink

Megosztás

Médiaajánlat | Impresszum
Töltődik...
Türelem töltődik....